Onze categorieën
Over onsContact

Een Wok Inbranden doe je Zo!

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 02.04.2022 - Updated 02.04.2022
Een Wok Inbranden doe je Zo!

Een nieuwe wok inbranden is iets wat veel mensen vergeten, terwijl het wel belangrijk is. Misschien weet je niet hoe je het aanpakt of heb je geen idee waar je moet beginnen. Gelukkig heb ik een stappenplan voor je. Zo is je wok straks klaar voor gebruik en maak je de lekkerste wokgerechten.😋

Welke pannen moeten je inbranden?

Niet elke pan brand je van tevoren in. Roestvrijstalen pannen of pannen die voorzien zijn van een antiaanbaklaag hoeven niet ingebrand te worden en zijn meteen klaar voor gebruik. Pannen van plaatstaal, blauwstaal, carbonstaal en gietijzer brand je wel in.

Waarom een wokpan inbranden?

In de fabriek brengen ze een laagje olie aan om de wokpan te beschermen tegen roest. Door de wok in te branden verwijder je dat laagje en voorkom je dat dit in je eten belandt.

De pan gaat sneller roesten zonder deze olielaag, wat ook niet de bedoeling is. Brand daarom de wok goed in om een natuurlijke antiaanbaklaag te creëren.

Benodigdheden

Voordat je begint zijn er een aantal spulletjes die je moet verzamelen. Gelukkig zijn het benodigdheden die je meestal al in huis hebt.

 • Een harde borstel, staalspons of een schuurspons
 • Water en zeep of soda
 • Keukenpapier
 • Theedoek
 • Gasfornuis of kookplaat
 • Je panstalen wok
 • Olie die tegen hoge hitte kan, bijvoorbeeld zonnebloemolie, arachideolie of kokosolie
 • Eventueel een tang of iets anders om het keukenpapier mee vast te houden
 • Eventueel een wokbrander
Afbeelding van een wokpan met groenten op het fornuis.

Stap 1: Schoonmaken van je wok

Voordat je begint met het inbranden van de wok, maak je hem goed schoon. Door een grondige reiniging verwijder je het laagje fabrieksolie.

Was de wok met water en zeep of soda. Dit is de zowel de eerste als de laatste keer dat je deze wok met zeep wast. Gebruik een harde bostel, een schuurspons of een stukje staalwol om de pan goed te boenen. Spoel de wok met water af, droog hem met een theedoek en je bent klaar voor het inbranden!

Stap 2: De wok inbranden🔥

Plaats de wok op een wokbrander of op het fornuis. Zet het vuur hoog en draai de pan eventueel rond, zodat je elke kant verwarmt. Doe dit totdat de pan zwart kleurt. Maak je niet druk, je bent de pan niet aan het verpesten. Het is juist goed als de pan verkleurt.

Zet eventueel een raam open of zet de afzuigkap aan tegen de rook. Pas op dat je je niet verbrandt! Vooral handvaten die niet van hout zijn worden gloeiend heet. Haal de wok hierna van het vuur en laat hem afkoelen.

Stap 3: De wok inwrijven met olie

Doop een stuk keukenpapier in wat (hittebestendige) olie en smeer de binnenkant van de wokpan volledig in.

Je kan het keukenpapiertje vastpakken met je handen, maar ook met een spatel of tang. Dit is handig als de pan nog warm is of als je geen vette vingers wilt. Laat hem een kwartier staan. Hierdoor krijgt de olie goed de tijd om in te trekken en een antiaanbaklaag te vormen.

Stap 4: De wok nog een keer inbranden

Gebruik een grove borstel of een staalspons en maak de pan schoon met water. Herhaal vervolgens stap twee en drie een paar keer.

Zet wederom de wok op hoog vuur, draai hem rond en laat hem nóg donkerder worden. Laat de pan afkoelen en wrijf hem weer in met olie. Doe dit totdat de pan niet meer afgeeft.

Stap 5: De wok opnieuw schoonmaken en afronden

Geeft je wok niet meer af? Spoel hem dan vervolgens goed af zonder zeep of soda. Droog de wok met een theedoek of keukenpapier en smeer er een klein beetje olie in voor je hem wegzet. De pan bevat nu een natuurlijke anti-aanbaklaag en is klaar voor gebruik!

Onderhoud

Een echte ingebrande panstalen wokpan reinig je niet zoals andere pannen. Was je wok altijd alleen met water. Doe hem niet in de vaatwasser en was hem ook niet af met zeep of soda.

Droog de pan na het wassen af met een theedoek of keukenpapier en smeer elke keer een klein beetje olie in de pan voordat je hem wegzet.

In het begin is de anti-aanbaklaag nog niet optimaal, voeg dus veel olie toe tijdens het koken. Ook blijven er waarschijnlijk nog wat etensresten plakken. Gebruik hiervoor een schuurspons of een staalborsteltje met water.

Zie je wat roestplekjes verschijnen? Deze schob je er makkelijk van af. Hierna moet je de wok wel opnieuw inbranden om een goed resultaat te houden.

Nu je toch klaar bent om te kokkerellen...

Ben je nu helemaal in de stemming om te kokkerellen? Bekijk dan gelijk het artikel over de beste soepmaker voor een lekkere soep als voorafje. Heb je zin in frietjes bij de wok? Bekijk dan het artikel over de beste airfryer. Een maaltijd is niet compleet zonder een verrukkelijk toetje! Bekijk daarom ook het artikel over de beste ijsmachine.

Conclusie

Een wok inbranden kost even wat tijd, maar je hebt er een leven lang profijt van! Ik hoop dat je het stappenplan handig vond en je nu klaar bent om heerlijke gerechten te maken. Heb je nog tips? Laat ze dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen en veel kookplezier! 🍽

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu