Ben je iemand die graag tv kijkt, maar niet erg technisch is, dan zie je waarschijnlijk vrij weinig verschil als je een oled- en een qled-televisie naast elkaar zet. Misschien ben je zelfs op zoek naar een nieuwe tv en je weet niet welke je moet kiezen. Zowel qled en oled leveren indrukwekkende kwaliteit en zijn terug te vinden in de beste tv's van nu.
Toch werken beide tv's met een hele andere techniek. In dit artikel zet ik de belangrijkste verschillen tussen oled en qled voor je op een rij, waardoor het maken van een keuze hopelijk wordt vereenvoudigd.
'Oled' staat voor organic light emitting diode. Deze techniek van een oled-scherm maakt gebruik van een folie wat zich tussen twee geleiders bevindt. Deze geleiders stralen hun eigen licht uit wanneer er elektrische stroom wordt doorgelaten. De pixels produceren hierdoor zelf het licht.
Dit betekent dat ze zichzelf volledig uitschakelen als het zwart moet zijn. Dit leidt tot realistisch en diep zwart, een zogenaamd oneindig contrast en razendsnelle verversingssnelheden. De helderheid is zacht, wat ideaal is voor films.
Het is erg lastig om te laten zien wat ik bedoel zonder daadwerkelijk voor de tv te zitten. Ik ben daarom op YouTube gaan speuren en heb het onderstaande filmpje gevonden wat precies laat zien wat ik bedoel. Op 3:15 zie je de sterrenhemel!
Een oled-televisie heeft bovendien geen achtergrondverlichting nodig. Hierdoor is de tv ultradun. Een goed voorbeeld van zo'n superdunne oled-tv is de LG OLED55C16LA (2021). Je merkt in je zoektocht sowieso vast op dat een LG-tv geen zeldzame vondst is onder de oled-modellen!
Bovendien is een goede oled-tv ideaal om op te gamen en actiefilms te kijken door de snelle beeldverversing. Gamen en films kijken doe je bij voorkeur als het donker is, want oled-tv's zijn behoorlijk reflectief, wat irritant is op klaarlichte dag als je tv pal voor het raam staat.
Daarnaast is het doorgaans niet mogelijk om een oled-tv onder de 48 inch te vinden, omdat de productiekosten van kleine oled-panelen disproportioneel hoog zijn. Je vindt wel oled-tv's vanaf 50 inch tot wel 85 inch, met daartussen onder andere 65 inch tv's.
Hieronder heb ik alvast de beste oled-tv's voor je op een rijtje gezet.
'Qled' staat voor quantum dot light emitting diode en is een type led-tv. Een extra quantum dot-laag zorgt voor het helderste en scherpste beeld dat je op dit moment kunt krijgen. Quantum dots – ook nanokristallen genoemd – zenden namelijk ieder hun eigen gekleurde licht uit wanneer de led-lampjes ze verlichten.
Qled is door Samsung in 2017 geïntroduceerd en deze heeft sindsdien de technologie behouden. Er zijn geen qled-tv's beschikbaar van andere merken, dus wil je een qled-tv, dan ga je automatisch op zoek naar een goede Samsung-tv.
Het grootste voordeel van qled is dat ze minder last hebben van reflectie. Het scherm heeft een speciale laag nanokristallen die weerspiegelingen op het scherm tegen gaat. Hierdoor kijk je probleemloos tv zelfs wanneer de zon naar binnen schijnt. De helderheid behouden lukt overduidelijk het beste met deze technologie, zelfs wanneer de tv direct in het zonlicht staat.
Deze laag nanokristallen zorgt ook dat de kleuren veel dieper en helderder weergegeven worden. Dit leidt op zijn beurt tot een groter kleurbereik waardoor je hele kijkervaring realistischer wordt. Helaas gaat de beeldkwaliteit vanaf een kijkhoek van 50 graden er behoorlijk op achteruit. Zorg daarom voor een goede kijkpositie.
Het scherm van een qled-tv is dikker dan een oled-tv, omdat deze honderden lampen bevatten die als achtergrondverlichting dienen. Dit is overigens geen heel groot verschil: een qled-tv leent zich nog steeds uitstekend om aan de muur te hangen. Een goed voorbeeld van een qled-tv is de Samsung QE55QN95A.
Hieronder vind je de drie meest populaire wled tv's van nu.
Deze vraag is lastig te beantwoorden; het hangt vooral van je behoeften en voorkeuren af. Beide tv's bieden bij de juiste persoon een geweldige kijkervaring.
Kies voor een qled-tv als je overdag veel tv-kijkt. Qled heeft een laag nanokristallen dat ervoor zorgt dat weerspiegelingen drastisch beperkt. Hierdoor kijk je probleemloos tv wanneer het zonnetje schijnt of als je een felle lamp aan hebt.
Ben je een gamer? Kies ook dan voor een oled-tv. Bij een qled-tv licht elke pixel individueel op, hierdoor is de reactiesnelheid en de verversing razendsnel. Bovendien is zwart erg diep en de kleuren zijn helder. Ideaal voor wanneer je je favoriete videogame speelt.
Kijk je veel films? Dan bieden beide technologieën je een goede kijkervaring, maar is qled net iets beter. Qled maakt gebruik van nanokristallen, welke licht omzetten in kleur. Hierdoor is het kleurvolume altijd 100%, zelfs als het niet volledig donker is.
Hieronder vind je de eigenschappen van beide tv's naast elkaar:
Of je nu een tv kiest met oled- of qled-technologie, je bent verzekerd van de ultieme kijkervaring. Beide technieken hebben zo hun eigen voor- en nadelen en welke er beter is voor jou, hangt volledig af van jouw behoeften en voorkeuren. Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen met het maken van een keuze. Bedankt voor het lezen en veel kijkplezier! 🤩