Onze categorieën
Over onsContact

Leg de Mooiste Herinneringen Vast met de Beste Instantcamera

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 12.04.2022 - Updated 30.07.2023
Leg de Mooiste Herinneringen Vast met de Beste Instantcamera

De instantcamera is gigantisch populair. Logisch, want met een instantcamera maak je toffe, spontane foto's. Daarnaast print je de foto in enkele seconden uit. Leuk voor in een fotoboek of als decoratie op de muur. Bekijk hieronder alvast de top 5, maar lees vooral verder en kom erachter hoe je de beste instantcamera kiest. 📸

Waarom een instantcamera kopen?

Een instantcamera, ook wel polaroid camera genoemd, is een camera die foto's direct afdrukt. Dit geeft een nostalgisch gevoel en plezier in het fotoproces.

Natuurlijk biedt zelfs de beste instantcamera niet de kwaliteit en de mogelijkheden van een goede spiegelreflexcamera of de beste systeemcamera, maar je hebt wel meteen een unieke en spontane foto in je handen.

Waarschijnlijk bekijk je de duizenden foto's die op een smartphone staan nauwelijks, wat enorm zonde is. Foto's van een instantcamera plak je op de muur, in een leuk boekje of je maakt er een leuke collage van in een fotolijst. Zo bekijk je dagelijks je foto's.

instantcamera's zijn eenvoudig te bedienen. Zelfs kinderen of beginnende fotograven maken met gemak leuke foto's. De meeste instantcamera's bieden geen instellingsmogelijkheden, waardoor je alleen maar op een knopje hoeft te drukken.

De beste full-frame camera of een goede digitale camera maakt fantastische beelden, maar er gaat niets boven de authentieke charmes van een instantcamera!

Polaroid Now Plus (second-gen)

Polaroid Now Plus (second-gen)
Zelfontspanner: Ja
Filmverhouding: Vierkant
Fotoformaat: 79x79 mm
Selfie-spiegel: Nee
Voedingstype: Accu
Verwisselbare accu: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Fujifilm instax Fujifulm Instax Square

Fujifilm instax Fujifulm Instax Square
Zelfontspanner: Nee
Filmverhouding: Vierkant
Fotoformaat: 62x62 mm
Selfie-spiegel: Ja
Voedingstype: LED
Verwisselbare accu: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Fujifilm Instax Link Wide

Fujifilm Instax Link Wide
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

instantcamera: Hoe maak ik de beste koop?

Het kiezen van een instantcamera lijkt misschien een simpele klus, maar niets is minder waar. Er zijn veel verschillende instantcamera's in allerlei kleuren, vormen en opties. Hierdoor moet je met best wat puntjes rekening houden bij de aanschaf. Ik loods je er graag doorheen!

Analoog of digitaal

Er zijn twee soorten instantcamera's: digitaal en analoog. Analoge modellen hebben alleen de basisfuncties. Je maakt een foto die direct wordt geprint op fotopapier. Het resultaat van de foto is gelijk zichtbaar. Een analoge instantcamera is goedkoper en geeft een spontaan gevoel.

Digitale modellen worden ook wel hybride-instantcamera's genoemd en bieden meer mogelijkheden, zoals:

 • creatieve filters om aan je foto's toe te voegen;
 • de optie om je foto's digitaal op te slaan;
 • de mogelijkheid om geluidsopnames digitaal toe te voegen;
 • de optie om foto's opnieuw uit te printen;
 • en zelfs een verbinding met je smartphone.

Een digitale instantcamera werkt hoe dan ook als een soort printer. De prijs ligt hoger als je hier extra functies aan toevoegt, maar als je veel opties wilt hebben, dan is dit zeker om hier stil bij te staan.

Ga na wat voor jou belangrijk is: meer moderne opties of de spontaniteit en eenvoudigheid. Bekijk ook waarvoor je de camera gebruikt en hoe vaak.

Gebruik je hem als decoratie of zo nu en dan op feestjes? Ga dan voor een goedkope simpele camera. Wil je hem vaak gebruiken of foto's maken van betere kwaliteit, neem dan een duurder model met wat meer opties.

Cameraformaat

Het formaat van een instantcamera bepaalt hoe makkelijk je de camera meeneemt. Zo zijn kleine instantcamera's licht en passen ze makkelijk in je tas, terwijl de grotere camera's handiger zijn voor thuis. Houd er rekening mee dat een kleine camera ook kleinere foto's oplevert.

Design

Verschillende soorten instantcamera's hebben allerlei vormen, kleuren en stijlen. Zo zijn er vintage en retro camera's met een authentiek en traditioneel ontwerp, camera's met felle kleuren, moderne camera's of camera's speciaal voor kinderen. Het is maar net welk model jou aanspreekt.

Afbeelding van een persoon met een instantcamera in haar hand.

Fotopapier

Bij een instantcamera is het fotopapier enorm belangrijk, omdat hier het resultaat van de foto op staat. Fotopapier is niet goedkoop, dus let goed op de volgende puntjes om er zeker van te zijn dat je de juiste filmrol koopt.

Formaat

Het is goed om te overwegen wat voor soort foto je wilt, want niet alle camera's zijn compatibel met de verschillende formaten fotopapier. De populairste merken zijn Fujifilm en Polaroid, maar Kodak, Canon en Lomography bieden ook goede opties.

Fujifilm heeft drie verschillende filmformaten: Instax Mini (54 mm x 86 mm), Instax Square (72 mm x 86 mm) en Instax Wide (108 mm x 86 mm). Polaroid heeft daarentegen weer andere formaten, zoals 50 mm x 76 mm, 79 mm x 79 mm of 107 mm x 88 mm.

De meeste fotopapieren hebben een klassieke witte rand, maar er zijn ook opties zonder rand of met een gekleurde rand. Vanwege zo'n rand zijn de fotoformaten zelf een stukje kleiner. Denk goed over het formaat na, want het zou zonde zijn als je gewenste formaat niet samengaat met je instantcamera.

Soort fotopapier

Er zijn drie soorten fotopapier: Instax film, i-Type film en zink fotopapier. Ze verschillen niet enorm, maar hebben elk toch een andere ontwikkelingsprocedure. Fujifilm en Lomography gebruiken Instax film. Polaroid originals gebruiken i-Type film. Niet-originele instantcamera's van Polaroid en een aantal andere merken, zoals Canon en Kodak, gebruiken zink fotopapier.

Instax film ontwikkelt snel, want binnen anderhalve minuut is je foto klaar. De kleuren van Instax film zijn over het algemeen helder en levendig. Bewaar de filmrol koel en droog om de kwaliteit te behouden en te voorkomen dat er vlekjes op de filmrol ontstaan.

I-Type film heeft iets langer nodig om te ontwikkelen, maar de kwaliteit is zeer hoog. Om verkleuringen te voorkomen leg je de foto in het donker en na ongeveer 10 minuutjes is hij klaar. De filmrol bewaar je bij voorkeur in de koelkast en breng je op kamertemperatuur voor gebruik.

Met zink fotopapier komt je foto bijna tot leven. De instantcamera verwarmt tijdens het printen kleurkristallen op de filmrol. Hierdoor smelten ze en ontstaan allerlei felle en lichte kleuren. Dit proces duurt ongeveer 3-5 minuutjes. Sommige zink fotopapiersoorten zijn zelfklevend, waardoor je ze direct op de muur of in een fotoboek plakt.  

Afbeelding van een instantcamera met polaroidfoto's eromheen.

Batterij

Batterijen van de meeste instantcamera's vervang je wanneer ze leeg zijn, maar er zijn ook instantcamera's met oplaadbare batterijen. Vervangbare batterijen zijn handiger als een batterij stuk is. Daarnaast hoef je niet te wachten totdat de camera opgeladen is.

Oplaadbare batterijen zijn daarentegen duurzamer en je bespaart een hoop geld aan batterijtjes. Deze optie is zonder twijfel aangenamer, omdat je niet naar de winkel hoeft als de batterijen weer eens op zijn!😉

Selfie-spiegel

Dit kleine spiegeltje is een klein spiegeltje in de buurt van de lens, waarmee je jezelf ziet tijdens het maken van een selfie. Deze optie is cruciaal wanneer je vaak selfies maakt. Hiermee voorkom je scheve foto's waar je net niet op staat en weggegooid geld aan fotopapier.

Flitser

Met een flitser maak je ook goede foto's in het donker. De meeste instantcamera's hebben een automatische ingebouwde flitser, maar er zijn ook instantcamera's waarbij je de flitser handmatig aanzet of waarbij je een aparte flitser moet aansluiten. Er zijn zelfs moderne instantcamera's met geavanceerde flitssensoren. Deze zorgen ervoor dat de foto niet te licht of te donker wordt.

Zelfontspanner

Sommige instantcamera's bieden de mogelijkheid om met een zelfontspanner een aftelperiode te kiezen. Dit is handig wanneer je een groepsfoto wilt maken, omdat het meer tijd geeft om allemaal in positie te staan.

De 5 beste instantcamera's op een rij

1. Polaroid Now Plus (second-gen)

1. Polaroid Now Plus (second-gen)
Zelfontspanner: Ja
Type flitser: Ingebouwd
Selfie-spiegel: Nee
Filmverhouding: Vierkant
Fotoformaat: 79x79 mm
Flitsmodus: Niet van toepassing
Selfie-spiegel: Nee
Voedingstype: Accu

2. Fujifilm instax Fujifulm Instax Square

2. Fujifilm instax Fujifulm Instax Square
Zelfontspanner: Nee
Type flitser: Ingebouwd
Selfie-spiegel: Ja
Filmverhouding: Vierkant
Fotoformaat: 62x62 mm
Flitsmodus: Ingebouwde flitser en drie kleurfilters meegeleverd.
Selfie-spiegel: Ja
Voedingstype: LED

3. Fujifilm Instax Link Wide

4. Lomography Lomo'Instant Wide

4. Lomography Lomo'Instant Wide

5. Instax Square SQ1

5. Instax Square SQ1

Veelgestelde vragen over instantcamera's

Heb je toch nog een paar vragen over instantcamera's? Bekijk dan de meest gestelde vragen en misschien staat jouw vraag er wel tussen!

Wat is het verschil tussen een gewone camera en een instantcamera?

Het verschil is dat een instantcamera de foto's gelijk ontwikkelt en afdrukt, zonder dat je daarvoor een aparte printer nodig hebt. Een gewone camera slaat de foto op, maar kan hem niet niet per direct uitprinten en heeft wel een aparte printer nodig. Daarnaast heeft een gewone camera meestal meer instellingsmogelijkheden.

Hoe werkt een instantcamera?

Niet alle instantcamera’s werken hetzelfde. Bij de meeste instantcamera's komt er, zodra je op de ontspanner drukt, licht op een filmnegatief. Daarna wordt een bepaalde vloeistof uitgespreid op het fotopapier en begint het chemische proces. De foto print uit en ontwikkelt zich langzaam totdat het beeld zichtbaar is.

Wat kost een instantcamera?

De prijs van een instantcamera ligt tussen de 50 en 300 euro, dus er is voor elk budget een geschikte instantcamera. Daarnaast komen er ook kosten bij van de losse foto's. Dit bedraagt ongeveer 1 à 2 euro per foto.

Welke instantcamera moet ik hebben?

Dat kan ik je niet zeggen, want die vraag kun je het beste zelf beantwoorden. Wel kan ik je nog een laatste keer een overzicht geven van de beste instantcamera's op dit moment en hun belangrijkste specificaties. Misschien zit er wel iets voor jou tussen, dus klik er zeker een paar aan!

FilmverhoudingFotoformaatFlitsmodusSelfie-spiegelVoedingstype
1Polaroid Now Plus (second-gen)Vierkant79x79 mmNiet van toepassingNeeAccu
2Fujifilm instax Fujifulm Instax SquareVierkant62x62 mmIngebouwde flitser en drie kleurfilters meegeleverd.JaLED
3Fujifilm Instax Link WideVierkant62x62 mmIngebouwde flitser en drie kleurfilters meegeleverd.JaLED
4Lomography Lomo'Instant WideVierkant62x62 mmIngebouwde flitser en drie kleurfilters meegeleverd.JaLED
5Instax Square SQ1Vierkant62x62 mmIngebouwde flitser en drie kleurfilters meegeleverd.JaLED

Polaroid Now Plus (second-gen)

Filmverhouding: Vierkant

Fotoformaat: 79x79 mm

Flitsmodus: Niet van toepassing

Selfie-spiegel: Nee

Voedingstype: Accu

Fujifilm instax Fujifulm Instax Square

Filmverhouding: Vierkant

Fotoformaat: 62x62 mm

Flitsmodus: Ingebouwde flitser en drie kleurfilters meegeleverd.

Selfie-spiegel: Ja

Voedingstype: LED

Fujifilm Instax Link Wide

Filmverhouding: Vierkant

Fotoformaat: 62x62 mm

Flitsmodus: Ingebouwde flitser en drie kleurfilters meegeleverd.

Selfie-spiegel: Ja

Voedingstype: LED

Lomography Lomo'Instant Wide

Filmverhouding: Vierkant

Fotoformaat: 62x62 mm

Flitsmodus: Ingebouwde flitser en drie kleurfilters meegeleverd.

Selfie-spiegel: Ja

Voedingstype: LED

Instax Square SQ1

Filmverhouding: Vierkant

Fotoformaat: 62x62 mm

Flitsmodus: Ingebouwde flitser en drie kleurfilters meegeleverd.

Selfie-spiegel: Ja

Voedingstype: LED

Conclusie

Heb je ondertussen een instantcamera op het oog? Ik hoop in ieder geval dat ik je een heel eind op weg heb geholpen! Mocht je toch nog vragen hebben of juist een goede tip... laat hieronder dan een reactie achter. Bedankt voor het lezen en veel plezier met het maken van leuke fotootjes! 😃

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu