Onze categorieën
Over onsContact

De Lekkerste Rijst Kook Je Zo

Amber Christen
Auteur: Amber Christen
Published 17.08.2021 - Updated 28.12.2021
De Lekkerste Rijst Kook Je Zo

Rijst is bijna niet meer weg te denken uit de keuken. Wie eet het nu niet? Ik ben er zelf erg dol op, maar kookte het altijd op dezelfde makkelijke manier, totdat ik erachter kwam dat ook anders kan! In dit artikel zet ik alle manieren om rijst te koken voor je op een rijtje, zodat je altijd het lekkerste resultaat krijgt bij ieder recept! 😋

Wat heb je nodig

Sommige van deze spulletjes liggen misschien voor de hand, maar ik benoem ze toch maar even! 

Stap 1: Kies een rijstsoort

Je kunt natuurlijk het eerste pak rijst uit het schap grissen, maar er zijn allerlei verschillende soorten! De soort rijst heeft invloed op hoe en hoelang je het moet koken. Kies er eentje op basis van het recept dat je maakt. De meest gebruikte soorten noem ik hieronder voor je op.

  • Jasmijn- of pandanrijst zijn allebei licht plakkerige witte rijstsoorten met een middellange korrel. Ze zijn erg geschikt voor (pittige) Aziatische gerechten en perfect om met stokjes te eten! 🥢
  • Basmatirijst is vergelijkbaar met pandanrijst, maar is droger, dunner en heeft een langere korrel. Dit is perfect voor curry's.
  • Zilvervliesrijst of bruine rijst is vezelrijk en stevig, omdat het vliesje nog om de rijstkorrel zit. Dat is niet het geval bij witte rijst. Door dit vliesje heeft zilvervliesrijst wel een iets langere kooktijd, tenzij je een voorgekookte variant uitkiest (snelkookrijst). De rijstsoort is erg goed voor schotels en roerbakgerechten.

De soorten die ik hier noem zijn allemaal soorten 'droogkokende rijst'; rijst waarvan de korrels na het koken nog makkelijk van elkaar loskomen en hun stevigheid behouden. Verder zijn er ook nog rijstsoorten die je bijvoorbeeld gebruikt voor risotto of sushi, maar deze maak je op een andere wijze klaar. Het stappenplan in dit artikel gaat alleen over de droogkokende rijstsoorten.

Afbeelding van drie verschillende soorten ongekookte rijst naast elkaar

Stap 2: Bepaal de hoeveelheid

Ook altijd een lastige, de hoeveelheid rijst bepalen. Ik neig er altijd naar om maar wat te doen of tóch meer rijst mee te koken voor de zekerheid, maar dan is er bijna altijd over! Een bekend probleem? Met deze tip heb je dat nooit meer.

Hoeveelheid rijst

De vuistregel voor de juiste hoeveelheid rijst: voor 1 (volwassen) persoon reken je 75 gram ongekookte rijst. Heb je even geen weegschaal bij de hand? Werk dan met kopjes. 75 gram rijst is ongeveer hetzelfde als een halfgevuld kopje! In het kort:

  • 1 persoon: 75 gram rijst (1/2 kopje)
  • 2 personen: 150 gram rijst (1 kopje)
  • 4 personen: 300 gram rijst (2 kopjes)

Eten er nu jonge kinderen mee of mensen die weinig eten, verminder de hoeveelheden dan. Voor een kind is ongeveer 40 gram rijst meestal voldoende. Heb je nu toch over of is het juist een beetje te weinig? Schrijf de hoeveelheden dan op voor de volgende keer!


Rijst wassen
– Dit doe je om overtollig zetmeel en achtergebleven vuil weg te spoelen, maar is dit altijd nodig? Verpakkingsrijst is tegenwoordig immers schoon genoeg. Het antwoord: wil je plakkerige rijst, was de rijst dan niet. Bij koken op ruim water is wassen ook niet nodig. In andere gevallen was je de rijst wel voor een beter eindresultaat. Rijst wassen doe je door het in een fijne zeef of vergiet af te spoelen onder koud water tot het water helder is.

Stap 3: Maak de rijst klaar

Nu ben je klaar om door te gaan met het echte werk! De bereiding. Dit kan op een paar manieren die ik hieronder voor je toelicht. Kies zelf maar welke jij het fijnst vind!

#1 Koken op ruim water

Koken op ruim water is de manier die ik zelf altijd gebruikte. Zo koken we immers veel dingen in Nederland en daar is helemaal niets mis mee. Het is de simpelste manier van allemaal!

Vul een ruime pan met water. Het maakt hierbij niet echt uit hoeveel, zo er maar een flinke bodem water in de pan staat. Voeg eventueel wat zout of een scheutje ketjap asin toe. Breng het water vervolgens aan de kook.

Zodra het water kookt, voeg je de rijst toe. Je laat de rijst koken zo lang als aangegeven staat op de verpakking. Vaak is dit 8 tot 10 minuten, maar check het altijd even! Zodra de kooktijd er bijna op zit, proef je regelmatig of de rijst gaar is. Rijst is gaar wanneer de korrels niet meer hard zijn, maar nog wel stevig.

Giet de rijst af en laat het daarna nog 3 minuutjes in de pan staan met de deksel erop, voordat je het serveert.

#2 Droogkoken

Een andere manier om rijst te koken is 'droogkoken'. Deze manier vergt wel wat meer precisie, maar heeft als voordeel dat de rijst meer smaak behoud en dat je minder water verspilt in het proces.

Voor droogkoken is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid water neemt. Hoewel de verhouding rijst/water vaak wel aangegeven staat op de verpakking, is er ook een handig trucje voor als je bijvoorbeeld even geen maatbeker bij de hand hebt.

Neem bij droogkoken anderhalf tot twee keer zo veel water als rijst. Een voorbeeld: heb je één kopje rijst, voeg dan anderhalf kopje water toe. Twee kopjes rijst? Voeg dan drie kopjes water toe. Niet moeilijk, toch? Het verschilt soms net iets per rijstsoort of het om anderhalf keer of twee keer zoveel water gaat.

Vervolgens kun je beginnen met de bereiding. Was eerst de rijst, tenzij je plakkerige rijst wil. De gewassen rijst doe je vervolgens met afgepast water in een ruime pan. Voeg eventueel wat zout of een scheutje ketjap asin toe.

Breng het water al roerend aan de kook en zet het vuur daarna laag. Zo laat je het nog 10 tot 15 minuten staan. Check regelmatig of de rijst gaar is door te proeven. Zodra de korrels niet meer hard zijn, maar wel stevig, is het zo ver. Laat de rijst daarna, voordat je het serveert nog, nog even staan met de deksel erop.

#3 Stomen

Nog een derde manier om rijst te bereiden: stomen. Je hebt hier wel een stoompan, een rijstkoker of een (bamboe) stoommandje voor nodig. Het stomen van rijst duurt langer dan het koken, maar deze manier is makkelijker dan droogkoken.

Begin met het wassen van de rijst, tenzij je plakkerige rijst wil. Gebruik je een stoompan, dan vul je de onderste helft van de stoompan met water en breng je dit aan de kook. Leg eventueel een stukje bakpapier in de bovenste helft van de pan, schep hier vervolgens de rijst op en stoom het 20 tot 30 minuten in een afgesloten pan, op middelhoog tot laag vuur totdat het gaar is. Als de rijst nog niet gaar is, laat het dan nog een paar minuten extra staan.

Gebruik je een stoommandje, dan vul je een ruime pan met water en breng je dit aan de kook. In het stoommandje leg je eventueel bakpapier, dat scheelt weer afwas! Schep vervolgens de rijst in het mandje, plaats het mandje met de deksel erop in de pan en laat het 20 tot 30 minuten stomen. Ook hier geldt: is de rijst nog niet gaar, laat het een paar minuten langer staan.

Bakje basmatirijst met curry's ernaast

Extra tips

Meestal gaan er achteraf allerlei kruiden en sausjes in rijstrecepten om de kale rijst lekker te maken, maar je kunt de rijst ook al van tevoren een lekker smaakje geven! Kook de rijst bijvoorbeeld in bouillon of kokosmelk of voeg een scheutje ketjap of sojasaus toe aan het water.

Een andere optie: kook de rijst met kruiden zoals gember, citroengras of kaneel erbij. Er zijn veel mogelijkheden, dus experimenteer gerust of zoek een recept op!

Ook handig als je een beetje haast hebt of ongeduldig bent zoals ik: kook het benodigde water in de beste waterkoker voordat je het in de pan doet. Een waterkoker brengt het water een stuk sneller aan de kook dan wanneer je dit in een pan doet.

Naast de manieren die ik hier noem, zijn er bovendien andere manieren om rijst te koken! Eet je nu echt veel rijst, overweeg dan eens de aanschaf van een rijstkoker. Daarmee maak je het jezelf veel makkelijker! Heb je maar een kleine hoeveelheid rijst nodig? Check dan onze gids over hoe je in de magnetron rijst kookt!

Conclusie

Hopelijk heb je nu een antwoord op de vraag: hoe kook je rijst? Voor mij ging er in ieder geval een hele wereld open! Met al deze manieren heb je zo een heerlijk rijstgerecht op tafel staan. Heb je nog tips of lekkere recepten? Laat hieronder dan zeker een reactie achter! Bedankt voor het lezen en eet smakelijk!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Amber Christen
Amber Christen
Amber is een student en zzp'er met een passie voor geschiedenis, taal en allerlei vormen van creativiteit. Enkele jaren geleden heeft ze haar bachelordiploma Geschiedenis behaald en momenteel gaat ze voor de master Neerlandistiek. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf in grafisch vormgeven, fotografie en illustratie en schrijft ze erg graag.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu