Onze categorieën
Over onsContact

Een Heerlijke Maaltijd in een Handomdraai met de Beste Rijstkoker

Auteur: Charlie Hoeben
Published 12.08.2021 - Updated 12.08.2021
Een Heerlijke Maaltijd in een Handomdraai met de Beste Rijstkoker

Zeg me eerlijk: loopt rijst koken ooit vlekkeloos? Ik moet toegeven dat dit bij mij niet het geval is. De ene keer is het te nat, de andere keer te droog. Het is frustrerend om iets lekkers te maken en daar dan harde rijst bij te moeten eten, omdat het weer eens mis is gegaan. Welnu, de oplossing: de beste rijstkoker. Sindsdien gaat het bij mij nooit meer fout. Hieronder staan alvast de beste rijstkokers van het moment. 👀

Waarom een rijstkoker kopen?

Simpel: rijst is met een rijstkoker makkelijk en snel klaar te maken, en smaakt geweldig – elke keer. Wist je dat men wereldwijd gemiddeld 147 gram ongekookte rijst per dag eet? Vooral veel mensen in en uit Azië gebruiken een rijstkoker om die hoeveelheid makkelijker te bereiken. Dat in vergelijking met Nederlanders die maar 11 gram per dag eten!

En toch bestellen we al jaren rijsttafels bij het lokale Indonesische restaurant, maar, guess what? Je kan dit ook zelf maken! 😋 Lees snel verder en vind de ideale rijstkoker voor jou om de lekkerste wereldgerechten de tafel op te zetten.

Hieronder vertel ik waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van jouw wondermachine, maar hieronder staan alvast de beste keuzes van het moment met de belangrijkste specificaties.

Tomado TRC1001B Rijstkoker 5 porties

Tomado TRC1001B Rijstkoker 5 porties
Aantal programma's: 1
Snoerlengte: 1.14 m
Bekijk op Bol.com

Russell Hobbs 19750-56 Cook@Home

Russell Hobbs 19750-56 Cook@Home
Aantal programma's: 2
Snoerlengte: 0.70 m
Bekijk op Bol.com

Tefal Classic Zwart RK1028 Rijstkoker

Tefal Classic Zwart RK1028 Rijstkoker
Aantal programma's: 3
Snoerlengte: 0 m
Bekijk op Bol.com

Rijstkoker: Hoe maak ik de beste koop?

Het is persoonlijk wat je precies nodig hebt. Wat sowieso nodig is, is een apparaat die je rijst perfect voor je kookt. Lees vooral verder om te weten te komen waar je naar moet kijken.

Rijst

Wat is rijst?

Laten we beginnen bij het begin, rijst is een graansoort. China is de grootste producent, Thailand de grootste exporteur. Rijst groeit op zogeheten rijstvelden.

Door het wisselende landschap kweken ze rijst vaak op heuvels. Van deze heuvels maken ze dan een terrasvorm. Dit wil zeggen dat ze van de heuvel af, trapsgewijs naar beneden gaan. Het veld waar de rijst in groeit moet constant onder water staan.

Rijstvelden met rijst die verbouwd wordt

Verschillende soorten rijst

Het is handig om een idee te hebben van welke rijst je graag eet, zodat je meteen weet hoe je deze straks moet klaarmaken in je rijstkoker. Over het algemeen zijn alle rijstkokers geschikt voor alle soorten rijst, maar lees voor de zekerheid de productomschrijving en/of handleiding goed na.

 • Lange korrel

Dit de meest gangbare rijst, dus je kent hem vast. Onder rijst met een lange korrel behoren onder andere basmati, jasmijn en pandan.

Aanbevolen ratio's voor deze soort rijst: 1 kopje rijst per 2 kopjes water.

 • Korte/ronde korrel

Rijst met een korte en/of ronde korrel gebruikt men voor speciale gerechten die om deze rijst heen ontwikkeld zijn. Hieronder vallen sushirijst, paellarijst (bomba) en risottorijst.

Je moet specifieke instructies volgen om dit soort rijst goed aan te kleden, omdat je deze niet op zichzelf eet. Bovendien kook je paellarijst en risottorijst over het algemeen niet vooraf in een rijstkoker, maar in een pan die bij de gerechten past.

Aanbevolen ratio's voor deze soort rijst: 1 kopje rijst per 1 ¼ kopje.

 • Bruine rijst

Dit is zilvervliesrijst en heeft ook een lange korrel, maar is gezonder doordat deze het minst bewerkt is. Men laat hierbij het vliesje om de rijst zitten. In het vliesje zitten veel vezels, eiwitten, vitamine B en mineralen.

Aanbevolen ratio's voor deze soort rijst: 1 kopje rijst per 1 ¾ kopje water.

 • Rode en zwarte rijst

Rode en zwarte rijst zijn een beetje de gekke achterneefjes die niet veel mensen kennen. Toch is het interessant een keer te proeven. Het is super lekker! Zwarte rijst werd in China vroeger 'verboden rijst' genoemd, omdat alleen de allerrijkste mensen dit aten.

Aanbevolen ratio's voor deze soort rijst: 1 kopje rijst per 2 kopjes water.

Gevaar?

Ligt er gevaar op de loer? Altijd. Gelukkig produceren de fabrikanten alles met de veiligheid in gedachten. Een rijstkoker gebruikt kokend water en wordt daardoor heet.

Let daarom altijd goed op wanneer je het apparaat gebruikt! Houdt de rijstkoker zoveel mogelijk buiten bereik van kinderen en huisdieren. Ook is het goed om de bovendeksel altijd met ovenwanten of een handdoek vast te pakken, zodat je je handen niet verbrandt.

De buitenkant van sommige modellen is daarnaast gemaakt van materialen die de hitte van binnenuit afweren. Zo verbrand je je handen veel minder snel aan de buitenkant van de rijstkoker.

Rijstgerecht in een kom met kleurrijke achtergrond

Onderhoud

Een rijstkoker is lastig om schoon te maken. Als je de rijst kookt en de pan daarna te lang laat staan, plakken de resten van de gekookte rijst vast aan de binnenpan. Dit is er vervolgens lastig uit te krijgen. Gelukkig is hier over nagedacht... ⬇️

Uitneembare binnenpan

Als je de binnenpan eruit kan halen, is dit een stuk makkelijker schoon te maken dan wanneer dit niet kan. Kijk wel uit: de binnenpan kan na het koken erg heet worden, dus laat hem afkoelen voordat je hem eruit haalt.

Vaatwasserbestendig

Wat natuurlijk nog makkelijker is, is als de binnenpan vaatwasserbestendig is. Ik raad je alleen aan om dit niet elke keer te doen als je hem vaak gebruikt. Het water van de vaatwasser is erg heet en de chemicaliën in het vaatwasmiddel zijn zelden goed voor kookgerei als pannen.

Antiaanbaklaag

Kies daarnaast ook altijd voor een rijstkoker met een antiaanbaklaag aan de onderkant. Zo vermijd je dat de rijst aanbakt en vast blijft plakken als je onverhoopt de rijst te lang laat zitten nadat het apparaat uitgeslagen is. Dit voorkomt een hoop moeite met schoonmaken, en je rijst blijft lekkerder.

Inhoud

De inhoud is belangrijk, vooral als je met een groot gezin bent. Kijk goed naar hoeveel kopjes rijst en hoeveel liter de rijstkoker kan produceren. Als je thuis met veel bent, kies er dan een met veel inhoud. Houdt er wel rekening mee dat deze meer stroom verbruikt doordat die groter is.

Extra functies

Op de meeste rijstkokers zit maar 1 programma: rijst koken. Sommige modellen hebben nog meer functies.

Warmhoudfunctie

De meest op prijs gestelde extra functie is de warmhoudfunctie. We hebben allemaal wel eens de tijd voor onze culinaire avontuurtjes niet goed op elkaar afgestemd. Dan is het wel zo prettig dat je rijst niet afkoelt terwijl je je curry of rendang afrondt.

Stoomfunctie

Rijstkokers waar je ook groenten en vis in kan stomen? Ze bestaan! Gestoomde groenten zijn gezonder dan gekookte groenten, dus doe er je voordeel mee. Vooral voor degenen met weinig kastruimte is dit handig; multifunctionele apparatuur is the way to go.

Sauteerfunctie

Hiervoor geldt hetzelfde: een veelzijdiger apparaat komt in kleine keukens mooi uit. Met deze manier kun je zelfs zaken als vlees of uitjes licht aanbakken in je rijstkoker.

Timer/startuitstel

Een timer is voor veel mensen niet pers é nodig. Toch is het erg fijn. Latertje op werk, maar je wil wel lekker vers eten als je thuis komt? Dan doe je 's ochtends al water en rijst in de rijstkoker en zet je de timer. Dan zorgt de timer of het startuitstel voor heerlijk warme rijst als je thuis komt. 🍚

Automatisch afslaan

De functie automatisch afslaan is een must have. Zo kookt je rijst nooit te lang. Zet de rijst op, kijk tussendoor alvast een stukje film. Als de rijstkoker ook een warmhoudfunctie heeft, schakelt hij meteen daarop over. Zo mislukt het nooit!

De 5 beste rijstkokers op een rij

1. Tomado TRC1001B Rijstkoker 5 porties

1. Tomado TRC1001B Rijstkoker 5 porties
Aantal porties rijst: 5

2. Russell Hobbs 19750-56 Cook@Home

2. Russell Hobbs 19750-56 Cook@Home
Aantal porties rijst: 10

3. Tefal Classic Zwart RK1028 Rijstkoker

3. Tefal Classic Zwart RK1028 Rijstkoker
Aantal porties rijst: 6

4. KitchenLove Rijstkoker met Stomer 1.2L

4. KitchenLove Rijstkoker met Stomer 1.2L
Aantal porties rijst: 8

5. Russell Hobbs Good-to-go Multicooker

5. Russell Hobbs Good-to-go Multicooker
Aantal porties rijst: 8

Veelgestelde vragen over rijstkokers

Hoe werkt een rijstkoker?

Op een simpele manier! Je begint door koud water onderin de rijstkoker te doen. Daarboven hangt de binnenpan met rijst erin. Dit is een soort geperforeerd mandje, waar de stoom door de gaatjes naar boven kan. Omdat het water kookt, ontstaat stoom die ervoor zorgt dat de rijst perfect gaart. Er bestaan ook rijstkokers waarbij de rijst in het kokende water hangt. Dit geeft hetzelfde effect, maar dit is niet het meest gangbaar.

Hoeveel water moet je toevoegen in de rijstkoker?

Dat verschilt per rijstsoort en mogelijk per rijstkoker. Wel zijn er een aantal algemene richtlijnen die je kunt volgen. Voor rijst met een lange korrel, gebruik je 1 kopje rijst op 2 kopjes water. Voor een korte/ronde korrel gebruik je 1 kopje rijst per 1 ¼ kopje water. Bij bruine rijst gebruik je 1 kopje rijst op 1 ¾ kopje water. Om rode rijst te koken, gebruik je 1 kopje rijst per 2 ½ kopjes water. Tenslotte krijgt zwarte rijst per 1 kopje rijst, 2 kopjes water.

Hoeveel rijst kan er in een rijstkoker?

Dit verschilt per rijstkoker. Het ligt aan de inhoud van de binnenpan. Met een inhoud van 1 liter maak je ongeveer 4 tot 5 porties klaar.

Welke rijstkoker moet ik hebben?

Dat ligt aan je persoonlijke keuze. Vind jij het belangrijk dat de binnenpan in de vaatwasser kan, of wil je per sé een klein model, zodat je hem makkelijk op kan bergen? Hieronder staan nog een keer de beste keuzes op een rij met de belangrijkste specificaties.

Aantal porties rijst
1Tomado TRC1001B Rijstkoker 5 porties5
2Russell Hobbs 19750-56 Cook@Home10
3Tefal Classic Zwart RK1028 Rijstkoker6
4KitchenLove Rijstkoker met Stomer 1.2L8
5Russell Hobbs Good-to-go Multicooker8

Tomado TRC1001B Rijstkoker 5 porties

Aantal porties rijst: 5

Russell Hobbs 19750-56 Cook@Home

Aantal porties rijst: 10

Tefal Classic Zwart RK1028 Rijstkoker

Aantal porties rijst: 6

KitchenLove Rijstkoker met Stomer 1.2L

Aantal porties rijst: 8

Russell Hobbs Good-to-go Multicooker

Aantal porties rijst: 8

Conclusie

Nu weet je precies wat nodig is om jou perfecte rijst thuis te maken. Ook al zin in een lekkere curry, nasi of een wokje? Ik zit nu al te watertanden. 🤤 Klik snel op de links en zoek jou ideale rijstkoker uit, en laat me weten wat je eerste maaltijd is!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu