Onze categorieën
Over onsContact

Lekker Bankhangen met de Beste 65 Inch TV 📺

Auteur: Charlie Hoeben
Published 13.05.2022 - Updated 27.01.2023
Lekker Bankhangen met de Beste 65 Inch TV 📺

Heb je alle ruimte in de wereld, dan is de beste 65 inch tv dé ideale basis voor je thuisbioscoop. Weet je wel wat hiervoor de ideale kijkafstand is? Er bestaat een handige rekensom hiervoor, maar daar kom ik zo op terug.

Hieronder staan alvast de beste keuzes voor het geval je zeker weet dat een 65 inch tv de beste optie voor jou is,, maar ik kan aanraden om verder te lezen zodat je goed geïnformeerd de aanschaf doet.

Waarom een 65 inch tv kopen?

Omdat een nieuwe tv nooit een verkeerde investering is? Misschien is een goede 4K-tv met een oled-scherm van 'slechts' 50 inch toch niet goed genoeg? Of een 85 inch tv is te groot? Of misschien omdat 65 inch precies op je muur past? Of de perfecte kijkafstand heeft vanaf je bank? Dit zijn allemaal goede redenen om de beste 65 inch tv aan te schaffen.

Maar let op, er komt een hoop kijken bij de aanschaf van een nieuwe tv, ongeacht het formaat. Sluit qled het beste aan op je wensen, of juist oled? Is een tv met HDR echt noodzakelijk?

Daarvoor moet je kijken naar je gebruiksscenario's. Ben je een gamer, een sportfan of ben je een gek voor cinematische wonderen? Met een 65 inch tv haal je het beeld niet alleen in huis, maar sleept het beeld jou net zo goed naar binnen. Zoek je een ervaring die je volledig opslokt, dan is een t van dit formaat een topkeuze.

Op al je vragen staat hieronder het antwoord dus lees snel verder. Maar kijk ook vast naar de top 3 keuzes hieronder.

Man die met zijn voeten op tafel tv kijkt

LG 65" G3 OLED 4K

LG 65" G3 OLED 4K
Gewicht zonder standaard: 23.9 kg
HDMI: 4
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)

Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)
HDMI: 3
Schermdiagonaal: 75 inch (191 cm)
Bekijk op Bol.com

Hisense U8K ULED TV

Hisense U8K ULED TV
Gewicht zonder standaard: 10.9 kg
HDMI: 3
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Bekijk op Bol.com

65 inch tv: Hoe maak ik de beste koop?

Ik snap dat je die nieuwe 65 inch tv zo snel mogelijk in huis wil halen. Toch is het verstandig om stil te staan bij enkele belangrijke eigenschappen.

Formaat en kijkafstand

Voordat je een tv aanschaft is het goed om te kijken hoeveel ruimte je hebt. 65 inch klinkt niet zo groot, maar je haalt best een bakbeest in huis! Of je nu gebruik maakt van een tv-standaard of je tv aan de muur hangt, één van de belangrijkste dingen hierin is de kijkafstand.

Als je te dicht op het scherm zit, verpest dit je kijkervaring. Naast het feit dat je niet alles kunt zien zonder je hoofd continu te moeten bewegen, kun je afhankelijk van de resolutie – waar ik zo op terug kom – zelfs de individuele pixels zien. Pixels zijn weer de individuele lichtpuntjes op het scherm.

Het formaat van een tv gaat om de diagonaal, dus bijvoorbeeld van de linker onderhoek naar de rechter bovenhoek. Als dit 65 inch is, dan staat het gelijk aan 165 centimeter (want 1 inch ≈ 2,5 centimeter, dus 65 × 2,5 = 165 centimeter).

In principe houden we aan dat je minimaal 1,5 tot 2 keer het schermdiagonaal in centimeter aanhoudt als minimale kijkafstand. In dit geval is de minimale kijkafstand ongeveer 2,5 meter. De ideale kijkafstand vind je door het diagonaal in centimeters te vermenigvuldigen met 2,4, wat uitkomt op bijna 4 meter!

Afstandsbediening met tv op de achtergrond

Technologie

In principe deelt elke moderne tv-technologie dezelfde basis: led-verlichting. Toch zijn hier veel verschillende vormen en varianten in te vinden.

Lcd

Lcd staat voor liquid crystal display. Hierbij zit een laag vloeistof tussen twee stukken gepolariseerd glas. Deze vloeibare kristallen zenden geen licht uit, maar geven een bepaalde kleur af wanneer hier licht op valt. Dat licht komt op zijn beurt weer uit fluorescentielampen.

Het grootste voordeel van lcd is dat de prijs hiervan tegenwoordig erg laag ligt. Daarnaast is kleurweergave van deze beeldschermen nog steeds erg goed.

Toch kan deze inmiddels verouderde technologie niet meer concurreren met de bijvoorbeeld moderne oled-televisies. Deze laatstgenoemde doet alles beter – behalve de prijs: die ligt bij oled-tv's een stuk hoger. 💸

Led

Ook led maakt gebruikt van een display met vloeibare kristallen, en staat dan ook bekend als 'led-lcd'. Maar hierbij is de achtergrondverlichting van led-dioden gemaakt in plaats van fluorescentielampen.

Hierdoor worden specifieke delen van het scherm verlicht, terwijl andere donker blijven. Hierdoor is de weergave dynamischer en de contrastverhouding beter.

  • Led-plaatsing

Full-array local dimming, oftewel FALD, plaatst lichtgevende diodes recht achter het scherm in een raster van 'zones'. Deze zones worden afzonderlijk verduisterd of verlicht. Hierdoor is de verlichting preciezer, en krijg je een beter contrastratio.

Hier kennen we ook een oudere versie van genaamd CCFL. Deze techniek zagen we nog in de vroegere lcd-tv's, maar tegenwoordig wordt dit niet meer gebruikt bij led-schermen. Kom je dit toch tegen, dan weet je dat je met verouderde technologie te maken hebt.

Edge-lit-led is een alternatief voor FALD. Hierbij is de achtergrondverlichting langs de randen van het scherm geplaatst. FALD behaalt betere resultaten, maar kost ook meer. Als je budgettair aan je plafond zit, is een edge-lit model een prima alternatief voor FALD.

Qled

Dit is ook een lcd-technologie, en niet te verwarren met oled. Beide technologieën zie je terug in recente tv-modellen.

Qled-tv's zijn in de basis hetzelfde als 'gewone' led-tv's, maar ze hebben een extra laag met nanokristallen – quantum dots, vandaar de 'q' in 'qled' – van verschillende groottes. Deze zitten pal voor de led-verlichting, en lichten op wanneer de leds erop schijnen. In het kort gezegd krijg je hierdoor meer details en een breder kleurenspectrum te zien.

De kijkhoeken van qled-tv's zijn niet ideaal. Dit betekent dat als je vanuit een hoek ernaar kijkt, dat de beelden wat wazig worden. Dit hoeft geen probleem te zijn als je van plan bent recht voor de tv te gaan zitten thuis, maar is dit niet het geval? Dan is een oled-tv mogelijk een betere optie.

Qled-beeldschermen presteren daarnaast uitstekend in goed verlichte kamers. Zo kijk je ook met het grootste gemak tv als de zon de ruimte binnen schijnt.

Oled

Oled verschilt meer van de normale led-tv's. Deze heeft geen lokale dimming zones, maar dat is in dit geval helemaal niet slecht.

Waarom? Omdat deze technologie geen achtergrondverlichting gebruikt, maar van een laag organische leds. Elke pixel licht afzonderlijk van elkaar op: zwart is daadwerkelijk zwart in plaats van donkergrijs, omdat de pixels die zwart horen te zijn, geheel uit staan. Dit leidt ook tot zogeheten 'oneindige contrastratio's': het spectrum tussen zwart en fel wit is enorm breed bij deze tv's.

Bij oled-tv's zijn de kijkhoeken haast perfect. Bij deze beeldschermen wordt het beeld vanuit geen enkele hoek wazig als je ernaar kijkt. Dit is erg fijn als je bijvoorbeeld vanuit de keuken met je kinderen mee wilt kijken naar de tv.

Helaas scoort deze technologie soms wat minder goed in sterk verlichte kamers. Dit komt omdat de piekhelderheid van de tv's vaak wat minder hoog ligt dan bij led-schermen. Over het algemeen kijk je alsnog gemakkelijk tv overdag, maar het is wel iets om op te letten als je dit graag doet.

Resolutie

De resolutie staat voor het aantal pixels in een beeldscherm. Meer pixels leveren een scherper beeld op met meer details. Hier bestaan allerlei mogelijkheden in, maar ik bespreek hieronder de resoluties die je het vaakst tegenkomt. 👇

Full HD

Dit is jarenlang de standaard norm geweest van de nieuwste tv's. De resolutie bedraagt 1920 × 1080. Tegenwoordig zien we geen televisies meer die lager zijn dan Full HD. Voor tv's van 65 inch is dit echter te laag: het mag dan wel goedkoop zijn, maar er gaat ontzettend veel detail verloren.

Blauwe pixels op een scherm

4K

Deze resolutie bevat vier keer zoveel pixels bevat als Full HD, dus 2840 × 2160 pixels. Dit uit zich het meeste in de kleine details die veel scherper en beter zichtbaar zijn in vergelijking met Full HD. Daarnaast zien de beelden er levendiger en meer echt uit dan bij Full HD.

8K

Deze resolutie heeft op zijn beurt weer 4 keer zoveel pixels als 4K-televisies. Momenteel is er helaas nog niet veel content beschikbaar met deze resolutie, maar dit zal in de toekomst veel meer gebeuren. Op het moment is 8K dus nogal overkill, maar wil je future proof zijn? Dan is een 8K-tv een goede optie.

HDR en zijn varianten

HDR is de afkorting voor high dynamic range en vind je terug in 4K- en 8K-tv's (niet in Full HD-tv's!). De naam verklapt het al een beetje: deze technologie biedt meer contrast, een betere kleurweergave en een hogere beeldhelderheid. Zie het als een upgrade van de 'standaardweergave' – oftewel de standard dynamic range (SDR).

HDR is echter een brede categorie. Hierbinnen zijn verschillende varianten te vinden. De simpelste en gangbaarste vorm is HDR10. Dit is de basisspecificatie voor HDR.

Nog betere weergave met Dolby Vision of HDR10+

Ook interessant om naar te kijken is Dolby Vision HDR. Dit is een nieuwe technologie ontwikkeld door Dolby, en dit is het bedrijf die ruisonderdrukking en surroundsound hebben uitgevonden.

Het alternatief voor Dolby Vision is HDR10+. Dit is in principe dezelfde technologie, maar dan ontwikkeld door Samsung en open-source op de markt gebracht. Dit wil zeggen dat elke fabrikant dit 'gratis' mag gebruiken in hun product.

Zowel Dolby Vision als HDR10+ kun je zien als de verbeterde versie van HDR10. Dit komt omdat deze technologieën gebruikmaken van dynamische metadata in plaats van statische metadata.

Bij HDR10 worden de kleuren, helderheid en contrast per film of aflevering bepaald. Bij Dolby Vision en HDR10+ gebeurt dit per scène of zelfs per frame. Zo krijg je bij elk fragment van de film de ideale licht- en kleurweergave.

HLG

Ook kennen we tegenwoordig HLG. Dit is een speciale soort HDR ontwikkeld voor nieuwsuitzendingen en andere 'normale' tv-programma's. Deze HDR-variant gebruikt geen meta-data. Waarom? Omdat HLG ook compatibel is met SDR-tv's (oftewel: tv's zonder HDR-compatibiliteit). Jek unt het ook andersom formuleren: HLG is compatibel met SDR-tv's, omdat het geen meta-data gebruikt.

Dit kun je zien als een leuke extra, maar vaak is het overbodig. Bij het nieuws is het niet het belangrijkste dat de kleuren optimaal zijn, terwijl je bij een film, serie of game juist een kleurweergave wilt die beter is dan wat HLG te bieden heeft.

Contrastratio's

Bij HDR krijgt het contrast over het algemeen een flinke boost. Toch is het slim om ten eerste naar de contrastratio's van het model zelf te kijken.

De contrastverhouding geeft het bereik van de helderheid aan die het toestel weergeeft. Heb je een model met hoge contrastverhoudingen, dan weergeeft de tv meer gradaties lichte en donkere tinten. Het bereik tussen de minimale en de maximale helderheid is hoog, dus subtiliteit in kleur- en contrastweergave is een gegeven.

Dit zie je vooral in de zwartniveaus in het beeld. Modellen met minder goede contrastratio's zijn eerder donkergrijs dan zwart in de schaduwen en hebben dus minder diepe zwartniveaus. Het beste wat je hier momenteel in kan vinden, krijg je bij oled-toestellen.

Man die op de bank tv kijkt

Beeldverversing: belangrijk voor wie?

Voor de gamers en/of sportliefhebbers onder ons is dit heel belangrijk. De beeldverversing geeft aan hoe vaak per seconde het beeld zich ververst. Bij de weergave van snelle bewegingen is een hoge verversingssnelheid belangrijker dan bij eens nieuwsbericht of talkshow, waarbij de presentators doorgaans redelijk stil zitten.

We drukken de beeldverversingssnelheid uit in Hertz (Hz). De standaard is 60 Hz, oftewel 60 keer per seconde.

Kijk je graag actiefilms, sport of speel je graag actiegames? Dan is 60 Hz vaak te langzaam. Beelden van snelle bewegingen komen hierbij wazig en/of schokkerig over, wat de aandacht van de inhoud weghaalt, en op de slechte beeldkwaliteit vestigt.

Om het beeld vloeiender weer te geven, hebben fabrikanten modellen met 120 of zelfs 240 Hz ontwikkeld. Hierbij zijn slechte bewegingsweergaven niet langer een probleem!

Een variable refresh rate behoort ook tot de opties hier. Dit betekent dat de tv zijn verversingssnelheid afstelt op het aantal frames per seconde (fps) – ofwel beelden per seconde – dat het bronapparaat produceert.

Genereert je PlayStation bijvoorbeeld 60 fps, dan stelt de tv zijn verversingssnelheid in op 60 Hz. Zo voorkom je screen tearing – waarbij bepaalde delen van het scherm voor lopen op andere – en andere problemen.

Geluidsweergave

Het probleem wat we vaak zien bij nieuwe toestellen is dat het beeld superieur is, maar het geluid veel te wensen overlaat. Dit komt omdat de televisies erg slanke ontwerpen hebben waardoor er niet genoeg plek is voor goede speakers.

Hierin heb je een aantal opties om op een gemakkelijke manier de geluidskwaliteit te verbeteren: een koptelefoon, een soundbar of een surroundsound-systeem. Hierin zijn soundbars tegenwoordig de favoriet. Ze zijn relatief goedkoop, slank en mooi ontworpen en bieden uitstekende kwaliteit.

Aansluitingen

Het is belangrijk dat er voldoende aansluitingen zijn op je tv. Met name de HDMI-aansluitingen zijn belangrijk. Sta bij het kiezen van het aantal stil bij de verschillende game-consoles en andere apparaten – zoals bijvoorbeeld Apple TV – die je wilt aansluiten.,

Er is niets vervelender dan niet genoeg poortjes hebben om je apparaten op aan te sluiten! Drie is vaak voldoende, maar vier HDMI-ingangen is nog beter.

Vergeet ook niet een HDMI-kabel te kiezen van een versie die geschikt is voor de beeldresolutie en de verversingssnelheid van je beoogde tv. Ga hoe dan ook minstens voor HDMI 1.4; zo weet je zeker dat je in ieder geval 4K-beeld van je bron naar je tv over kunt brengen.

De 5 beste 65 inch tv's op een rij

1. LG 65" G3 OLED 4K

1. LG 65" G3 OLED 4K
HDR: Ja
Smart TV: Ja
Type scherm: OLED

2. Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)

2. Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)
Type LED-LCD: LED
HDR: Ja
Smart TV: Ja
Type scherm: LED-LCD

3. Hisense U8K ULED TV

3. Hisense U8K ULED TV
Type LED-LCD: LED
HDR: Ja
Smart TV: Ja
Type scherm: LED-LCD

4. Sony XR-65A95K

4. Sony XR-65A95K
HDR: Ja
Smart TV: Ja
Type scherm: OLED

5. Amazon Fire TV Omni QLED

5. Amazon Fire TV Omni QLED

Veelgestelde vragen over 65 inch tv's

Op zoek naar korte en bondige antwoorden op je vragen? De vaakstgestelde vragen vind je hier!

Hoe groot is een 65 inch tv?

De afmeting hiervan is 65 inch. Dit staat gelijk aan 144 × 81 cm van de onderste linkerhoek tot de rechterbovenhoek. Dit wil niet zeggen dat de gehele tv ook dat formaat heeft, aangezien er soms dikke randen om het beeld kunnen zitten.

Hoe ver moet je van je tv zitten?

Dit is per formaat verschillend. Hoe groter de tv, hoe verder je ervan af moet zitten. Voor een 65 inch televisie bedraagt de minimale kijkafstand bij Full HD 330 tot 413 cm, bij 4K 198 tot 281 cm en bij 8K 132 cm.

Kun je een tv horizontaal vervoeren?

Het antwoord is nee, de meeste tv's kun je niet plat vervoeren. Oled en led-tv's moeten altijd staand vervoert worden, omdat anders schade aan interne onderdelen kan ontstaan.

Welke 65 inch tv moet ik hebben?

Dat kan ik niet voor je bepalen. Maar om het je iets gemakkelijker te maken staan hieronder de beste keuzes van het moment.

Type scherm
1LG 65" G3 OLED 4KOLED
2Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)LED-LCD
3Hisense U8K ULED TVLED-LCD
4Sony XR-65A95KOLED
5Amazon Fire TV Omni QLEDOLED

LG 65" G3 OLED 4K

Type scherm: OLED

Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)

Type scherm: LED-LCD

Hisense U8K ULED TV

Type scherm: LED-LCD

Sony XR-65A95K

Type scherm: OLED

Amazon Fire TV Omni QLED

Type scherm: OLED

Conclusie

Nu weet jij als het goed is precies welke 65 inch televisie bij jou past. Ben je een echte gamer die een hoge verversingssnelheid nodig heeft, of een natuurfilmliefhebber die de kleurweergave en dus HDR de prioriteit geeft? Vergeet daarbij niet stil te staan bij de beeldtechnologie!

Laat ons hieronder weten welke tv al je eisen bevredigt, en of je juist nog tips of vragen hebt om deze koopgids nog completer te maken. Bedankt!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu