Zelf je brood bakken heeft heel wat voordelen. De korst is knapperiger dan bij supermarktbrood, er zitten minder conserveringsmiddelen in en je hebt ook nog eens de heerlijke geur van versgebakken brood in je huis!
Ik ga er meteen van watertanden. Maar ja, niet iedereen heeft een broodbakmachine in huis die al het werk voor je doet. Zelf brood bakken zonder broodbakmachine kan gelukkig ook! Zelfs glutenvrij brood behoort tot de mogelijkheden. In dit artikel leer je in 6 stappen hoe je zelf je brood maakt. 🍞
Voor het maken van brood heb je twee opties: of je kiest voor een kant-en-klare broodmix waar alle ingrediënten al in zitten en waar je de aanwijzingen op de verpakking kunt volgen, of je bepaalt de ingrediënten zelf.
Kies je voor het laatste? Het is wat extra werk, maar het geeft je veel vrijheid om de precieze smaak en textuur te bepalen. In het stappenplan noem ik de ingrediënten voor een basisrecept van een lekker luchtig witbrood, maar vervang de tarwebloem bijvoorbeeld voor volkoren tarwebloem voor een steviger soort bruin brood. Lees je vooral even in over de verschillende soorten meel en bloem.
Ga je helemaal zelf het deeg maken? Verzamel dan de volgende ingrediënten:
*Ga je met een ander soort bloem of meel aan de slag? Voor zwaardere soorten bloem en meel heb je wat meer gist nodig, dus let hier goed op. Het kan nooit kwaad om een recept op te zoeken dat bij jouw gekozen bloem of meel past, en op basis hiervan de hoeveelheid gist te bepalen.
Naast de ingrediënten heb je ook nog wat spullen nodig om je brooddeeg mee te kunnen voorbereiden. Veel heb je vast al in huis! Vind je het nu al als veel werk klinken? Dan is de beste broodbakmachine misschien toch beter voor jou; dat bespaart je sowieso tijd en werk. Weet je zeker dat je de uitdaging aan wilt gaan? Verzamel dan de volgende spulletjes!
Heb je alles verzameld? Tijd om aan de slag te gaan! 🧑🍳
Zet alle ingrediënten klaar voor zover je dat nog niet gedaan hebt, en weeg alles zo exact mogelijk af. Het is écht nodig dat je zo precies mogelijk te werk gaat, want bij het bakken van brood verandert de structuur erg snel als de verhoudingen niet kloppen.
Het is belangrijk dat je de gist activeert voordat je er mee aan de slag gaat. Voeg lauw water toe aan de mengkom en voeg de gist toe. Laat dit 10 minuten staan voordat je verder gaat.
Na 10 minuten voeg je dit bij de andere ingrediënten. Roer het geheel goed door met een vork totdat het aan elkaar kleeft.
Kneed het deeg met je handen, in een keukenmachine of met een mixer met deeghaken, en doe dit minimaal 10 minuten lang. Het deeg moet een elastische bal worden die niet meer kleeft. Je kunt dit testen door het deeg uit elkaar te trekken. Breekt het meteen? Dan moet je nog even door gaan met kneden. Heeft het een kauwgombaleffect? Dan is het deeg klaar!
Zodra het deeg de goede structuur heeft, is het tijd om het te laten rijzen. Maak een bal van het deeg. Maak de kom en je handen schoon en leg het deeg er weer in. Dek het goed af met vershoudfolie of met een vochtige theedoek. Zo voorkom je dat het uitdroogt.
Laat het deeg vervolgens ongeveer een uur rijzen op een warme plek in je huis, bijvoorbeeld naast de verwarming. Je ziet na een uur dat de deegbal groter is geworden.
Na de eerste keer rijzen, is het tijd om het deeg in de gewenste vorm te brengen. Kneed het deeg eerst nog kort. Daarna kun je het deeg in een ingevet bakblik leggen.
Gebruik je geen bakblik? Leg dan een vel bakpapier op een bakplaat, vorm het deeg tot een bol of bijvoorbeeld een paar kleinere bolletjes en leg het deeg op de bakplaat.
Verwarm de oven voor op 200 °C en laat het deeg nog een keer zo'n 15 tot 25 minuten rijzen. Daarna is het deeg klaar en kun je het eventueel decoreren. Voeg bijvoorbeeld wat zaden en pitten toe op de bovenkant of gebruik een scherp mes om het deeg op een paar plekken in te snijden.
Als je zeker wil weten of het deeg voldoende gerezen is om de oven in te gaan, let je op een paar dingen:
Plaats het deeg in de oven en bak het 20 tot 25 minuten. Bedenk wel dat iedere oven anders is. In de ene oven moet het deeg langer bakken dan in de andere. Je controleert of het brood gaar is door op de onderkant te kloppen. Klinkt het hol? Dan is je brood klaar! Laat het brood afkoelen op een rooster. Zo blijft de korst het knapperigst.
Versgebakken brood bevat geen conserveermiddelen zoals brood dat je in de supermarkt haalt. Brood wat je in de supermarkt koopt blijft hierdoor langer houdbaar. Zelfgebakken brood blijft misschien minder lang vers, maar dat ondervang je door het meteen op te eten of door het in te vriezen!
Hopelijk heb je nu een antwoord op de vraag hoe je zelf brood bakt zonder een broodbakmachine en kun je aan de slag! Nooit meer smakeloos supermarktbrood klinkt ideaal, toch? Bedankt voor het lezen en eet smakelijk. 😋