Onze categorieën
Over onsContact

Nooit meer naar de Snackbar door de Beste Airfryer

Auteur: Charlie Hoeben
Published 29.09.2021 - Updated 23.12.2021
Nooit meer naar de Snackbar door de Beste Airfryer

Nederland is een aardappelland. Noem het patat of friet: we houden ervan. Helaas is het niet de meest gezonde maaltijd. Met de beste airfryer los je dat probleem makkelijk op. Zo eet je nog steeds wekelijks je frietje met een frikandel speciaal, maar dan een stuk gezonder. Ideaal, toch? Hieronder staan alvast de beste keuzes van het moment. Maar lees vooral verder om te weten waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf. 🍟

Waarom een airfryer kopen?

"Twee grizzly's, een bami, pikanto, twee jos brinkies, een sitostick, een broodje warm vlees en een viandel en 2 broodjes bapao." Herken je deze bestelling? Dan hoef je het filmpje hieronder niet meer te kijken. In je nieuwe airfryer maak je dit allemaal thuis, zonder bijgevoegd vet! De jongens van New Kids zouden trots op je zijn, want de lekkerste frietjes uit de beste frituurpan zijn niet bepaald gezond.

Supergezond worden je snacks er niet van, maar wel gezonder; hij maakt je favoriete gerechten klaar en je hoeft er maar een druppeltje olie bij te doen. Zo is alles veel gezonder en nog steeds even knapperig. Houd je niet zo van frietjes? Wees niet getreurd: een airfryer bakt ook een pizza, tosti of een cake.

Loopt het water bij jou ook al in de mond van al dat lekkere eten? Ik zit hier met hetzelfde probleem. Hieronder staan alvast de top 3 keuzes van het moment met de belangrijkste specificaties. Lees vooral verder om erachter te komen wat voor jou de ideale airfryer is.

Philips Airfryer Essential HD9252/90

Philips Airfryer Essential HD9252/90
Vermogen: 1400 W
Snoerlengte: 0.80 m
Product hoogte: 29.50 cm
Product lengte: 36 cm
Product breedte: 26.40 cm
Bekijk op Bol.com

Princess Digitale Airfryer XL 182244

Princess Digitale Airfryer XL 182244
Vermogen: 1500 W
Snoerlengte: 0.90 m
Product hoogte: 30 cm
Product lengte: 28.10 cm
Product breedte: 37.90 cm
Bekijk op Bol.com

Philips Premium Digital Airfryer HD9741/99

Philips Premium Digital Airfryer HD9741/99
Vermogen: 0 W
Snoerlengte: 1 m
Product hoogte: 30.70 cm
Product lengte: 31.50 cm
Product breedte: 40.30 cm
Bekijk op Bol.com

Airfryer: Hoe maak ik de beste koop?

Nu ben je natuurlijk helemaal lekker gemaakt omdat je aan eten denkt. Ik zal je snel en simpel uitleggen waar jij op moet letten, zodat die airfryer zo snel mogelijk in je keuken staat.

Hoe werkt het?

Een airfryer lijkt veel op een heteluchtoven. Het apparaat zuigt lucht van buiten naar binnen en een verwarmingselement warmt dit op. De lucht circuleert vervolgens door het apparaat heen en zo warmt je eten in een vlug tempo op. Omdat de lucht als het ware constant ronddraait in de pan, bakt je eten gelijkmatig gaar. Twijfel je nog of je een heteluchtoven of airfryer nodig wil? Dan is hier een handige test van Coolblue.

Dit is dan ook het verschil met een traditionele frituurpan. Hierin doe je een hoop olie of vet. Deze substantie verhit tot een hoge temperatuur en daar doe je het eten vervolgens in. Het probleem hierbij is dat het eten veel vet opneemt. Een airfryer gebruik je zonder of met een klein beetje olie, waardoor het meteen véél gezonder is.

Man die in een berg met friet ligt

Technologie

Door de jaren heen zijn er verschillende technieken ontwikkeld voor airfryers. Hieronder zet ik ze op een rijtje.

RapidAir

RapidAir is een ontwikkeling van Philips. Hierbij zit het verwarmingselement bovenin de airfryer. Een propeller blaast de lucht naar beneden. Onderin de pan zit een dubbele bodem met een stervormig element. Dit element zorgt er vervolgens voor dat deze ook van de onderkant de hete lucht gelijkmatig verdeelt. Hierdoor is je eten overal egaal gebakken en knapperig. Er is maar één eetlepel olie voor nodig!

TurboStar

TurboStar is ook door Philips ontwikkeld. Dit systeem voert alle kleine druppeltjes vet die van het eten afkomen meteen af. Al dit vet komt onderin de airfryer terecht en zo is je eten nóg gezonder. Daarnaast hoef je de airfryer met deze technologie niet voor te verwarmen. De pan verhit zichzelf erg snel, omdat deze een krachtige motor en verwarmingselement bevat.

3D Air Pulse

De 3D Air Pulse techniek komt van de makers van de Tefal airfryers. Het lijkt erg veel op de RapidAir technologie van Philips. In deze airfryers zit het verwarmingselement ook bovenin de pan en verdeelt het zo de warme lucht gelijkmatig. Ook hier is maar één druppeltje olie nodig voor de hele pan!

Cool Wall

De Cool Wall technologie is een andere techniek dan de soorten die hierboven staan, maar het is wel super handig. Deze technologie zorgt ervoor dat de buitenkant van de airfryer koel blijft. Zo pak je hem gemakkelijk op na het bakken en zet je hem zo terug in de kast. Daarnaast is dit ideaal voor gezinnen met nieuwsgierige kinderen. Om brandwonden te voorkomen is dit zeker aan te raden.

Programma's

Om nog maar even in de technologische hoek te blijven, komen veel airfryers ook met verschillende programma's. Deze programma's bestaan voor verschillende soorten eten. Deze programma's staan ingesteld op een bepaalde tijd en temperatuur, zodat jij het eten alleen maar erin doet en op het knopje hoeft te drukken.

Frietjes op een houten tafel met een tablet ernaast

Verschillende soorten eten

In sommige airfryers is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een cake te maken, pizza te bakken of een kippetje te braden. Alles wat je in een heteluchtoven klaarmaakt stop je ook in de airfryer. Over het algemeen doe je er zelfs nog meer mee, zoals een tosti maken.

Uitbreidingen

Voor veel airfryers is het nodig om uitbreidingssets te kopen om verschillende soorten eten klaar te maken. Zo zit een spit om een kippetje aan te braden er over het algemeen niet standaard bij. Kijk vooral naar waar jij de airfryer vooral voor wilt gebruiken en pas hier je keuze op aan.

Inhoud

Hoeveel inhoud er nodig is, ligt aan je huishouden. Ben je met kinderen of meerdere mensen thuis? Dan is het makkelijk om veel tegelijk in de airfryer te doen. Denk hierbij aan een inhoud van 1,5 liter of meer. Ben je alleen of met twee thuis? Dan is een kleine airfryer van 1 liter genoeg. Omdat het apparaat kleiner is gebruikt deze iets minder stroom en is hij sneller opgewarmd.

Daarnaast is een airfryer met een kleinere inhoud ook kleiner van formaat. Zo is het apparaat veel makkelijker op te bergen. Dit is zeker iets om rekening mee te houden als je wat kleiner woont of als er weinig kastruimte over is.

Onderhoud

Is het apparaat makkelijk schoon te maken? Erg handig om te weten! Dit lees je soms in de beschrijving, maar haal je ook het beste uit de reviews van gebruikers. Een vaatwasser thuis en geen zin om af te wassen? Kijk dan of de onderdelen vaatwasserbestendig zijn. Dit scheelt je een hoop tijd en moeite.

Schoonmaaktip – Staat jouw airfryer al een tijdje in huis en ruikt deze erg naar baklucht? Smeer dan de onderdelen in met een doorgesneden citroen. Laat dit even intrekken en spoel daarna alles goed af om een citroensmaak te voorkomen. Hierna ruikt je airfryer weer heerlijk fris.

Stroomverbruik

Elk huishoudelijk apparaat dat opwarmt gebruikt veel stroom. Gelukkig is het mogelijk om van tevoren te zien hoe jij de meest energiezuinige optie in huis haalt. Kijk hiervoor naar het energielabel en/of het aantal Watt dat het apparaat verbruikt. Hoe hoger het Wattage van het apparaat, hoe meer power deze heeft, maar dit wil ook zeggen dat het meer stroom gebruikt. Reken zelf gemakkelijk uit hoeveel stroom het je gaat kosten.

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak is iets dat zeker mee moet wegen in je beslissing. Je wil niet dat je na 10 keer gebruiken nog steeds niet weet hoe het apparaat aan gaat. Dit is vaak moeilijk te peilen, behalve in reviews van gebruikers. Hierin staat dit over het algemeen het beste uitgelegd.

De 5 beste airfryers op een rij

1. Philips Airfryer Essential HD9252/90

1. Philips Airfryer Essential HD9252/90
Maximale temperatuur: 0 °C
Minimale temperatuur: 0 °C
Automatisch kookprogramma: Ja
Aantal programma's: 7
Cool wall: Ja
Vaatwasser veilig: Ja
Geschikt voor hoeveel frites: 800 g

2. Princess Digitale Airfryer XL 182244

2. Princess Digitale Airfryer XL 182244
Maximale temperatuur: 200 °C
Minimale temperatuur: 80 °C
Automatisch kookprogramma: Ja
Aantal programma's: 8
Cool wall: Ja
Vaatwasser veilig: Nee
Geschikt voor hoeveel frites: 1500 g

3. Philips Premium Digital Airfryer HD9741/99

3. Philips Premium Digital Airfryer HD9741/99
Maximale temperatuur: 200 °C
Minimale temperatuur: 40 °C
Automatisch kookprogramma: Ja
Aantal programma's: 7
Cool wall: Ja
Vaatwasser veilig: Ja
Geschikt voor hoeveel frites: 1200 g

4. Inventum GF500HLD

4. Inventum GF500HLD
Maximale temperatuur: 200 °C
Minimale temperatuur: 80 °C
Automatisch kookprogramma: Ja
Aantal programma's: 8
Cool wall: Ja
Vaatwasser veilig: Nee
Geschikt voor hoeveel frites: 1000 g

5. Philips Essential Rapid Air-technologie HD9200

5. Philips Essential Rapid Air-technologie HD9200
Maximale temperatuur: 200 °C
Minimale temperatuur: 80 °C
Automatisch kookprogramma: Ja
Aantal programma's: 2
Cool wall: Ja
Vaatwasser veilig: Ja
Geschikt voor hoeveel frites: 800 g

Veelgestelde vragen over airfryers

Zit je toch nog met meer vragen? Hieronder staan de meest gestelde vragen over airfryers.

Welke olie heb je nodig voor een airfryer?

De meeste neutrale en plantaardige oliën zijn geschikt voor de airfryer. Denk aan zonnebloemolie en arachideolie. Let op dat je de olie nooit direct in de airfryer doet. Bestrijk het eten met de olie voordat het de airfryer in gaat.

Hoe maak je een airfryer schoon?

De verschillende onderdelen van de airfryer haal je er meestal gemakkelijk uit en zijn zo schoon te maken. Kijk of de onderdelen vaatwasserbestendig zijn voordat je deze erin doet. Om nare luchtjes uit de airfryer te verwijderen smeer je de onderdelen in met een doorgesneden citroen. Laat dit intrekken en spoel het vervolgens goed af.

Waarom is een airfryer gezonder?

Een airfryer is gezonder dan een frituurpan omdat je het voedsel niet in vet of olie gaar bakt. De airfryer maakt gebruik van hete lucht om het voedsel te bereiden. Het is dan ook niet gezonder dan een oven.

Welke airfryer moet ik hebben?

Dat is niet aan mij om te bepalen, want dit is een persoonlijke keuze. Wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes van het moment met de belangrijkste specificaties. Zodat jij gemakkelijk jou keuze maakt.

Aanvullende functiesVerpakkingsinhoudAantal programma's
1Philips Airfryer Essential HD9252/90Warmhoudfunctie, Frituren. Bakken. Grillen. Braden. Zelfs opnieuw opwarmenAirfryer HD9252/907
2Princess Digitale Airfryer XL 182244Geschikt voor bakken, braden en grillen. Geleverd inclusief handige verstelbaar airfryer grillrack.Princess Airfryer, grill rack & handleiding.8
3Philips Premium Digital Airfryer HD9741/99De nieuwe Philips Essential Airfryer opent een wereld vol mogelijkheden: frituren, bakken, grillen, braden en zelfs opnieuw opwarmen!Airfryer XL7
4Inventum GF500HLD5 liter inhoud, voor max. 1000 gram friet, vaatwasbestendige onderdelen, 1700 wattAirfryer, uitneembare binnenpan, frituurmand, grillrekje, 4 spiezen, handleiding8
5Philips Essential Rapid Air-technologie HD9200De nieuwe Philips Essential Airfryer opent een wereld vol mogelijkheden: frituren, bakken, grillen, braden en zelfs opnieuw opwarmen!Philips Essential Rapid Air-technologie HD9200 Airfryer2

Philips Airfryer Essential HD9252/90

Aanvullende functies: Warmhoudfunctie, Frituren. Bakken. Grillen. Braden. Zelfs opnieuw opwarmen

Verpakkingsinhoud: Airfryer HD9252/90

Aantal programma's: 7

Princess Digitale Airfryer XL 182244

Aanvullende functies: Geschikt voor bakken, braden en grillen. Geleverd inclusief handige verstelbaar airfryer grillrack.

Verpakkingsinhoud: Princess Airfryer, grill rack & handleiding.

Aantal programma's: 8

Philips Premium Digital Airfryer HD9741/99

Aanvullende functies: De nieuwe Philips Essential Airfryer opent een wereld vol mogelijkheden: frituren, bakken, grillen, braden en zelfs opnieuw opwarmen!

Verpakkingsinhoud: Airfryer XL

Aantal programma's: 7

Inventum GF500HLD

Aanvullende functies: 5 liter inhoud, voor max. 1000 gram friet, vaatwasbestendige onderdelen, 1700 watt

Verpakkingsinhoud: Airfryer, uitneembare binnenpan, frituurmand, grillrekje, 4 spiezen, handleiding

Aantal programma's: 8

Philips Essential Rapid Air-technologie HD9200

Aanvullende functies: De nieuwe Philips Essential Airfryer opent een wereld vol mogelijkheden: frituren, bakken, grillen, braden en zelfs opnieuw opwarmen!

Verpakkingsinhoud: Philips Essential Rapid Air-technologie HD9200 Airfryer

Aantal programma's: 2

Conclusie

Heb jij ook zo'n zin gekregen in een mega lading friet of bittergarnituur? Ik ook! Ik ga mijn airfryer dan ook snel aanzetten. Wat is jouw favoriete snack? Laat het me weten! 🤤

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu