Onze categorieën
Over onsContact

De Beste IJsmachine voor het Lekkerste IJs

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 18.09.2021 - Updated 24.03.2022
De Beste IJsmachine voor het Lekkerste IJs

In 1292 werd het recept voor ijs voor het eerst naar Europa gebracht door de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo en sindsdien is ijs razend populair. Vooral in de zomer genieten veel mensen wel eens van heerlijk schepijs. Krijg jij nu ook zin in een ijsje? Schaf dan de beste ijsmachine aan voor heerlijk ijs, want ijs is nog lekkerder als je het zelf maakt! Hieronder staan de 5 beste keuzes alvast op een rijtje. 🍦

Waarom een ijsmachine kopen?

Een ijsmachine is de ideale uitvinding voor iedereen die van ijs houdt en het leuk vindt om in de keuken bezig te zijn. Je kunt natuurlijk ook ijs kopen in de supermarkt of in een ijssalon, maar zelf ijs maken is veel leuker, gezonder en scheelt ook nog eens geld.😉 Kies zelf welke smaken je maakt en experimenteer met verschillende recepten.

IJs maken kost even wat tijd en moeite, maar dan heb je ook wat lekkers. Daarnaast zijn ijsmachines tegenwoordig steeds sneller en makkelijker in gebruik. Maak heerlijk zelfgemaakt ijs en sloof je uit voor vrienden en familie. Bewaar je ijs gerust een paar weken in de vriezen voor langer plezier.

Met een goede blender is het ook mogelijk om ijs te maken. Wanneer je alle ingrediënten heb geblend, doe je het een paar uur in de vriezer en je hebt ijs! IJs maak je toch het makkelijkst met een ijsmachine, omdat je blender het ijs niet koelt tijdens het draaien. Als het ijs klaar is dien je het regelmatig in de vriezer door te roeren om het romig en zacht te houden. Als je dit niet doet wordt het ijs te hard en kristalliseert het.

Soorten ijs

 • Roomijs (hard schepijs): de basis van roomijs bestaat uit melk, room, eierdooiers en suiker. Deze ijssoort wordt het meeste gemaakt in een ijsmachine en is ook zeer geschikt voor een ijsmachine.
 • Yoghurtijs: yoghurtijs is een variant van roomijs of softijs met als belangrijkste ingrediënt yoghurt, suiker en eventueel vruchten. Deze ijssoort kan je in de meeste ijsmachines prima maken.
 • Sorbetijs: sorbetijs bestaat grotendeels uit fruit en is minder romig dan roomijs. Veel ijsmachines kunnen sorbetijs maken, maar niet alle ijsmachines.
 • Softijs: de hoofdingrediënten van softijs zijn net als roomrijs melk, room en suiker, maar softijs is veel zachter dan roomijs en duurt minder lang om te maken. Ook deze ijssoort kun je niet altijd maken in een ijsmachine.
 • Waterijs: de basis van waterijs is niet zo ingewikkeld; het is gewoon water of sap. Het is niet mogelijk om waterijs te maken met een ijsmachine. Wanneer je waterijs wilt maken vul je simpelweg waterijsvormpjes met je favoriete drankje en vries je het in.
 • IJsblokjes: het spreekt voor zich dat een ijsmachine naast waterijs ook geen ijsblokjes kan maken. Er bestaan daarentegen wel ijsblokjesmachines. Voor de lekkerste ijsblokjes koop je de beste ijsblokjesmachine!

Ninja NC301 CREAMi Ice Cream

Ninja NC301 CREAMi Ice Cream
Bereidingstijd: 1 minuut
Aantal programma's: 10
Vermogen: 800 W
Bekijk op Bol.com

Cuisinart ICE-100

Cuisinart ICE-100
Bereidingstijd: 40
Aantal programma's: 2
Vermogen: 150 W
Snoerlengte: 1.50 m
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Whynter ICM-201SB 2.1 Quart Upright

Whynter ICM-201SB 2.1 Quart Upright

IJsmachine: Hoe maak ik de beste koop?

IJsmachines zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen. Dat maakt het moeilijk om een goede keuze te maken. Lees hieronder waar je op let wanneer je een ijsmachine koopt en hoe jij de beste ijsmachine kiest die aan al jouw wensen voldoet!

Type ijsmachines

Er zijn twee soorten ijsmachines: een zelfvriezende ijsmachine en een ijsmachine met los koelelement. De zelfvriezende ijsmachine heeft een ingebouwde compressor die het ijs koelt terwijl je het maakt. Bij een ijsmachine met los koelelement leg je voorafgaand zelf het koelelement in de vriezer. Daarna is het koelelement koud genoeg om het ijs te koelen tijdens de bereiding.

IJsmachine met los koelelement

Het losse koelelement dien je ongeveer 24 uur van te voren in de vriezer te leggen. Na die 24 uur is het element helemaal gekoeld en hoeft de ijsmachine het ijs zelf niet meer te koelen. Doordat het koelelement al koud is, maak je ijs dat gelijkmatig gekoeld wordt. Zo voorkom je kristallisering en vermindering van de textuur en smaak van het ijs. 🥶

Een voordeel aan deze ijsmachine is dat het goedkoper is dan een zelfvriezende ijsmachine. Daarnaast is deze machine doorgaans een stuk kleiner, minder zwaar en makkelijker in gebruik.

Een nadeel aan deze ijsmachine is dat je veel ruimte nodig hebt in de vriezer. Vooral als het koelelement groot is, past het wellicht niet in je vriezer. Het andere nadeel is dat je ruim van te voren het koelelement moet invriezen. Spontaan je ijsmachine erbij pakken gaat op deze manier niet, tenzij het koelelement al in de vriezer ligt.

Zelfvriezende ijsmachine

Bij een zelfvriezende ijsmachine begin je gelijk met ijs maken wanneer je dat wilt. De machine vriest automatisch het ijsmengsel tijdens het draaien; hierdoor maak je snel ijs. Deze machines gebruiken professionele ijsmakers meestal, omdat je makkelijk en snel veel ijs produceert. Door de koelcompressor is deze machine doorgaans wel een stuk zwaarder en groter. Zo is een zelfvriezende ijsmachine al snel 15 kilo.

Een voordeel aan deze machines is dat je ruimte bespaart in de vriezer. Geen gedoe met losse koelelementen! Begin direct met ijs maken. Het is op deze manier zelfs mogelijk om meerdere keren achter elkaar verschillende smaken ijs te maken, zonder te wachten tot het koelelement opnieuw koud is. Zo maak je eenvoudig een lekkere voorraad.

De grootte van de machine is een flink nadeel, omdat je genoeg plek nodig hebt in je keuken. Ook is de prijs meestal hoger dan bij een ijsmachine met los koelelement.

Verschillende smaken ijs in bakken.

Capaciteit van ijsmachine

Hoeveel ijs ga je maken? Alleen voor jezelf of je kinderen? Of ook voor vrienden, familie en buren? De gemiddelde inhoud van een ijsmachine is ongeveer 1,5 liter. Daarmee maak je circa 21 bollen ijs.🍨 Meestal is dit voldoende, maar een ijsmachine met een grotere inhoud is makkelijker wanneer je nog meer ijs wilt maken.

Houd er ook rekening mee dat je de capaciteit van de ijsmachine niet maximaal benut. Door de ijsemmer uiterlijk drie kwart te vullen bevriest het ijs gelijkmatiger en sneller. Hierdoor ontstaan minder ijskristallen en is de kwaliteit van het ijs beter.

1 of 2 ijsemmers?

De ijsemmer is de plek waar je het ijs in maakt. De machine mengt alle ingrediënten tot heerlijk ijs in deze emmer. De meeste ijsmachines hebben één emmer, maar er zijn ijsmachines met twee emmers naast elkaar.

Dat is handig, omdat de emmers het ijs onafhankelijk van elkaar mengen en je eenvoudig twee smaken ijs tegelijk maakt. Professionele ijsmakers gebruiken vaak ijsmachines met twee emmers, maar voor normaal gebruik is een emmer voldoende.

Sommige ijsmachines hebben een verwijderbare emmer. Zo maak je eenvoudig meerdere ladingen ijs achter elkaar. Wanneer je eerste lading klaar is, leeg je de emmer en doe je er nieuwe ingrediënten in voor een nieuwe lading. Schoonmaken is zo ook een stuk makkelijker!

bolletje chocolade ijs in een glazen bakje

Bereidingstijd

De bereidingstijd van een ijsmachine ligt tussen de 10 en 60 minuten. De snelheid van een ijsmachine is belangrijk, want hoe sneller het mengsel bevriest, hoe beter het eindresultaat. Wanneer een ijsmachine snel bevriest ontstaan er minder ijskristalen, wat de textuur van het ijs aantast. En zeg nou zelf, wie vindt een snelle ijsmachine nou niet fijn?😉

Vulopening voor extra ingrediënten

Via een vulopening voeg je makkelijk tijdens het bereidingsproces ingrediënten toe aan je ijs, zoals lekkere stukjes fruit, koekjes, chocola of andere ingrediënten die je in eerste instantie misschien wel vergeten was. Voor het lekkerste effect is dit bij sommige speciale soorten ijs zeker een must!

Automatische programma’s

Meestal maak je ijs aan de hand van een recept en daarom zijn automatische programma's in principe overbodig. Met een automatisch programma voeg je de ingrediënten toe, kies je een programma zorgt de ijsmachine voor de juiste structuur. Dit is een leuke optie wanneer je de voorkeur geeft aan iets minder voorbereidingswerk, maar voor de meeste mensen is dit niet noodzakelijk.

Basis vanille roomijs

Voor een basis vanille roomijs heb je nodig:

 • 300 ml volle melk
 • 200 ml slagroom
 • 100 gram suiker
 • 4 eidooiers (middel)
 • 1 vanillestokje

Klop de slagroom half stijf. Schraap de merg uit het vanillestokje en doe de merg, het vanille stokje, de melk en de half stijve slagroom in een pan en breng dit aan de kook.

Splits de eieren en klop de eidooiers met de suiker tot een crème. Schenk alles bij elkaar en klop het mengsel door. Verwijder het vanille stokje en verwarm het hele mengsel.

Giet het mengsel in de ijsmachine en laat de machine zijn werk doen. Even wachten en je hebt heerlijk roomijs! Zoek nog meer lekkere recepten op en geniet het hele jaar door van heerlijk ijs!

De 5 beste ijsmachines op een rij

1. Ninja NC301 CREAMi Ice Cream

1. Ninja NC301 CREAMi Ice Cream
Bereidingstijd: 1 minuut
Aantal programma's: 10
Vermogen: 800 W

2. Cuisinart ICE-100

2. Cuisinart ICE-100
Bereidingstijd: 40
Aantal programma's: 2
Vermogen: 150 W
Snoerlengte: 1.50 m

3. Whynter ICM-201SB 2.1 Quart Upright

3. Whynter ICM-201SB 2.1 Quart Upright

4. Sage by Heston Bumenthal The

4. Sage by Heston Bumenthal The
Aantal programma's: 12
Vermogen: 200 W
Snoerlengte: 1.50 m

5. Nostalgia ICMP400BLUE 4-Quart Electric Ice

5. Nostalgia ICMP400BLUE 4-Quart Electric Ice

Veelgestelde vragen over ijsmachines

Om je naar het lekkerste ijs toe te helpen beantwoord ik hier nog wat veelvoorkomende vragen over ijsmachines.

Hoe lang moet ijs draaien in een ijsmachine?

Hoe lang ijs moet draaien verschilt per ijsmachine en ijssoort. Gemiddeld draait ijs een half uurtje in de ijsmachine, maar het kan ook 10 minuten duren of juist een uur.

Hoe werkt een ijsmachine?

Er zijn twee typen ijsmachines die elk net wat anders werken. Bij de zelfvriezende ijsmachine doe je de alle ingrediënten in de emmer, zet je de ijsmachine aan en klik je (eventueel) op het juiste programma.

De ijsmachine bevriest het ijs zo gelijkmatig mogelijk met het ingebouwde koelsysteem. Terwijl de machine alles koelt, mengt de draaiarm het mengsel. Na ongeveer een half uurtje is je ijs klaar en kan je lekker smikkelen.

Bij een ijsmachine met koelelement zijn bijna alle stappen hetzelfde, maar de machine heeft geen ingebouwd koelsysteem, dus je moet het koelelement van te voren invriezen, vervolgens in de ijsmachine plaatsen en daarna kan de ijsmachine pas aan.

Hoe maak je een ijsmachine schoon?

Maak je ijsmachine elke keer na gebruik schoon. Spoel eerst de ijsresten eraf en maak de emmer daarna grondig schoon met een lauw warm sopje. Sommige onderdelen van ijsmachines kunnen in de vaatwasser, maar bij de meeste ijsmachines kan dat niet. Wanneer je een ijsmachine hebt met een los koelelement dien je het koelelement ook regelmatig schoon te maken. Hoe beter je de ijsmachine onderhoudt, hoe langer hij meegaat.

Welke ijsmachine moet ik hebben?

Ik kan je natuurlijk niet vertellen welke je moet nemen, maar ik kan je wel helpen door hier nogmaals de top 5 met hun belangrijkste specificaties weer te geven. Je kiest een goede ijsmachine door vooral te letten op wat voor soort machine je wilt gebruiken, welke ijssoort je gaat maken, hoeveel ijs je gaat maken, je budget en je overige wensen.

BereidingstijdInhoudAantal programma'sVermogenSnoerlengte
1Ninja NC301 CREAMi Ice Cream1 minuut1.50 l10800 W
2Cuisinart ICE-100401.50 l2150 W1.50 m
3Whynter ICM-201SB 2.1 Quart Upright401.50 l2150 W1.50 m
4Sage by Heston Bumenthal The401 l12200 W1.50 m
5Nostalgia ICMP400BLUE 4-Quart Electric Ice401 l12200 W1.50 m

Ninja NC301 CREAMi Ice Cream

Bereidingstijd: 1 minuut

Inhoud: 1.50 l

Aantal programma's: 10

Vermogen: 800 W

Cuisinart ICE-100

Bereidingstijd: 40

Inhoud: 1.50 l

Aantal programma's: 2

Vermogen: 150 W

Snoerlengte: 1.50 m

Whynter ICM-201SB 2.1 Quart Upright

Bereidingstijd: 40

Inhoud: 1.50 l

Aantal programma's: 2

Vermogen: 150 W

Snoerlengte: 1.50 m

Sage by Heston Bumenthal The

Bereidingstijd: 40

Inhoud: 1 l

Aantal programma's: 12

Vermogen: 200 W

Snoerlengte: 1.50 m

Nostalgia ICMP400BLUE 4-Quart Electric Ice

Bereidingstijd: 40

Inhoud: 1 l

Aantal programma's: 12

Vermogen: 200 W

Snoerlengte: 1.50 m

Conclusie

Een goede ijsmachine uitkiezen lijkt een moeilijke opgave, maar als het goed is weet je nu genoeg om de beste ijsmachine voor jou te kiezen. Vergeet niet op de links te klikken en alle producten nog een keer rustig te bekijken. Alvast veel plezier met het maken en opeten van je zelfgemaakte ijs! Heb je nog lekkere recepten? Laat het hieronder weten. Bedankt voor het lezen.😋

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu