Onze categorieën
Over onsContact

Maak Gezonde en Lekkere Maaltijden in de Beste Stoomoven

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 19.09.2021 - Updated 13.12.2022
Maak Gezonde en Lekkere Maaltijden in de Beste Stoomoven

De oven is een belangrijk onderdeel in de keuken en steeds vaker hebben mensen een stoomoven. Met een stoomoven bereid je eenvoudig je groenten, vis, vlees of aardappeltjes. Het is niet alleen makkelijk en lekker, maar ook gezond. Krijg jij nu ook al zin in een heerlijke gestoomde maaltijd?🤤 Bekijk hieronder alvast de beste keuzes en lees daarna waar je op let wanneer je de beste stoomoven koopt.

Waarom een stoomoven kopen?

Stoomovens zijn ovens die eten verwarmen met stoom. Ze zijn aangesloten aan de waterleiding of hebben een apart waterreservoir. Daar wordt het water verwarmd en verandert het in stoom. Dit zorgt voor gelijkmatige verwarming van het voedsel. Een combi-stoomoven kan ook voedsel verwarmen met hete lucht.

Behoud van vitamines

De belangrijkste reden om een stoomoven aan te schaffen is dat het veel gezondheidsvoordelen oplevert. Wanneer je groenten in een pannetje water kookt, gaan er veel vitaminen verloren.

Door het voedsel te stomen blijven vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere voedingsstoffen beter bewaard. Zo beperk je zelfs de aantasting van vitamine C, een vitamine die snel verdwijnt tijdens het kookproces. Vitamineverlies kun je dus effectief verminderen! Ook de kleur, textuur en het aroma van het voedsel blijven op deze manier behouden.

Ontdooien en opwarmen

Stoomovens zijn ideaal voor het ontdooien en opwarmen van eten. Soms verbrandt een maaltijd die je in de magnetron of een pannetje opnieuw opwarmt. En soms is het gewoon te droog. Wees hier niet meer bang voor, want met een stoomoven koekt je eten niet aan, krijgt het een krokant korstje en blijft het altijd sappig en mals.

Gebruiksgemak

Je zet zonder moeite snel een maaltijd op tafel. Bereid je maaltijd voor en schuif daarna alles tegelijk in de stoomoven. Ga lekker op de bank zitten terwijl de stoomoven de hele maaltijd verwarmt. Je verliest geen tijd door alles in aparte pannetjes te koken. Let er wel op dat niet alle voedingsmiddelen even lang in de oven moeten.

Energiezuinig

Een stoomoven verwarmt voedsel op een lagere temperatuur dan een traditionele oven. Hierdoor duurt het langer voor het voedsel klaar is, maar verbruikt de stoomoven minder energie.

Prijzig?

Niet alle stoomovens zijn duur, maar de meeste zijn wel redelijk aan de prijs. Dat kan ook niet anders door alle voordelen en gemakken van een stoomoven! Wil je liever voor een traditionele oven gaan? Kies dan voor de beste vrijstaande oven. Wil je toch je voedsel stomen, maar op een goedkopere manier? Kies dan voor de beste stoompan.

(Mini) Air Fry Mini Oven,

(Mini) Air Fry Mini Oven,
Reiniging oven: Beklede wand
Bediening: Draaisysteem, Handmatig, Knoppen
Boven- en onderwarmte: Ja
Snoerlengte: 1.5 m
Bekijk op Bol.com

Miele DG 2740 - Inbouw

Miele DG 2740 - Inbouw
Reiniging oven: Beklede wand
Bediening: Touchscreen
Magnetronfunctie: Nee
Boven- en onderwarmte: Nee
Snoerlengte: 2 m
Bekijk op Bol.com

Siemens iQ700 CD634GAS0 oven Elektrische

Siemens iQ700 CD634GAS0 oven Elektrische
Bediening: Knoppen, Draaisysteem, Touchscreen
Magnetronfunctie: Nee
Boven- en onderwarmte: Nee
Snoerlengte: 1.50 m
Bekijk op Bol.com

Stoomoven: Hoe maak ik de beste koop?

Om een goede stoomoven te kiezen let je op een aantal eigenschappen en kijk je naar je belangrijkste voorkeuren. Het is geen eitje, maar ik ga alles stap voor stap langs. Zo kies jij de beste stoomoven die bij je past.

Soorten stoomovens

Er zijn twee types stoomovens: de solo stoomoven en de combi stoomoven.

 • Solo stoomoven: een solo stoomoven bereidt voedsel alleen met stoom. Je kan geen grill of heteluchtfunctie gebruiken, dus pizza of gebak bereiden raad ik je niet aan. Deze oven is wel ideaal voor vis, vlees, groenten en aardappels.
 • Combi stoomoven: combi stoomovens hebben naast de stoomfunctie ook een heteluchtfunctie. Je stoomt je eten, maar je kan ook hetelucht ovengerechten maken. Bereid alle gerechten die je maar wilt! Het is zelfs mogelijk om bij de hete lucht een beetje stoom toe te voegen voor een knapperige en sappige maaltijd.

Onder druk of niet?

In een stoomoven onder druk wordt de druk opgevoerd en stijgt de temperatuur snel. Hierdoor kookt het eten sneller en behoud je nog beter de vitamines en mineralen. Wanneer je een stoomoven onder druk aanschaft, let er dan wel op dat deze oven een watertoevoer en afvoer nodig heeft en dat je niet tijdens het bereiden de oven kan openen en sluiten.

Een stoomoven die niet onder druk staat heeft geen waterafvoer en toevoer nodig, omdat je elke keer zelf het waterreservoir vult. Koken zonder druk duurt langer, maar deze ovens zijn meestal wel goedkoper dan een stoomoven onder druk. Open gerust de ovendeur als je tussendoor iets wilt toevoegen in de oven. Dat is makkelijk bij maaltijden met verschillende bereidingstijden.

Persoon doet ovenschotel met pasta, kaas en broccoli in de oven.

Ovenfuncties

Vooral een combi stoomoven heeft veel verschillende automatische programma's. Sommige stoomovens hebben programma's voor vis, pasta, brood, taart, rijst, groenten, en vlees. Dat is eenvoudig, omdat je zelf niet de temperatuur of stoom hoeft in te stellen.

Wanneer je liever alles handmatig instelt, kies zelf hoe je je eten bereidt en stel je zelf de temperatuur in. Dat kan met hete lucht, hete lucht en stoom tegelijk, stoom, een grillstand of boven- en onder warmte. Daarnaast zijn er ook speciale functies voor het ontdooien, rijzen, opwarmen en conserveren van voedsel. Let er op dat niet elke stoomoven al deze functies en programma's heeft.

Inbouw stoomoven of vrijstaande stoomoven

Stoomovens zijn als inbouw oven en als vrijstaande oven beschikbaar. Een stoomoven inbouwen kost wellicht meer moeite, maar het geeft een mooi resultaat om de stoomoven bijvoorbeeld in een keukenkastje te bouwen. Een vrijstaande oven zet je makkelijk ergens neer. Het is maar net wat jij fijner en mooier vindt.

Formaat

Hoeveel plek heb je in je keuken voor een stoomoven? Ben je tevreden met een compact model of zoek je toch een grotere variant? De gemiddelde hoogte van een stoomoven ligt ongeveer tussen de 45 en 60 centimeter. Wanneer je vaak veel gerechten tegelijk in een stoomoven bereidt, heb je een inhoud van 40 tot 70 liter nodig. Voor een of twee personen is een inhoud van 35 tot 40 liter meestal voldoende.

Let niet alleen op de inhoud, maar ook op de inzetniveaus. De meeste stoomovens hebben 3 inzetniveaus, maar met meer inzetniveaus kan je nog meer voedsel tegelijk bereiden. Er zijn roosters, platen en een soort stoomrooster die je in de inzetniveaus plaats. Een stoomrooster is een bak met gaatjes erin. Hiermee stoom je het eten optimaal.

Bediening en display

Steeds meer ovens hebben een touchscreen als display. Zelf vind ik handmatige bediening via knoppen ook prima werken, maar een touchscreen is natuurlijk iets luxer.

Ovenschotel met courgette. Tomaten, een mes, peper en spinazie liggen naast de ovenschotel.

Reinigen

Reinig je stoomoven elke keer nadat je hem gebruikt en zorg dat er geen resterend water achterblijft. Veel stoomovens hebben reinigingsprogramma's, ontkalkingsprogramma's en zelfs programma's die het waterreservoir of de boiler leeg maken. Dit zijn handige functies, want zelf schoonmaken kost meer tijd.

Wanneer stoomovens niet beschikken over deze programma's, maak je de stoomoven met de hand (manueel) schoon. Je maakt hem bijvoorbeeld schoon met een sponsje en ovenreiniger. Gebruik voor ontkalking een azijnoplossing.

Sommige ovens hebben bepaalde functies voor een makkelijkere reiniging. Zo hebben veel ovens een hydrolyse functie of een beklede wand. Bij een hydrolyse functie laat je een laagje water in de stoomoven liggen. Dat laagje verdampt en weekt al het vuil los. Ovens die beschikken over een beklede wand hebben een bepaalde gladde coating. Hierdoor koeken etensresten minder makkelijk aan en maak je de oven eenvoudig schoon.

Er zijn nog twee andere reinigingsfuncties: de pyrolytische functie en de katalytische functie. Pyrolytische ovens worden heel warm en verbranden al het vuil, zodat het makkelijk te verwijderen is. Ovens met katalytische voeringen werken bijna hetzelfde als de pyrolytische, maar dan op een lagere temperatuur en de wanden absorberen vetvlekken.

Prijzen

Zoals al eerder benoemd zijn stoomovens redelijk aan de prijs, maar toch lopen de prijzen van stoomovens ontzettend uiteen. De prijs hangt onder andere af van de kwaliteit, de functies, het formaat en het soort stoomoven. Zo is een grotere combi stoomoven met veel ovenfuncties en een reinigingsprogramma stukken duurder dan een compact solo model.

De 5 beste stoomovens op een rij

1. (Mini) Air Fry Mini Oven,

1. (Mini) Air Fry Mini Oven,
Reiniging oven: Beklede wand
Bediening: Draaisysteem, Handmatig, Knoppen
Boven- en onderwarmte: Ja
Snoerlengte: 1.5 m

2. Miele DG 2740 - Inbouw

2. Miele DG 2740 - Inbouw
Reiniging oven: Beklede wand
Bediening: Touchscreen
Magnetronfunctie: Nee
Boven- en onderwarmte: Nee
Snoerlengte: 2 m

3. Siemens iQ700 CD634GAS0 oven Elektrische

3. Siemens iQ700 CD634GAS0 oven Elektrische
Bediening: Knoppen, Draaisysteem, Touchscreen
Magnetronfunctie: Nee
Boven- en onderwarmte: Nee
Snoerlengte: 1.50 m

4. AEG BPS355061M

4. AEG BPS355061M
Reiniging oven: Pyrolyse
Magnetronfunctie: Nee
Boven- en onderwarmte: Ja

5. Samsung NV70M3541RS 68 l A

5. Samsung NV70M3541RS 68 l A
Reiniging oven: Hydrolyse
Bediening: Draaisysteem, Touchscreen
Magnetronfunctie: Nee
Boven- en onderwarmte: Ja

Veelgestelde vragen over stoomoven

Om ervoor te zorgen dat je helemaal op de hoogte bent, beantwoord ik hieronder veelgestelde vragen over stoomovens.

Wat is het verschil tussen een stoomoven en een hete lucht/elektrische oven?

Stoomovens en traditionele ovens verwarmen allebei het eten, maar een traditionele oven doet dat met hete lucht of onder- en bovenwarmte. Een stoomoven doet dat met stoom. De stoomoven heeft een ingebouwd waterreservoir, waar het water warm wordt en in stoom verandert. Deze stoom verwarmt en kookt het voedsel. Sommige stoomovens hebben ook een hete lucht functie, waardoor je ook pizza kunt bakken.

Hoe lang moeten groenten stomen in een stoomoven?

Hoe lang groenten moeten stomen in een stoomoven ligt natuurlijk aan de groenten. Zo moet een artisjok bijna 50 minuten in de stoomoven, terwijl champignons maar 15 tot 20 minuten in de stoomoven moeten. Gemiddeld stoom je gemixte groenten 25 tot 40 minuten.

Hoe reinig je een stoomoven?

Reinig altijd na gebruik je stoomoven. Dep de stoomoven eerst een beetje droog en maak daarna de oven schoon met zeepsop. Vervolgens neem je de oven af met een doek, zodat hij helemaal schoon en droog is. Zorg dat je het resterende vocht in de oven goed wegveegt, want anders kan er schimmel ontstaan. Als je stoomoven een reinigingsprogramma heeft, kan je die ook gebruiken.

Welke stoomoven moet ik hebben?

Dat is helemaal aan jou! Bepaal welke functies jij belangrijk vindt. Met hete lucht of zonder? Onderdruk of drukloos? Met reinigingsprogramma's? Ik kan je niet zeggen welke je moet nemen, maar hieronder staan wel de beste keuzes van het moment en hun belangrijkste specificaties!

Reiniging ovenBedieningBoven- en onderwarmteSnoerlengte
1(Mini) Air Fry Mini Oven,Beklede wandDraaisysteem, Handmatig, KnoppenJa1.5 m
2Miele DG 2740 - InbouwBeklede wandTouchscreenNee2 m
3Siemens iQ700 CD634GAS0 oven ElektrischeBeklede wandKnoppen, Draaisysteem, TouchscreenNee1.50 m
4AEG BPS355061MPyrolyseKnoppen, Draaisysteem, TouchscreenJa1.50 m
5Samsung NV70M3541RS 68 l AHydrolyseDraaisysteem, TouchscreenJa1.50 m

(Mini) Air Fry Mini Oven,

Reiniging oven: Beklede wand

Bediening: Draaisysteem, Handmatig, Knoppen

Boven- en onderwarmte: Ja

Snoerlengte: 1.5 m

Miele DG 2740 - Inbouw

Reiniging oven: Beklede wand

Bediening: Touchscreen

Boven- en onderwarmte: Nee

Snoerlengte: 2 m

Siemens iQ700 CD634GAS0 oven Elektrische

Reiniging oven: Beklede wand

Bediening: Knoppen, Draaisysteem, Touchscreen

Boven- en onderwarmte: Nee

Snoerlengte: 1.50 m

AEG BPS355061M

Reiniging oven: Pyrolyse

Bediening: Knoppen, Draaisysteem, Touchscreen

Boven- en onderwarmte: Ja

Snoerlengte: 1.50 m

Samsung NV70M3541RS 68 l A

Reiniging oven: Hydrolyse

Bediening: Draaisysteem, Touchscreen

Boven- en onderwarmte: Ja

Snoerlengte: 1.50 m

Conclusie

Zo, ik heb alvast trek gekregen in een verrukkelijke gestoomde maaltijd, jij ook? Laat een reactie achter met je favoriete recept voor in de stoomoven en alvast eet smakelijk.🍽 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu