Onze categorieën
Over onsContact

De 10 Beste Tips om je Oven Schoon te Maken

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 16.06.2021 - Updated 13.12.2022
De 10 Beste Tips om je Oven Schoon te Maken

Zelfs wanneer je de beste vrijstaande oven hebt, moet je deze regelmatig schoon maken. Je komt er niet omheen, en jammer genoeg is en blijft het een rotklus. Ik kan het niet leuker voor je maken, maar misschien wel iets sneller en minder arbeidsintensief. Ik ben gaan speuren en heb de tien beste tips om de beste oven schoon te maken voor je op een rij gezet. Ik heb ze zelf allemaal uitgeprobeerd, dus lees snel verder!

#1 Stel de klus niet uit

Dit spreekt natuurlijk voor zich. Hoe langer je wacht met schoonmaken, hoe lastiger de klus wordt. Lasagnesaus hecht zich nog vaster en restjes pizza worden zo hard als een steen. Vetspetters koeken aan en andere etensresten veranderen in zwarte vlekken. Wanneer je je oven aan zet, ruikt het bovendien alsof je huis in brand staat.

Dat laatste is meteen ook een goede reden om je oven goed te onderhouden. Hoewel branden nauwelijks veroorzaakt worden door ovens, het risico is lager wanneer je oven schoon is.

Elke keer als je je oven hebt gebruikt, maak je deze even snel schoon met een vochtige doek. Liggen er veel kruimels of etensresten in, dan veeg je hem eventueel schoon met handveger en blik. Wel even wachten totdat je oven afgekoeld is natuurlijk. Als je dit elke keer doet, ben je er zo mee klaar.

#2 Doet jouw oven het zelf?

Helemaal zelf kan natuurlijk niet. Wat ik hiermee bedoel is dat veel ovens een zelfreinigende functie hebben. De meeste mensen weten hoe hun oven werkt en wat voor functies deze heeft. Heb jij echter een oven overgenomen of tweedehands gekocht, dan zat er misschien geen handleiding bij.

Zo kwam ik er namelijk achter dat mijn oven een pyrolyse-functie heeft. Dit betekent dat de oven zich verwarmt tot 500 °C, zichzelf vergrendelt en vervolgens helemaal zelf het harde werk doet. Dat wil zeggen: de hitte verbrandt alle etensresten. Hou er wel rekening mee dat dit enorm kan stinken. Ja, ik spreek uit ervaring. 👃

Het is dan ook een goed idee om je oven van tevoren even schoon te vegen, zodat de meeste etensresten weg zijn. Dit geldt zowel voor de pyrolyse-, katalyse- en hydrolyse functie. Hydrolyse maakt schoon met behulp van stoom en een oven met een katalyse functie maakt schoon met behulp van hitte, maar heeft speciale wanden.

Deze speciale wanden zorgen ervoor dat etensresten snel loslaten. Dit betekent wel dat je zelf de deuren, bodem en de roosters schoonmaakt.

Binnenkant van oven, met schalen, roosters en bakplaten. Vooraanzicht.

#3 Baking soda gebruiken

Baking soda is een echte alleskunner. Zo gebruik je het ook om je oven mee schoon te maken. Dit doe je door er eerst een pasta van te maken: doe wat baking soda in een kopje en voeg een klein beetje water toe. Als het een dikke pasta is geworden, smeer je dit over de vlek en laat je dit een half uur inwerken.

Na een half uurtje veeg je de aangekoekte etensresten zo weg! Wanneer dit half uurtje niet voldoende blijkt te zijn, of wanneer je oven echt heel erg vies is (je bent niet de eerste!), dan laat je het de hele nacht weken. Hierdoor weet je zeker dat het de volgende ochtend gemakkelijk schoon te maken is.

Je kunt er ook voor kiezen om je oven schoon te maken met een vaatwastablet.

#4 Gebruik citroen

Er zijn allerlei middeltjes te koop om je oven mee schoon te maken: van gels tot poeders en zelfs sprays. Ze hebben allemaal twee dingen gemeen: ze zijn niet milieuvriendelijk en vaak moet je er diep voor in de buidel tasten. Ik kies liever voor iets milieuvriendelijkers.

Citroen is zo'n middel wat milieuvriendelijk is en bovendien goedkoop is. Het laat je oven daarnaast ook heerlijk ruiken. Dit is hoe je de citroen gebruikt:

 • Verwarm je oven voor tot 200 °C. Laat je schalen en bakplaten ook in de oven staan als je deze wilt schoonmaken.
 • Zet een hittebestendig schaaltje in je oven met wat water en vers gesneden schijfjes citroen wanneer de oven op temperatuur is.
 • Zet de oven uit zodra je ziet dat het water begint te koken.
 • Het water en de citroensappen verdampen nu. Hierdoor lost het vet op en veeg je het eenvoudig weg. Bovendien ruikt je oven lekker fris!

#5 Gebruik wasmiddel voor losse onderdelen

Vul een grote bak waarin je roosters en dergelijke passen met heet water en voeg er een flinke schep wasmiddel aan toe. Heb je geen grote bak? Dan is je douchecabine of zelfs je badkuip te gebruiken. Leg alle losse onderdelen van je oven zoals in het mengsel.

Over het algemeen geldt dat hoe hardnekkiger het vuil is, hoe langer het moet weken. Ik doe dit altijd gedurende de nacht; zo weet ik in ieder geval zeker dat mijn ovenroosters er weer uit zien als nieuw.

Deze tip werkte voor mij het beste om mijn ovenroosters en bakplaten mee schoon te krijgen. Het vergt geen inspanning en is zo gepiept. Spoel je ovenroosters en bakplaten na afloop wel goed af, want je wilt geen wasmiddel op je eten!

#6 De deur schoonmaken

Een oven heeft een deurtje met doorkijkraam voor een goede reden: om te kijken hoe het ervoor staat met je gerecht. Is je taart voldoende aan het rijzen, zijn je kippenpootjes al bruin? Ik moet toegeven dat er tijden zijn geweest dat mijn raampje zo vies was, dat ik niets kon zien. Schoonmaken is dan de enige oplossing!

Ik heb van alles getest, maar kwam al snel terug op baking soda. Het is nu eenmaal de meest eenvoudige optie. Ik maakte een dikke pasta en smeerde deze over het glas van mijn deurtje. Ik liet de deur de gehele nacht weken. Ik koos ervoor om het deurtje open te laten staan, dan valt de pasta er niet vanaf. Het is handig als je dit vertelt aan je eventuele huisgenoten.

De volgende ochtend maakt ik het raampje zo schoon met een oude, vochtige handdoek. Ik gebruikte geen kracht, ik haalde alleen rustig die handdoek overheen. Mijn raampje is nog steeds schoon en ik kan mijn baksels weer zien. Nu moet ik het schoon zien te houden!

Raam van oven, bovenaanzicht

#7 Tussen het glas schoonmaken

Het glas van de deur is schoonmaken is vrij eenvoudig, maar hoe maak je de binnenkant, de ruimte tussen het glas, schoon? Deze ruimte wordt (op een mysterieuze manier?) namelijk ook vies. Deze ruimte schoonmaken is niet bij alle ovens mogelijk. Lees hiervoor de instructies grondig door.

Ga naar het hoofdstuk over het onderhoud. Bij sommige ovens is de klus vrij simpel: je schuift het glas eruit, waardoor je de tussenruimte gemakkelijk schoonmaakt. Bij andere modellen moet wat worden gesleuteld om erbij te kunnen. Hoe dan ook: bij de meeste ovens is het mogelijk.

Bij mijn eigen oven had ik een kruiskop schroevendraaier nodig. Helaas geen uitschuifbaar raam. Ik probeerde het eerst met een glasspray, maar helaas, dit werkte natuurlijk niet. Al snel kwam de pot met baking soda erbij en ik verdeelde de pasta over het raampje. Een half uurtje later kon ik het raampje zo schoonvegen.

Er bleven wel wat strepen achter en gelukkig had ik die glasspray toch nog nodig. Even met wat keukenpapier en spray en mijn raampje zag er zo goed als nieuw uit!

#8 Zout gebruiken

Je kent het wel: je maakt een heerlijke ovenschotel, maar deze schotel zit eigenlijk net iets te vol, want je wilt zeker weten dat er voor iedereen genoeg is. Dan gaat het mis. Je haalt de schaal uit de oven, maar je verliest onderweg wat saus, waardoor er nu heerlijke saus op de bodem van je oven ligt te pruttelen. Je hebt honger, iedereen zit al aan tafel en je wilt niet eerst schoonmaken.

Zet je schaal heel eventjes aan de kant en pak het zout uit de kast. Strooi wat zout op de achtergebleven saus en ga lekker eten. Terwijl jij aan het eten bent, zorgt het zout ervoor dat de saus zich niet vast hecht aan je oven! Na het eten ruim je op, laad je de vaatwasser in en haal een doek door je oven heen. Klaar is Kees!

Lepel met zout op zwarte achtergrond, bovenaanzicht

#9 Gebruik een oude tandenborstel

Een tandenborstel is niet alleen goed om je tanden mee te poetsen, maar ook om de hoekjes van je oven mee schoon te maken! Er zijn altijd hoekjes en plekjes in een oven waar je niet goed bij kunt. Zelfs met een kruimeldief heb je geen succes en met een penseel duurt het te lang.

Hier komt een oude tandenborstel goed van pas. Je borstelt zo alle kruimels weg en maakt de kleinste hoekjes schoon. De achterkant van deurhendels zijn ook goed schoon te maken met een oude tandenborstel.

#10 Gebruik ovenreiniger

De bovenstaande manieren zijn niet de snelste manieren om je oven mee schoon te krijgen. Ze zijn echter wel goedkoop en in de meeste gevallen milieuvriendelijk. Heb je echter haast, dan kan het zijn dat de bovenstaande manieren niet volstaan. Als het echt niet anders kan, gebruik ik een chemische ovenreiniger.

Deze werken vaak snel en doen hun werk goed. Hou er wel rekening mee om voorzorgsmaateregelen te treffen. Hiermee bedoel dat je altijd handschoenen draagt en kinderen uit de buurt houdt. Ovenreiniger is een chemisch goedje waar je niet mee in aanraking wilt komen.

Conclusie

Je oven schoonmaken is nog steeds niet leuk, ook niet met de bovenstaande tips. Ik hoop daarentegen wel dat je wat aan mijn tips hebt gehad, waardoor je nu meer tijd hebt voor de leuke dingen van het leven! Wil jij je ultieme tip met me delen? Laat het me dan weten! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu