Onze categorieën
Over onsContact

Een Keramische Kookplaat en een Inductiekookplaat: de Verschillen

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 27.05.2021 - Updated 27.01.2023
Een Keramische Kookplaat en een Inductiekookplaat: de Verschillen

Is je kookplaat aan vervanging toe? Dan is de kans dat je het lastig vindt om te kiezen tussen keramisch of inductie aanzienlijk. Dat is niet zo gek, want ze zien er allebei hetzelfde uit.

Toch zijn beide kookmethoden heel verschillend. Ze werken ieder op een geheel andere manier en hebben zo ook hun eigen voor- en nadelen. Je leest er hier meer over!

Koken op een keramische kookplaat

Elektrisch koken begon met de ouderwetse elektrische kookplaat. Een plaat met ronde pannenhouders waar je je plannen op plaatste. Ze werden langzaam warm, maar waren wel erg veilig in gebruik. De keramische kookplaat is de eerste opvolger van de elektrische kookplaat. Je ziet ze steeds minder, want deze worden weer opgevolgd door inductiekookplaten.

Toch zijn er mensen die nog steeds de voorkeur geven aan koken op een keramische kookplaat en daar is natuurlijk niets mis mee. Gelukkig zijn er nog wel keramische kookplaten verkrijgbaar.

Voordelen

  • Je hebt geen speciale pannen nodig
  • De aanschafprijs ligt lager
  • Gaat langer mee

Nadelen

  • Warmt langzaam op
  • Koelt langzaam af
  • Verbruikt meer energie dan een inductiekookplaat
  • Geen flexibele kookzones
Keramische kookplaat van boven

Hoe werkt een keramische kookplaat?

Zoals al eerder aangegeven: een keramische kookplaat werkt op elektriciteit. De plaat is gemaakt van glaskeramiek met daaronder spiralen die gloeien. Hierdoor wordt de gehele kookzone warm. Deze spiralen bevatten warmtedraden en werken ongeveer hetzelfde als de spiralen in je broodrooster.

Als hier elektriciteit doorheen loopt, worden ze warm. Zodra de spiralen heet zijn, worden ze rood en beginnen ze te gloeien. Doordat de spiralen heet zijn, word de kookplaat warm. Jouw pan met eten wordt hierdoor indirect opgewarmd.

Energieverbruik

Een keramische kookplaat warmt langzaam op. De hele kookzone wordt verwarmd, zelfs als je pan kleiner is dan de kookzone. Hierdoor gaat er warmte verloren en wordt er meer energie gebruikt dan eigenlijk nodig is. Deze kookplaten zijn daarom niet erg efficiënt.

Om energie te besparen, zet je de kookzone uit als je bijna klaar bent met koken. De restwarmte is heet genoeg om nog even verder mee te koken.

Hou er ook rekening mee dat het lang duurt voordat de kookplaat is afgekoeld. Wacht daarom altijd even met het schoonmaken en houd kinderhandjes uit de buurt.

Veiligheid

Op een keramische kookplaat koken is veiliger dan koken op gas, want er is geen open vuur.

Toch moet je voorzichtig zijn, want het duurt lang voordat de kookplaat is afgekoeld, waardoor de kans op verbranding aanwezig is.

Hoewel deze kookplaten hiermee veiliger zijn als gaskookplaten, is de beste inductiekookplaat nog veiliger.

De kookzones van een inductiekookplaat werken alleen wanneer er contact is met de bodem van de pan. De kookzones van een inductieplaat koelen bovendien snel af. Hierover later meer.

Gelukkig hebben de meeste keramische kookplaten wel een vergrendeling, waardoor een kind de kookplaat in ieder geval niet zomaar inschakelt.

Moeder en dochter samen beslag aan het maken in de keuken, witte ondergrond. Vooraanzicht

Pannen

Een keramische kookplaat vereist geen speciale pannen. Hierdoor gebruik je dus al je oude pannen en hoef je geen nieuwe te kopen. Let overigens wel op de onderkant van je pan: als deze niet vlak is, wordt de warmte niet goed verdeeld. Hierdoor komen je kookkunsten niet tot hun recht!

Prijs en duurzaamheid

Als je een keramische kookplaat vergelijkt met een inductiekookplaat, is een keramische kookplaat goedkoper. Een keramische kookplaat gaat ook langer mee dan een inductiekookplaat: namelijk zo'n 15 tot 20 jaar!

Hieronder vind je de top drie keramische kookplaten van nu:

Royalty Line® DKP2500 Elektrische Kookplaat

Royalty Line® DKP2500 Elektrische Kookplaat
Aansluitwaarde: 1500 W
Aansluiting op aantal fasen: 1 fase (tot 3,7 kW)
Aantal kookzones: 2
Bekijk op Bol.com

Etna KCV154WIT Vrijstaande Keramische Kookplaat

Etna KCV154WIT Vrijstaande Keramische Kookplaat
Aansluitwaarde: 6000 W
Aansluiting op aantal fasen: 2 fasen (7,6 kW)
Aantal kookzones: 4
Bekijk op Bol.com

Wiggo WH-E675GC(B) Keramisch kookplaat 4

Wiggo WH-E675GC(B) Keramisch kookplaat 4
Aansluitwaarde: 1 W
Aansluiting op aantal fasen: 3 fasen (>7.6 kW)
Omlijsting kookplaat: Sierlijst
Aantal kookzones: 4
Bekijk op Bol.com
Het aansluiten van je kookplaat – Zowel een keramische kookplaat als een inductiekookplaat heeft een Perilex-aansluiting op een 2-fase of 3-fase groep nodig. Heb je deze aansluiting niet, dan heb je de hulp van een elektricien nodig. Deze legt een extra groep aan in je meterkast en past je stopcontact aan. Hou er rekening mee dat hier extra kosten bij komen kijken!
Er zijn overigens vrijstaande kookplaten verkrijgbaar, maar deze zijn niet zo krachtig en raad ik je dan ook niet aan.

Koken op een inductiekookplaat

Koken op een inductiekookplaat is anders dan op elke andere warmtebron. Het grootste verschil is dat je kookzone erg snel opwarmt en dat je daardoor veel sneller kookt. Dit betekent ook dat je moet wennen aan deze manier van koken: de eerste paar keren loop je het risico dat je eten aanbrandt of je bent juist te voorzichtig en je eten is nog niet gaar.

Gelukkig went alles. De meeste mensen willen nooit meer anders als ze eenmaal aan inductie gewend zijn.

Voordelen

  • Warmt snel op
  • Koelt snel af
  • Is veiliger in gebruik
  • Efficiënter en daardoor energiezuinig
  • Flexibele kookzones

Nadelen

  • Je hebt speciale inductiepannen nodig
  • De aanschafprijs ligt hoger
  • Gaat minder lang mee
Koekenpan op inductiekookplaat, schuin bovenaanzicht

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Inductiekookplaten werken anders dan een keramische kookplaten. Inductie werkt met elektromagnetische velden. Dit betekent dat hij alleen de pan opwarmt als het magnetisch veld contact maakt met de kookplaat. Inductie werkt met magnetisme. Als een gedeelte van de pan geen contact maakt met de kookzone, dan word dit gedeelte ook niet opgewarmd.

Energieverbruik

Als er geen contact is met de pan, wordt de kookzone ook niet warm. Zet je een klein pannetje op een grote kookzone, dan word alleen het gedeelte warm waar er contact wordt gemaakt. Hierdoor gaat er nooit warmte verloren en is het koken zeer efficiënt en energiezuinig.

Bovendien wordt een inductiekookplaat erg snel warm en koelt hij snel af. Hierdoor is een inductiekookplaat ook erg veilig. Let wel op: er blijft altijd wat restwarmte aanwezig, dus wees altijd voorzichtig.

Veiligheid

Omdat de kookzones op een inductiekookplaat alleen warm worden als er contact wordt gemaakt met de pan, zijn kinderhandjes altijd veilig. Zonder pan is het niet mogelijk om de kookzones op te warmen. Let na afloop van het koken wel goed op: hoewel de kookzones snel afkoelen, is er soms nog genoeg restwarmte om je te verbranden.

Hieronder vind je de top 3 met de beste inductiekookplaten van nu:

PRIMO PR303IKP Inductie Kookplaat Vrijstaand

PRIMO PR303IKP Inductie Kookplaat Vrijstaand
Aansluitwaarde: 3500 W
Aansluiting op aantal fasen: 1 fase (tot 3,7 kW)
Aantal kookzones: 2
Indicatie restwarmte: Per zone
Bekijk op Bol.com

Aigostar Bluefire 30PKZ Elektrische Kookplaat

Aigostar Bluefire 30PKZ Elektrische Kookplaat
Aansluitwaarde: 2000 W
Aansluiting op aantal fasen: 1 fase (tot 3,7 kW)
Aantal kookzones: 1
Bekijk op Bol.com

Inventum VKI6010ZIL

Inventum VKI6010ZIL
Aansluitwaarde: 3500 W
Aansluiting op aantal fasen: 1 fase (tot 3,7 kW)
Aantal kookzones: 4
Indicatie restwarmte: Per zone
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com
Schoonmaken – Zowel een keramische kookplaat als een inductiekookplaat is gemaakt van glas. Hierdoor maak je ze eenvoudig schoon. Wanneer je dit meteen na het koken doet, volstaat een natte doek met wat water. Wees wel voorzichtig, want de kookplaat kan nog warm zijn. Zitten de etensresten al een poosje op je kookplaat, laat het dan even weken voordat je aan de slag gaat met een sponsje. Afwasmiddel doet hier wonderen!

Pannen

Zoals hierboven al beschreven: een inductiekookplaat werkt alleen als er contact wordt gemaakt met magnetisch materiaal. Bevat de bodem van de pan geen magnetisch materiaal, dan zal deze niet werken op een inductiekookplaat. Tegenwoordig zijn veel pannen geschikt voor inductie, maar niet allemaal.

Gooi daarentegen niet zomaar je pannen weg: je test ze eerst! Dit doe je door een magneetje tegen de bodem van de pan aan te houden. Blijft deze plakken, dan is je pan geschikt voor op inductie, oftewel: er zit magnetisch materiaal in de bodem van de pan. Blijft het magneetje niet plakken, dan is de pan niet geschikt om mee te koken op inductie.

Helaas is alleen magnetisch materiaal niet voldoende. Het is ook belangrijk dat je pan een vlakke, egale bodem heeft. Heeft je pan dit niet, dan wordt de warmte niet goed verdeeld. Dit beïnvloedt je kookresultaten – en leidt bovendien tot irritant getril van de pan tegen de glazen plaat!

Prijs en duurzaamheid

Een inductiekookplaat kan een behoorlijke investering zijn, maar gelukkig worden ze steeds goedkoper. Ze zijn bovendien energiezuinig, waardoor je op de lange termijn bespaart. Een inductiekookplaat gaat 10 tot 15 jaar mee. Dit is iets minder lang dan een keramische kookplaat.

Hier geldt wel dat het belangrijk is om je inductiekookplaat schoon te houden. Gelukkig is je inductiekookplaat schoonmaken eenvoudig. Dit doe je met een vochtige doek en wat glasspray. Is het vuil hardnekkig, dan laat je het even weken. Een keramische kookplaat schoonmaken doe je op dezelfde manier.

Conclusie

Een keramische kookplaat mag dan prijsvriendelijker zijn, maar op elk ander vlak is een inductiekookplaat beter. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen nieuwe keramische kookplaat moet kopen: sommige mensen koken nu eenmaal liever op een keramische kookplaat en daar is niets mis mee. Er zijn ook mensen die liever op gas koken – het komt allemaal aan op persoonlijke voorkeur.

Hopelijk heeft dit artikel de verschillen tussen een keramische kookplaat en een inductiekookplaat duidelijk gemaakt. Kook jij liever op inductie of keramisch? Laat het ons weten! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu