Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Kijkervaring met de Beste 4K-tv

Auteur: Charlie Hoeben
Published 28.01.2022 - Updated 20.02.2023
De Beste Kijkervaring met de Beste 4K-tv

Zit je nu nog steeds met een plasma-tv? Of heb je een van Philips eerdere Ambilight-tv's van een jaar of 10 geleden, met de langzaamaan gedateerde Full HD-resolutie? Tijd voor de beste 4K-tv!

Naast haarscherpe details haal je hiermee betere kleuren, helderheid en contrast in huis. Hieronder staan vast de beste keuzes van het moment, maar lees vooral verder om alles te weten te komen over hoe je je ideale aanschaf doet.

Waarom een 4K-tv kopen?

Je wordt overspoeld met moeilijke termen en dat maakt het lastig, maar je weet dat de beste 4-tv goed is. Dit overlegt niet alleen een hoge resolutie, maar ook een betere kleurverzadiging, helderheid en contrast. Dus dat is nooit verkeerd.

Daarnaast staat de beste 4K-tv garant voor een uiterst gedetailleerd beeld, vooral als het beeldformaat past bij je beoogde kijkafstand.

Gelukkig is er tegenwoordig genoeg 4K-content beschikbaar op vrijwel alle streamingplatformen en zijn de meeste 4k-tv's inmiddels allemaal smart tv's, waardoor een 4K-tv niet langer zogenaamd overkill en onnodig is. Ben je benieuwd hoe je favoriete film eruit ziet in de best mogelijke kwaliteit? Dan ben je hier vandaag de dag aan het goede adres!

Toch zijn er nog een hoop andere belangrijke zaken bij het uitzoeken van een nieuwe televisie. Hieronder vind je alvast vast de top 3 keuzes van het moment met de belangrijkste specificaties. Toch is het verstandig even verder te lezen om meer te weten te komen!

Hond die tv kijkt

Hisense 55-Inch U6H 4K TV

Hisense 55-Inch U6H 4K TV
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: QLED
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
HDR: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

LG OLED C2

LG OLED C2
Type scherm: OLED
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
HDR: Ja
Bekijk op Bol.com

Sony A95K OLED 4K TV

Sony A95K OLED 4K TV
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Schermdiagonaal: 85 inch (216 cm)
HDR: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

4K-tv: Hoe maak ik de beste koop?

Het is goed dat je al weet dat je voor een 4K-resolutie kiest, en zo je beeldkwaliteit gegarandeerd wordt. Toch zijn er nog meer belangrijke zaken om op te letten. Kijk ook goed naar welk merk het best bij jou past, bijvoorbeeld een tv van Samsung of de beste LG-tv.

Grootte, kijkhoek en kijkafstand

Als je een nieuwe tv aan wilt schaffen, is het slim om eerst te kijken wat de ideale afmetingen zijn. Schermen meten we diagonaal. Een 65 inch tv is 165 cm, een 43 inch tv 109 cm, enzovoorts. We meten dit van de linkeronderhoek naar de rechterbovenhoek.

Kijk eerst wat je hierin wilt. Ga hierin niet blindelings af op je wens voor een enorme tv als je kamer hier niet groot genoeg voor is. Soms zitten er kleine verschillen in, zoals bij een goede 49 inch tv en een goede 50 inch tv.

Er bestaat namelijk zoiets als de ideale kijkafstand. Dit is een gegeven aantal meters dat tussen je tv en je bank moet zitten. Als de kijkafstand buiten dit gegeven ligt, dan wordt de kijkervaring oncomfortabel beschouwd worden. Het is dus erg belangrijk om te kijken naar het formaat. Bij de beste 40 inch tv is de ideale kijkafstand rond de 2,5 meter, terwijl dit bij een tv van 85 inch boven de 4 meter is!

Ook is de kijkhoek goed om over na te denken. Idealiter staat je tv straks recht voor je ogen, of iets omhoog. Wil je je tv ophangen, zorg er dan voor dat je een formaat kiest dat past op het stuk muur dat je op het oog hebt.

Tv die aanstaat in een gestijlde ruimte

Resolutie

Je weet al dat je een 4K-tv wilt hebben – dat is handig. De resolutie is één van de grootste marketingkanonnen in de televisiewereld op het moment.

De resolutie geeft het aantal pixels in het scherm aan. Bij een 4K-televisie is dit 3840 × 2160, of in sommige gevallen 4096 × 2160. Het verschil is miniem, maar voor beide resoluties houden we dezelfde namen aan.

Wat betreft resolutie, kun je de volgende regel volgen: hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. In de praktijk heb je aan een klein scherm met een heel hoge resolutie niet zoveel, omdat het menselijk oog dit niet waarneemt. Daarom zijn 4K-tv's over het algemeen niet kleiner dan 42 inches. Bij de beste kleine tv is dit dus niet nodig!

4K (Ultra HD, ook wel 'UHD') is hier de nieuwe standaard in aan het worden en heeft de maatstaf 1080p (Full HD) van de troon gestoten. 4K komt dan ook met vier keer zoveel pixels als een UHD-tv. Dat verschil is mega! Je krijgt er scherpere beelden, fijnere details en een algeheel betere kijkervaring door.

Beeldschermtechnologie

Er bestaan ondanks de hoge resolutie nog enkele gradaties in de beeldkwaliteit dankzij de verschillende soorten beeldtechnologie die fabrikanten gebruiken. Hierin zien we oled en qled als het beste van het moment, maar ook het prijzigste. Lees verder om erachter komen of je dit echter nodig hebt.

Led-lcd

Ook een led-scherm werkt via achtergrond verlichting. Vaak is dit zijn dit twee lagen gepolariseerd materiaal met een laag van vloeibare kristallen ertussen. Wanneer elektriciteit door deze kristallen loopt, reageren de kristallen hierop en zenden ze vervolgens licht uit. Het licht dat ze uitzenden is het beeld dat jij op het scherm ziet.

Het woord 'led' geeft de bron van de achtergrondverlichting aan. Vroeger ging het nog om CCFL (cold-cathode fluorescent light; oftewel TL-buizen), maar dit was een minder efficiënte manier die meer ruimte innam. Deze optie is dan ook gedateerd, dus ga een 'pure' lcd-tv liever uit de weg.

Er zit veel kwaliteitsverschil in de verschillende led-tv's, vooral waar te nemen in het contrast en helderheid. Zo bestaat tegenwoordig ook qled. ⤵️

Qled

De 'q' in dit acroniem staat voor 'quantum dot' en dit is een nieuw ontwikkelde technologie die gebruikmaakt van nanokristallen. Deze bieden een nieuwe manier van het produceren van kleur, omdat ze tussen de lcd-laag en de led-verlichting liggen. Dit leidt tot een aanzienlijk breder kleurengamma.

De dots in deze modellen varieren tussen de 2 en 10 nanometer in grootte. Afhankelijk van hun grootte produceren ze verschillende kleuren. Het belangrijkste om hierover te weten, is dat deze in staat zijn om nauwkeurigere, meer verzadigde primaire kleuren weer te geven.

Hierdoor krijg je een minder 'verwaterde' kleurhelderheid en een hogere intensiteit. Dat maakt een qled-tv een goede optie als je op zoek bent naar iets met een breed kleurbereik – zelfs in zeer goed verlichte ruimtes. Dit laatste voordeel heeft de volgende technologie, oled, niet.

Oled

Oled-tv's vallen onder de crème de la crème op dit moment. Deze technologie maakt gebruikt van organic light-emitting diodes. Het gaat hierbij om organische diodes die ieder zelf zowel kleur als licht produceren. Hierdoor is er geen achtergrond verlichting meer nodig in de televisie. Elke pixel die je ziet, is zijn eigen, zelfstandige bron van licht en kleur.

Een oled-tv komt met een hoop voordelen. Omdat een diode uit gaat als het iets zwarts hoort uit te beelden, heb je oneindige zwartniveaus en wonderbaarlijke contrastverhoudingen. Daarnaast zijn de schermen extreem dun, waardoor ze in de muur wegsmelten als je ze ophangt.

Tv die aanstaat , vooraanzicht

HDR

Dit staat voor high dynamic range en is een nieuwe en indrukwekkende technologie die algehele beeldkwaliteit enorm verbetert. Het maakt de beelden levendiger en nauwkeuriger, omdat de helderheid, het contrast en het kleurbereik een enorme boost krijgen. Zodra je het ooit voor je ogen hebt gehad, wil je nooit meer terug.

Bijna alle 4K-tv's die momenteel op de markt zijn, zijn HDR-compatibel. Toch wilt dit niet zeggen dat het altijd meteen een uitstekende keuze is. Er zijn grote kwaliteitsverschillen te vinden in HDR-tv's en sommige bereiken niet het niveau die tegenwoordig wenselijk is.

We gebruiken HDR dan ook als een verzamelnaam voor verschillende formaten en varianten. Hierin zit nog veel verschil in kwaliteit en ondersteuning. Hieronder leg ik ze kort uit:

 • HDR10. Dit is de standaardvorm van HDR. Het gebruikt statische metadata, waardoor de HDR-technologie een hele film of aflevering van een serie in één keer met dezelfde instellingen behandelt.
 • Dolby Vision. Dit is een nieuwe laag gebouwd op HDR10, of een soort vervolg erop. Deze vorm van HDR gebruikt dynamische metadata. Hierbij wordt er per scène bepaald hoe het eruit moet zien. Je begrijpt vast dat dit een veel betere kijkervaring oplevert.
 • HDR10+. Dit is ongeveer hetzelfde als Dolby Vision, maar dan een open source versie ontwikkeld door Samsung. Dit betekent dat elke fabrikant het 'gratis' mag gebruiken. Ook hier wordt gebruik gemaakt van dynamische metadata.

Beeldverversingssnelheid

De beeldverversingssnelheid of -frequentie geeft aan hoe vaak de tv het beeld per seconde vernieuwt. Dit geven we aan in Hertz (Hz). Hieraan kunnen we zien hoe vloeiend het snelle bewegingen weergeeft.

Deze snelheden beginnen bij tv's rond de 50 à 60 Hz. Dit wilt zeggen dat de tv het beeld 60 keer per seconde ververst, wat voor 'gewoon' tv-kijken genoeg is. Voor gamers – en dan vooral FPS-fanaten – en sportfans is het wenselijk om een 120Hz-tv te hebben.

Wat je nodig hebt, is daarmee afhankelijk van waar je de tv voor wilt gebruiken. Als je graag snelle actie op je beeldscherm hebt, zoals bij sportwedstrijden of actiefilms, dan is een hoge verversingssnelheid fijn, zodat de weergegeven bewegingen vloeiend, maar toch scherp overkomen.

Een tv in een mooie ruimte

VVR

Deze afkorting staat voor 'variable refresh rate' en is een nieuwe technologie binnen de tv-wereld. In het Nederlands noemen we dit simpelweg een 'variabele verversingssnelheid'. Dit betekent dat de tv zijn verversingssnelheid aanpast op de frame rate van de bron van je beeldmateriaal, zoals je gameconsole.

'Frame rate' is de benaming voor de hoeveelheid beelden die een bron produceert en uitzendt. Dit kan de videokaart van je pc zijn, je gameconsole, of de set-topbox van je tv-provider.

We drukken dit uit in 'frames per second' (fps), of 'beelden per seconde'. Als je ergens bijvoorbeeld '60 fps' ziet staan, betekent dit dat bijvoorbeeld je gameconsole in staat is 60 beelden per seconde te genereren. Hoe hoger het getal voor de afkorting, hoe vloeiender het uiteindelijke geproduceerde beeld is.

Wat heeft dit te maken met de verversingssnelheid van je tv? Voordat VVR beschikbaar was, stond de verversingssnelheid van een beeldscherm vast – bijvoorbeeld op 60 of 120 Hz.

Deze schermen gingen echter niet goed om met veranderingen in frame rates van bijvoorbeeld de game zelf, want de frame rate van iets als een gameconsole is nooit constant; het fluctueert altijd een beetje. Hierdoor ontstond soms screen tearing.

Tearing – Screen tearing is een soort van visuele hapering die optreedt als de verversingssnelheid van je scherm en de frame rate van je bronapparaat niet overeenkomen. Het beeld hapert en het lijkt op het scherm alsof de onderste en bovenste helft niet synchroon lopen. Het is de taak van VVR om dit te voorkomen. Ben je een echte gamer? Dan is deze functie erg wenselijk.

Responstijd

De responstijd van een beeldscherm geeft aan hoelang een pixel nodig heeft om van kleur te veranderen. Dit bepaalt hoe snel een beeld wordt weergegeven nadat het is berekend door de processor. Dit is vooral voor gamers erg belangrijk, en dan vooral voor degenen die graag first person shooters en andere snelle games spelen.

We drukken de responstijd uit in milliseconden (ms). Als gamer wil je een responstijd van maximaal 5 ms. Als dit hoger ligt, dan kun je hier ernstige hinder aan ondervinden. Game je in een professionele mate? Dan is het wellicht wenselijk om een tv met een responstijd van 1 à 2 ms aan te schaffen.

Aansluitingen

Televisies hebben vaak allerlei verschillende in- en uitgangen, maar over het algemeen zijn de HDMI-poorten het allerbelangrijkst. 'HDMI' staat voor 'high definition multimedia interface' en is tegenwoordig de standaardmethode om alle mogelijke bronapparaten aan te sluiten op een televisie. Denk hierbij aan je set-topbox, je gameconsole of een laptop.

Om een duurzame beslissing te maken, is het verstandig om op zoek te gaan naar een model met zeker drie HDMI-poorten, maar meer is altijd beter. Let ook goed op dat je minimaal een HDMI 1.4-kabel aanschaft. Oudere HDMI-versies kunnen geen 4K-beelden overbrengen!

Ben je van plan de beste soundbar of A/V-ontvanger te gebruiken? Dan is het slim een model met HDMI ARC of eARC te kiezen.

Achterkant van tv met witte HDMI-kabel erin

HDMI ARC vs. eARC

HDMI ARC is speciaal ontworpen om het aantal kabels tussen je tv en je speakers te verminderen, door het signaal in beide richtingen te laten reizen. Ook is de geluidskwaliteit daarnaast een stuk beter dan kabels zonder het '(e)ARC'-label. Om bijvoorbeeld van Dolby Atmos te genieten heb je echt een HDMI-kabel met een ARC-label nodig.

Toch zitten er verschillen tussen ARC en eARC, en deze vinden we voornamelijk in bandbreedte en snelheid. eARC is hierin de verbeterde versie met een grotere bandbreedte. Hierdoor geniet je al snel van een diep surround sound van bioscoopkwaliteit.

De term HDMI geeft niet alleen aan hoe de aansluiting uitziet, maar beschrijft de functies die deze poort ondersteunt. Hierin wordt er onderscheidt gemaakt tussen HDMI 1.4, 2.0 en 2.1. Om helemaal toekomstbestendig te zijn is het hierin verstandig een tv aan te schaffen die compatibel is met HDMI 2.1.

Ook jij aan de smart tv?

Tegenwoordig zijn alle nieuwe tv's die op de markt verschijnen slim. Dit betekent dat ze in staat zijn een verbinding met het internet aan te gaan, meestal via wifi. Dat staat jou op zijn beurt weer toe om allerlei apps te installeren, waardoor je digitale tv-zenders bekijkt, of je favoriete series streamt op Netflix, HBO Max of Videoland. Ook apps als Spotify, Apple Music en YouTube zijn doorgaans beschikbaar.

Het app-aanbod is grotendeels afhankelijk van het besturingssysteem. Bij LG-tv's vind je altijd de golden boy van dit moment: WebOS. Het app-aanbod is breed en omvat hoogstwaarschijnlijk alle apps die je op je tv wilt hebben. Waar dit besturingssysteem écht in uitblinkt, is echter de gebruikservaring.

Gebruikers van WebOS prijzen het voor zijn gebruiksvriendelijkheid. De menubalk onderin het scherm is supermakkelijk te navigeren, wat nog eens extra vergemakkelijkt wordt door hun Magic Remote. Je hoeft hierbij niet op knopjes te drukken om te navigeren, maar je beweegt een cursor over het scherm door de afstandsbediening te richten naar de plek waar je de cursor wilt zien!

Daarop volgt Android TV, met zijn opvolger Google TV. Ze zijn qua app-aanbod gelijkwaardig, omdat je toegang krijgt tot de enorm rijke Google Play Store. Aan aanbod geen gebrek! Qua gebruiksvriendelijkheid wint Google TV het van zijn voorganger, Android TV. Deze is een stuk simpeler te navigeren en ziet er wat moderner uit.

Hoe dan ook: als je een Google-fanaat bent en ook graag je tv wilt toevoegen aan bijvoorbeeld je hele Google Home of Nest-netwerk? Dan is dit een uitstekende keuze.

De derde in de lijst van veelvoorkomende tv-platformen in Nederland en België, is Tizen OS. Deze lijkt qua uitstraling veel op WebOS, en daarmee ook in gebruiksvriendelijkheid. Je navigeert razendsnel binnen dit besturingssysteem, dus aan frustratie blijft je veel gespaard. Het app-aanbod heeft ook een redelijke inhaalslag gemaakt, maar het zit nog niet op het niveau van Android- en Google TV.

Onder andere Samsung-tv's gebruiken het Tizen besturingssysteem. Samsung maakt daarnaast ook gebruik van de Samsung Smart Hub, wat het geheel allemaal net wat toegankelijker en eenvoudiger maakt.

De 5 beste 4K-tv's op een rij

1. Hisense 55-Inch U6H 4K TV

1. Hisense 55-Inch U6H 4K TV
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: QLED
HDMI: 4
HDR: Ja

2. LG OLED C2

2. LG OLED C2
Type scherm: OLED
HDMI: 4
HDR: Ja

3. Sony A95K OLED 4K TV

3. Sony A95K OLED 4K TV
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
HDMI: 4
HDR: Ja

4. Samsung Q70A Series 4K TV

4. Samsung Q70A Series 4K TV
Type scherm: OLED
Type LED-LCD: QLED
HDMI: 4
HDR: Ja

5. TCL 32S334 Android TV

5. TCL 32S334 Android TV
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
HDMI: 2
HDR: Ja

Veelgestelde vragen over 4K-tv's

Is iets toch nog niet helemaal duidelijk? Misschien staat het antwoord bij deze veelgestelde vragen.

Welke HDMI-kabel heb je nodig voor een 4K-tv?

Hier is geen definitief antwoord op te geven. Dit heeft namelijk met meer zaken te maken, zoals de verversingssnelheid en of je HDR-ondersteuning wilt. Het is echter altijd verstandig om HDMI 2.0 of HDMI 2.1 te kiezen voor tv's uit het hogere segment.

Heeft het zin om een 4K-tv te kopen?

Ja, dat heeft zeker zin. Het grootste voordeel van een 4K (oftewel Ultra HD) tv is de extreem hoge resolutie van 3.840 × 2.160 pixels. Dit levert een haarscherp beeld met fijnere details dan de bekende Full HD-resolutie (1920 × 1080), en zo ook een levensechte ervaring.

Hoe kijk ik 4K-content op een tv?

Het aanbod van 4K-content is op sommige plekken nog vrij beperkt, maar hier komt verandering in. Op het moment bieden streamingplatformen als Netflix, YouTube, Amazon Prime en Videoland een 4K-materiaal aan. Als je internetontvangst goed genoeg is, kiezen de streamingplatformen vanzelf deze resolutie uit wanneer je een film of serie begint te kijken.

Welke 4K-tv moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen want dat is een geheel persoonlijke keuze. Maar om de keuze wat makkelijker te maken staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes van het moment met de belangrijkste specificaties.

Type LED-LCD
1Hisense 55-Inch U6H 4K TVQLED
2LG OLED C2QLED
3Sony A95K OLED 4K TVLED
4Samsung Q70A Series 4K TVQLED
5TCL 32S334 Android TVLED

Hisense 55-Inch U6H 4K TV

Type LED-LCD: QLED

LG OLED C2

Type LED-LCD: QLED

Sony A95K OLED 4K TV

Type LED-LCD: LED

Samsung Q70A Series 4K TV

Type LED-LCD: QLED

TCL 32S334 Android TV

Type LED-LCD: LED

Conclusie

Dus, ben je er al uit? Weet je wel type scherm je wilt? Let vooral ook op de verversingssnelheid als gamer of sportfanaat, en vergeet ook niet het schermdiagonaal en de resolutie in gedachten te houden! Wat sluit het beste aan op je kamer? Waar gaat je hartje sneller van kloppen?

Laat het me vooral hieronder weten! Ook als je tips, vragen of andere zorgen hebt, kun je die hieronder kwijt. Bedankt voor je tijd, en veel succes met je zoektocht!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu