Onze categorieën
Over onsContact

Wat is Beter: Stoomstrijkijzer of Stoomgenerator?

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 31.05.2021 - Updated 08.09.2022
Wat is Beter: Stoomstrijkijzer of Stoomgenerator?

Strijken staat voor veel mensen niet op het lijstje van stimulerende klusjes. Heb je het juiste apparaat in huis, dan wordt strijken nog steeds niet veel leuker, maar het gaat wel sneller, waardoor je meer tijd over houdt voor de leukere dingen van het leven! De meest populaire strijkijzers zijn stoomgenerators en stoomstrijkijzers. Hier lees je welke het beste is.

Kreukels

Stof bestaat uit vezels. Als deze vezels door elkaar liggen, ontstaan er kreukels. Vocht, warmte en gewicht zorgen ervoor dat de vezels loskomen. Met een strijkijzer leg je deze vezels weer goed en verdwijnen de kreukels.

Zowel een goed stoomstrijkijzer als een stoomgenerator werken met stoom, warmte en gewicht. Beide apparaten zijn daarom ideaal om kreukels weer glad te strijken. Ze hebben allebei hun eigen voor- en nadelen. Daar lees je hieronder meer over. Wist je trouwens dat je ook je bank reinigt met stoom? Hiervoor heb je een stoomreiniger nodig.

Stoom is overigens een enorm veelzijdig proces. Lees hier wat met stoom allemaal mogelijk is.

Stoomgenerator vs. stoomstrijkijzer

Stoomstrijkijzer

Stoomstrijkijzer op kleding
 • Inhoud waterreservoir: 0,35 - 0,50 liter
 • Continue stoom: 60 g/m
 • Stoomstoot: 250 g/m
 • Vullen tijdens gebruik: Nee
 • Gewicht: 1 - 2 kilogram
 • Opwarmtijd: 20 seconden
 • Formaat: Klein

Stoomgenerator

Stoomgenerator zijaanzicht
 • Inhoud waterreservoir: 2 - 3 liter
 • Continue stoom: 120 g/m
 • Stoomstoot: 460 g/m
 • Vullen tijdens gebruik: Ja
 • Gewicht: 4 - 5 kilogram
 • Opwarmtijd: 2 minuten
 • Formaat: Groot

Het stoomstrijkijzer

Zoals je in de vergelijking hierboven ziet, produceert een stoomstrijkijzer minder stoom dan een stoomgenerator. Daardoor is zelfs het beste stoomstrijkijzer minder krachtig. Je vindt het waterreservoir van een stoomstrijkijzer aan de binnenkant van het apparaat. Dit waterreservoir heeft een kleine opening, waardoor het soms lastig is om deze bij te vullen.

Het voordeel van zo'n kleiner ingebouwd waterreservoir is dat het apparaat erg snel het water verwarmt en snel klaar voor gebruik is. Net als bij een stoomgenerator, komt het stoom via de kleine gaatjes in de zool, naar buiten. De meeste stoomstrijkijzers kunnen ook een extra stoomstoot geven. Dit is vooral handig voor hardnekkige kreukels.

Vergeleken met een stoomgenerator, ben je langer aan het strijken. Een stoomstrijkijzer produceert minder stoom en is daardoor minder krachtig. Ook is een stoomstrijkijzer zwaarder, waardoor je wellicht een pauze moet nemen. Dit is uiteraard geen probleem als je niet veel strijkt. Als je echter vaak en grote hoeveelheden strijkt, dan is een stoomstrijkijzer niet ideaal.

Groen strijkijzer van Philips, zij-aanzicht

Stoomstrijkijzers zijn verder verkrijgbaar is alle prijsklassen. Over het algemeen geldt dat je meer betaalt voor een krachtiger stoomstrijkijzer. Hier staat dan wel tegenover dat je sneller door je strijk heen bent en dat het strijken gemakkelijker gaat. Hieronder zie je nogmaals de voor- en nadelen van een stoomstrijkijzer.

Voordelen:

 • Stoomstrijkijzers zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen
 • Door hun kleine formaat zijn deze makkelijker op te bergen

Nadelen:

 • Door het gebrek aan stoomkracht duurt het strijken langer
 • Een strijkijzer voelt soms zwaar aan

Conclusie

Een stoomstrijkijzer is een klein apparaat wat niet veel ruimte in beslag neemt. Het strijken duurt wat langer dan wanneer je een stoomgenerator gebruikt, want het waterreservoir is kleiner en een stoomstrijkijzer produceert minder gram stoom.

Dit maakt hem meteen de goedkopere optie. Een stoomstrijkijzer is hierdoor ideaal voor wanneer je minder vaak grote hoeveelheden strijkt en wanneer je een kleiner budget hebt.

De stoomgenerator

Een goede stoomgenerator heeft een grote externe watertank. Hierdoor vul je deze niet vaak bij. Bovendien bevind dit waterreservoir zich niet in het gedeelte waar je mee strijkt, maar in het gedeelte waar het strijkijzer op rust. Hierdoor is het strijkijzer licht van gewicht, want het draagt geen water mee.

De stoomkracht ligt veel hoger bij een stoomgenerator, waardoor je veel sneller klaar bent met strijken. Dankzij deze stroomkracht is het strijken ook veel eenvoudiger. Het duurt echter wel wat langer voordat een stoomgenerator klaar voor gebruik is. Dit komt door het grote waterreservoir. Een stoomgenerator produceert hierdoor een grotere hoeveelheid stoom dan een stoomstrijkijzer.

De vorm van een stoomgenerator is hetzelfde als een stoomstrijkijzer. Beide zolen hebben een stoompunt, waardoor je bijvoorbeeld gemakkelijker hemden strijkt. Een stoomgenerator is ook ideaal voor grotere oppervlakken, want je hoeft minder kracht te zetten om toch snel het gewenste effect te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan beddengoed: iets wat je normaal gesproken misschien niet strijkt omdat het zoveel tijd kost, is met een stoomgenerator zo gepiept.

Stoom generator van Morphy Richards, vooraanzicht

Een nadeel van een stoomgenerator is dat het apparaat veel plaats in beslag neemt. Je plaats hem niet zomaar in een keukenkastje: je moet er echt plaats voor maken. Ze zijn vaak ook zwaar: zelfs een lege stoomgenerator kan behoorlijk wat wegen. Stoomgeneratoren zijn daarnaast ook behoorlijk aan de prijs en zeker duurder dan het gemiddelde strijkijzer.

Hieronder vind je nogmaals de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen:

 • Dankzij de stoomkracht gaat het strijken erg snel
 • Door het lage gewicht is het strijken eenvoudiger
 • Ideaal voor een grote hoeveelheid strijkwerk

Nadelen:

 • Een stoomgenerator neemt veel plaats in beslag
 • Ze zijn niet erg prijsvriendelijk

Conclusie

Strijk je vaak grote hoeveelheden? Dan is een stoomgenerator ideaal voor je. Dankzij de stoomkracht gaat het strijken sneller en het is bovendien eenvoudiger. Hou wel rekening met het formaat: een stoomgenerator neemt veel ruimte in beslag. Je bent echter zo van je enorme berg strijk af met dit apparaat!

Conclusie: welk apparaat is beter voor mij?

Welk apparaat beter is voor je, hangt er vooral vanaf hoeveel je strijkt en wat je budget is. Strijk je dagelijks en strijk je vooral grote hoeveelheden, overweeg dan een stoomgenerator. Deze hebben meer stoomkracht en wegen bovendien minder. Hierdoor gaat het strijken sneller en je hebt minder kans op pijnklachten. Hou er wel rekening mee dat ze dankzij hun formaat veel ruimte in beslag nemen.

Strijk je eigenlijk niet vaak, en alleen als het echt nodig is? Dan is een goed stoomstrijkijzer een betere keuze. Hoewel je langer aan het strijken bent, is een stoomstrijkijzer veel prijsvriendelijker en bovendien gemakkelijker op te bergen. Strijk je toch best veel, kies dan voor een stoomstrijkijzer in een hogere prijsklasse: deze zijn vaak krachtiger, waardoor je sneller door je was heen gaat.

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu