Onze categorieën
Over onsContact

Hoe Werkt een Rijstkoker?

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 31.05.2021 - Updated 12.09.2022
Hoe Werkt een Rijstkoker?

Rijst past bij verschillende gerechten. Denk aan curry's, sushi, andere Oosterse gerechten en zelfs in bepaalde desserts en gebakjes (Limburgse rijstevlaai, iemand?). Als je veel rijst kookt, dan is de aanschaf van een rijstkoker zeker de moeite waard – maar hoe werkt een rijstkoker?

Rijst klaarmaken in de magnetron is een optie, maar je wilt het aanpakken met minder gedoe. Een rijstkoker is de overduidelijkste optie!

De werking van een rijstkoker – Een rijstkoker kookt je rijst totdat deze gaar is. Hij gebruikt hiervoor water. Sommige rijstkokers garen je rijst in het water, maar er zijn ook rijstkokers die de rijst garen door de rijst boven het water te plaatsen en deze te stomen.

Hoe gebruik ik een rijstkoker?

Het gaat bij een rijstkoker vooral om de timing: je houdt zelf de tijd niet in de gaten, dit doet de rijstkoker voor je. Er zijn twee soorten rijstkokers. Er zijn rijstkokers waar de rijst in het water kookt, en er zijn rijstkokers waar de rijst in een mandje boven het water gestoomd wordt.

Er wordt precies aangegeven hoeveel water je nodig hebt en hoeveel rijst je toevoegt. Dit is vaak twee delen water en één deel rijst, maar dit is afhankelijk van het model. Hou je in ieder geval altijd nauwkeurig aan de instructies.

Sommige rijstkokers hebben verschillende kookprogramma's. Zo duurt het koken van bruine rijst vaak langer dan bijvoorbeeld het koken van witte rijst. Dankzij deze verschillende instellingen kookt de rijstkoker welke rijst dan ook tot in perfectie.

Er zijn ook rijstkokers die je gebruikt als stomer. Zo stoom je bijvoorbeeld ook vis en groente in het mandje van de rijstkoker. Er zijn zodoende onderling veel verschillen te vinden in de verkrijgbare rijstkokers. Vaak geldt dat hoe veelzijdiger je rijstkoker is, hoe meer je er voor betaalt.

Droge rijst in een voorraaddoos met maatbeker. Bovenaanzicht.

Hoeveel water gebruik ik?

De meeste rijstkokers vertellen je precies hoeveel water je moet gebruiken. Heb je echter een ouder model, dan kan deze informatie soms slecht te lezen zijn of zelfs helemaal missen. Daarom heb ik hieronder wat richtlijnen voor je opgeschreven.

 • Indiase rijstsoorten: 1 kop rijst op ½ kop water
 • Zilvervliesrijst: 1 kop rijst op 2 koppen water
 • Witte rijst: kleine korrel – 1 kop rijst op 1⁄4 kop water
 • Witte rijst: middelgrote korrel – 1 kop rijst op 1 ½ kop water
 • Witte rijst: lange korrel – 1 kop rijst op 1 ¾ kop water

Dit zijn natuurlijk richtlijnen. Hou je van een stevige, drogere korrel, gebruik dan iets minder water. Wil je liever zachtere, kleverige rijst, dan gebruik je iets meer water.

Was ik mijn rijst voor het koken of is dit niet nodig?

Je kocht de beste rijstkoker, je hebt de gebruiksaanwijzing gelezen en je wilt je rijst koken. Dan rest nog één vraag: was ik mijn rijst voordat het de rijstkoker in gaat?

Dit hangt af van wat voor rijst je maakt. Als je rijst wast, plakt het minder. Wil je kleefrijst maken, dan wil je die plakkerigheid juist behouden. Was je rijst daarom niet als je kleefrijst maakt. Als je daarentegen rijst met een grote korrel maakt, dan is het fijn als deze niet plakt. Deze rijst was je wel voordat je kookt.

Ook worden er soms voedingsstoffen zoals ijzer en vitamines toegevoegd aan rijst. Wanneer je je rijst wast, spoel je daarmee niet alleen het vuil weg, maar ook deze voedingsstoffen. Wat ik doe? Ik kies voor makkelijk en was mijn rijst nooit.

Noodles met vlees en witte rijst op een bordje

Conclusie

Een rijstkoker maakt het koken van je rijst enorm eenvoudig. Je voegt water toe, je voegt rijst toe, drukt op de knop en de rest gaat vanzelf. Of je nu rijst eet bij je hoofdgerecht, of je maakt een rijstepap als toetje: lekker smaakt het hoe dan ook! Bedankt voor het lezen! 🍛

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu