Onze categorieën
Over onsContact

Kan ik mijn Oude Pannen op Inductie Gebruiken?

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 28.05.2021 - Updated 13.09.2022
Kan ik mijn Oude Pannen op Inductie Gebruiken?

Je hebt een sprankelende, nieuwe inductiekookplaat en wilt een heerlijke maaltijd koken. Ineens realiseer je je dat je geen nieuwe pannen hebt gekocht! Om te koken op inductie heb je speciale pannen nodig, toch? Nieuwe pannen zijn niet altijd nodig; wellicht zijn je oude pannen geschikt voor inductie. Lees hier hoe je erachter komt of je je oude pannen op inductie kunt gebruiken.

Zijn mijn oude pannen geschikt voor inductie? – Als je pannen magnetisch materiaal bevatten, zijn ze geschikt voor je inductiekookplaat.

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Inductie werkt met magnetisme en is niet hetzelfde als een keramische kookplaat. Als je pan geen magnetiseerbaar metaal bevat, dan is hij ongeschikt voor inductie. Gelukkig is dit simpel om te testen. Je gebruikt hiervoor een (koelkast)magneetje en houdt deze tegen de onderkant van je pan aan.

 • Plakt de magneet helemaal niet, dan bevat de bodem van de pan geen magnetisch materiaal en is deze niet geschikt voor inductie.
 • Plakt de magneet een beetje, dan is de pan minder geschikt, maar niet geheel ongeschikt. Als later blijkt dat de pan niet goed werkt op inductie, bevat hij alsnog te weinig magnetisch materiaal, en heb je een nieuwe pan nodig.
 • Plakt de magneet goed, dan is jouw pan geschikt voor inductie!

Hoe kan het dat een zwak magnetische pan uiteindelijk toch niet goed werkt? ⤵️

Een magneet heeft een noordpool en een zuidpool. De noordpool van een magneet wordt aangetrokken door de zuidpool van een andere magneet, maar juist afgestoten door de noordpool van een andere magneet. Gelijke polen stoten elkaar dus af en tegengestelde polen trekken elkaar aan.

Ook kan een magneet een ijzeren voorwerp dat van zichzelf niet magnetisch is tijdelijk magnetisch maken. Dit wordt magnetische influentie genoemd. Resultaat is dat een magneet niet alleen andere magneten, maar alle ijzeren voorwerpen aantrekt. Ook de aarde als geheel vertoont aardmagnetisme waardoor een kompas altijd naar het noorden wijst.

Bron: natuurkundeuitgelegd.nl

Welke pannen gebruik ik niet op mijn inductiekookplaat?

Je weet nu inmiddels dat je pan magnetisch materiaal moet bevatten, anders werkt deze niet op een inductiekookplaat. Het magnetisch veld moet contact maken met het magnetische veld op de inductiekookplaat. Niet iedereen weet daarentegen wat magnetisch materiaal is of waar je dit aan herkent. Daarom heb ik hieronder een lijstje gemaakt met de pannen die sowieso niet geschikt zijn voor inductie:

 • Aluminium pannen
 • Koperen pannen
 • Messing pannen
 • Glazen pannen

Je herkent een inductiepan aan het symbool voor inductie. Je vindt dit symbool aan de onderkant van de pan of op het verpakkingsmateriaal van de pan.

Heeft de pan dit symbool, dan weet je zeker dat hij magnetisch materiaal bevat en daarmee geschikt is om mee te koken op een inductiekookplaat.

Waar let ik op bij de aankoop van nieuwe pannen?

Je oude pannen blijken niet geschikt om te koken op inductie en nu ben je op zoek naar een nieuwe pannenset voor op inductie. Geen nood, tegenwoordig is het assortiment aan inductiepannen erg ruim en daardoor zijn de prijzen ook afgenomen.

Een goede pannenset voor inductie is niet veel duurder dan een 'normale' pannenset. Hoeveel je betaalt, ligt vooral aan het merk en de kwaliteit van de pannen. Een pannenset van IKEA is – niet verrassend – goedkoper dan een set van BK.

Je kunt er ook voor kiezen om individuele pannen te kopen. Zo zijn er koekenpannen voor inductie verkrijgbaar, sauspannen voor op inductie en je koopt zelfs een wok voor op inductie. Welke pannen jij het beste koopt, hangt van jouw behoeften en je budget af.

Je maakt je nieuwe pannen en de inductiekookplaat op dezelfde manier schoon als elke andere pan en kookplaat. Het schoonmaken van een inductiekookplaat is zelfs sneller, want glas krijg je makkelijker schoon.Is je oude pan toch geschikt?
– Als je oude pannen magnetisch materiaal bevatten, dan werken ze op inductie. Dat weten we inmiddels. Als je een pan hebt die magnetisch materiaal bevat waarvan de bodem is krom getrokken, dan werkt deze minder goed op inductie.

Bij inductie is het belangrijk dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld, en als de bodem niet vlak is, dan is dit niet het geval. Hierdoor wordt het gerecht ongelijkmatig gaar.

Kan ik wokken op een inductiekookplaat?

Ja, je kunt prima wokken op een inductiekookplaat. Dit is iets lastiger dan op een traditioneel gasfornuis, welke alle zijden van een wok verhitten. Bij een inductiekookplaat wordt alleen de onderkant van de pan verhit, waardoor het wokken iets anders gaat. Het vergt wat oefening om hetzelfde resultaat te krijgen als bij traditioneel wokken.

Er zijn tegenwoordig inductiekookplaten verkrijgbaar met een speciale kookzone voor de wok. Hier zit een kuil in waar je wok in past, waardoor je alsnog de gehele wok opwarmt.

De inductiegeleidingsplaat

Je hebt een half jaar geleden nog honderden euro's uitgegeven aan nieuwe pannen en wilt dit liever niet nog een keer doen! Begrijpelijk. Je pannen zijn echter niet geschikt voor gebruik op inductie. Geen nood. Je kunt ervoor kiezen om een geleidingsplaat te kopen. Hier zet je je pan op, waardoor je hem gebruikt op inductie.

Het nadeel van deze geleidingsplaten is dat deze niet energie-efficiënt zijn. Je verliest warmte zodra je pan niet het gehele oppervlak van de geleidingsplaat bedekt, wat zonde is.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel geholpen met het beantwoorden van je vraag. Heb je nog vragen? Laat het ons dan weten. Bedankt voor het lezen! 🍳

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu