Heerlijk knapperige en groene groenten, een perfect stukje vis of zelfgemaakte dumplings? Het is allemaal mogelijk met de beste stoompan. Stomen is een techniek die ze al meer dan 2000 jaar in China gebruiken. Tegenwoordig gebeurt het hier ook steeds meer omdat meer mensen de voordelen kennen. Zo is het gezonder en behoud je meer voedingsstoffen. Klinkt goed, toch? Hieronder alvast de beste keuzes, maar lees vooral verder.
Je eten stomen: er zitten alleen maar voordelen aan. Het is gezonder, de smaak blijft beter behouden en het is heerlijk gegaard. Daarnaast blijven je groenten knapperig en droogt je vis niet uit. Nóg meer voordelen? Jazeker! Er komt geen druppel olie of klontje boter aan te pas en de kleur van je groenten is frisser dan ooit.
Eindeloze voordelen, vooral als je gezond wilt leven. Daarnaast is het ook aan te raden voor de echte lekkerbek die van goed eten houdt. En misschien wel de belangrijkste reden: Je stoomt er thuis dumplings in 🤤. Waarom zou je nog wachten? Hieronder staan alvast de top 3 keuzes van het moment.
Een stoompan kies je niet zomaar. Daarom leg ik je precies uit hoe een stoompan werkt en hoe je vervolgens de beste keuze maakt.
Stomen is al een eeuwenoud concept. In China gebruiken ze dit al meer dan 2000 jaar! We weten allemaal dat je broccoli in water kookt. Als je dit stoomt, blijven de vitamines beter behouden. In principe lijkt het op koken, maar je gaart nu het voedsel met de damp die van het hete water komt in plaats van met het water zelf.
In een stoompan zitten verschillende lagen. In de onderpan doe je het water waar je mee kookt. Daarboven zit een stoommand: dit is een pan die je in de andere hangt en heeft gaatjes aan de onderkant. Door deze gaatjes komt de stoom en in deze laag leg je het voedsel. Daarboven zit een deksel, meestal van glas, om de stoom in de pan te houden.
In sommige stoompannen zit nog een laag, zodat het ook nog mogelijk is een ander product tegelijkertijd te stomen, zoals aardappels of vis.
Stomen is gezonder! Alle vitamines en mineralen blijven in je groenten zitten. Het knapperiger en de kleur blijft beter. Als je groenten in water kookt, verliezen ze veel mineralen en vitamines in het kookwater. Daarnaast kook je het al snel kapot waardoor de structuur en kleur verloren gaan. Als je vis stoomt, droogt deze minder snel uit, blijft het sappiger en behoud je meer smaak.
Een ander voordeel is dat je geen vet gebruikt. Dat is ook gezonder! Als je een stukje vis in een pan bakt komt daar een grote hoeveelheid boter of olie aan te pas, bij stomen is dit niet het geval. Er komt geen druppel vet op je vis, vlees, aardappelen of groenten. Ideaal als je houdt van een gezonde levensstijl. Daarnaast is het erg lekker en weer een keer wat anders.
Hoe groot is de pan en past deze wel in je kastje? Kijk altijd erg goed naar de afmetingen, want dit is met online bestellen verraderlijk. Laatst had ik een snijplank besteld die véél groter uitviel dan dat ik dacht en meteen het hele aanrecht in beslag nam 🤦🏻♂️. Niet handig!
Is je gezin groot of organiseer je veel diners bij jou thuis? Kies dan voor een pan met een ruime inhoud. De inhoud bepaalt hoeveel water in de onderpan gaat, maar ook hoeveel voedsel er tegelijk in de stoommand past. Ben je van plan om hem veel te gebruiken en wil je verschillende dingen tegelijk klaarmaken? Kies dan voor een pan met een grote inhoud of één met verschillende lagen.
De stoompan bestaat altijd uit een onderpan, een stoommand en een deksel. Er bestaan ook stoompannen met meerdere lagen. Zo stoom je in het ene mandje je groenten en in het andere mandje je vis. Waarom doe je dit niet allemaal bij elkaar? Omdat je vis langer de tijd neemt. Misschien leg jij net wat andere kruiden bij de vis dan bij de groenten om zo een nog beter avondmaal in elkaar te knallen.
Wat voor fornuis zit er in je keuken? Kijk hier goed naar! Kook je op inductie, maar schaf je een pan aan die alleen op gas werkt? Dan is je spiksplinternieuwe pan binnen no time helemaal kapot. De Consumentenbond heeft een handige test voor inductiepannen ontwikkeld. Voor welke warmtebron een pan geschikt is, staat altijd aangegeven. Kijk hier goed naar voordat je de aanschaf doet.
De hitteverdeling van een pan is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat de hitte overal in de pan hetzelfde is en je voedsel beter kookt of bakt. Vaak merk je dit aan de prijs; pannen die meer kosten hebben vaak een betere hitteverdeling. Bij de betere modellen staat dit aangegeven. De dikte van de onderbodem zegt ook veel over de kwaliteit van de pan. Zo gaan pannen met een dikkere bodemlaag over het algemeen langer mee.
Hoe makkelijk is de pan te onderhouden en schoon te maken? Altijd handig om van tevoren te weten. Bij de meeste pannen is dit goed te doen; even mee afwassen en klaar. Bij sommige pannen is dit lastiger, met name de goedkopere modellen. Dat komt doordat de gaatjes van het stoommandje te klein zijn en je hier niet goed tussen komt. Veel stoompannen zijn vaatwasserbestendig, maar zoek dit voor de zekerheid altijd van tevoren uit.
Er bestaan ook stoomkokers; dit is een elektrisch apparaat dat in principe hetzelfde doet als een stoompan. Voordelen? Ja, natuurlijk: je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken en het apparaat doet al het werk.
Daarnaast zit er een water indicator op waardoor je niet in de pan zelf hoeft te kijken. Nadelen? Die zijn er ook. Het is een groot apparaat die weer ergens in de kast of de keuken moet staan, terwijl een pan stapelbaar is. Neem alleen een stoomkoker als je het dagelijks gebruikt.
Nog een prachtige uitvinding: de stoomoven! De naam geeft al veel weg, want dit is een oven die met stoom werkt. Hier stoom je ook je groenten in.
De beste stoomoven heeft heel wat gemak te bieden. Als het een combi model is, bak je er zelfs pizza's in! Bizar toch? Wil je stomen, dan gebruikt de oven alleen stoom. Wil je iets bakken? Dan gebruikt deze stoom en hete lucht tegelijk. Hierdoor is je eten knapperig, droogt het niet uit en blijft het vers.
Ik zorg ervoor dat je alles weet over stoompannen en beantwoord hieronder veelvoorkomende vragen over de stoompan.
Je stoomt allerlei soorten voedsel. Denk aan vlees, vis, groenten en aardappelen. Weet je het niet zeker? Zoek het van tevoren even op. Als vloeistof gebruik je alles dat niet vettig is. Denk aan water, bouillon of witte wijn.
Doe de onderpan goed vol, maar niet té vol. Zorg dat er genoeg water in zit zodat de pan niet droog kookt, maar dat er niet zoveel in zit dat het de stoommand raakt. Overal daartussen is prima.
Door het stomen blijven er veel meer mineralen, vitamines en voedingsstoffen in het eten zitten. Als je bijvoorbeeld groente kookt, dan trekt het water waar het in ligt de voedingsstoffen eruit. Omdat er bij stomen geen direct contact is met water gebeurt dit niet.
Dat is niet aan mij om te bepalen, want dit is voor jou een persoonlijke keuze. Om het iets makkelijker te maken staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties.
Materiaal | |||
---|---|---|---|
1 | Renberg Stoompan 3.1 Liter Rijst- | RVS | Bekijk op Bol.com |
2 | KINGHOFF Stoompannen Set 5-delig I | RVS | Bekijk op Bol.com |
3 | Klausberg 7145 stoompan 4 delig | RVS | Bekijk op Bol.com |
4 | Kinghoff 3318 stoompan Ø24 cm | RVS | Bekijk op Bol.com |
5 | BIKO Couscous pan Stoompan | Aluminium, Gehard glas | Bekijk op Bol.com |
Zeg het maar eerlijk, je denkt nu al niet meer zonder te kunnen. Al die vers gestoomde groenten en knapperige bites klinken heerlijk! Ik krijg er zelf honger van. Mijn pan gaat meteen op het vuur. Wat is het eerste dat jij stoomt met je nieuwe pan? Laat het me weten! 🍙