Onze categorieën
Over onsContact

Koude Voeten Zijn Verleden tijd met de Beste Voetenwarmer

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 02.02.2022 - Updated 15.10.2022
Koude Voeten Zijn Verleden tijd met de Beste Voetenwarmer

Heb jij wel eens last van pijnlijke, vermoeide of koude voeten? 🥶 Wanneer je voeten koud zijn, lopen de rillingen meestal over je hele lichaam. Met de beste voetenwarmer is dat verleden tijd!

Je voeten dragen je bijna overal naartoe, dus die mag best je wel eens lekker laten ontspannen. Daarom lees je hier alles over hoe je een goede voetenwarmer kiest. Bekijk hieronder alvast 5 fijne voetenwarmers.

Waarom een voetenwarmer kopen?

Een voetenwarmer houdt – zoals de naam al zegt – je voeten warm. De precieze werking van de voetenwarmer is afhankelijk van het model. De populairste voetenwarmer is een soort grote pantoffel waar je je voeten insteekt. Er zit een snoer aan de pantoffel en wanneer je deze in het stopcontact steekt, wordt de voetenwarmer warm.

Een voetenwarmer geeft veel comfort en is tijdens de koude dagen onmisbaar. Een goede elektrische deken of een kruik houdt je wel warm, maar je voeten zijn niet volledig ingepakt. Hierdoor kan er een koude luchtstroom langs je voeten gaan.

De meeste voetenwarmers omsluiten je voeten volledig, waardoor ze aan alle kanten warmte geven, warmte niet ontsnapt en er geen kou bij je voeten komt. Je kan je voeten ook in het beste voetenbad met warm water doen, maar je voeten koelen snel af wanneer je uit het warme water stapt.

Ontspanning

Naast dat het apparaat je voeten warmhoudt, heeft de voetenwarmer nog meer voordelen. Zo geef je jouw voeten en spieren een fijn ontspanningsmomentje. Gebruik de beste gezichtssauna en een massage-apparaat of massagekussen erbij en je haalt de spa in huis. Ik voel alle stress al uit mijn lichaam stromen als ik eraan denk. 🥰

Betere slaap

Ook val je met koude voeten moeilijker in slaap. Even je voeten opwarmen voor het slapen zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt. Bovendien slaap je met warme voeten ook beter en langer.

Betere doorbloeding en verlichting van pijn

Vooral als je last hebt van pijnlijke voeten, slechte doorbloeding of spierpijn, biedt de voetenwarmer de uitkomst. Warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten wijder worden en ondersteunt hierdoor de doorbloeding.

Kom van een lange werkdag thuis, gebruik de voetenwarmer en ga heerlijk relaxen. Ben jij al nieuwsgierig? Hieronder vind je alvast de top 3, maar lees vooral verder om meer te leren over voetenwarmers.

alpina Elektrische Voetenwarmer Overhittebeveiliging Binnenhoes

alpina Elektrische Voetenwarmer Overhittebeveiliging Binnenhoes
Materiaal: Polyester
Automatisch uitschakelen: Ja
Aantal warmtestanden: 3
Afstandsbediening: Ja
Bekijk op Bol.com

alpina Elektrische Voetenwarmer Overhittebeveiliging Binnenhoes

alpina Elektrische Voetenwarmer Overhittebeveiliging Binnenhoes
Materiaal: Polyester
Automatisch uitschakelen: Ja
Aantal warmtestanden: 3
Afstandsbediening: Ja
Bekijk op Bol.com

Sleepcomfort Elektrische Voetenwarmer met Timer

Sleepcomfort Elektrische Voetenwarmer met Timer
Automatisch uitschakelen: Ja
Aantal warmtestanden: 3
Bekijk op Bol.com

Voetenwarmer: Hoe maak ik de beste koop?

Klinkt leuk, zo'n voetenwarmer, maar hoe kies je nou een goede? In deze koopgids lees je precies waarop je let om de juiste keuze te maken.

Soorten voetenwarmers

Allereerst kies je het type voetenwarmer. Er zijn 3 soorten: elektrische voetenwarmers, voetenzakken en verwarmingselementen. Hieronder loop ik de voor- en nadelen per type voor je langs.

Elektrische voetenwarmers

De elektrische voetenwarmer is de populairste variant en is het effectiefst. In dit artikel praat ik daarom ook het meest over dit type voetenwarmer. Het is een soort grote, elektrische pantoffel waar je je voeten in stopt. De pantoffel warmt op via verwarmingselementen in de buitenvoering.

De elektrische voetenwarmer zorgt voor een snelle en gelijkmatige verwarming. Daarnaast stel je bij de meeste modellen zelf de temperatuur in die jij prettig vindt. Zo worden je voeten niet te warm of te koud.

Het apparaat is geschikt voor kleine en grote voeten, maar wanneer je kleine voeten hebt, ontsnapt warmte makkelijker door de overgebleven ruimte in de pantoffel.

Een elektrische voetenwarmer heeft alleen ook een paar nadelen: na verloop van tijd voelt de voetenwarmer wellicht wat oncomfortabel aan, omdat je je voeten niet kan strekken en ze de hele tijd in dezelfde houding blijven. Bovendien moet je bij een stopcontact in de buurt zitten, wat de bewegingsvrijheid beperkt.

Voetenzak

Een voetenzak lijkt op een elektrische voetenwarmer, maar deze verwarmt je voeten op een natuurlijke manier. Alleen het dikke, warme en zachte materiaal van de zak verwarmt je voeten, zonder aanvullende verwarmingselementen.

Dit is beter voor het milieu, omdat je geen stroom gebruikt. Je voeten zitten net als bij de elektrische voetenwarmer naast elkaar in de zak. Lopen met een voetenzak gaat niet.

Een voetenzak is goedkoper dan de elektrische variant. Daarnaast is een voetenzak ongevaarlijk, want hij kan niet oververhit raken.

Verwarmingselementen

Heb jij buiten altijd ijskoude voeten? Dan is een verwarmingselement, zoals een hot pack of warmtekussen voor in je schoenen, iets voor jou!

Verwarmingselementen stop je in je sokken of schoenen. Het voordeel hieraan is dat je er ook mee kan lopen. Zo heb je nooit meer koude voeten tijdens het werken, wandelen, skiën, snowboarden of schaatsen.

Verwarmingselementen hebben geen elektriciteit nodig en werken eenvoudig. Hot packs verwarm je een aantal minuten in heet water voordat je ze gebruikt. Sommige hot packs hebben een metalen plaatje in de vloeistof en wanneer je deze knikt, komt extra warmte vrij.

Warmtekussens zijn onder andere gemaakt van actief koolstof, ijzer, zout en water. Deze stoffen activeren door contact met lucht en verwarmen zo op een natuurlijke wijze. Om het warmtekussentje te gebruiken, open je het zakje, verwijder je de beschermfolie en stel je het bloot aan de lucht. Je schud het even en stopt het daarna in je schoenen.

Hoe lang verwarmingselementen mee gaan, verschilt enorm. Zo gaan hot packs gemiddeld 1 tot 5 uur mee en voetenkussens 5 tot 8 uur. Een groot deel van de verwarmingselementen zijn niet herbruikbaar. Dit is nadelig voor zowel je portemonnee als het milieu.

Voeten met witte sloffen eraan.

Maat

Het is wel zo fijn als de voetenwarmer de juiste maat heeft. Meestal heeft een voetenwarmer één universele maat die loopt van schoenmaat 36 tot maat 47 of 48.

Heb je kleine voeten? Ik gaf het al eerder aan, maar dan bestaat de kans dat warmte verloren gaat. Kies een voetenwarmer die zo dicht mogelijk tegen je voeten en benen aan sluit om warmteverlies te minimaliseren.

Materiaal

Het materiaal van een goede voetenwarmer is isolerend, ademend, zacht en comfortabel. Veelgebruikte materialen zijn microvezel, fleece, polyester, katoen en synthetisch bont. Het is persoonlijk welke stof jij fijn vindt zitten.

Veiligheid

Een belangrijke overweging bij het kopen van een elektrische voetwarmer is de veiligheid. Je wilt niet dat de voetenwarmer oververhit raakt of zelfs vlam vat. 🔥

Bekijk allereerst of de voetenwarmer automatische uitschakeling heeft. Hierdoor schakelt de voetenwarmer na ongeveer 90 minuten automatisch uit. Zo voorkom je dat de voetenwarmer nog aanstaat als je bijvoorbeeld in slaap bent gevallen. Dit zorgt voor extra veiligheid en bespaart elektriciteit.

Een andere functie die ik ook aanraad, is de oververhittingsbeveiliging. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Neem hier geen risico's mee.

Standen

Bij een voetenwarmer met verschillende standen stel je zelf eenvoudig in welke temperatuur jij prettig vindt. Zo zet je hem bijvoorbeeld op winterse dagen hoger dan op milde herfstdagen.

Instelbare temperatuur is vooral een pluspunt wanneer het hele gezin de voetenwarmer gebruikt, want niet iedereen heeft dezelfde smaak. De een heeft wellicht nog koude voeten bij een hoge stand, terwijl de ander zijn voeten brandt. 🥵 Hoe meer standen er zijn, hoe beter je de gewenste temperatuur instelt.

Bediening

Het is persoonlijk welke bediening je fijn vindt. Sommige voetenwarmers hebben een draaiknop, andere hebben een afstandsbediening. Er zijn ook verlichte afstandsbedieningen en afstandsbedieningen met een lcd-scherm. Dit verhoogt het gebruiksgemak, omdat je zo eenvoudiger alles instelt en afleest, ook op een donkere winteravond.

Foto van bovenaf van iemand die op een kleed zit met met dikke sokken aan, een boek op schoot en koffie in de hand.

Vermogen en opwarmingssnelheid

Het vermogen bepaalt hoe warm de voetenwarmer wordt en hoe snel hij opwarmt. Het vermogen wordt uitgedrukt in het aantal watt. Hoe hoger dit wattage is, hoe sneller je voeten warm worden.

De meeste voetenwarmers hebben een vermogen van ongeveer 100W en worden warm binnen 5 tot 10 minuten. Wil je gelijk relaxen en niet lang wachten totdat het apparaat warm is? Let hier dan goed op.

Massagefunctie

Met een massagefunctie geniet je van extra ontspannen voeten. Door de massage stimuleer je de bloedsomloop in je voeten nog meer, waardoor ze sneller opwarmen. Daarnaast maakt het je voeten losser en helpt het tegen spierpijn.

Het is een voordeel als er verschillende massagestanden zijn. Zo stel je eenvoudig in hoe sterk de massage moet zijn. Daarnaast is het ook prettig als je de warmte- en de massagefunctie los van elkaar kan gebruiken.

Apparaten met deze functie hebben minder vermogen voor de warmteafgifte. Dit betekent dat het iets langer duurt voordat de voetenwarmer warm is en dat de voetenwarmer over het algemeen ook iets minder warm wordt.

Lengte van het snoer

Een te kort snoer is niet praktisch, want dan moet je dicht op een stopcontact zitten en heb je weinig bewegingsvrijheid. Een te lang snoer ligt daarentegen misschien in de weg. Kies in ieder geval een voetenwarmer met een snoer van minstens 1500 millimeter.

Daarnaast is een opslagruimte voor het snoer handig, want hier berg je een lang snoer makkelijk in op.

Onderhoud

Je kan helaas niet voorkomen dat je gaat zweten in een voetenwarmer. 💧 Op den duur is het dan wel zo hygiënisch en fris om hem te wassen. Dit is is alleen mogelijk met een uitneembare hoes. Je neemt de hoes uit en stopt deze simpelweg in de wasmachine of wast hem met de hand. Lees op het etiket goed hoe je dit precies doet.

De 5 beste voetenwarmers op een rij

1. alpina Elektrische Voetenwarmer Overhittebeveiliging Binnenhoes

1. alpina Elektrische Voetenwarmer Overhittebeveiliging Binnenhoes
Timer: Nee
Overhittingsbeveiliging: Ja
Koord opslagruimte: Nee
Snoerlengte: 100 cm
Materiaal: Polyester
Automatisch uitschakelen: Ja
Aantal warmtestanden: 3
Afstandsbediening: Ja

2. alpina Elektrische Voetenwarmer Overhittebeveiliging Binnenhoes

2. alpina Elektrische Voetenwarmer Overhittebeveiliging Binnenhoes
Timer: Nee
Overhittingsbeveiliging: Ja
Koord opslagruimte: Nee
Snoerlengte: 100 cm
Materiaal: Polyester
Automatisch uitschakelen: Ja
Aantal warmtestanden: 3
Afstandsbediening: Ja

3. Sleepcomfort Elektrische Voetenwarmer met Timer

3. Sleepcomfort Elektrische Voetenwarmer met Timer
Timer: Nee
Overhittingsbeveiliging: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Aantal warmtestanden: 3

4. Auronic Elektrische Voetenwarmer met Timer

4. Auronic Elektrische Voetenwarmer met Timer
Timer: Ja
Overhittingsbeveiliging: Ja
Koord opslagruimte: Nee
Snoerlengte: 1.5 m
Materiaal: Fleece
Automatisch uitschakelen: Ja
Aantal warmtestanden: 3
Afstandsbediening: Ja

5. Lifeshift Elektrische Voetenwarmer 6 Warmtestanden

5. Lifeshift Elektrische Voetenwarmer 6 Warmtestanden
Timer: Ja
Overhittingsbeveiliging: Ja
Koord opslagruimte: Nee
Snoerlengte: 2.3 m
Materiaal: Fleece
Automatisch uitschakelen: Ja
Aantal warmtestanden: 6
Afstandsbediening: Ja

Veelgestelde vragen over voetenwarmers

Voordat je jouw voeten laat ontspannen en pijn en kou vermindert, beantwoord ik nog wat veelvoorkomende vragen over voetenwarmers.

Hoe ontstaan koude voeten?

Wanneer de temperatuur van je lichaam daalt, trekken de bloedvaten samen. Zo gaat de warmte minder snel verloren. Het meeste bloed gaat dan naar je vitale organen, waardoor er een slechtere doorbloeding is bij de uitstekende lichaamsdelen, zoals je handen of voeten. Door een slechte doorbloeding krijg je het koud.

Voor wie is een voetenwarmer geschikt?

Een voetenwarmer is voor iedereen geschikt. Het apparaat zorgt voor een betere doorbloeding, minder koude voeten en kan pijn verminderen. Ook bij medische aandoeningen, zoals diabetes of het fenomeen van Raynaud, kan een voetenwarmer goed helpen.

Wanneer je geen medische problemen hebt, gebruik je het apparaat om je voeten op te warmen en een ontspannend gevoel te geven. Een voetenwarmer is niet geschikt voor mensen met een bacteriële of schimmelinfectie, want de infectie kan verspreiden en zelfs verergeren bij blootstelling aan warmte.

Hoeveel kost een voetenwarmer?

De prijzen van voetenwarmers liggen ver uit elkaar en zijn afhankelijk van het type voetenwarmer. Zo vallen de verwarmingselementen voor in je schoenen in een wat lagere prijsklasse: hier betaal je circa 5 tot 40 euro voor. Voor de voetenzakken betaal je ongeveer 15-50 euro en in de duurste prijsklasse vallen de elektrische voetenwarmers. Die beginnen vanaf 20 euro en kunnen oplopen tot wel 100 euro.

Welke voetenwarmer moet ik hebben?

Welke voetenwarmer het beste is, hangt helemaal af van persoonlijke voorkeuren. Wat voor mij de perfecte voetenwarmer is, kan voor jou een miskoop zijn. Kijk naar je behoeftes en vergelijk ze met de eigenschappen van de voetenwarmers. Ik heb hieronder nogmaals de top 5 gezet!

Conclusie

Kijk je nu ook zo uit naar warme, ontspannen voetjes? Ik ben in ieder geval enthousiast! Bekijk nog eens de top 5 met de beste voetenwarmers, want er zitten hele fijne tussen. Vergeet niet te letten op de belangrijkste puntjes: het type voetenwarmer, de maat, het materiaal, de veiligheid en het aantal warmtestanden.

Bedankt voor het lezen, en laat het me vooral hieronder weten of deze koopgids je op weg heeft geholpen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu