Onze categorieën
Over onsContact

Ovenheerlijke Smaken met de Beste Vrijstaande Oven

Auteur: Charlie Hoeben
Published 11.08.2021 - Updated 13.06.2022
Ovenheerlijke Smaken met de Beste Vrijstaande Oven

De geur van verse croissants 's ochtends, de aroma's van een heerlijke lasagne – ik smelt al weg bij idee. 🤤 Je hoeft geen keukenprins(es) te zijn om iets lekkers klaar te maken in de oven. Toch is een goede oven belangrijk om je favoriete maaltijd binnen no time op tafel te zetten. Heb je geen inbouwoven, dan wordt dat al moeilijk – tenzij je de beste vrijstaande oven scoort. Hieronder staan alvast de beste keuzes, maar lees vooral verder om te weten waar je op moet letten!

Waarom een vrijstaande oven kopen?

Een oven is onmisbaar in elk huishouden. Zelfs wanneer je nooit kookt, kan je bijna niet zonder. De meeste verpakte maaltijden uit de supermarkt gaan in de oven, en na een lange dag een diepvriespizza erin gooien doet een ziel ook altijd goed. Heb je geen inbouwoven én geen plek? Dan is een vrijstaande oven iets voor jou.

Houd je wel van koken? Dan kun je al helemaal niet zonder. Denk aan al die heerlijke ovenschotels, quiches, zelfgemaakte pizza's en lasagnes die je direct vanuit de oven, de tafel op schuift.

De meeste vrijstaande ovens zijn compact en lekker snel. Je bergt ze makkelijk op in een keukenkast of opbergruimte, en door het lichte gewicht haal je hem ook zo weer tevoorschijn.

Over het algemeen hebben ze verschillende standen, zoals een boven- en onderwarmtefunctie, grillfunctie, enzovoorts. In sommige braadt je zelfs een lekker kippetje! 🍗 Hieronder vast de beste keuzes met de belangrijkste specificaties, maar lees vooral verder.

Appeltaart op witte achtergrond

LG LREL6325D Electric Range

LG LREL6325D Electric Range

Frigidaire Gallery GCRE3060A

Frigidaire Gallery GCRE3060A

GE JB655SKSS Electric Range

GE JB655SKSS Electric Range

Vrijstaande oven: Hoe maak ik de beste koop?

Een oven, hoe werkt het?

Een oven is een apparaat die op hoge temperaturen voedsel verwarmt en bakt. Boven en onder in de oven zit een verwarmingselement. Dit is een gebogen stalen buis met een draadje erin. Door stroom door het draadje te sturen, wordt het verwarmingselement gloeiend heet. In de stalen buis, tussen het draadje en het staal, zit isolatiemateriaal. Dit zit erin om ervoor te zorgen dat het draadje geen vlam vat.

Soorten ovens

Hetelucht

Een heteluchtoven werkt net iets anders. Deze heeft een ventilator met een verwarmingselement eromheen. Doordat de ventilator de hete lucht laat circuleren, blijft de temperatuur overal in de oven hetzelfde. Dit is handig als je meerdere gerechten tegelijk, of grote gerechten in de oven wil maken.

Combimagnetron

Een combimagnetron is een magnetron en een oven in één. Het werkt hetzelfde, alleen is de ovenstand in een combimagnetron minder krachtig dan bij een oven. Je eten wordt hierin minder lekker dan in een normale oven.

Stoomoven

Een goede stoomoven gebruikt waterdamp om je eten op te warmen. We zien deze niet zoveel, maar ze hebben enkele voordelen. Zo blijven meer voedingsstoffen in het voedsel achter, en blijft ook de smaak van je eten beter bewaard.

Hartige taart op een houten plank met witte achtergrond

Functies

Temperatuur

De temperatuur is erg belangrijk, en altijd instelbaar. Een pizza moet je op 220 °C bakken, en een ovenschotel op 180 °C. Sommige ovens gaan zelfs tot de 250 °C. Meestal is de temperatuur makkelijk regelbaar met een draaiknop, maar je moet eerst in de productomschrijving lezen wat de maximaal haalbare temperatuur van de vrijstaande oven in kwestie is.

Grill

De grillfunctie op een oven wil zeggen dat alleen het bovenste verwarmingselement aangaat. Dit gebruik je vooral bij gegratineerde gerechten, of als je nog even een laatste, grote stoot hitte over je gerecht wilt laten lopen om een krokant korstje te creëren. De oven verdeelt de hitte in deze stand goed over de oven.

Timer

Niet op elke oven zit een timer, maar het is wel erg handig. Als je de timer instelt op een bepaalde tijd, stopt de oven automatisch wanneer deze tijd afloopt. Dit is handig als je tussentijds andere dingen aan het doen bent. Let wel op dat de oven nog een tijd warm blijft, dus je eten gaart door zelfs als de timer is afgelopen als je het niet uit de oven haalt.

Geen timer op de oven? Geen probleem. Dit is ook makkelijk te doen met een kookwekker of de timer op je telefoon. Je moet hem alleen niet vergeten aan te zetten!

Ontdooistand

Op sommige ovens zit een ontdooistand. Deze ontdooit je eten langzaam op een lage temperatuur, zonder de ingrediënten te garen. Als de oven deze stand niet heeft, is het ook mogelijk om je eten te ontdooien op de allerlaagste temperatuur. Dit is mogelijk, maar er kan een klein gegaard of krokant laagje op je ontdooide eten komen. Idealiter ontdooi je je eten in de koelkast.

Eten ontdooien - Het beste ontdooi je eten in een afgesloten bakje of een afgedekt bord. Dit duurt langer, maar is gezonder. Als voedsel te snel ontdooit, komen er sneller bacteriën in het eten waarvan je ziek kunt worden. Ook tast dit de kwaliteit – zoals de smaak en de textuur – van het voedsel aan.

Veiligheid

Elk apparaat wat veel hitte produceert, brengt gevaren met zich mee. Je kunt erge brandwonden oplopen aan de binnenkant van de oven. Ook de buitenkant van de oven kan warm worden, dus let hier goed op en hou een paar ovenwanten bij de hand.

Fabrikanten maken ovens gelukkig steeds veiliger. Een koele ovendeur is hier een voorbeeld van. De warmte blijft hierdoor aan de binnenkant van de oven. Hierdoor blijft de warmte ook beter hangen tijdens het bakken, waardoor de oven meteen minder stroom verbruikt. Er bestaan inmiddels ook ovens met een koelsysteem; deze koelen sneller af na gebruik.

Stel je hoge eisen aan veiligheid, kook dan op de beste inductiekookplaat. Deze wordt alleen warm wanneer er contact wordt gemaakt met een pan. Een inductiekookplaat koelt bovendien snel af.

Onderhoud

Een oven wordt vies. Gesmolten kaas of olie is aan de orde van de dag. Let daarom goed op of je de onderdelen van de oven makkelijk uit kan nemen. Ook zit in veel vrijstaande ovens een bak onderin waar alle druipers en kruimels op vallen, wat super handig is. Dit noemen ze een kruimelplaat.

Stroomgebruik

Elk apparaat wat hitte genereert, gebruikt veel stroom. Dit zie je aan het aantal kWh wat de oven verbruikt. Het energielabel geeft ook een goede indicatie. Let wel op dat een grote oven met label A+ kan nog steeds meer stroom kan verbruiken dan een kleine oven met een slechter energielabel.

Gebakken pizza op een zwarte achtergrond

Inhoud en formaat

Het formaat van een vrijstaande oven is doorgaans niet zo groot. Dit is handig zodat je hem makkelijk op kan bergen, en zo dat de oven zelfs in de kleinste keuken een plekje kan vinden.

Iets op internet kopen is altijd lastig. Vaak valt iets bij binnenkomst veel groter of kleiner uit dan je denkt. Hier een handige tip: Denk aan een diepvriespizza. 🍕 Een diepvriespizza heeft over het algemeen een doorsnede van 25 cm. Als dit niet in de diepte van de oven past, is de oven te klein – of je moet niet van pizza houden...

Extra dingen om op te letten

Binnenverlichting

Het is handig als een oven binnenverlichting heeft. Zo zie je of je eten al goed is zonder het deurtje te moeten openen. Een oven verliest snel veel warmte als de deur open gaat, wat leidt tot meer stroomverbruik.

Spit

Als je echt uit wilt pakken voor je dinner party, bestaan er vrijstaande ovens met een ronddraaiend spit. Hier kun je een heerlijk kippetje op braden!

Ovenschalen

Als je een oven hebt, wil je ook weleens een lekkere ovenschotel maken. Sommige vrijstaande ovens zijn hier niet groot genoeg voor, maar andere komen juist weer met een speciale ovenschaal voor in de oven. Heb je er al een thuis? Kijk dan goed of deze in de oven past waar je oog op is gevallen.

De 5 beste vrijstaande ovens op een rij

1. LG LREL6325D Electric Range

1. LG LREL6325D Electric Range

2. Frigidaire Gallery GCRE3060A

2. Frigidaire Gallery GCRE3060A

3. GE JB655SKSS Electric Range

3. GE JB655SKSS Electric Range

4. Whirlpool WGE745C0FS

5. Samsung NE59M6850SS

5. Samsung NE59M6850SS

Veelgestelde vragen over vrijstaande ovens

Wat is een vrijstaande oven?

Een vrijstaande oven is meestal een kleine oven die je makkelijk kan verplaatsen en op kan bergen. De oven doet precies hetzelfde als een ingebouwde oven.

Is grill hetzelfde als een oven?

Bij de grillfunctie op een oven gaat alleen het bovenste verwarmingselement aan. Dit gebruik je als je eten een krokant laagje wilt geven. De oven verdeelt de hitte in deze stand goed over de bovenkant van je gerecht. Dit is een stand op een oven waarvoor je kan kiezen.

Heeft een combimagnetron een oven?

Een combimagnetron is een magnetron en een oven in één. Het werkt hetzelfde, alleen is de ovenstand in een combimagnetron minder krachtig dan bij een oven. Je eten wordt hierin doorgaans minder lekker en minder snel gegaard als in een normale oven.

Welke vrijstaande oven moet ik hebben?

Kijk vooral wat voor jou belangrijk is. Groot of klein? Met heteluchtstand of zonder? Deze keus kan ik niet voor je maken. Wel staan hieronder de beste keuzes van het moment en hun belangrijkste specificaties.

1LG LREL6325D Electric Range
2Frigidaire Gallery GCRE3060A
3GE JB655SKSS Electric Range
4Whirlpool WGE745C0FS
5Samsung NE59M6850SS

LG LREL6325D Electric Range

Frigidaire Gallery GCRE3060A

GE JB655SKSS Electric Range

Whirlpool WGE745C0FS

Samsung NE59M6850SS

Conclusie

Zo, ik heb er honger van gekregen dus ik ga nu snel een pizza in de oven schuiven! Jij ook? Laat me weten wat jij de lekkerste ovenmaaltijd vindt? Dan heb ik meteen wat nieuwe inspiratie! 🌮 Ik hoor het ook graag als je nog tips of vragen hebt met betrekking tot vrijstaande ovens. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu