Onze categorieën
Over onsContact

Perfecte rijst koken? Gebruik een Magnetron!

Auteur: Charlie Hoeben
Published 16.07.2021 - Updated 12.09.2022
Perfecte rijst koken? Gebruik een Magnetron!

Rijst koken blijft een vak apart. De ene keer is het hard en droog, de andere keer is het veel te nat en wordt het een soort rijstepap. Gelukkig heb ik de ideale tip voor je, makkelijker kan het niet, kook je rijst in de magnetron! Ik snap ook wel dat dit een beetje gek klinkt, maar geloof me dat het echt werkt. Hoe je dat doet, dat lees je hieronder.

Zelf gebruikte ik altijd de beste rijstkoker: het apparaat doet precies waarvoor het bedoeld is, en bovendien is rijst koken met een rijstkoker lekker eenvoudig. Heb je zo'n apparaat niet en wil je er (vooralsnog) niet investeren? Rijst koken in je magnetron is dan een goed alternatief!

Dit heb je nodig

Laten we snel van start gaan met een lijst benodigdheden:

  • Een magnetron
  • Rijst naar keuze
  • Water
  • Ovenschaal, een magnetronbestendig bakje, of Tupperware
  • Passende deksel, of magnetronfolie
Aluminiumfolie – Gebruik nooit, maar dan ook echt nooit aluminiumfolie in de magnetron; dat gaat altijd mis en leidt tot vonken, of zelfs brand.

Stap 1: De hoeveelheid rijst bepalen

Hoeveel rijst heb je daadwerkelijk nodig? Ik vond dit altijd erg lastig, want doorgaans maakte ik altijd teveel. Inmiddels houd ik dit schema aan en hoef ik nooit meer iets weg te gooien.

1 persoon: 75 g rijst
2-3 personen: 150 g rijst
3-4 personen: 225 g rijst

Muizen die rijst eten

Stap 2: Het rijst-waterratio bepalen

Het rijst-waterratio blijft altijd één van de moeilijkste dingen aan rijst koken, maar dit leg ik hier uit. Kies de rijst die je het lekkerst vindt, en je kunt zo door naar de volgende stap.

Lange korrel

Lange korrel rijst is het meest gangbaar, zoals basmati- of jasmijnrijst. Over het algemeen houd je hier 2 kopjes water tot 1 kopje rijst aan. Dit wil zeggen:

  • 75 g rijst / 150 ml water
  • 150 g rijst / 300 ml water
  • 225 g rijst / 450 ml water

Korte/ronde korrel

Rijst met een korte/ronde korrel is weer een ander verhaal; denk hierbij vooral aan sushirijst en paellarijst. Deze rijst heeft minder water nodig, namelijk 1 1/4 kopje water tot 1 kopje rijst.

  • 75 g rijst / 95 ml water
  • 150 g rijst / 190 ml water
  • 225 g rijst / 285 ml water

Bruine rijst

Dan bestaat er ook nog bruine rijst. Deze is gezonder dan de andere soorten, want het bevat meer voedingsstoffen waar je lichaam wat aan heeft. Hier heb je ook lange en korte korrels in. Bij de lange korrel houd je een ratio aan van 1 3/4 kopjes water tot 1 kopje rijst, en bij de korte korrel van 2 kopjes water tot 1 kopje rijst. Het lijkt gek dat de korte korrel meer water nodig heeft dan de lange, maar het is toch echt zo.

Voor de lange korrel geldt dus:

  • 75 g rijst / 130 ml water
  • 150 g rijst / 260 ml water
  • 225 g rijst / 390 ml water

Voor de korte korrel houdt je deze hoeveelheden aan:

  • 75 g rijst / 150 ml water
  • 150 g rijst / 300 ml water
  • 225 g rijst / 450 ml water
Rijst in blad

Stap 3: De rijst koken

Doordat elke magnetron verschillend is en een ander wattage heeft, zijn de kooktijden flexibel. Maar vandaag koken we de rijst op 700 watt, want vrijwel elke magnetron weet dit vermogen te bereiken. Doe de gekozen rijst met het water in de schaal of in het bakje en zet het onafgedekt in de magnetron voor de aangegeven tijd:

  • 75 g rijst: 10 min.
  • 150 g rijst: 13 min.
  • 225 g rijst: 17 min.

Als er nog te veel water in de bak zit, zet je de magnetron nog een minuut aan. Blijf dit herhalen totdat het meeste water is opgenomen en er kleine gaatjes tussen de rijstkorrels zitten waar stoom uit komt.

Ziet de rijst er goed uit? Proef dan even een paar korreltjes. Heeft hij nog even nodig? Doe dan de deksel of het folie erop en dan gaat hij voor 4 minuten terug de magnetron in om te stomen. Als de rijst uiteindelijk de gewenste structuur heeft, haal je hem eruit en laat je hem nog even 5 minuten rusten met de deksel erop. Het kind kan de was doen!

Conclusie

Dat was het dan! Zo simpel en lekker heb je nog nooit rijst gekookt. Ik ben benieuwd of je nu net zo'n fan bent als ik! Laat het me vooral hieronder weten! Eet smakelijk! 😋

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu