Onze categorieën
Over onsContact

Wat Maak Je Schoon met een Vaatwastablet?

Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Auteur

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een vaatwasser en daarmee ook vaatwastabletten. Vaatwastabletten reinigen je vaat zonder dat jij er enige moeite voor te hoeft doen, maar wist je dat vaatwastabletten nog veel meer kunnen reinigen dan alleen je vieze borden en kopjes? Hieronder vind je 12 tips over wat je nog meer schoonmaakt met een vaatwastablet.

#1 Ovenrooster, bakplaten en ovenschalen

Ben je klaar met je oven schoonmaken, maar zijn de roosters en dergelijke nog niet bepaald? Vul je wasbak, douchebak of badkuip met een laag heet water en voeg een vaatwastablet toe. Leg je ovenschaal, bakplaat of rooster erin en laat het geheel zo lang mogelijk weken; het liefst de hele nacht. De volgende ochtend heb je alleen een sponsje of een oude doek nodig om het oude vuil te verwijderen. Je ovenschaal, rooster en bakplaat ziet er weer uit als nieuw! ✨

#2 Aangebrande pannen

Het gebeurt iedereen wel eens: je laat je eten aanbranden. Geen nood, je stopt snel een pizza in de oven en het probleem is opgelost. Nou ja, in ieder geval je honger is opgelost. Die pan heeft een bijna-zwarte bodem met aangekoekt eten. Nog steeds geen reden tot paniek! Vul je pan met een laag water en een vaatwastablet. Breng het aan de kook en laat het geheel een half uurtje koken.

Het aangebrande vet en eten zou vanzelf los moeten komen. Gaat het wat lastiger, dan laat je het nog wat langer koken, of wanneer je geen tijd hebt, gebruik je een schuursponsje om het vuil na het eerste half uur los te krijgen.

Vieze, aangebrande koekenpannen, bovenaanzicht

#3 De magnetron

De magnetron is zo'n apparaat waarvan je het deurtje het liefst dicht laat. Spetters tomatensoep, gemorste saus en stukjes pasta: je komt het allemaal tegen in mijn magnetron. Ik ben er niet trots op, maar het overkomt iedereen... toch? Hoe dan ook: ook hier is een vaatwastablet je redding!

Zet een bakje water met daarin een vaatwastablet in de magnetron en zet hem voor tien minuten aan. Vervolgens veeg je al het vuil eenvoudig weg met een vochtige doek. Deze methode werkt ook voor een combi-magnetron, maar gebruik de magnetronfunctie – anders heb je een gebakken vaatwastablet.

#4 Zweetvlekken

Een mooi, strak wit T-shirt staat in de zomer altijd goed. Je lijkt nog bruiner en het ziet er gewoon schoon en tijdloos uit. Tenminste, als je geen gele zweetvlekken onder je armen hebt. Het ziet er onsmakelijk uit en de elegantie van een wit T-shirt is de deur uit. Geen nood, het is nog geen tijd om je T-shirt weg te gooien.

Was je witte kleding (met of zonder zweetvlekken!) op de normale manier, met het wasprogramma wat je normaal ook gebruikt. Naast je gebruikelijke wasmiddel, voeg je nu ook een vaatwastablet toe. Je was komt er stralend wit en zonder zweetvlekken uit. Simpel!

#5 De vuilnisbak

De vuilnisbak is ook zo'n ding wat vaak vergeten wordt, terwijl het toch een broedplaats voor bacteriën en ander gespuis is. Schoonmaken is gelukkig simpel! Vul de bak met heet water, voeg een vaatwastablet toe en laat het een paar uur staan. Vervolgens gooi je de vuilnisbak leeg.

Is de bak enorm vies, dan kun je ervoor kiezen om deze met een oude borstel eerst schoon te borstelen, maar dit is meestal niet nodig. Is het mooi weer, dan laat je de vuilnisbak buiten drogen; anders gebruik je hier een oude handdoek voor.

#6 Nare luchtjes

Heb je gekookt met veel knoflook of frietjes gebakken, dan kan die lucht de rest van de avond in je huis blijven hangen. Behalve een raam open zetten, kook je water en schenkt het in een schaaltje. Voeg een vaatwastablet toe en je merkt al snel dat de overheersende geur minder wordt. Zo laat je een vaatwastablet ook nare geuren neutraliseren! 👃

#7 Thee-aanslag

Drink je veel thee, dan heb je gegarandeerd thee-aanslag in je favoriete mokken. Kook wat water, vul je mok en voeg een vaatwastablet toe. De aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon! Tip: maak een mengsel in een teiltje en laat meerdere mokken/kopjes tegelijk weken.

#8 Wc schoonmaken

Deze is simpel. Gooi een vaatwastablet in de wc, laat het even bruisen en borstel de pot schoon, en klaar is Kees. Ideaal voor wanneer je hoog bezoek verwacht en je wc-reiniger op is.

#9 Glans van metaal

Metaal wordt redelijk snel dof, waardoor het zijn hele aantrekkingskracht kwijtraakt. Dit is simpel op te lossen door het een nachtje te laten weken in een mengsel van water en een – je raadt het al – een vaatwastablet! De volgende ochtend is een kwestie van het even droogwrijven, en je bestek glanst weer.

#10 De frituurpan

De frituurpan schoonmaken is geen fijn klusje. Er komt best wat kracht bij kijken, want vet is ontzettend hardnekkig. Gebruik je een vaatwastablet, dan gaat het in ieder geval een stuk makkelijker! Maak je frituurpan eerst leeg en verwijder zoveel mogelijk restjes vet. Dit doe je het gemakkelijkste met bijvoorbeeld keukenpapier.

Vul de frituurpan nu met water en voeg een vaatwastablet toe. Verwarm de frituurpan tot 90C graden. Zodra deze opgewarmd is, laat je de frituurpan een minuut op tien aanstaan. Daarna zet je hem uit. Spoel de frituurpan vervolgens een paar keer om en droog hem goed af met een oude handdoek.

#11 Je bad

Als je je bad niet elke keer na gebruik uitspoelt, ontstaan al snel zeepranden. Netjes zijn die randen niet, maar met een vaatwastablet zijn ze zo weg! Vul je bad met heet water en voeg een vaatwastablet toe. Laat het een uurtje weken, of als je bad erg vies is, laat het dan de gehele nacht weken.

Vervolgens veeg je het vuil zo weg. Even naspoelen en het probleem is opgelost.

#12 De wasmachine

We wassen op steeds lagere temperaturen. Hierdoor lost niet al het waspoeder op, waardoor het achterblijft op onze onderdelen. Hierdoor werkt de wasmachine op den duur minder goed en gaat hij uiteindelijk zelfs kapot. Je kunt zelfs met vetluis komen te zitten.

Het is daarom een goed idee je wasmachine te onderhouden door elke maand een wasprogramma op 90 °C te draaien. Wanneer je een vaatwastablet toevoegt, word je wasmachine aan de binnenkant extra schoon en losse eventuele zeepresten op.

Binnenkant van een vaatwasser, achteraanzicht

Conclusie

Zo zie je maar: een vaatwastablet is multifunctioneel! Nu is het een kwestie van alles schoon houden! Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande tips gehad en heb je nu een schoon huis om mee van start te gaan!

Heb jij nog een goede tip? Laat het me dan vooral even weten. Bedankt voor het lezen. 🧽

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Was dit artikel behulpzaam?

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu