Is je kookplaat aan vervanging toe? Dan is de kans dat je het lastig vindt om te kiezen tussen keramisch of inductie aanzienlijk. Dat is niet zo gek, want ze zien er allebei hetzelfde uit.
Toch zijn beide kookmethoden heel verschillend. Ze werken ieder op een geheel andere manier en hebben zo ook hun eigen voor- en nadelen. Je leest er hier meer over!
Elektrisch koken begon met de ouderwetse elektrische kookplaat. Een plaat met ronde pannenhouders waar je je plannen op plaatste. Ze werden langzaam warm, maar waren wel erg veilig in gebruik. De keramische kookplaat is de eerste opvolger van de elektrische kookplaat. Je ziet ze steeds minder, want deze worden weer opgevolgd door inductiekookplaten.
Toch zijn er mensen die nog steeds de voorkeur geven aan koken op een keramische kookplaat en daar is natuurlijk niets mis mee. Gelukkig zijn er nog wel keramische kookplaten verkrijgbaar.
Voordelen
Nadelen
Zoals al eerder aangegeven: een keramische kookplaat werkt op elektriciteit. De plaat is gemaakt van glaskeramiek met daaronder spiralen die gloeien. Hierdoor wordt de gehele kookzone warm. Deze spiralen bevatten warmtedraden en werken ongeveer hetzelfde als de spiralen in je broodrooster.
Als hier elektriciteit doorheen loopt, worden ze warm. Zodra de spiralen heet zijn, worden ze rood en beginnen ze te gloeien. Doordat de spiralen heet zijn, word de kookplaat warm. Jouw pan met eten wordt hierdoor indirect opgewarmd.
Een keramische kookplaat warmt langzaam op. De hele kookzone wordt verwarmd, zelfs als je pan kleiner is dan de kookzone. Hierdoor gaat er warmte verloren en wordt er meer energie gebruikt dan eigenlijk nodig is. Deze kookplaten zijn daarom niet erg efficiënt.
Om energie te besparen, zet je de kookzone uit als je bijna klaar bent met koken. De restwarmte is heet genoeg om nog even verder mee te koken.
Hou er ook rekening mee dat het lang duurt voordat de kookplaat is afgekoeld. Wacht daarom altijd even met het schoonmaken en houd kinderhandjes uit de buurt.
Op een keramische kookplaat koken is veiliger dan koken op gas, want er is geen open vuur.
Toch moet je voorzichtig zijn, want het duurt lang voordat de kookplaat is afgekoeld, waardoor de kans op verbranding aanwezig is.
Hoewel deze kookplaten hiermee veiliger zijn als gaskookplaten, is de beste inductiekookplaat nog veiliger.
De kookzones van een inductiekookplaat werken alleen wanneer er contact is met de bodem van de pan. De kookzones van een inductieplaat koelen bovendien snel af. Hierover later meer.
Gelukkig hebben de meeste keramische kookplaten wel een vergrendeling, waardoor een kind de kookplaat in ieder geval niet zomaar inschakelt.
Een keramische kookplaat vereist geen speciale pannen. Hierdoor gebruik je dus al je oude pannen en hoef je geen nieuwe te kopen. Let overigens wel op de onderkant van je pan: als deze niet vlak is, wordt de warmte niet goed verdeeld. Hierdoor komen je kookkunsten niet tot hun recht!
Als je een keramische kookplaat vergelijkt met een inductiekookplaat, is een keramische kookplaat goedkoper. Een keramische kookplaat gaat ook langer mee dan een inductiekookplaat: namelijk zo'n 15 tot 20 jaar!
Hieronder vind je de top drie keramische kookplaten van nu:
Koken op een inductiekookplaat is anders dan op elke andere warmtebron. Het grootste verschil is dat je kookzone erg snel opwarmt en dat je daardoor veel sneller kookt. Dit betekent ook dat je moet wennen aan deze manier van koken: de eerste paar keren loop je het risico dat je eten aanbrandt of je bent juist te voorzichtig en je eten is nog niet gaar.
Gelukkig went alles. De meeste mensen willen nooit meer anders als ze eenmaal aan inductie gewend zijn.
Voordelen
Nadelen
Inductiekookplaten werken anders dan een keramische kookplaten. Inductie werkt met elektromagnetische velden. Dit betekent dat hij alleen de pan opwarmt als het magnetisch veld contact maakt met de kookplaat. Inductie werkt met magnetisme. Als een gedeelte van de pan geen contact maakt met de kookzone, dan word dit gedeelte ook niet opgewarmd.
Als er geen contact is met de pan, wordt de kookzone ook niet warm. Zet je een klein pannetje op een grote kookzone, dan word alleen het gedeelte warm waar er contact wordt gemaakt. Hierdoor gaat er nooit warmte verloren en is het koken zeer efficiënt en energiezuinig.
Bovendien wordt een inductiekookplaat erg snel warm en koelt hij snel af. Hierdoor is een inductiekookplaat ook erg veilig. Let wel op: er blijft altijd wat restwarmte aanwezig, dus wees altijd voorzichtig.
Omdat de kookzones op een inductiekookplaat alleen warm worden als er contact wordt gemaakt met de pan, zijn kinderhandjes altijd veilig. Zonder pan is het niet mogelijk om de kookzones op te warmen. Let na afloop van het koken wel goed op: hoewel de kookzones snel afkoelen, is er soms nog genoeg restwarmte om je te verbranden.
Hieronder vind je de top 3 met de beste inductiekookplaten van nu:
Zoals hierboven al beschreven: een inductiekookplaat werkt alleen als er contact wordt gemaakt met magnetisch materiaal. Bevat de bodem van de pan geen magnetisch materiaal, dan zal deze niet werken op een inductiekookplaat. Tegenwoordig zijn veel pannen geschikt voor inductie, maar niet allemaal.
Gooi daarentegen niet zomaar je pannen weg: je test ze eerst! Dit doe je door een magneetje tegen de bodem van de pan aan te houden. Blijft deze plakken, dan is je pan geschikt voor op inductie, oftewel: er zit magnetisch materiaal in de bodem van de pan. Blijft het magneetje niet plakken, dan is de pan niet geschikt om mee te koken op inductie.
Helaas is alleen magnetisch materiaal niet voldoende. Het is ook belangrijk dat je pan een vlakke, egale bodem heeft. Heeft je pan dit niet, dan wordt de warmte niet goed verdeeld. Dit beïnvloedt je kookresultaten – en leidt bovendien tot irritant getril van de pan tegen de glazen plaat!
Een inductiekookplaat kan een behoorlijke investering zijn, maar gelukkig worden ze steeds goedkoper. Ze zijn bovendien energiezuinig, waardoor je op de lange termijn bespaart. Een inductiekookplaat gaat 10 tot 15 jaar mee. Dit is iets minder lang dan een keramische kookplaat.
Hier geldt wel dat het belangrijk is om je inductiekookplaat schoon te houden. Gelukkig is je inductiekookplaat schoonmaken eenvoudig. Dit doe je met een vochtige doek en wat glasspray. Is het vuil hardnekkig, dan laat je het even weken. Een keramische kookplaat schoonmaken doe je op dezelfde manier.
Een keramische kookplaat mag dan prijsvriendelijker zijn, maar op elk ander vlak is een inductiekookplaat beter. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen nieuwe keramische kookplaat moet kopen: sommige mensen koken nu eenmaal liever op een keramische kookplaat en daar is niets mis mee. Er zijn ook mensen die liever op gas koken – het komt allemaal aan op persoonlijke voorkeur.
Hopelijk heeft dit artikel de verschillen tussen een keramische kookplaat en een inductiekookplaat duidelijk gemaakt. Kook jij liever op inductie of keramisch? Laat het ons weten! Bedankt voor het lezen!