Een vloerkleed brengt veel gezelligheid en sfeer. Helaas zit een ongelukje in een klein hoekje en wordt een vloerkleed snel vies. Ik spreek uit ervaring dat het lastig te voorkomen dat er haar, kruimels en zelfs vlekken in een tapijt komen te zitten.
Gelukkig maak je een kleed wel eenvoudig en bovenal snel schoon. Met deze tips leer je hoe je dat doet, zodat je vloerkleed er altijd pico bello uitziet. 👌
Hieronder vind je enkele spulletjes die nodig zijn om een vloerkleed schoon te maken. Gelukkig zijn het benodigdheden die je meestal al in huis hebt.
Wellicht krijg je het vloerkleed al schoon met enkele van deze spullen en heb je ze niet allemaal nodig. Hoe je het kleed ook schoonmaakt, er is een ding wat je altijd nodig hebt: een goed humeur. 😉
Hieronder vind je enkele algemene tips waardoor je een vloerkleed langer schoon houdt.
Valt er een glas wijn of plakkerige ranja op je vloerkleed, maak het dan direct schoon! Hoe langer de vlek onbehandeld blijft, hoe moeilijker het is om hem uit het kleed te krijgen. Wacht dus niet met vlekken verwijderen, want anders krijg je het er misschien nooit meer uit en dat is zonde van je mooie vloerkleed.
Soms lijkt je vloerkleed schoon, maar toch hoopt stof zich ongemerkt op. Maak een vloerkleed daarom niet alleen schoon wanneer het vies is.
Geef je kleed een keer in de week een kleine schoonmaakbeurt en twee keer per maand een grondige schoonmaakbeurt. Bij een kleine schoonmaakbeurt klop je het kleed uit en ga je er met een stofzuiger overheen.
Bij een grondige schoonmaakbeurt ga je aan de slag met schoonmaakmiddelen om alle bacteriën en overige microscopische viezigheden te verwijderen.
Misschien een beetje voor de hand liggend, maar doe je schoenen uit voordat je binnen komt. Schoenen worden buiten vies en met schoenen maak je al snel vlekken op je vloerkleed. Door in huis te lopen met warme pantoffels of zachte sokken in plaats van schoenen, blijft je kleed schoon en hygiënisch.
Nu je de algemene tips weet, is het tijd om aan de slag te gaan! Verwijder eerst alle kruimels en stof, verwijder daarna alle (oude) vlekken en geef je kleed vervolgens een grondige schoonmaakbeurt.
Klop eerst je vloerkleed uit. Hierdoor vallen al veel kruimels, stof en viezigheden uit het kleed. Dit werkt vooral bij kleinere kleden, omdat je deze makkelijk heen en weer wappert.
Een groot vloerkleed kloppen gaat lastiger en is meestal een taak voor meerdere mensen. Schud het kleed in ieder geval goed op en neer en klop er met je hand of met een ouderwetse mattenklopper tegenaan.
Door het kloppen krijg je echter lang niet al het vuil uit je kleed. Maak daarom na het kloppen zowel de bovenkant als de onderkant van het kleed schoon met een stofzuiger. Doe dit ongeveer eens per week.
Heb je een hoogpolig vloerkleed? Borstel het kleed dan eerst uit met een grove kam. Hiermee maak je een deel van het vastzittend vuil los.
Je kunt verschillende stofzuigers gebruiken, zoals de beste steelstofzuiger en een goede draadloze stofzuiger. Een stofzuiger met een speciaal mondstuk voor tapijt is het beste, vooral als je hoogpolig tapijt hebt.
Bepaal allereerst wat voor vlekken er in het kleed zitten en hoe lang ze erin zitten, want niet elke vlek gaat er op dezelfde manier uit.
Wanneer de vlek net is ontstaan, dep dan met een nat vaatdoekje of een billendoekje op de vlek. Begin met de buitenkant van de vlek en werk zo naar binnen – grote kans dat de vlek er hierna al bijna helemaal uit is.
Is de vlek er nog niet uit, spray dan wat vlekkenspray of tapijtreiniger op de plek. Laat het daarna even intrekken en dep vervolgens met een doek op de vlek. Hardere stukken of klonten haal je voorzichtig weg met een lepel.
Voor bepaalde vlekken werken andere middeltjes het beste. Zo werkt zout – als je het direct na het geknoei gebruikt – tegen het intrekken van rode wijn. Daarnaast verwijdert een ijsklontje kauwgom- en chocoladevlekken. Gebruik bij een donkere vlek op een wit kleed citroensap, want de blekende werking van citroen lost vlekken goed op.
Zitten er nog steeds vlekken in je vloerkleed? Bestrooi ze dan met baking soda (zuiveringszout). Dit werkt vooral goed voor koffievlekken. Giet er een beetje water overheen en laat het enkele uur intrekken. Wanneer het ingetrokken is, zuig je de soda met een stofzuiger eraf en dep je met een schone doek op de vlek.
Een andere manier op vlekken te verwijderen is met scheerschuim. Spuit scheerschuim op de vlek en laat het een half uurtje intrekken. Dep na een halfuur met een natte doek op het scheerschuim en droog het daarna met een droge doek.
Onthoud dat het bij elke vlek belangrijk is om niet te wrijven! Dep voorzichtig, zodat je het kleed niet beschadigt. Werk bovendien altijd vanuit de rand van de vlek naar het midden toe. Is de vlek er nog niet uit? Geef het kleed dan een grondige schoonmaakbeurt.
Met een grondige schoonmaakbeurt verwijder je alle onaangename geurtjes en viezigheden die nog in je vloerkleed zitten. Zelfs als er geen vieze geurtjes en vlekken in zitten, is het goed om het kleed zo nu en dan flink op te frissen.
Het makkelijkste is om het vloerkleed in de wasmachine te stoppen. Kies een wasprogramma voor wol of delicate kledingstukken. Let er wel op dat niet elk kleed geschikt is voor in een wasmachine: sommige kleden zijn te groot en sommige stoffen beschadigen in de wasmachine.
Wanneer het vloerkleed niet in een wasmachine kan, spoel je het uit in de douche. Zeep het kleed in met tapijtreiniger of handzeep. Spoel het vervolgens uit en laat het goed drogen. De meeste vloerkleden kunnen niet in een droger en hang je dus op.
Zijn er nog steeds onaangename geurtjes en vlekken? Behandel het kleed dan met een mengsel van wit natuurazijn, baking soda en warm water. Laat het volledig intrekken, spoel het vervolgens uit en laat het vloerkleed daarna opdrogen.
Let erop dat azijn een bijtende werking heeft. Azijn helpt goed tegen vlekken en nare geurtjes, maar gebruik bij voorkeur voor delicate en natuurlijke kleden mildere stoffen.
Een andere manier om eenvoudig en snel je kleed te reinigen is met stoomreiniger. Dit werkt zeer effectief, want stoom lost vuil, vlekken en vet op. Even het kleed uitspoelen met een hogedrukreiniger help ook goed. Let bij stoom- en hogedrukreinigers op het label van de kleden of ze ervoor geschikt zijn.
Vooral natuurlijke stoffen, zoals wol, beschadigen snel door hitte en water. Synthetische stoffen zijn doorgaans wel geschikt voor wasmachines, stoomreinigers en hogedrukreinigers.
Meestal is je vloerkleed weer fris en fruitig na de eerste drie stappen. Krijg je het kleed niet schoon? Of heb je een oud kleed dat lang niet onderhouden is? Dan moet je hem waarschijnlijk toch naar de stomerij brengen en hem professioneel laten wassen.
Soms is dit duurder dan het kleed zelf. Daarnaast bestaat de kans dat het vloerkleed simpelweg niet meer te redden is. In dit geval is het wellicht beter om een nieuw vloerkleed te kopen.
Hopelijk heb je nu een duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe maak ik mijn vloerkleed schoon?" Vergeet niet regelmatig je voerkleed te reinigen en uit te kloppen, want zo voorkom je opgehoopt vuil en stof dat er moeilijk uitgaat. Maak bovendien hardnekkige vlekken direct schoon, anders krijg je ze er misschien nooit meer uit!
Door deze tips te volgen blijft je kleed er zo lang mogelijk als nieuw uitzien en geniet je van een mooi en hygiënisch kleed. Heb je zelf de ultieme tip om een vloerkleed schoon te maken? Laat deze dan weten in de reacties. Bedankt voor het lezen!