Bak jij wel eens je eigen brood? Zelfgebakken brood smaakt verrukkelijk, maar toch pakt het soms niet goed uit en zakt je brood helaas in. Dat is jammer, maar wees niet getreurd! Hier lees je waarom je brood inzakt en hoe je dit in het vervolg kunt voorkomen. Daarnaast vind je een aantal tips om het perfecte brood te bakken. 🍞
Brood zakt in wanneer de gluten te zwak zijn om het door gist geproduceerde gas vast te houden en hierdoor onder zijn eigen gewicht verplettert. Dit gebeurt meestal in de oven of voordat het brood de oven ingaat.
Een ingezakt brood heeft een aantal mogelijke oorzaken, maar meestal is dit probleem te wijten aan een te lange (na)rijs, te vochtig deeg of gebruik van slechte ingrediënten.
Het rijzen van deeg bestaat meestal uit 3 delen: de voorrijs, de narijs en de ovenrijs. Tijdens het rijzen ontstaan luchtbellen door gluten en verdunnen de wanden van het deeg rondom die luchtbellen.
Na de voorrijs is het glutennetwerk van luchtbellen nog sterk en heeft het voldoende draagkracht. Als het deeg te lang rijst - meestal tijdens de narijs - worden die wanden zo dun dat ze het gewicht niet meer kunnen dragen. Hierdoor knappen steeds meer luchtbellen en zakt het brood uiteindelijk in.
Het totale vochtpercentage ten opzichte van het totale bloem- of meelgewicht (de broodhydratatie) is bij elk brood anders. Daarnaast heeft het type bloem of meel ook invloed op het ideale vochtpercentage van een brood. Als je te veel vocht gebruikt, rijst het deeg te snel en zakt je brood in langs alle kanten.
Meel, bloem en gist gaan lang mee, maar kunnen op een gegeven moment verouderen. Dit beïnvloedt de kwaliteit van het brood en kan simpelweg de reden zijn waarom je brood inzakt.
Bovendien kan je meel of bloem van slechte kwaliteit zijn. Nu hoef je niet alles bij een graanmolen te halen, maar verschillende merken in de supermarkt leveren verschillende resultaten. Het ene merk werkt wellicht beter tegen een ingezakt brood dan het andere merk, omdat het meer glutenvormende eiwitten bevat.
Er zijn ook bepaalde graansoorten die de kans vergroten op een ingezakt brood omdat ze meer zemelen bevatten. Zemelen verminderen de werking van gluten, waardoor het deeg slapper wordt en sneller inzakt. Zo zakt witbrood minder snel in dan volkoren brood en bevat bloem minder zemelen dan meel.
Zoals al eerder beschreven, zijn gluten belangrijk voor het rijzen van het deeg. De gluten vorm je tijdens het kneden, wat het kneden een belangrijk onderdeel van het broodbakproces maakt. Een slecht gekneed deeg rijst slecht en zakt sneller in.
Het inzakken van brood gebeurt niet alleen tijdens de narijs, maar ook tijdens de ovenrijs. Door de hoge temperaturen in de oven gaat gist nog sneller werken, waardoor er meer gas wordt geproduceerd en het deeg gevoelig is om in te zakken.
Bij een te hete oven is het brood bruin en hard aan de buitenkant, maar slap in het midden en zakt het in. Bij een te lage temperatuur rijst het brood niet goed, waardoor het een slappe massa wordt.
Hieronder vind je een aantal tips, zodat jij straks het perfecte brood bakt. Heb je zelf nog fantastische tips? Laat dat dan vooral weten!
Om brood te bakken heb je in principe geen broodbakmachine nodig, maar de beste broodbakmachine maakt alles wel een stuk makkelijker en sneller! Je doet alle ingrediënten in de machine, kiest en programma en wacht totdat je brood klaar is. Geen gedoe met kneden, rijzen en de oven. Alles gebeurt simpelweg in de machine.
Voeg een broodverbeteraar toe aan het deeg om je brood te perfectioneren. Hierin zitten verschillende enzymen en vitamines die je brood lekkerder en mooier maker. Broodverbeteraar is zeker niet noodzakelijk, maar helpt wel met de kwaliteit van je brood!
Om een luchtig brood te krijgen gebruik je geen koud water, maar warm water (niet kokend). Dit voeg je toe aan de gist, omdat gist houdt van warmte en hierdoor beter het brood laat rijzen.
Twijfel je of je brood gaar is? Klop dan even op de onderkant. Klinkt het hol, dan is je brood gaar en mag het de oven uit. Twijfel je of het hol is of niet? Leg het brood dan nog vijf minuutjes in de oven en controleer weer. Waarschijnlijk hoor je gelijk het verschil.
Normaal ben ik voorstander van bakken en koken op gevoel, maar in het geval van brood is meten en wegen cruciaal. Weeg alles en probeer de recepten precies te volgen. Pas eventueel kleine dingen aan.
Hoe fanatiek en enthousiast je ook bent, het kost tijd om het perfecte brood te bakken. Heb geduld en accepteer het als een brood een keer mislukt, want van mislukkingen kun je leren. Probeer verschillende recepten uit en ga oefenen om je broodbakkunsten te verbeteren! Maar vooral: heb er plezier in en geniet van het lekkere eindresultaat. 😁
Hopelijk is het nu duidelijk waarom brood inzakt en wat je ertegen kan doen. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan zeker hieronder een reactie achter. 👇 Succes met het broodbakken en en bedankt voor het lezen!