Onze categorieën
Over onsContact

Je Bank Schoonmaken met een Stoomreiniger Doe Je Zo!

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 31.05.2021 - Updated 12.09.2022
Je Bank Schoonmaken met een Stoomreiniger Doe Je Zo!

Je bank is misschien wel het meest gebruikte meubelstuk in je huis. Hierdoor wordt je bank na verloop van tijd wat slonzig: dit geldt vooral voor een bank met stoffen bekleding. Geen nood, je geeft je bank een grondige reiniging met een stoomreiniger. Een stoomreiniger werkt met heet stoom wat diep in de vezels van je stof dringt.

Je bank reinigen met een stoomreiniger is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je dit doet. Daarom heb ik een handig stappenplan voor je gemaakt.

Dit heb je nodig

 • Een goede stofzuiger (dit mag ook een goede steelstofzuiger zijn)
 • Een goede stoomreiniger
 • Vlekkenverwijderaar
 • Geduld

Voordat je aan de slag gaat met het reinigen van die hardnekkige vlekken, moet je wel zeker weten dat je bank de hitte van een stoomreiniger aankan. Over het algemeen is dit geen probleem: de meeste stoffen zijn synthetisch en kunnen wel tegen een stootje. Is je bekleding echter volledig natuurlijk, win dan eerst advies in van een professional voordat je aan de slag gaat.

Wil je chemische reinigingsmiddelen gebruiken, lees dan de gebruiksaanwijzing nauwkeurig door. Hier geldt vaak ook dat synthetische stoffen beter tegen dit soort reinigingsmiddelen kunnen dan natuurlijke stoffen.


Heeft je bank een hoes?
 – Dan bestaat de kans dat je deze hoes gewoon in de wasmachine kunt wassen. Lees hiervoor nauwkeurig het label.

Stap 1: Stofzuigen

Zorg ervoor dat alle kruimels, etensresten en andere rommel weg is. Het liefst gebruik je hiervoor het kleine ronde borsteltje van je stofzuiger; de meeste goede stofzuigers worden met deze accessoire geleverd. Zorg ervoor dat alles weg is, anders bestaat de kans dat je straks vlekken maakt (denk aan gesmolten chocolade!). 

Stap 2: Vlekken voorbehandelen

Zitten er hardnekkige vlekken op je bank? Behandel deze dan eerst met een goede vlekkenverwijderaar. James Vlekkenwonder is product wat uitblinkt in het verwijderen van oude vlekken. Het is niet goedkoop, maar het is het geld waard. Je hebt er bovendien weinig van nodig, waardoor de fles lang meegaat.

Stap 3: Met de stoomreiniger aan de slag

Het is hierbij belangrijk dat je het juiste opzetstuk gebruikt. De meeste goede stoomreinigers hebben een klein accessoire: het lijkt een beetje op een kleine stofzuigermond. Deze heb je nodig. Niet alle stoomreinigers hebben dit, dus hiervoor heb je een multifunctionele stoomreiniger nodig.

Als de stoomreiniger opgewarmd is, ga je met één enkele veeg, één richting op met de mond van je stoomreiniger. Bij voorkeur ga je maar één keer over de stof heen, anders word het te nat. Het resultaat zie je pas als de bank droog is.

Heb je harde vloeren, dan kun je deze ook meteen meenemen als je daar tijd voor hebt. Stoomreinigers zijn geschikt voor de meeste harde vloeren.

Stap 4: Drogen

Ondanks dat een stoomreiniger droog, heet stoom gebruikt (net als een stoomstrijkijzer of stoomgenerator), word je bank toch vochtig. Gebruik je bank niet als deze nog vochtig is, maar laat deze heel goed drogen. Dit doe je door de verwarming wat hoger te zetten, of door een goede luchtontvochtiger te gebruiken. Vooral het laatste versnelt het droogproces.

Klaar!

Grijze bank met ingelijste foto erboven, vooraanzicht

Conclusie

Zo zie je maar dat het reinigen van je bank met een stoomreiniger niet zo moeilijk is. Wat is jouw ultieme schoonmaaktip voor je bank? Laat het me weten! Bedankt voor het lezen 🛋️

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu