Onze categorieën
Over onsContact

Wat is het Verschil tussen Oled en Qled?

Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Auteur

Ben je iemand die graag tv kijkt, maar niet erg technisch is, dan zie je waarschijnlijk vrij weinig verschil als je een oled en een qled televisie naast elkaar zet. Misschien ben je zelfs op zoek naar een nieuwe tv en je weet niet welke je moet kiezen. Zowel qled en oled leveren indrukwekkende kwaliteit en zijn terug te vinden in de beste tv's van nu.

Toch werken beide tv's met een hele andere techniek. In dit artikel zet ik de belangrijkste verschillen tussen oled en qled voor je op een rij, waardoor het maken van een keuze hopelijk wordt vereenvoudigd.

Wat is het verschil tussen oled en qled? – Het korte antwoord op deze vraag is dat qled een aanpassing is op de al reeds bestaande lcd-technologie, terwijl oled een volledig nieuwe techniek is. In dit artikel gaan we dieper op deze vraag in.

Wat is oled?​

Oled staat voor organic light emitting diode. Deze techniek maakt gebruik van een folie wat zich tussen twee geleiders bevindt. Deze geleiders stralen hun eigen licht uit wanneer er elektrische stroom wordt doorgelaten. De pixels produceren hierdoor zelf het licht.

Dit betekent dat ze zichzelf volledig uitschakelen als het zwart moet zijn. Dit leidt tot realistisch en diep zwart, een zogenaamd oneindig contrast en razendsnelle verversingssnelheden. De helderheid is zacht, wat ideaal is voor films.

Het is erg lastig om te laten zien wat ik bedoel zonder daadwerkelijk voor de tv te zitten. Ik ben daarom op YouTube gaan speuren en heb het onderstaande filmpje gevonden wat precies laat zien wat ik bedoel. Op 3:15 zie je de sterrenhemel: hier zie je duidelijk het verschil.

Een oled tv heeft bovendien geen achtergrondverlichting nodig. Hierdoor is de tv ultradun. Een goed voorbeeld van zo'n superdunne oled tv is de LG OLED55C16LA (2021).

Bovendien is een oled tv ideaal om te gamen en actiefilms te kijken door de snelle beeldverversing. Gamen en films kijken doe je bij voorkeur als het donker is, want een oled tv is behoorlijk reflectief, wat irritant is op klaarlichte dag als je tv pal voor het raam staat.

Voordelen

 • Een oled tv is ultradun
 • Zwart is diep en de kleuren zijn realistisch

Nadelen

 • Een oled tv is vooral geschikt voor mensen die in de avonduren tv kijken, want het scherm is gevoelig voor reflectie
 • Oled tv's zijn niet in alle formaten verkrijgbaar

Wat is qled?

Qled staat voor quantum dot light emitting diode en is een type led-tv. Een extra quantum dot-laag zorgt voor het helderste en scherpste beeld dat je op dit moment kunt krijgen. Quantum dots – ook nanokristallen genoemd – zenden namelijk ieder hun eigen gekleurde licht uit wanneer ze door het led-backlight worden geraakt.

Qled is door Samsung in 2017 geïntroduceerd en deze heeft sindsdien de technologie behouden. Er zijn geen qled tv's beschikbaar van andere merken.

Het grootste voordeel van qled is dat ze minder last hebben van reflectie. Het scherm heeft een speciale laag nanokristallen die weerspiegelingen op het scherm tegen gaat. Hierdoor kijk je probleemloos tv zelfs wanneer de zon naar binnen schijnt.

Deze laag nanokristallen zorgt ook dat de kleuren veel dieper en helderder weergegeven worden. Dit leidt op zijn beurt tot een groter kleurbereik waardoor je hele kijkervaring realistischer wordt. Helaas gaat de beeldkwaliteit vanaf een kijkhoek van 50 graden er behoorlijk op achteruit. Zorg daarom voor een goede kijkpositie.

Het scherm van een qled tv is dikker dan een oled tv, omdat deze honderden lampen bevatten die als achtergrondverlichting dienen. Dit is overigens geen heel groot verschil: een qled tv leent zich nog steeds uitstekend om aan de muur te hangen. Een goed voorbeeld van een qled tv is de Samsung QE55QN95A.

Voordelen

 • Je hebt geen last van reflectie
 • Er is meer keuze in verschillende formaten

Nadelen

 • De kijkhoek is belangrijk: boven de 50 graden gaat je beeldkwaliteit achteruit
 • Het scherm is niet ultradun

Wat is beter: oled of qled?

Deze vraag is lastig te beantwoorden; het hangt vooral van jouw behoeften en voorkeuren af. Beide tv's bieden bij de juiste persoon een geweldige kijkervaring.

Kies voor een qled tv als je overdag veel tv kijkt. Qled heeft een laag nanokristallen dat ervoor zorgt dat weerspiegelingen drastisch beperkt. Hierdoor kijk je probleemloos tv wanneer het zonnetje schijnt of als je een felle lamp aan hebt.

Ben je een gamer? Kies ook dan voor een oled tv. Bij een qled tv licht elke pixel individueel op, hierdoor is de reactiesnelheid en de verversing razendsnel. Bovendien is zwart erg diep en de kleuren zijn helder. Ideaal voor wanneer je je favoriete videogame speelt.

Kijk je veel films? Dan bieden beide technologieën je een goede kijkervaring, maar is qled net iets beter. Qled maakt gebruik van nanokristallen, welke licht omzetten in kleur. Hierdoor is het kleurvolume altijd 100%, zelfs als het niet volledig donker is.

Hieronder vind je de eigenschappen van beide tv's naast elkaar:

Oled

Lg tv, vooraanzicht
 • Zwartweergave: Zeer diep
 • Contrasten: Haast oneindig contrast
 • Kleurvolume: Ietwat beperkt
 • Helderheid: Ietwat beperkt
 • Kijkhoek: Grootste kijkhoek
 • Reflectie: Ietwat reflectief
 • Inbranden: Klein risico

Qled

Samsung Qled tv, vooraanzicht
 • Zwartweergave: Diep, maar minder dan oled
 • Contrasten: Hoog, maar niet oneindig
 • Kleurvolume: 100% kleurvolume
 • Helderheid: Zeer helder
 • Kijkhoek: Kleinere kijkhoek
 • Reflectie: Minimale reflectie
 • Inbranden: Niet mogelijk

Conclusie

Of je nu een tv kiest met oled- of qled-technologie, je bent verzekerd van de ultieme kijkervaring. Beide technieken hebben zo hun eigen voor- en nadelen en welke er beter is voor jou, hangt volledig af van jouw behoeften en voorkeuren. Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen met het maken van een keuze. Bedankt voor het lezen en veel kijkplezier! 🤩

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Was dit artikel behulpzaam?

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu