Onze categorieën
Over onsContact

Je Vergeelde Kleding Weer Wit Maken in No-Time!

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 29.07.2022 - Updated 11.08.2022
Je Vergeelde Kleding Weer Wit Maken in No-Time!

Na verloop van tijd vervagen witte kledingstukken en krijgen ze een gelige tint. Dit voorkom je helaas niet, maar gelukkig is je vergeelde kleding weer stralend wit maken veel simpeler dan je misschien denkt. Bekijk de tips hieronder en leer hoe je dat doet, zodat je kleding er weer als nieuw uitziet. 🙌

Waardoor raakt droog wasgoed verkleurd?

Er zijn enkele redenen waarom dit gebeurt. Wanneer je witte was niet scheidt van gekleurde was komen kleine hoeveelheden kleurstof vrij die zich hechten aan de witte was. Hierdoor blijft witte kleding niet spierwit. Grauw textiel ziet er bovendien minder fris uit.

Scheid je de was wel? Dan verkleurt je kleding mogelijk alsnog doordat resten wasmiddel in de wasmachine achterblijven. Daarnaast komen tijdens het wassen kalkresten vrij die ook zorgen voor vergeling. Dus hoe vaker je kleding wast, hoe grauwer het wordt.

Vaak ontstaan er bij witte T-shirts bovendien gele plekken onder je oksels. Dit komt door een combinatie van je zweet en je deodorant. De bacteriën in zweet en de aluminium in deodorant veroorzaken een chemische reactie die zorgt voor de gele vlekken.

Door warmte trekken deze verkleurde vlekken nog dieper in de stof. Een wasdroger en een strijkijzer zijn daarom ook niet heel goed voor witte kledingstukken. Lauw water is dan ook beter om vlekken mee te verwijderen dan enorm warm water. Was je bevlekte kleding dan ook niet op 60 °C!

Tot slot heeft de plek waar je je kleding bewaart invloed. Zo zorgen houten planken en kartonnen dozen voor een snelle verkleuring.

Hieronder vertel ik je precies hoe je vergeeld wasgoed spierwit krijgt.

Afbeelding van een witte trui, een spijkerbroek, witte schoenen, een rieten mandje en een plantje.

Dit heb je nodig

Er zijn verschillende manieren om vergeelde kleding weer wit te maken. Hieronder vind je een lijstje met verschillende spullen die je nodig hebt. Gelukkig heb je de meeste spulletjes waarschijnlijk al in huis.

Met wat geluk heb je niet alles van deze lijst nodig en bereik je al snel het gewenste resultaat. Hoe je de kleding ook behandelt, er is een ding wat je altijd nodig hebt: een portie optimisme. 😉

Gebruik niet te veel bleekmiddel –  Bleekmiddel lijkt witte kledingstukken witter te maken, maar te veel bleekmiddel kan juist een gele gloed geven aan witte was. Gebruik bij voorkeur huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Dat is niet alleen beter voor je kleding, maar ook voor je portemonnee. 

Stap 1: Laat je kleding weken in citroensap

Vul allereerst een emmer of een teiltje met warm water en voeg hier een kopje citroensap aan toe. Week je kledingstukken een paar uur in de emmer. Waarschijnlijk is je kleding hierna al een stuk lichter, want citroenzuur breekt vetten af en heeft een licht blekende werking. Citroen maakt bovendien korte metten met vieze luchtjes.🍋

Stap 2: Maak een mengsel voor in de wasmachine

Maak vervolgens een mengsel van een scheutje witte azijn, een schepje baking soda, een klein beetje wasmiddel en warm water. Hussel dit goed door elkaar en doe het in wasmachine bij je kleding die je net hebt geweekt. Gooi er ook een vaatwastablet bij en zet hem daarna aan op het juiste programma.

Stap 3: Laat je kleding in de zon drogen

De krachtige uv-stralen van de zon bleken de was. Hang je was daarom lekker in het zonnetje! ☀ Dit is de goedkoopste en makkelijkste manier om vergeelde kleding weer spierwit te maken. Haal je kledingstukken wel op tijd van de waslijn af, want wasgoed verkleurt juist weer als het al droog is en te lang in de zon hangt.

Stap 4: Als de was nog steeds vergeeld is...

Als het goed is, is je vergeelde kleding al een stuk witter na de eerste drie stappen. Heeft het nog niet zo goed gewerkt, dan zijn er nog een paar andere manieren om je kleding weer wit te krijgen. Gebruik wat je in huis hebt en probeer de trucjes die hieronder staan uit.

Gebruik aspirientjes

Aspirine bevat acetylsalicylzuur, wat vlekken afbreekt. Aspirine laat dus niet alleen pijn verdwijnen, maar ook vlekken! 💊 Vul een teiltje met warm water, voeg 5 aspirientjes toe en laat ze oplossen. Laat je kleding hier een paar uur in weken. Gebruik geen gekleurde aspirines, want deze veroorzaken juist vlekken. Was je kleding hierna in de wasmachine, zoals je dat normaal doet.

Gebruik glansspoelmiddel

Glansspoelmiddel is een handig middeltje tegen vlekken. Spuit hier wat van op de vlekken en laat het simpelweg een uurtje intrekken. Was je kleding hierna in de wasmachine, zoals je dat normaal doet.

Gebruik borax

Borax is een natuurlijk mineraal dat ervoor zorgt dat wasmiddel beter werkt, vlekken verdwijnen en onaangename geurtjes neutraliseren. Doe je kleding in de wasmachine, voeg een schepje borax toe bij je wasmiddel en laat de wasmachine draaien, zoals je dat normaal doet.

Gebruik blauwsel

Blauwsel heeft – zoals de naam al zegt – een blauwe kleur. Blauw is de complementaire kleur van geel. Complementaire kleuren nemen elkaars kleurkracht af wanneer je ze mengt. Gele vlekken worden hierdoor dus minder, waardoor vergeelde kleding witter wordt.

Voeg een zakje blauwsel toe aan de was en zet de wasmachine aan. Volg de gebruiksaanwijzing, want de was wordt blauw als je te veel blauwsel toevoegt.

Gebruik ossengalzeep

Ossengalzeep klinkt misschien vies, maar het is ideaal om vergeelde kleding weer wit te krijgen. Maak het kledingstuk een beetje nat en doe er wat ossengalzeep op. Wrijf dit in en laat het goed intrekken. Was je kleding hierna in de wasmachine, zoals je dat normaal doet.

Gebruik waterstofperoxide

Waterstofperoxide heeft een blekende werking en maakt witte was spierwit. Gebruik waterstofperoxide 3%. Vul een teiltje met warm water, voeg een paar druppels waterstofperoxide toe en laat het een paar uur weken.

Was je kleding vervolgens in de wasmachine, zoals je dat normaal doet. Je kunt de waterstofperoxide ook direct toevoegen in de wasmachine in plaats van je kleding eerst te laten weken in een teiltje.

Gebruik bleekmiddel

Werken de andere methodes niet, maar wil je een vergeeld kledingstuk wel witter maken? Gebruik dan bleekmiddel. Dit middel is vrij agressief, dus gebruik hier niet te veel van.

Vul een teiltje met 1 liter warm water en 50 ml bleekmiddel. Voeg je kledingstukken toe en laat het 20 minuutjes weken. Spoel dit goed uit en was je kleding hierna in de wasmachine, zoals je dat normaal doet. Voilà: je kleding is weer spierwit!

Hoe houd je je kledingstukken zo lang mogelijk wit?

Er zijn ook tips of te voorkomen dat wasgoed vergeelt. Sommige tips lijken misschien vanzelfsprekend, maar blijven kledingstukken wel zo lang mogelijk wit.

 • Was je handen voordat je witte kledingstukken aanraakt, want crèmes, make-upresten en viezigheden op je handen zorgen voor vlekken op je kleding.
 • Lees altijd aandachtig de wasvoorschriften van een kledingstuk.
 • Scheid de gekleurde was en de witte was.
 • Was eens per maand de witte kleding met het mengsel van stap 2 (witte azijn, baking soda en wasmiddel).
 • Gebruik voor witte kledingstukken zo min mogelijk de wasdroger en het strijkijzer.
 • Bewaar je kleding in een koele, droge ruimte, waar geen grote temperatuurverschillen zijn.
 • Sommige mensen beweren dat vloeibaar wasmiddel beter is voor je witte was dan poeder.

Conclusie

Hopelijk heb je nu een duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe maak ik vergeelde kleding weer wit?". De belangrijkste tip is om een mengsel te maken voor in de wasmachine van witte azijn, baking soda, wasmiddel en een beetje warm water. Gooi er een vaatwastablet bij en laat de wasmachine draaien. Is de was klaar? Laat alles dan lekker in de zon opdrogen.

Door dit stappenplan te volgen blijft je was er zo lang mogelijk als nieuw uitzien en geniet je van stralend witte kleding. Heb je nog een opmerking of juist een goede tip? Laat dat dan weten in de reacties. Bedankt voor het lezen! 😁

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu