Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Zonnebrand voor Optimale Bescherming

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 15.02.2022 - Updated 13.03.2023
De Beste Zonnebrand voor Optimale Bescherming

De meeste mensen vinden het heerlijk om in de zon te zitten. Je lichaam krijgt extra vitamine D, wat zorgt voor een goed humeur. Helaas kan je huid alleen ook makkelijk verbranden als je te lang onbeschermd in de zon zit en dat is pijnlijk en schadelijk. Wil je toch van de zon kunnen genieten? Gebruik dan de beste zonnebrand!

Welke zonnebrand de beste bescherming biedt, de juiste ingrediënten bevat en ook nog eens fijn smeert, lees je in deze koopgids. Ben je alvast benieuwd naar onze favorieten? Bekijk dan hieronder vijf fantastische producten. 

Waarom zonnebrand kopen?

Als je te lang onbeschermd in de zon zin, kan je verbranden en dan zie je er niet alleen uit als een kreeft. Verbranden is pijnlijk en je hebt ook een vergrote kans op huidkanker en andere problemen. 🦞

Een goede moisturizer of de beste dagcrème met SPF beschermt je in sommige gevallen ook tegen de zon, maar het gebruik van alleen zo'n product is onvoldoende. Voor de juiste bescherming werkt zonnebrand het beste.

Zonnebrand beschermt je tegen de uv-stralen van de zon en dat is niet alleen nodig op vakantie! Ook op dagen dat de zon minder schijnt, heb je zonnebrand nodig.

Naast het veroorzaken van pijn en huidproblemen (op de lange termijn), zorgt te veel uv-straling voor vroegtijdige huidveroudering. Doordat zonnebrand je tegen deze straling beschermt, vermindert het indirect het ontstaan van rimpels, fijne lijntjes en bruine vlekjes.

Daarnaast geeft zonnebrand je huid de kans om zichzelf te herstellen na eerder opgelopen schade. Ben je toch een keer verbrand? Vergeet dan zeker niet om je huid extra te verzorgen en te verkoelen met aftersun.

Kortom: of je nu thuis bent of op vakantie gaat naar een warm land, zonnebrand is altijd belangrijk. Hieronder staan alvast onze 3 favorieten, maar lees vooral verder om meer te weten te komen.

La RochePosay La Roche-Posay Anthelios

La RochePosay La Roche-Posay Anthelios
Geschikt voor lichaamsdeel: Gezicht
Watervast: Ja
Substantie: Lotion
SPF-factor: 30 SPF
Bekijk op Bol.com

Australian Gold Accelerator Extreme

Australian Gold Accelerator Extreme
Geschikt voor lichaamsdeel: Lichaam
Watervast: Nee
Substantie: Lotion
Bekijk op Bol.com

Australian Gold SPF 30 Spray

Australian Gold SPF 30 Spray
Geschikt voor lichaamsdeel: Lichaam
Watervast: Ja
Substantie: Lotion
SPF-factor: 30 SPF
Bekijk op Bol.com

Zonnebrand: Hoe maak ik de beste koop?

Het vinden van een goede zonnebrand hoeft geen uitdaging te zijn, zo lang je let op een aantal zaken. Gelukkig heb ik het helemaal voor je uitgeplozen! 👀

SPF

Het belangrijkste om op te letten is de SPF van zonnebrand, want deze waarde geeft aan hoe goed de zonnebrand je beschermt. De afkorting staat voor de 'Sun Protection Factor'. Hoe hoger de SPF, hoe beter je beschermd bent.

De SPF varieert van factor 5 tot factor 50+. Om een voorbeeld te geven van wat de factor betekent: factor 15 biedt 93.3% bescherming, factor 30 biedt 96.6% bescherming en factor 50 biedt 98% bescherming. Geen enkele zonnebrand beschermt je voor 100%, maar een hoge factor komt dicht in de buurt.

Onthoud daarnaast dat zonnebrand maar voor een bepaalde tijd werkt. Ook hier heeft de SPF invloed op. Om te weten hoe lang je beschermd bent, vermenigvuldig je de factor met het aantal minuten dat het duurt voordat je verbrandt zonder bescherming.

Wanneer je zonder bescherming in de zon ligt en na 10 minuten verbrandt, gebeurt dat in theorie met SPF 10 pas na 100 minuten en met SPF 50 pas na 500 minuten. Deze waarden zijn alleen niet exact, want de werking van zonnebrand is bijvoorbeeld korter als je het water in gaat.

Weet je niet exact welke factor je nodig hebt? Over het algemeen wordt een factor 30 voor iedereen aangeraden, maar de juiste SPF verschilt per persoon en hangt af van je huidtype en de zonnekracht. Zo is SPF 15 voor een donkere huid wellicht voldoende, terwijl een lichte huid SPF 30 nodig heeft.

Daarnaast is de zonnekracht in bijvoorbeeld Australië sterker dan in Nederland en heb je in Australië een hogere SPF nodig. Houdt daarom rekening met je locatie of bestemming wanneer je zonnebrand uitkiest.

Bescherming tegen uv-b-straling en uv-a-straling

Misschien denk je dat zonnebrand je tegen alle soorten uv-straling beschermt, maar dat is niet altijd waar. Er zijn verschillende soorten straling met allemaal een ander effect op je huid. Voor een zo volledig mogelijke bescherming zoek je het beste naar een zonnebrand die je zowel beschermt tegen uv-b-straling als uv-a-straling.

Uv-b-straling tast de bovenste laag van je huid aan. Dit type straling zorgt dat de huid verbrandt en verhoogt de kans op huidkanker. Alle zonnebrandcrèmes beschermen tegen dit type straling en de SPF-factor geeft aan in hoeverre je beschermd wordt.

Bescherming tegen uv-a-straling is daarentegen niet altijd aanwezig. Uv-a wordt ook in verband gebracht met huidkanker en zorgt voor vroegtijdige huidveroudering en rimpels. Ook hier bescherm je jezelf liever tegen. Het is daarom belangrijk dat de zonnebrand tegen beide typen straling beschermt!

Of een zonnebrand ook tegen uv-a-straling beschermt, zie je op de achterkant van de fles aan een cirkel met de letters 'UVA' erin. In sommige gevallen staan er ook sterretjes bij. In dit geval betekent meer sterretjes meer bescherming tegen uv-a-straling.

Voor welk lichaamsdeel geschikt

Check goed voor welk lichaamsdeel de zonnebrand geschikt is. De meeste zonnebrandcrèmes zijn voor het hele lichaam, maar er zijn ook crèmes voor een specifiek lichaamsdeel.

Zo is de beste zonnebrand gezicht fijn voor het gezicht, omdat de huid van je gezicht gevoeliger is en andere behoeften heeft dan bijvoorbeeld de huid op je schouders of armen. Je lippen verbranden zelfs nog sneller dan je gezicht. Een lippenbalsem met SPF is daarom ook een handig product.

Flesjes zonnebrand met een strand en palmbomen op de achtergrond.

Substantie

Zonnebrand is in allerlei verschillende substanties (en dispensers) beschikbaar. Denk aan een spray, een crème in een tube of een gel. Welke substantie je kiest, bepaal je vooral op basis van je voorkeur, maar ook op basis van je huidtype. Ik loop de voor- en nadelen van elke substantie voor je langs.

Spray

Een spray breng je gemakkelijk aan en smeer je snel uit. Vooral voor grotere lichaamsdelen, zoals de rug en benen, is een spray handig. Sprays zijn over het algemeen minder vettig en voelen lichter aan op de huid dan crèmes. Heb je een vette huid? Dan is een spray een goede keuze.

Een ander voordeel is dat sprays een gelijkmatige dekking bieden, omdat je ze van een afstand opspuit en ook moeilijk bereikbare plaatsen bereiken.

Een nadeel aan zonnebrandsprays is dat je makkelijk te weinig zonnebrand gebruikt. Hierdoor verbrand je sneller. Daarnaast gaat een deel van het product verloren, omdat er met een spray druppels naast je lichaam of op de grond terecht kunnen komen.

Bovendien zijn sprays onhandig voor gebruik op je gezicht. Je moet de zonnebrand eerst op je handen sprayen en daarna op je gezicht aanbrengen om te voorkomen dat de zonnebrandspray in je ogen of mond terechtkomt.

Bij sommige sprays loop je het risico dat de druk van de fles af gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je vliegt. Er zit dan nog genoeg zonnebrand in de fles, maar er komt niets meer uit. Dit gebeurt niet vaak, maar een crème of gel is over het algemeen beter houdbaar wanneer je reist.

Crème

Crèmes koop je in tubes. Met een tube heb je meer controle over het aanbrengen, waardoor een preciezere en betere dekking mogelijk is. Een crème is over het algemeen beter voor een gevoelige huid, omdat het je poriën minder snel verstopt en minder snel irritaties veroorzaakt.

Het grootste nadeel? Het aanbrengen van crème is moeilijker en tijdrovender, vooral op grotere lichaamsdelen of moeilijk bereikbare plaatsen. Je slaat makkelijker een plek over. Daarnaast laten crèmes sneller een wit laagje achter dan sprays, omdat ze moeilijker te blenden zijn.

Een crème trekt langzamer in en veroorzaakt mogelijk een vettig gevoel op de huid, maar crèmes blijven wel langer zitten dan sprays en bieden hierdoor een betere bescherming tegen de zon.

Gel of stick

Zonnebrand in gel-vorm is minder bekend dan de spray of crème-variant, maar het is ook een goede optie. Gels zijn niet vettig en worden gemakkelijk door de huid opgenomen, waardoor ze geschikt zijn voor vette of gecombineerde huidtypes.

In tegenstelling tot de andere substanties geeft gel een verfrissend en verkoelend gevoel op de huid. Dit is vooral prettig als je huid bijvoorbeeld al een beetje verbrand is. Hoewel gels heerlijke verkoeling bieden, bieden ze over het algemeen minder bescherming dan crèmes en sprays. Daarnaast zijn gels meestal duurder.

Tot slot zijn er nog sticks, maar deze zijn voornamelijk bedoeld voor je lippen. Voor andere lichaamsdelen is een zonnebrandstick niet handig.

Het maakt in principe niet uit welke soort substantie je kiest, als je maar je huid beschermt. Kijk vooral naar welke substantie en welke dispenser jij prettig en comfortabel vindt.

Iemand die factor 20 zonnebrand op de hand spuit.

Aanvullende eigenschappen

Naast dat je kiest uit de SPF en de substantie van zonnebrand, let je eventueel ook nog op aanvullende eigenschappen.

Waterbestendigheid

Als je zwemt of als je sport en flink zweet, is een waterbestendige zonnebrand handig. Deze blijft beter zitten wanneer je nat wordt, maar let op: geen enkele zonnebrand is 100% waterbestendig. Ik raad je daarom altijd aan om je opnieuw in te smeren na het zwemmen of zweten.

Gevoelige huid

Heb je een gevoelige huid? Controleer dan altijd de ingrediënten en probeer parfum, alcohol en allergenen te vermijden. Deze stoffen zorgen sneller voor jeuk en irritaties.

Met bronzer en/of olie

Wil je nog bruiner worden? Ga dan voor een zonnebrand met bronzer en/of olie. Hiermee word je sneller en dieper bruin, maar houd er rekening mee dat niet elk huidtype even bruin kan worden.

Bronzer/olie heeft effect, maar het is geen wondermiddel. Als je aanleg hebt om bruin te worden, heeft het mogelijk een versterkende werking. Heb je die aanleg niet? Dan is het effect ook minder.

De 5 beste zonnebrandcrèmes op een rij

1. La RochePosay La Roche-Posay Anthelios

1. La RochePosay La Roche-Posay Anthelios
Allergeneninformatie: Hypoallergeen
Met bronzer: Nee
Parfumvrij: Nee
Geschikt voor sport: Ja
Type dispenser: Flacon
Geschikt voor lichaamsdeel: Gezicht
Watervast: Ja
Substantie: Lotion
SPF-factor: 30 SPF

2. Australian Gold Accelerator Extreme

2. Australian Gold Accelerator Extreme
Allergeneninformatie: 0
Met bronzer: Ja
Parfumvrij: Nee
Type dispenser: Flacon
Geschikt voor lichaamsdeel: Lichaam
Watervast: Nee
Substantie: Lotion

3. Australian Gold SPF 30 Spray

3. Australian Gold SPF 30 Spray
Allergeneninformatie: n.v.t.
Met bronzer: Ja
Parfumvrij: Nee
Geschikt voor sport: Ja
Type dispenser: Spray
Geschikt voor lichaamsdeel: Lichaam
Watervast: Ja
Substantie: Lotion
SPF-factor: 30 SPF

4. RITUALS The Ritual of Karma

4. RITUALS The Ritual of Karma
Met bronzer: Nee
Parfumvrij: Nee
Geschikt voor sport: Ja
Type dispenser: Spray
Geschikt voor lichaamsdeel: Lichaam
Watervast: Ja
Substantie: Crème
SPF-factor: 30 SPF

5. Beauty Of Joseon Relief Sun

5. Beauty Of Joseon Relief Sun
Met bronzer: Nee
Parfumvrij: Ja
Geschikt voor sport: Ja
Type dispenser: Tube
Geschikt voor lichaamsdeel: Gezicht, Lichaam
Watervast: Nee
Substantie: Crème
SPF-factor: 50 SPF

Veelgestelde vragen over zonnebrand

Heb je nog vragen over zonnebrand? Bekijk dan de veelgestelde vragen. Misschien staat je vraag er tussen.

Hoe lang is zonnebrand houdbaar?

Over het algemeen zijn zonnebrandcrèmes 12 tot 24 maanden houdbaar. Hierna vermindert de werking en verandert de zonnebrand mogelijk qua geur en substantie.

Welke factor heb je nodig?

Hoe hoger de factor, hoe beter je jezelf beschermt. Kies in ieder geval minimaal factor 30, maar hoger kan altijd. Voor mensen met een zeer lichte huid en kinderen is een hogere SPF dan 30 aangeraden. Kies ook een hogere factor als je naar een land gaat met een hoge uv-index.

Kun je met factor 50 bruin worden?

Ja. Het is een fabel dat je met zonnebrand niet bruin kan worden. De factor heeft alleen invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. Met een hoge factor word je wel bruin, maar je verbrandt niet. Je blijft zelfs langer bruin als je goed smeert, omdat een verbrande huid sneller vervelt.

Hoe vaak moet je je insmeren? 

Hoe vaak je zonnebrand moet smeren, is voor iedereen anders. Het heeft te maken met je huidtype, de zonkracht en wat je in de zon doet.

Smeer je op zomerse dagen meerdere keren per dag in, want de werkzaamheid van zonnebrand neemt geleidelijk af. Vooral wanneer je tussendoor het water in gaat, is extra smeren nodig. Als je de hele dag buiten in de zon zit, smeer je het liefst om de twee uur. Is het geen warme dag? Dan is alleen 's ochtends insmeren voldoende.

Welke zonnebrand moet ik hebben?

Dat is aan jou, want ik weet niet precies welke zonnebrand je prettig vindt! Wel vind je hieronder voor de laatste keer de top 5 met hun belangrijkste specificaties om het je iets makkelijker te maken.

Geschikt voor lichaamsdeelWatervastSubstantieSPF-factor
1La RochePosay La Roche-Posay AntheliosGezichtJaLotion30 SPF
2Australian Gold Accelerator ExtremeLichaamNeeLotion30 SPF
3Australian Gold SPF 30 SprayLichaamJaLotion30 SPF
4RITUALS The Ritual of KarmaLichaamJaCrème30 SPF
5Beauty Of Joseon Relief SunGezicht, LichaamNeeCrème50 SPF

La RochePosay La Roche-Posay Anthelios

Geschikt voor lichaamsdeel: Gezicht

Watervast: Ja

Substantie: Lotion

SPF-factor: 30 SPF

Australian Gold Accelerator Extreme

Geschikt voor lichaamsdeel: Lichaam

Watervast: Nee

Substantie: Lotion

SPF-factor: 30 SPF

Australian Gold SPF 30 Spray

Geschikt voor lichaamsdeel: Lichaam

Watervast: Ja

Substantie: Lotion

SPF-factor: 30 SPF

RITUALS The Ritual of Karma

Geschikt voor lichaamsdeel: Lichaam

Watervast: Ja

Substantie: Crème

SPF-factor: 30 SPF

Beauty Of Joseon Relief Sun

Geschikt voor lichaamsdeel: Gezicht, Lichaam

Watervast: Nee

Substantie: Crème

SPF-factor: 50 SPF

Conclusie

In principe maakt het niet veel uit welke zonnebrand je kiest, als je maar zonnebrand gebruikt! Idealiter heeft een zonnebrand SPF 30 of meer en beschermt hij ook tegen uv-a-stralen. Bedenk daarnaast welke dispenser en substantie je prettig vindt.

Ik hoop in ieder geval dat ik je goed op weg heb geholpen, zodat jij zo snel mogelijk je nieuwe zonnebrand in huis hebt. Heb je nog een goede tip of juist een vraag? Laat het ons weten via het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen! 😊

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu