Onze categorieën
Over onsContact

De Beste 50 Inch Tv voor al je Favoriete Films en Series

Auteur: Charlie Hoeben
Published 29.01.2022 - Updated 03.02.2023
De Beste 50 Inch Tv voor al je Favoriete Films en Series

Ben jij ook zo snel in de ban van de nieuwste Netflixseries? Of misschien kun je geen avond zonder je favoriete praatprogramma? In alle gevallen is de beste 50 inch tv iets voor jou!

Als je een mooie middelmaat in huis wil halen die niet te veel aandacht trekt, dan ben je hier aan het goede adres. Lees snel verder om te weten te komen hoe je de ideale keuze maakt.

Waarom een 50 inch tv kopen?

Een 50 inch tv behoort tot de 'middelgrootte tv-klasse', en is dan ook geschikt voor de meeste huishoudens. Het is uiteraard verleidelijk om een groter model aan te schaffen, maar wellicht laat je budget dit niet toe, heb je er de ruimte niet voor, of is de kijkafstand tussen jou en de tv dan te groot. Zoals bijvoorbeeld al snel gebeurd met de beste 65 inch tv, en al helemaal met een 85 inch tv.

Met een 50 inch tv zit je dan al snel goed. De afstand tussen de bank en de tv ligt in veel huizen rond de 2,5 meter, en laat dit nu net de ideale kijkafstand van dit formaat zijn. Daarnaast is dit zo'n beetje het formaat vanaf waar fabrikanten met oled-panelen beginnen te stunten. Kleiner dan 48 inch maken ze ze namelijk niet.

Ook vind je bij dit formaat moeiteloos 4K-modellen met een hoge verversingssnelheid die kleur en beweging prachtig weergeven.

Heb je geen flauw idee waar ik het over heb? Dat is geen probleem; hieronder leg ik alles haarfijn voor je uit, zodat je de allerbeste keuze maakt. Maar kijk eerst eens naar de top 3 keuzes van het moment.

Samsung 55QN90C

Samsung 55QN90C
Smart TV: Ja
Type LED-LCD: Neo QLED
HDR: Ja
Bekijk op Bol.com

Amazon Fire TV Omni QLED

Amazon Fire TV Omni QLED

TCL 5-Series Roku TV (S535)

TCL 5-Series Roku TV (S535)
Smart TV: Ja
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: QLED
HDR: Ja
Bekijk op Bol.com

50 inch tv: Hoe maak ik de beste koop?

Lees in deze koopgids hoe je de ideale keuze voor je persoonlijke situatie maakt!

Afmetingen

Het scherm van een 50 inch tv is 110 cm (breedte) × 63 cm (hoogte). Het schermdiagonaal hiervan is 127 centimeter. Met dit in gedachten kun je opmeten of dit de ideale afmetingen zijn voor een tv die in je woonkamer moet komen te hangen – of in je slaapkamer, werkruimte ... waar dan ook! Je kunt ook voor een 49 inch tv kiezen, maar dat zal het verschil niet maken.

Naast de afmetingen is ook de kijkafstand belangrijk. Hier zijn enkele richtlijnen voor te vinden. De ideale kijkafstand van een 50 inch tv ligt rond de 250 centimeter. Hier zit een flinke marge in, maar als het buiten deze richtlijnen valt, wordt het tv kijken vaak als onprettig ervaren. Is de kijkafstand nog steeds te klein, kijk dan eens naar een 43 inch tv, de beste 40 inch tv of de beste kleine tv, en misschien vind je daar wel het juist formaat.

Tv die aanstaat in een mooie ruimte

Resolutie: welke heb je nodig?

De resolutie van een beeldscherm is een punt van aandacht bij de aanschaf. 🧐 De resolutie geeft de totaliteit van pixels in het scherm aan. Over het algemeen geldt de regel dat meer pixels gelijk staat aan scherper en gedetailleerder beeld.

Waarschijnlijk heb je de term Full HD of 1080p (1920 × 1080 pixels) wel eens voorbij horen komen. Dit was voor lange tijd het allerbeste wat er op de markt te krijgen was. Tegenwoordig zijn er veel hogere resoluties verkrijgbaar en dit is de standaard geworden.

Als je een stap hoger gaat, kom je uit op 2K, oftewel 1440p (2560 × 1440 pixels). Dit is een resolutie die wat minder gebruikt wordt bij de productie van tv's, maar het is een mooie middenweg als bijvoorbeeld je budget niet toereikend is voor een 4K-tv.

Tegenwoordig hebben de meeste tv's in het midden- en hoge segment een resolutie van 4K (3840 × 2160 pixels). Dit is een enorm kwaliteitsverschil met Full HD: het heeft vier keer zoveel pixels. De prijzen van deze televisies zijn hoger, maar steeds meer tv's gebruiken deze resolutie.

Het is inmiddels bijna de standaard, waardoor het ook steeds toegankelijker wordt op financieel gebied. Het is het zeker waard om te kijken of een goede 4K-tv in jouw budget past.

Ook bestaat er tegenwoordig 8K, maar ik zou adviseren hier nog niet aan te beginnen. Het is redelijk nieuw en er is vrijwel nog geen content in beschikbaar. Op veel streamingdiensten zijn inmiddels wel veel 4K-series en films beschikbaar.

De technologie achter het beeldscherm

Alle moderne toestellen worden gemaakt van dezelfde basis; led-verlichting. Tegenwoordig kennen we hier een aantal verschillende varianten in, allemaal met hun eigen voor- en nadelen.

Lcd

Dit is een afkorting voor 'liquid crystal display', en dit geeft aan dat er een laag vloeistof tussen twee stukken gepolariseerd glas zit. Deze vloeibare kristallen geven een bepaalde kleur af als de ingebouwde fluorescentielampen er licht op schijnen. Bij nieuwere technologieën geven de vloeibare kristallen zelf licht.

Lcd-tv's kunnen qua beeld niet meer concurreren met de nieuwere technologieën, al is de kleurweergave nog steeds erg goed. De voornaamste reden om een lcd-tv te kopen is dat de prijs hiervan erg laag is.

Woonkamer met een tv die aanstaat

Led

In principe is deze technologie bijna hetzelfde als bovenstaande, we noemen dit dan ook wel 'led-lcd'. Het maakt gebruik van dezelfde vloeibare kristallen die tussen de twee stukken glas zitten. 💎 Het verschil zit in de lampen die worden gebruikt om de kristallen te belichten. Deze technologie gebruik hiervoor zogenoemde led-dioden.

Door deze led-dioden te gebruiken kunnen alleen bepaalde delen van het scherm verlicht worden, terwijl andere donker blijven. Hierdoor is de contrastverhouding vele malen beter dan bij de verouderde lcd-tv's, en de weergave van het beeld dynamischer.

We maken hierbij onderscheid tussen verschillende opties voor de plaatsing van de led-verlichting.

FALD is de beste variant. Deze afkorting staat voor 'full-array local dimming'. Hierbij zijn de lichtgevende diodes direct achter het scherm geplaatst in een raster die we 'zones' noemen. Deze zones verlichten het beeld afzonderlijk van elkaar. Dit maakt het contrast beter, de verlichting preciezer en het beeld dynamischer.

CCFL (cold cathode fluorescent lamp) is hier de oudere versie van. Deze techniek werd al gebruikt in de vroegere versie's van lcd-tv's, dus deze kom je tegenwoordig niet echt meer tegen. Als dit bij de specificaties staat, dan weet je dat deze technologie verouderd is.

Edge-lit-led is het iets minder goede broertje van FALD. Daarentegen is de prijs hiervan vaak wel een stuk aantrekkelijker. Bij deze technologie is de achtergrondverlichting in de randen van het scherm geplaatst. Budgettair gezien is dit dan ook een goed alternatief.

Qled

Niet te verwarren met de bekende oled! Dit is in principe een 'gewone' led-tv met een extra laag nanokristallen van verschillende groottes, genaamd 'quantum dots'. Deze laag is direct voor de led-verlichting geplaatst. Als de ledjes erop schijnen dan zorgen deze kristallen ervoor dat je een breder kleurenspectrum en meer details te zien krijgt.

Een nadeel van qled-tv's is dat de kijkhoeken vaak niet zo goed zijn. Als je vanuit een hoek naar het scherm kijkt dan is het beeld wazig en niet goed te volgen. In de meeste huishoudens is dit geen probleem, maar als je toch vaak schuin tv kijkt, is dit iets om mee te nemen in je afweging. Ze presteren daarentegen erg goed in verlichte ruimtes.

Oled

Oled zien we over het algemeen als een aparte technologie. Dit omdat deze technologie helemaal geen achtergrondverlichting gebruikt!

In plaats van achtergrondverlichting heeft een oled-televisie een laag organische leds. Hiervan licht elke pixel afzonderlijk op, en dooft deze ook weer apart. Omdat de pixels die zwart zijn volledig uitstaan hebben de tv's oneindige zwartwaarden. Het contrastratio is dan ook ongeëvenaard bij deze technologie.

De kijkhoeken van deze modellen zijn daarnaast perfect: je krijgt geen wazig, vervormd beeld, zoals je bij qled-tv's wel krijgt als je niet pal voor het scherm zit. Het enige minpuntje van oled is dat het beeld hiervan minder goed zichtbaar is in goed verlichte ruimtes. Dit komt door de piekhelderheid die lager ligt dan bij andere technologieën. 🕯️

Vrouw die popcorn eet terwijl ze tv kijkt

HDR: diverser dan je denkt

Dit is een afkorting voor 'high dynamic range'. Het is een recente technolgie bedoeld om het maximale uit je kijkervaring te halen. Deze techniek zorgt ervoor dat het contrast (het verschil tussen licht en donker) veel groter is. Ook worden kleuren levendiger, de details scherper en het beeld algeheel realistischer.

HDR bestaat stiekem al een tijdje, en zo zijn er dan ook al verschillende vormen in ontwikkeld. Hieronder leg ik de verschillen uit van de belangrijkste.

HDR10

Dit is de gangbaarste variant, en hier is allemaal mee begonnen. Deze vorm gebruikt statische metadata voor het corrigeren van de contentweergave. Dit betekent dat een film of aflevering in zijn volledigheid wordt geoptimaliseerd door dezelfde HDR-instellingen.

Vrijwel alle 4K tv's van tegenwoordig ondersteunen deze vorm van HDR. De meeste streaming-platformen bieden ook content aan die hiermee compatibel is.

Dolby Vision

Dit is een nieuwere – en vooral verbeterde – versie van HDR10 van Dolby. Dit komt omdat deze variant dynamische metadata gebruikt in plaats van statische metadata. Dit wilt zeggen dat de HDR-instellingen per scène worden aangepast, en niet in één keer op de gehele film of aflevering worden toegepast. Hierdoor is het beeld in elke scène optimaal geregeld.

HDR10+

Dit is in principe hetzelfde als Dolby Vision, maar dan ontwikkeld door Samsung. Waar Dolby Vision alleen gebruikt mag worden door mensen met een aangeschafte licentie, is HDR10+ gratis door fabrikanten te gebruiken. Ook hier wordt er gebruik gemaakt van dynamische metadata.

HLG

Een andere vorm van HDR die we tegenwoordig kennen is HLG. Dit is een nieuw ontwikkelde soort die speciaal ontwikkeld is voor tv-programma's en nieuwsuitzendingen. Omdat deze vorm helemaal geen metadata gebruikt, is het ook compatibel met SDR-tv's (standard definition rate). Het is dan ook op zo'n beetje iedere te gebruiken.

Toch zien we deze vorm als vrij overbodig. Bij een film is het wenselijk dat je meer in het verhaal wordt getrokken en dat het beeld realistischer is; bij een nieuwsuitzending is dit wat minder belangrijk. Het hangt er dus maar net uit wat je zoal kijkt op je tv.

Contrastratio's

Het contrast geeft het verschil tussen licht en donker weer. Hoe hoger dit ratio, hoe beter het beeld. Bij aanwezigheid van HDR krijgt dit ratio een grote opkikker, maar het is verstandig om een model te kiezen die ook zonder HDR goede contrastratio's heeft.

De meest gebruikte contrastratio's liggen tussen de 1000:1 en 3000:1, en alles hiertussen is in principe prima voor normaal gebruik. De cijfers staan hier voor wit en zwart, en de verhouding hiertussen. Als het bijvoorbeeld 1000:1 is, dan is het wit '1000 keer helderder' dan het zwart. Dit is het contrastratio. Hoe hoger dit getal, hoe hoger het maximale contrast, en hoe beter de beeldkwaliteit.

In andere woorden geeft de contrastverhouding het bereik van de helderheid weer. Een model met een hoger contrastratio geeft meer gradaties in zowel lichte als donkere tinten weer. Het bereik is groter, wat er automatisch voor zorgt dat kleurweergaven subtieler en meer gedetailleerd zijn.

Waar je dit het meeste aan terug ziet zijn de zwartniveaus. Bij een model met een minder groot contrastbereik zijn de zwartwaarden eerder donkergrijs. Oled-technologie komt op dit vlak het beste uit de verf, omdat zwart op deze schermen wordt weergegeven door pixels die volledig uitstaan. Donkerder dan dat krijg je het niet! 🌚

Man die met zijn voeten omhoog tv kijkt

Smart tv?

Vrijwel alle televisies van tegenwoordig maken gebruik van een smart-platform, oftewel een besturingssysteem met een internetverbinding. Hieronder zien we verschillende varianten, zoals Tizen, WebOS en Android TV. De goedkopere modellen hebben bovendien nog wel eens een eigen platform, maar deze zijn vaak minder makkelijk te gebruiken.

Over het algemeen zijn de voorgenoemde drie het fijnste om te gebruiken. Fabrikanten blijven vaak ook bij één van deze drie:

Tizen

Dit platform zie je bij tv's van Samsung, en is een grote concurrent van Android TV. Het menu is simpel in gebruik en navigatie, en je kunt gemakkelijk kanalen en apps toevoegen, beheren en sorteren naar wens. De appstore van dit platform is helaas wat minder overzichtelijk, en je hebt altijd een Samsung-account nodig om een nieuwe app te downloaden. Lijkt dit je wat? Kijk dan ook eens naar de beste Samsung-tv.

WebOS

Dit is het platform dat enkel bij tv's van LG te vinden is. Het menu werkt snel, maar is niet heel overzichtelijk. De symboliek is vrij onduidelijk en het is op het begin altijd even zoeken welke pictogram je moet hebben. De appstore is daarentegen wel erg overzichtelijk en registratie is niet vereist om iets te downloaden. Dit systeem werkt uiteindelijk voor iedereen prima, en in principe zit je sowieso altijd goed met de een LG-tv!

Android TV

Dit is het besturingssysteem dat je op allerlei tv's tegenkomt, waaronder die van Philips als Sony. Het platform is makkelijk te gebruiken en navigatie erdoorheen is een eitje. Daarnaast kun je de opslag voor apps uitbreiden met een usb-stick, wat een prettig handigheidje is voor degenen met lichte verzamelwoede. 😉

Android TV is helaas vaak niet beschikbaar op de budgettelevisies van Samsung; hier is een eenvoudig smartmenu in verwerkt waarin de opties erg gering zijn.

Verversingssnelheid: belangrijk voor wie?

Als je een enthousiaste gamer en/of sportfanaat bent, dan is de beeldverversingssnelheid erg belangrijk. Dit geeft aan hoe vaak per seconde de tv het beeld ververst.

Als er beeld met hoge snelheid weergegeven wordt, zoals bij een first-person shooter, is het cruciaal dat je medespelers of tegenstanders kunt zien en eventueel ontwijken, in plaats van een wollige waas pal voordat het game over is. Gebruik je de tv vooral voor bijvoorbeeld praatprogramma's, dan is dit een stuk minder belangrijk.

De beelverversingsfrequentie drukken we uit in 'Hz', de afkorting voor 'Hertz'. Het gemiddelde dat we aanhouden is 60 Hz bij de meeste modellen, wat aangeeft dat het beeld zich 60 keer per seconde ververst.

Je raadt het al: als je bij bovengenoemde groep hoort, dan is 60 Hz wat te langzaam. Het grootste nadeel is dat beelden met snelle bewegingen hierbij schokkerig of wazig overkomen. Dat komt de beeldkwaliteit uiteindelijk niet ten goede. Overweeg liever een verversingssnelheid van 120 Hz; dit is een hele nieuwe ervaring!

Doet geluidskwaliteit er toe?

Het geluid van nieuwe modellen televisies is vaak een stuk minder goed dan vroeger. Het beeld verbetert alsmaar, maar het geluid blijft helaas achter. Dit komt doordat tv's steeds slanker worden, en er zo dus minder plek over blijft voor goede speakers. 🔊

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel opties om dit probleem op te lossen. Zo heb je voor niet al te veel geld een echte bioscoopervaring met de beste soundbar, een surround sound-systeem of een simpele Bluetooth-speaker.

De 5 beste 50 inch tv's op een rij

1. Samsung 55QN90C

1. Samsung 55QN90C
Smart TV: Ja
Type LED-LCD: Neo QLED

2. Amazon Fire TV Omni QLED

2. Amazon Fire TV Omni QLED

3. TCL 5-Series Roku TV (S535)

3. TCL 5-Series Roku TV (S535)
Smart TV: Ja
Ambilight: Nee
Type LED-LCD: QLED

4. Hisense U6H

4. Hisense U6H
Smart TV: Ja

5. Sony Bravia X80K 4K TV

Veelgestelde vragen over 50 inch tv's

Borrelt er toch nog een vraag bij je op? Wellicht staat het antwoord bij deze veelgestelde vragen.

Hoe groot is een 50 inch tv?

Diagonaal gemeten staat 50 inch gelijk aan 127 cm. Daarnaast is de schermgrootte hier van 110 cm breed, en 63 cm hoog. Let op dat dit alleen het scherm beslaat, en niet de randen van de tv.

Wat is de ideale kijkafstand van een 50 inch tv?

De ideale kijkafstand van een 50 inch tv ligt ongeveer rond de 250 centimeter, oftewel 2,5 meter. Let op dat je hier niet teveel vanaf wijkt: als je te dichtbij zit, wordt de kijkervaring oncomfortabel, en als je te ver weg zit, kun je de details op het beeld niet goed zien.

Wat is beter, qled of oled?

Oled wint het op het vlak van contrastratio's, kijkhoeken en kleurweergave, terwijl qled in veel gevallen de winnaar is binnen de categorie kleurweergave, en dan vooral in goed verlichte omgevingen.

Welke 50 inch tv moet ik hebben?

Dat kan ik niet voor je bepalen, maar om de keuze gemakkelijker te maken staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties voor je klaar.

1Samsung 55QN90C
2Amazon Fire TV Omni QLED
3TCL 5-Series Roku TV (S535)
4Hisense U6H
5Sony Bravia X80K 4K TV

Samsung 55QN90C

Amazon Fire TV Omni QLED

TCL 5-Series Roku TV (S535)

Sony Bravia X80K 4K TV

Conclusie

Ik kan de keuze niet voor je maken, maar nu weet je wel of jij bijvoorbeeld een tv met een hoge verversingsfrequentie nodig hebt, of dat je liever je geld uitgeeft aan het waanzinnige beeld van de oled technologie.

De keuze is eindeloos, maar je hebt in ieder geval enkele van de belangrijkste zaken in je achterhoofd nu. Laat je ons hieronder weten hoe je zoektocht verloopt? ⤵️ Bedankt!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu