Onze categorieën
Over onsContact

De Lekkerste Theekransjes met de Beste Waterkoker

Auteur: Charlie Hoeben
Published 25.08.2021 - Updated 23.06.2022
De Lekkerste Theekransjes met de Beste Waterkoker

Een waterkoker, deze is niet meer te missen in je huishouden. Zeg nu eerlijk: ken je iemand die nog met een fluitketel werkt? Een waterkoker is één van de handigste apparaten in je keuken, en daarom een must have. Dat geldt dubbel in de koudere maanden. Dat gevoel als er een storm buiten is, maar jij lekker met een kopje thee op de bank zit? Héérlijk. Dat bereik je met de beste waterkoker. Hieronder staan alvast de uitgelichte keuzes, maar lees vooral verder om te weten hoe je tot de beste keuze komt.

Waarom een waterkoker kopen?

Het is makkelijk, snel en goedkoop. De betere vraag is: waarom niet? Een lekkere kop thee, kant-en-klare soep of gekookt water voor bij het koken – het is allemaal zo gebeurd met een waterkoker. Daarnaast is het een mooie toevoeging aan je keuken als je een design kiest die precies bij je interieur past.

Wacht niet, lees verder en kies uit. Gooi die oude fluitketel weg (als je die nog gebruikt), en bespaar jezelf een hoop tijd en moeite. Neem plaats op de bank met je kopje thee. Zet een filmpje aan, en geniet.

Philips Daily Collection HD9350/90

Philips Daily Collection HD9350/90
Materiaal behuizing: Aluminium
Dubbelwandig: Nee
Inhoud: 1.7 l
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

MOA Waterkoker 1,8 liter Modern

MOA Waterkoker 1,8 liter Modern
Materiaal behuizing: Aluminium
Dubbelwandig: Nee
Inhoud: 1800 ml
Bekijk op Bol.com

MOA Elektrische Waterkoker Retro 2200

MOA Elektrische Waterkoker Retro 2200
Materiaal behuizing: RVS
Dubbelwandig: Nee
Inhoud: 1.8 l
Bekijk op Bol.com

Waterkoker: Hoe maak ik de beste koop?

Een waterkoker is een simpel apparaat. Toch moet je op een aantal dingen letten om tot de ideale koop te komen. Hieronder leg ik alle belangrijke functies uit.

Hoe werkt het?

Ten eerste, hoe werkt een waterkoker? Een waterkoker is een apparaat dat, tada, het water dat je erin doet tot het kookpunt brengt. Dit doet hij door middel van een warmte-element onderin. Denk aan een oven, maar dan voor water.

Een waterkoker schakelt vanzelf uit als het water kookt, maar hoe weet hij dit? Een zogeheten 'bimetalen strip' zit in de waterkoker. Deze strip buigt om als het water 100 °C bereikt. Hierdoor slaat de stroom automatisch af, en gaat het apparaat uit.

Geschiedenis

Waterkokers bestonden vroeger nog niet, maar het concept is al erg oud. Meer dan 5000 jaar geleden kookte men al water boven een vuurtje, maar destijds deden ze dit vooral om het water te zuiveren. Later begonnen ze het water smaakjes te geven; in Azië met theebladeren, de Arabieren gebruikten koffiebonen en in Europa deden ze het met graan.

Tussen 3.500 en 2.000 V.C. begonnen de eerste ketels te ontstaan, deze waren van brons. Het gekke is dat het ontwerp nooit is veranderd. Er zit altijd al een klein tuitje om te schenken, en een hendel aan.

Wat daarna kwam, kennen sommigen van jullie misschien nog wel, de fluitketel. Dit is in principe hetzelfde idee, maar bij een fluitketel zit een dopje op de tuit die door de stoom die het kokende water produceert begint te fluiten. Een fluitketel zette men op het gas en was lang de standaard voor het zetten van koffie en thee.

De eerste elektrische waterkoker is echter ouder dan je waarschijnlijk denkt, want deze stamt uit 1891. Dit was geen succes, omdat het ongeveer 10 minuten duurde voordat het water kookte. Dan is een pannetje op het vuur een stuk sneller. 😅

Zwarte ketel die boven een vuurtje in de sneeuw hangt.

Inhoud

Hoeveel water kan er in de waterkoker? Dit is belangrijk. Ben je met een groot gezin, dan is meer capaciteit nodig dan wanneer je alleen woont. De gemiddelde inhoud is 1,5 liter, maar voor een eenpersoonshuishouden is 1 liter al meer dan genoeg. Denk eraan dat hoe groter de waterkoker is, hoe meer stroom deze gebruikt, en hoe meer ruimte hij inneemt.

Snelheid

Is dit echt belangrijk? Dat is persoonlijk. Hoe snel het water het kookpunt bereikt varieert van 55 seconden tot ongeveer 2 minuten. Ben je ongeduldig van aard? Kies dan voor een snelle waterkoker.

Temperatuur

Je zou denken dat het water in een waterkoker het kookpunt van 100 °C moet bereiken, toch? Dit is niet altijd het geval. Als je net als ik een fervent theedrinker bent, dan is het handig om verschillende temperaturen te kunnen kiezen. Wist je dat rooibos op 90 °C het beste tot zijn recht komt, muntthee op 80 °C en earl grey op 98 °C?

Dit is de reden dat ze waterkokers ontwikkelen met een temperatuurmeter, of met verschillende standen. Megahandig, maar het gekookte water koelt ook weer snel af. Gelukkig is daar ook iets op bedacht. 👇

Warmhoudfunctie

Met warmhoudfunctie kook je eenmalig water en blijf je thee drinken tot het water op is. Minimaal moeite, maximaal resultaat. Deze functie spreekt voor zich: de waterkoker houdt het water voor een lange tijd op de gewenste temperatuur. Zo blijf je schenken zonder tussentijds de koker opnieuw aan te moeten zetten.

Dubbelwandig

Waarschijnlijk zag je de term ooit al ergens. Een dubbelwandige waterkoker houdt de hitte in de waterkoker langer warm. Dit komt door een dubbele wand die als isolatie dient. De buitenkant van de waterkoker blijft bovendien ook een stuk kouder. Zo verbranden nieuwsgierige kinderen hun handen niet als ze aan de koker komen!

Materiaal

De materiaalkeuze is meestal puur gebaseerd op persoonlijke smaak. Bedenk wel dat sommige materialen langer meegaan dan andere. Kies je voor een waterkoker van roestvrij staal, dan blijft deze waarschijnlijk langer mooi dan een waterkoker van kunststof.

Vind je een waterkoker van glas mooi? Denk er dan aan dat je deze veel vaker moet ontkalken. Omdat je door de waterkoker heen kijkt zie je veel sneller kalkaanslag verschijnen, en dat ziet er niet altijd even smakelijk uit.

Kopje thee met bloemen tegen witte achtergrond

Kalk

Overal waar water is ontstaat kalk. Woon je in een hardwateromgeving? Dan ontstaat veel sneller meer kalk. Als je water kookt, komen de kalkstoffen vrij en klampen zich vast aan wanden, of in het geval van een waterkoker aan het warmte-element. Bevat het warmte-element veel kalk? Dan moet de waterkoker harder werken en gebruikt deze meer stroom om het water aan de kook te brengen.

Kalk verwijderen

Het wegkrijgen van de kalk in je waterkoker is vrij simpel. De meest gebruikte manier is een beetje azijn met water in de waterkoker doen, en deze dan even laten doorkoken. Ik gebruik altijd water met citroensap uit een flesje die je in de supermarkt koopt.

Dit geeft hetzelfde effect, maar ruikt lekkerder dan azijn. Als je de kan bovendien niet goed uitspoelt naderhand, smaakt water met een citroensmaakje beter dan water met een azijnsmaak. 😉

Antikalkfilter

Een antikalkfilter in je waterkoker is handig, want deze zorgt ervoor dat de kalkdeeltjes die in de waterkoker zitten niet in je glas of mok terechtkomen. Besef wel dat het niet de kalk tegengaat; je moet de waterkoker nog steeds ontkalken. Kalk is overigens niet schadelijk voor de mens, maar kalkvrij water ziet er een stuk smakelijker uit.

Design

Retro of modern? Glas of RVS? Dit moet je helemaal zelf kiezen. Waterkokers komen in allerlei soorten en maten, voor iedereen is er wel een te vinden. Kijk wat bij je interieur past en zoek de juiste uit!

De 5 beste waterkokers op een rij

1. Philips Daily Collection HD9350/90

1. Philips Daily Collection HD9350/90
Materiaal behuizing: Aluminium
Dubbelwandig: Nee
Inhoud: 1.7 l

2. MOA Waterkoker 1,8 liter Modern

2. MOA Waterkoker 1,8 liter Modern
Materiaal behuizing: Aluminium
Dubbelwandig: Nee
Inhoud: 1800 ml

3. MOA Elektrische Waterkoker Retro 2200

3. MOA Elektrische Waterkoker Retro 2200
Materiaal behuizing: RVS
Dubbelwandig: Nee
Inhoud: 1.8 l

4. MOA Heetwaterdispenser Instant Luxe Waterkoker

4. MOA Heetwaterdispenser Instant Luxe Waterkoker
Materiaal behuizing: Kunststof
Inhoud: 25 l

5. Aigostar Adam 30GOM Glazen Waterkoker

5. Aigostar Adam 30GOM Glazen Waterkoker
Materiaal behuizing: Glas
Dubbelwandig: Nee
Inhoud: 1700 ml

Veelgestelde vragen over waterkokers

Hoe ontkalk je een waterkoker?

Door er een scheut azijn of citroensap in te doen en vervolgens te vullen tot zijn maximale niveau en de waterkoker aan te zetten. Als deze het kookpunt bereikt, laat je het even een kwartiertje staan, en dan giet je het weg. Vervolgens spoel je de waterkoker een aantal keren om zodat de smaak en geur van de azijn of het citroensap weggaat. Idealiter kook je dit spoelwater ook de eerste een à twee keer.

Hoe maak je een waterkoker schoon?

Een waterkoker maak je schoon door hem simpelweg om te spoelen, maar dit is meestal niet nodig. Je moet de waterkoker wel op zijn tijd ontkalken om hem goed schoon te houden.

Wat is een dubbelwandige waterkoker?

Een waterkoker met een dubbele wand houdt warmte beter vast, zodat het water langer warm blijft nadat de waterkoker uitslaat. De buitenkant van de waterkoker is hierdoor ook minder heet.

Welke waterkoker moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen, want dat is een persoonlijke keuze. Hieronder staan alvast de beste keuzes met de belangrijkste specificaties zodat jij de ideale waterkoker kiest.

Materiaal behuizingInhoud
1Philips Daily Collection HD9350/90Aluminium1.7 l
2MOA Waterkoker 1,8 liter ModernAluminium1800 ml
3MOA Elektrische Waterkoker Retro 2200RVS1.8 l
4MOA Heetwaterdispenser Instant Luxe WaterkokerKunststof25 l
5Aigostar Adam 30GOM Glazen WaterkokerGlas1700 ml

Philips Daily Collection HD9350/90

Materiaal behuizing: Aluminium

Inhoud: 1.7 l

MOA Waterkoker 1,8 liter Modern

Materiaal behuizing: Aluminium

Inhoud: 1800 ml

MOA Elektrische Waterkoker Retro 2200

Materiaal behuizing: RVS

Inhoud: 1.8 l

MOA Heetwaterdispenser Instant Luxe Waterkoker

Materiaal behuizing: Kunststof

Inhoud: 25 l

Aigostar Adam 30GOM Glazen Waterkoker

Materiaal behuizing: Glas

Inhoud: 1700 ml

Conclusie

Nu zou je alles moeten weten over welke waterkoker je moet kiezen! Klik op de links om te kijk welke het beste bij jou aansluit – en laat me hieronder vooral even weten welke smaak thee je als eerste drinkt met je nieuwe waterkoker! ☕️

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu