Onze categorieën
Over onsContact

Een Fantastische Kijkervaring met de Beste 85 Inch Tv

Auteur: Charlie Hoeben
Published 28.01.2022 - Updated 23.01.2023
Een Fantastische Kijkervaring met de Beste 85 Inch Tv

De beste 85 inch tv zorgt gelijk voor een ongelofelijke bioscoopervaring in je woonkamer. Vooral in combinatie met 4K en HDR is dit een absolute winnaar. Het beeld, de kleuren en details zijn hierdoor levensecht.

Toch is het slim om je goed in te lezen, want er zijn een hoop zaken om op te letten. Hieronder leg ik alles uit. 👀

Waarom een 85 inch tv kopen?

Het is fijn dat je al weet welk formaat tv je wilt kopen, want dit is vaak de eerste keuze waar zoekenden voor komen te staan!

Als je zeker bent dat je tv op de ideale kijkafstand van dik 5 meter kan staan, waarom zou je dan niet voor de echte bioscoopervaring gaan? Want dat doe je met een 85 inch tv! Als je er nu achterkomt dat de kijkafstand toch te klein wordt, dan is dat geen probleem. Kijk dan ook eens naar een 50 inch tv, 43 inch tv of de beste kleine tv.

Als je wel goed zit met de kijkafstand en je bent ervan verzekerd dat je een 85 inch tv wilt aanschaffen, dan kun je alvast in je handen wrijven. Als je een tv van dit formaat hebt met een passende resolutie, schermtechnologie en contrastratio's, dan kan je filmavond niet meer stuk. De kleuren spatten van het scherm en van de details valt je mond open. Het lijkt alsof je écht in de film zit.

Man op de bank die tv kijkt

Hisense U8K ULED TV

Hisense U8K ULED TV
Smart TV: Ja
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: LED
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
HDR: Ja
Bekijk op Bol.com

LG OLED83C3

LG OLED83C3
Smart TV: Ja
Type scherm: OLED
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
HDR: Ja
Bekijk op Bol.com

SAMSUNG 65-Inch OLED S90C (QN65S90C)

SAMSUNG 65-Inch OLED S90C (QN65S90C)
Smart TV: Ja
Type scherm: LED-LCD
Type LED-LCD: Neo QLED
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
HDR: Ja
Bekijk op Bol.com

85 inch tv's: Hoe maak ik de beste koop?

Je weet naar welk formaat je op zoek bent; dat is al een goede eerste stap. Maar er zijn nog een hoop andere zaken waar je op moet letten bij de aanschaf.

Grootte en kijkafstand: Wat heb je nodig?

Hoe groot de tv daadwerkelijk is, verschilt een tikje per model. Het beeldscherm zelf van alle 85 inch modellen is ook daadwerkelijk 85 inch, maar je leest er niet aan af hoe dik de randen eromheen zijn. Daarnaast is een tv met achtergrondverlichting vaak dikker, en als deze een ingebouwde soundbar heeft, is de tv hoger.

We meten het scherm in ieder geval van de linkeronderhoek naar de rechterbovenhoek. Bij een 85 inch tv is dit 216 centimeter! Dit is geen formaat waarbij je naderhand kunt denken, "Oeps, net iets te groot. Toch maar ergens anders neerzetten dan?" Je moet zeker zijn dat je hier de plek voor hebt.

Daarnaast bestaat er zoiets als de ideale kijkafstand. Dit is de afstand tussen de kijker en de tv. Als de afstand hiertussen te klein of te groot is, dan kan dit als oncomfortabel worden ervaren. Het is erg belangrijk om hier goed op te letten. Voor een 85 inch tv is de ideale kijkafstand meer dan 4 meter; idealiter zit je ongeveer tussen de 4,30 en 5,60 meter van de tv af.

De kans is groot dat een kijkafstand van meer dan 4 meter niet mogelijk is. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de beste 65 inch tv! Hierbij heb je maar 3,5 meter nodig. Is dit nog steeds teveel? Kijk dan bijvoorbeeld naar een 49 inch tv of een 40 inch tv.

Hoe een beeldscherm werkt

Er zijn tegenwoordig enkele verschillende technologieën waar we onderscheid in maken.

Oled

Dit is de technologie met de allerbeste beeldkwaliteit, maar dan ook meteen het duurste. Elke pixel in een oled-beeldscherm geeft individueel licht. Zo staan de pixels die zwart zijn helemaal uit, waardoor je een oneindig contrast krijgt en super rijke en heldere kleuren.

Een probleem van oled is dat de panelen het risico lopen op inbranden. Dit gebeurde vroeger ook bij de oudere modellen plasma- en projectietelevisies. Als het beeldscherm te lang op hetzelfde stilstaande beeld blijft staan, kan er een zogeheten spookbeeld ontstaan.

Het risico bij oled is gelukkig niet zo groot, maar als je bijvoorbeeld tijdens het kijken van het nieuws en praatprogramma's continu het icoontje van je tv-zender in de hoek hebt staan, probeer dan af en toe toch even weg te zappen.

Tv die licht geeft in een donkere kamer

Qled

Dit is een afkorting voor 'quantum dot led'. Het merk Samsung heeft dit ontwikkeld. Het geeft een uitstekende beeldkwaliteit voor een lagere prijs dan oled. Daarnaast is het risico van inbranden mee beperkt doordat het organische materiaal van oled vervangen is door de quantum dots.

Omdat er erg veel quantum dots per pixel passen zijn ook hier het contrast, de details en het kleurbereik waanzinnig goed. Bij qled en oled kan je beide niet echt verkeerd gaan. Je weet zeker dat de kwaliteit perfect is.

Led vs. lcd

Misschien kom je nog een lcd-tv onder de kleinere budgetmodellen, of een zeldzaam, verdwaald 85 inch model. Waarom? Omdat deze techniek verouderd is en steeds minder relevant wordt.

Dat maakt het een vrij makkelijke keuze: een led-scherm biedt meer helderheid, een beter contrast, een dunner scherm en produceert minder warmte dan zijn lcd-tegenhanger. Genoeg voordelen lijkt me. Lcd is dan ook een verouderde technologie en wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt.

Als een beeldscherm full-array led (FALD) heeft, is dit helemaal ideaal. Hierbij zijn de lampen in de gehele achterkant geplaatst in plaats van alleen langs de randen. Hierdoor ontstaat er meer helderheid, een scherper contrast en een levendige kleurweergave.

Resolutie

De resolutie van een televisie wordt vaak flink als marketingtool gebruikt. Dit is dan ook zeker belangrijk voor de kwaliteit van het beeld.

Full HD

'Full HD' is de term voor een scherm dat 1920 × 1080 pixels bevat; dit noemen we ook wel 1080p. Er zijn tv's met lagerere resoluties beschikbaar, maar voor een 85 inch tv is dit wel echt het minimale dat je nodig hebt. Het is dan ook verstandig om een tv met een nog hogere resolutie aan te schaffen voor zo'n groot formaat.

UltraHD

UltraHD, oftewel een 4K, is de nieuwe gouden standaard. 4K levert een veel hogere beeldkwaliteit en wordt uiteindelijk waarschijnlijk ook de nieuwe basisresolutie. Een 4K-tv bevat 3840 × 2160 pixels. Voor een 85 inch formaat is dit de perfecte resolutie.

8K

8K – 7680 × 4320 pixels – is de toekomst, maar dat kan nog even duren. Veel fabrikanten hebben dit al geïmplementeerd in hun top of the line modellen, maar het is niet nodig een 8K-tv al aan te schaffen. De 4K-content is zelfs nog in opkomst, dus we moeten sowieso nog een tijd wachten tot 8K-content beschikbaar is op de streamingdiensten en dergelijke.

Tv op een meubel voor een witte muur met een plant ernaast

HDR: natuurgetrouwe beelden

'HDR' staat voor 'high dynamic range'. Het is één van de meest gewilde eigenschappen onder televisies. Het geeft een enorme boost aan de helderheid, het contrast en het kleurbereik, wat de beelden veel levendiger maakt.

Dit maakt dat je details ziet die normaal weg zouden vallen. Denk hierbij aan de textuur van een stuk hout in de schaduw, of de details van wolken in plaats van alleen maar een wit vlak. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de lichtvlekken hyperrealistisch, zoals de weerkaatsing van de zon op een ruit of een glimmend oppervlak.

Door het contrast te vergroten tussen het helderste wit en het donkerste zwart krijg je deze extreem goede kwaliteit. Hier komt dan ook het dynamische bereik in de naam vandaan.

Je ziet dit dynamische bereik het beste in scènes die overbelicht zijn en het uiterste contrast van de tv bereiken. Toch is het terug te zien in vrijwel elk frame dat je bekijkt.

Omdat HDR tv's vaak gecombineerd worden met een breed kleurengamma genaamd WCG zijn de kleuren levendiger en meer gevarieerd. Als dit het geval is kunnen er tot een miljard kleuren weergegeven worden. Terwijl tv's zonder WCG geven ongeveer 17 miljoen kleuren weergeven.

WCG – Dit is een afkorting voor wide color gamut, oftewel een breed kleurengamma. Dit is een verwijzing naar het aantal grotere kleurengamma's die een tv weergeeft, wat tot meer verschillende kleuren op je scherm leidt. Dit is alleen toepasbaar in combinatie met HDR.

Maar let op, want niet alle content is automatisch te kijken in HDR. Deze technologie is alleen te gebruiken met films, programma's of series die speciaal compatibel gemaakt zijn met HDR. Gelukkig is dit bij de meeste content op streamingdiensten zoals Netflix en HBO al gebeurd. ✨

Types HDR

HDR is slechts een overkoepelende naam, dus hier zijn verschillende varianten in te vinden. Elk is net verschillend van elkaar en heeft andere technische specificaties. Gelukkig detecteren smart tv's automatisch het type HDR dat de inhoud benut en speelt het zo altijd correct af.

  • HDR10

Het is allemaal begonnen met HDR10, en dit zien we nog steeds als de open standaard van HDR. Een 4K-televisie ondersteunt HDR10 altijd. Deze techniek geeft een flinke boost aan de kwaliteit van de content, maar is tegenwoordig al wat verouderd.

Waarom? Omdat HDR10 statische metadata gebruikt, wat wilt zeggen dat de gehele film of serie identieke HDR-instellingen meekrijgt. Bij vervolgversies van HDR is dit per scène gedaan, wat veel handiger is bij grote verschillen in de belichting en kleurenpaletten van verschillende scènes.

  • HDR10+

HDR10+ is de verbeterde versie van HDR10, ontwikkeld door Samsung. Dit gebruikt dynamische meta-data, wat betekent dat de helderheid van het beeld per scène wordt bepaald. Samsung gebruikt deze technologie het meeste.

  • Dolby Vision

Dolby Vision lijkt sterk op HDR10+ en gebruikt eveneens dynamische metadata. Bedrijven betalen hiervoor echter een licentievergoeding om dit te mogen gebruiken. Het nadeel daarvan is dat content met dit type HDR in vergelijking zeldzaam is; het zijn kosten die veel producenten liever besparen.

Tv die aanstaat in een woonkamer

Verversingsfrequentie

Deze frequentie geeft aan hoe vaak het beeld zich per seconde ververst. Dit drukken we uit in Hertz (Hz). Heeft een tv een verversingssnelheid van 60 Hz? Dan wordt het beeld 60 keer per seconde ververst. De gebruikelijkste verversingssnelheden onder tv's liggen tussen de 50 en 120 Hz.

De bewegingen zijn vloeiender bij hogere verversingssnelheden, het beeld zich per seconde sneller bijwerkt. Dit verbetert de algemene kwaliteit van het beeld, maar is vooral belangrijk voor gamers en sportfanaten.

Ben je een groot fan van first person shooters of andere actiespellen? Dan is het wenselijk om naast een hoge verversingssnelheid ook een lage input lag te hebben. 👇

Input lag

Dit geeft aan hoeveel milliseconden vertraging optreedt tussen bijvoorbeeld het indrukken van een knop op je controller en de reactie die op het beeldscherm plaatsvindt.

Dit is vooral belangrijk voor gamers. Deze doelgroep streeft bij het zoeken naar een goede tv idealiter naar een reactietijd van 30 ms of minder!

Sommige tv's hebben daarbij een game mode of iets vergelijkbaars. Hierbij verhoog je (al dan niet tijdelijk) de reactiesnelheid van de tv, waardoor input lag drastisch afneemt. Zo kan het van ruim 80 ms zakken tot wel 7 ms in de beste gevallen!

Smart tv: welke vind jij het prettigst?

Net zoals alle apparaten die we tegenwoordig in huis halen, zien we ook onze tv's graag smart. Het is zelfs erg moeilijk om momenteel nog een nieuwe tv te vinden die niet smart is. Toch zit er veel verschil in, en dit komt voornamelijk door het besturingssysteem dat de tv gebruikt. Zo bestaat er Android TV, WebOS of Tizen.

Het verschil zit hem onder andere in het aanbod aan apps, de gebruikersinterface en het aantal apparaten waarmee ze compatibel zijn. Hier is dan ook geen goed of slecht in; het ligt vooral aan persoonlijke voorkeur welke het beste bij jou past.

Kies hierin vooral wat je zelf fijn vindt. Elke persoon houdt van een ander merk, zoals bijvoorbeeld een Samsung-tv of een LG-tv.

De 5 beste 85 inch tv's op een rij

1. Hisense U8K ULED TV

1. Hisense U8K ULED TV
Type LED-LCD: LED
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD
Smart TV: Ja

2. LG OLED83C3

2. LG OLED83C3
HDR: Ja
Type scherm: OLED
Smart TV: Ja

3. SAMSUNG 65-Inch OLED S90C (QN65S90C)

3. SAMSUNG 65-Inch OLED S90C (QN65S90C)
Type LED-LCD: Neo QLED
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD
Smart TV: Ja

4. Samsung BU8000

4. Samsung BU8000
Type LED-LCD: LED
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD
Smart TV: Ja

5. Sony Bravia X80K

5. Sony Bravia X80K
Type LED-LCD: LED
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD
Smart TV: Ja

Veelgestelde vragen over 85 inch tv's

Is er iets toch nog niet helemaal duidelijk? Dan staan hier de meest gestelde vragen, met hopelijk je gezochte antwoord. Is dat niet het geval, dan horen we het graag!

Hoe breed is een tv van 85 inch?

Het scherm van een 85 inch tv is 188 × 105 cm, en het schermdiagonaal is 215,9 cm. Let wel goed op dat er nog randen aan de tv zitten en het geheel hierdoor iets groter wordt.

Is een 85 inch tv te groot?

Dat is geheel persoonlijk en ligt vooral aan of je genoeg ruimte hebt om een meter of 5 van het scherm weg te zitten. Lukt dit niet? Dan is de kijkervaring oncomfortabel.

Wat is beter: oled of qled?

Dit ligt voornamelijk aan het gebruik en de ruimte waarin de tv staat. In principe is qled een nabootsing van oled, maar hij biedt in een sterk verlichte ruimte een betere beeldkwaliteit en vice versa. Dus: staat je tv voor of vlak bij een raam dat veel licht doorlaat? Dan is qled de betere keuze! Anders is oled hoogstwaarschijnlijk beter geschikt voor jou.

Welke 85 inch tv moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen, wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om de keuze gemakkelijk te maken.

Type LED-LCDHDR
1Hisense U8K ULED TVLEDJa
2LG OLED83C3LEDJa
3SAMSUNG 65-Inch OLED S90C (QN65S90C)Neo QLEDJa
4Samsung BU8000LEDJa
5Sony Bravia X80KLEDJa

Hisense U8K ULED TV

Type LED-LCD: LED

HDR: Ja

LG OLED83C3

Type LED-LCD: LED

HDR: Ja

SAMSUNG 65-Inch OLED S90C (QN65S90C)

Type LED-LCD: Neo QLED

HDR: Ja

Samsung BU8000

Type LED-LCD: LED

HDR: Ja

Sony Bravia X80K

Type LED-LCD: LED

HDR: Ja

Conclusie

Zo, nu weet je de nodige nodige over de verschillende schermtechnologieën, HDR en wat je nodig hebt voor de ideale game-ervaring!

Ik zou zeggen: geniet ervan, en laat ons hieronder even weten hoe je zoektocht is verlopen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu