Onze categorieën
Over onsContact

Je Inductiekookplaat Schoonmaken? Dat Doe Je Zo!

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 09.07.2021 - Updated 13.06.2022
Je Inductiekookplaat Schoonmaken? Dat Doe Je Zo!

Als je voor het eerst op een inductiekookplaat kookt, wil je vaak nooit meer terug naar hoe je vroeger kookte. Het is eenvoudiger en sneller dan koken op een keramische kookplaat, en zo'n inductiekookplaat ziet er ook nog eens mooi en strak uit in je keuken – als je deze schoonhoudt, tenminste. Je inductiekookplaat schoonmaken is dan ook niet geheel onbelangrijk.

Je ziet alles op een inductiekookplaat, waardoor het snel slordig oogt als deze niet schoon is. Hieronder leg ik je precies uit hoe je een inductiekookplaat schoonmaakt.

Hou er rekening mee dat je oude pannen op inductie misschien niet werken: je pannen moeten voorzien zijn van magnetisch materiaal, anders werkt je inductiekookplaat niet.

Dit heb je nodig

Het is geen moeilijk klusje, maar je gebruikt niet zomaar elk schoonmaakmiddel om de beste inductiekookplaat onder handen te nemen. Het milieuvriendelijke schoonmaakmiddel baking soda is bijvoorbeeld niet geschikt voor inductiekookplaten: dit veroorzaakt lelijke verkleuringen.

Dit geldt ook voor citroen, en het gebruik van schuurmiddelen is net zo min een goed idee. Hiermee loop je het risico op krassen. Hieronder lees je wat je wél gebruikt.

Een keramische kookplaat maak je overigens op dezelfde manier schoon als een inductiekookplaat. Je leest hier meer over de verschillen tussen de keramische kookplaat en een inductiekookplaat.

 • Warm water
 • Afwasmiddel of milde allesreiniger
 • Zachte doek of sponsje (geen schuursponsje!)
 • Glasreiniger
 • Eventueel: (hand)stoomreiniger
 • Eventueel: schoonmaakhandschoenen

Stap 1: Sopje maken

Maak een sopje van warm water en afwasmiddel (of wat milde allesreiniger). Hoe warmer het water, hoe beter, maar je wilt natuurlijk niet je handen verbranden. Om je handen te beschermen kun je ervoor kiezen om schoonmaakhandschoenen te dragen.

Inductiekookplaat met kruimels en vieze randen

Stap 2: Aangekoekte etensresten en vlekken behandelen

Zitten er oude etensresten of vlekken op je inductiekookplaat, maak deze plaatsen dan nat en laat het een minuut of tien weken. Het is ook een goed idee om de randjes van je inductiekookplaat alvast nat te maken: dit is de perfecte verzamelplaats voor etensresten. Hierdoor hoef je straks minder te schrobben.

Stap 3: De inductiekookplaat schoonmaken

Ga met een zachte, vochtige doek over de inductiekookplaat heen. Je mag best wat kracht zetten als je de vlekken of oude etensresten er niet goed af krijgt. Gebruik eventueel een sponsje.

Heb je toevallig een stoomreiniger in huis? Sommige stoomreinigers hebben een ingebouwde handstoomreiniger die je los koppelt. Vooral als de rand van je inductiekookplaat vies is, is een handstoomreiniger ideaal. Je stoomt het vuil er binnen een paar seconden uit.

Stap 4: Drogen

Maak je inductiekookplaat nu droog met een schone, zachte doek. Dit doe je door er zacht overheen te wrijven. Wrijf je te hard, dan loop je het risico krassen te trekken met achtergebleven stofdeeltjes tijdens het drogen in het glas.

Stap 5: Laten glanzen met glasspray

Deze stap is niet noodzakelijk, maar als je toevallig glasspray in huis hebt, is dit een goede manier om je inductiekookplaat extra te laten glanzen. Spray simpelweg op je kookplaat en droog na met een zachte, droge doek. Nu is je kookplaat zo goed als nieuw!

Klaar is Kees!

Schone inductiekookplaat, vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heb je wat aan het stappenplan gehad en is je inductiekookplaat nu weer schoon! Heb jij nog een goede tip, laat het me dan eventjes weten. Bedankt voor het lezen, en bon appétit! 👨‍🍳

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu