Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Elektrische Deken voor Koukleumen

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 31.01.2022 - Updated 26.07.2022
De Beste Elektrische Deken voor Koukleumen

Heb je het vaak koud? 🥶 Dan is de beste elektrische deken onmisbaar! Hiermee hoef je de verwarming niet te laten loeien, maar heb je het toch altijd lekker warm. Dat bespaart weer een hoop energiekosten!

Hieronder staan alvast de favorieten, maar lees vooral verder om een idee te krijgen van alle belangrijke eigenschappen van elektrische dekens.

Waarom een elektrische deken kopen?

Ken je dat gevoel dat je de hele nacht aan het draaien bent, omdat je het zo koud hebt? Dat is verleden tijd met een warmtedeken, want je valt hierdoor makkelijker en comfortabeler in slaap. Daarnaast verbetert het je slaapkwaliteit. 😴 Je kunt ook een elektrische kachel in je slaapkamer neerzetten, maar meestal wordt het dan te warm.

Een elektrische deken, ook wel warmtedeken genoemd, ziet uit als een gewone deken. Het verschil is echter dat de elektrische deken op commando opwarmt. Zo heb je het nooit meer koud als je in bed ligt of op de bank zit.

In de deken lopen verschillende draden waar elektriciteit door stroomt op relatief hoge weerstand. Hierdoor ontstaat warmte. De draden hebben een hittebestendige coating en warmen langzaam de hele deken op.

Een elektrische deken heeft naast het verwarmen van je lichaam en je koude bed nog meer voordelen. Zo zorgt de deken voor een betere bloedsomloop en meer ontspanning. Daarnaast helpt het bij spierpijn, rugpijn, gewrichtspijn, menstruatiepijn en kramp, want warmte verlicht pijn.

Heb je ook nog last allergieën, zoals huisstofmijt? Zelfs daarvoor biedt de elektrische deken de uitkomst. Huisstofmijten zijn dol op dode huidcellen en vochtige plekjes in je bed, maar ze vinden droge en warme plekken niet prettig. Een elektrische deken vermindert de vochtigheid in je bed en zo ook de aanwezigheid van mijten.

Wil tijdens een frisse lente- of zomeravond langer buiten zitten? Dan is niets aangenamer dan een warme deken over je heen. Een andere oplossing hiervoor is de beste terrasverwarmer, maar het prijsverschil mag er wezen!

Tot slot bespaart een elektrische deken energiekosten, want je hoeft de thermostaat niet hoger te zetten wanneer je het koud hebt. Je pakt simpelweg je warmte deken erbij en het probleem is opgelost.

Heb je toch liever een warm huis? Zorg er dan voor dat je de beste houtkachel of radiator hebt. Lijkt dit je wel wat? Dan lees je hieronder meer over de beste elektrische dekens en hun specificaties.

Medisana HU 665 Wasbare Elektrische

Medisana HU 665 Wasbare Elektrische
Snoerlengte: 1.5 m
Maatvoering: Eenpersoons
Wasbaar: Ja
Aantal warmtestanden: 3
Bekijk op Bol.com

Inventum HN197V Elektrische onderdeken Aparte

Inventum HN197V Elektrische onderdeken Aparte
Snoerlengte: 2 m
Maatvoering: Eenpersoons
Wasbaar: Ja
Aantal warmtestanden: 9
Bekijk op Bol.com

Inventum HB180G Elektrische omslagdeken Warmtedeken

Inventum HB180G Elektrische omslagdeken Warmtedeken
Snoerlengte: 2.3 m
Maatvoering: Eenpersoons
Wasbaar: Ja
Aantal warmtestanden: 9
Bekijk op Bol.com

Elektrische deken: Hoe maak ik de beste koop?

Bij de aanschaf van een elektrische deken let je op een aantal puntjes. Ik loop hieronder alles voor je langs, zodat je geen verkeerde keus maakt.

Soorten elektrische dekens

Er zijn verschillende soorten elektrische dekens. Het is allereerst belangrijk om te bepalen waarvoor je de deken gaat gebruiken om de juiste soort deken te kiezen. Gebruik je hem alleen om je bed op te warmen of wil je hem op de bank of in de tuin om je heen kunnen slaan?

Onderdeken

Een elektrische onderdeken blijft altijd op je bed liggen. Je spant hem om je matras heen onder je dekbedovertrek. Een onderdeken verwarmt je bed vooraf, zodat het meteen warm is als je erin gaat liggen. En tijdens een koude nacht houdt de deken je bed de hele nacht warm.

Deze deken is niet voor als je op de bank of in de tuin zit, hij is alleen bedoeld voor het bed. Je kunt een onderdeken dus niet als normale deken gebruiken.

Boven- en omslagdeken

Bovendekens en omslagdekens lijken meer op traditionele dekens. Een bovendeken is wat groter en je kan hem heerlijk omslaan als je op de bank een boek leest of buiten in de tuin naar sterren staart. Een bovendeken verwarmt je hele lichaam van top tot teen.

Het is ook mogelijk om deze deken op je dekbed te leggen voor extra warmte tijdens het slapen, maar hij hoeft niet per se op je bed te liggen zoals een onderdeken.

Voetendeken

Niets is vervelender dan met ijskoude voeten in bed liggen, want hierdoor val je minder goed in slaap. Maar niet iedereen vindt een extra warme deken op zijn lichaam fijn. Een voetendeken biedt de oplossing. Deze deken is speciaal bedoeld voor je voeten, zodat de rest van je lichaam niet opwarmt. Je kunt hiervoor ook een goede voetenwarmer gebruiken.

Man in bed slaapt met kussen in arm

Formaat deken

Een elektrische deken is er in verschillende formaten. Zo zijn er eenpersoons- en tweepersoonsdekens. Bedenk dat niet iedereen een warme deken prettig vindt.

Het is gezellig om samen onder een tweepersoonsdeken te liggen met je partner, maar soms zijn twee aparte eenpersoonsdekens prettiger. Zo bepaalt ieder zijn eigen warmte. Er zijn ook tweepersoonsdekens met zoneverwarming. Deze dekens lossen dat probleem op, want hierbij stel je de warmte aan elke kant apart in.

Bekijk daarnaast hoe lang je bent en hoe lang je bank of je bed is. De juiste deken voor je bed heeft dezelfde afmetingen als je matras en de juiste omslagdeken heeft je lengte min de lengte van je hoofd.

Materiaal

Het volgende element waarop je let is het materiaal. Het is persoonlijk welk materiaal je comfortabel vindt.

Katoen en polyester zijn het geschiktst als onderdeken, want deze stoffen zijn iets stugger. Teddy en fleece zijn daarentegen zachter en beter als omslagdeken.

Katoen ademt goed en neemt lichaamsvocht op, maar laat eerder kou door, koelt sneller af en is schimmelgevoeliger. Polyester is duurzaam, licht en vochtbestendig, maar is stugger en ademt minder goed dan katoen.

Teddy is zacht en blijft lang warm. Als deze stof nat wordt, droogt het echter langzaam. Een fleecedeken heeft dezelfde voor- en nadelen als teddystof, maar meestal houdt fleece warmte nog beter vast.

Veiligheid

Let goed op of de deken beschikt over automatische uitschakeling of oververhittingsbeveiliging. Deze functie zorgt ervoor dat de deken uit gaat na een bepaalde tijd of als de deken te warm wordt.

Dit is wel zo veilig als je slaapt, want je moet er niet aan denken dat de deken opeens in de fik vliegt! 🔥 Bovendien bespaart het energie, want de deken hoeft niet de hele nacht aan te staan.

Warmtestanden

Het varieert per deken hoeveel warmtestanden er zijn. Hoe meer warmtestanden, hoe nauwkeuriger je de deken instelt naar je wensen. Je kiest zo de aangenaamste temperatuur. Als de temperatuur je niet zo veel uitmaakt, voldoet een elektrische deken met drie standen ook.

Zoneverwarming

Sommige dekens hebben zoneverwarming. Hierbij is het mogelijk om verschillende zones apart te verwarmen. Dit is vooral fijn als je bijvoorbeeld koude benen, voeten of armen hebt, omdat je die zones net iets verder kunt opwarmen bij een deken die dit toestaat.

Vrouw slaapt in bed met witte dekens en kussens

Fast heat

Het duurt vaak een aantal minuten voordat een elektrische deken warm is. Heb je geen zin om lang te wachten totdat de deken je bed heeft opgewarmd? Dan biedt de fast heat-functie de uitkomst! Je zet de deken aan, duikt je bed in en de deken is warm in no-time.

Plaats snoer

De meeste elektrische dekens hebben een snoer die aangesloten wordt op een stopcontact. De plek van het snoer is misschien iets wat niet belangrijk lijkt, maar het moet wel op de juiste plek zitten, zodat je makkelijk bij het stopcontact kunt.

Daarnaast moet de deken comfortabel blijven. Zo is het bijvoorbeeld fijn als het snoer van een omslagdeken niet bij je schouder zit. Let ook op de lengte van het snoer, want anders heb je misschien verlengkabels nodig.

Oplaadbare warmtedeken

Naast elektrische dekens met snoer zijn er ook oplaadbare dekens met een accu. Deze zijn ideaal op reis en wanneer je geen stopcontact in de buurt hebt.

De kwaliteit van oplaadbare dekens is echter minder goed dan die van de bekabelde tegenhangers, want levensduur van de accu is relatief kort en de dekens worden over het algemeen minder warm.

Bediening

Een elektrische deken bedien je meestal met een afstandsbediening, maar er zijn tegenwoordig ook dekens die je met een app op je smartphone bedient. Een voordeel van een app is dat je de deken vanaf de woonkamer al aan kunt zetten om het bed alvast op te warmen. Je hoeft hiervoor niet eerst naar je slaapkamer te lopen.

Onderhoud

Als er een vlek in de deken zit of als hij stinkt, wil je hem wel kunnen wassen! Het is dan wel zo makkelijk als de warmtedeken in de wasmachine kan, want een handwas kost veel tijd. Check daarom vooraf goed wat de mogelijkheden zijn.

Mag hij de wasmachine in, haal dan altijd het verwarmingselement en andere elektrische gedeeltes uit de deken voor je hem in de trommel gooit. Volg ook altijd de instructies op het label hoe je hem precies moet wassen. Zo heb je altijd een fris gewassen deken. 🧼

De 5 beste elektrische dekens op een rij

1. Medisana HU 665 Wasbare Elektrische

1. Medisana HU 665 Wasbare Elektrische
Automatisch uitschakelen: Ja
Automatisch uitschakelen na: 3
Opwarmtijd: 10 minuut
Overhittingsbeveiliging: Ja
Locatie snoer: Boven, Rechts
Materiaal: Polyester
Wasbaar: Ja
Apart instelbare voetenwarmte: N
Snoerlengte: 1.5 m
Maatvoering: Eenpersoons
Wasbaar: Ja
Aantal warmtestanden: 3

2. Inventum HN197V Elektrische onderdeken Aparte

2. Inventum HN197V Elektrische onderdeken Aparte
Automatisch uitschakelen: Ja
Automatisch uitschakelen na: 12 uur
Opwarmtijd: 15 minuut
Overhittingsbeveiliging: Ja
Locatie snoer: Boven
Materiaal: Fleece
Wasbaar: Ja
Apart instelbare voetenwarmte: Y
Snoerlengte: 2 m
Maatvoering: Eenpersoons
Wasbaar: Ja
Aantal warmtestanden: 9

3. Inventum HB180G Elektrische omslagdeken Warmtedeken

3. Inventum HB180G Elektrische omslagdeken Warmtedeken
Automatisch uitschakelen: Ja
Automatisch uitschakelen na: 3 uur
Opwarmtijd: 30 minuut
Overhittingsbeveiliging: Ja
Locatie snoer: Boven
Materiaal: Fleece
Wasbaar: Ja
Apart instelbare voetenwarmte: N
Snoerlengte: 2.3 m
Maatvoering: Eenpersoons
Wasbaar: Ja
Aantal warmtestanden: 9

4. Auronic Elektrische Onderdeken 1 Persoons

4. Auronic Elektrische Onderdeken 1 Persoons
Automatisch uitschakelen: Ja
Overhittingsbeveiliging: Ja
Locatie snoer: Boven
Materiaal: Polyester
Wasbaar: Ja
Apart instelbare voetenwarmte: Y
Snoerlengte: 2 m
Maatvoering: Eenpersoons
Wasbaar: Ja
Aantal warmtestanden: 9

5. DistinQ Elektrische Bovendeken XXL 180x160

5. DistinQ Elektrische Bovendeken XXL 180x160
Automatisch uitschakelen: Ja
Automatisch uitschakelen na: 180
Opwarmtijd: 2 minuut
Overhittingsbeveiliging: Ja
Locatie snoer: Links, Onder
Materiaal: Fleece
Wasbaar: Ja
Apart instelbare voetenwarmte: N
Snoerlengte: 240 cm
Maatvoering: Tweepersoons
Wasbaar: Ja
Aantal warmtestanden: 9

Veelgestelde vragen over elektrische dekens

Heb je nog een brandende vraag? 🔥 Bekijk dan hieronder de veelgestelde vragen en misschien staat je vraag er wel tussen. Zo niet, stel hem dan vooral in de reacties!

Is een elektrische deken veilig?

Ja, elektrische dekens zijn veilig en het risico op brand en oververhitting is zeer klein. Lees altijd de gebruiksaanwijzing en gebruik de deken niet voor baby's en huisdieren. Zet de deken weg in een droge ruimte als je hem langere tijd niet gebruikt, trek de stekker er na gebruik uit, vervang de deken wanneer deze te oud of beschadigd is en vouw de deken nooit op, want hierdoor kunnen draden breken.

Hoelang gaat een elektrische deken mee?

Een goede elektrische deken gaat ongeveer zeven tot tien jaar mee. Vervang een elektrische deken direct wanneer deze beschadigd is.

Kun je een elektrische deken de hele nacht gebruiken?

Ja! Tegenwoordig schakelen alle elektrische dekens automatisch uit bij oververhitting, dus is het niet gevaarlijk om de deken de hele nacht te gebruiken. Heb je nog een ouderwetse elektrische deken zonder deze functie? Dan is het niet aan te raden om hem de hele nacht te gebruiken.

Welke elektrische deken moet ik hebben?

Dat kan ik helaas niet voor je bepalen, omdat ik niet weet wat jij precies zoekt. Wel kan ik je hieronder nog een keer een overzicht geven van de top 5 en hun belangrijkste specificaties.

Automatisch uitschakelen naOpwarmtijdLocatie snoerMateriaalApart instelbare voetenwarmteMaatvoeringAantal warmtestanden
1Medisana HU 665 Wasbare Elektrische310 minuutBoven, RechtsPolyesterNEenpersoons3
2Inventum HN197V Elektrische onderdeken Aparte12 uur15 minuutBovenFleeceYEenpersoons9
3Inventum HB180G Elektrische omslagdeken Warmtedeken3 uur30 minuutBovenFleeceNEenpersoons9
4Auronic Elektrische Onderdeken 1 Persoons3 uur30 minuutBovenPolyesterYEenpersoons9
5DistinQ Elektrische Bovendeken XXL 180x1601802 minuutLinks, OnderFleeceNTweepersoons9

Medisana HU 665 Wasbare Elektrische

Automatisch uitschakelen na: 3

Opwarmtijd: 10 minuut

Locatie snoer: Boven, Rechts

Materiaal: Polyester

Apart instelbare voetenwarmte: N

Maatvoering: Eenpersoons

Aantal warmtestanden: 3

Inventum HN197V Elektrische onderdeken Aparte

Automatisch uitschakelen na: 12 uur

Opwarmtijd: 15 minuut

Locatie snoer: Boven

Materiaal: Fleece

Apart instelbare voetenwarmte: Y

Maatvoering: Eenpersoons

Aantal warmtestanden: 9

Inventum HB180G Elektrische omslagdeken Warmtedeken

Automatisch uitschakelen na: 3 uur

Opwarmtijd: 30 minuut

Locatie snoer: Boven

Materiaal: Fleece

Apart instelbare voetenwarmte: N

Maatvoering: Eenpersoons

Aantal warmtestanden: 9

Auronic Elektrische Onderdeken 1 Persoons

Automatisch uitschakelen na: 3 uur

Opwarmtijd: 30 minuut

Locatie snoer: Boven

Materiaal: Polyester

Apart instelbare voetenwarmte: Y

Maatvoering: Eenpersoons

Aantal warmtestanden: 9

DistinQ Elektrische Bovendeken XXL 180x160

Automatisch uitschakelen na: 180

Opwarmtijd: 2 minuut

Locatie snoer: Links, Onder

Materiaal: Fleece

Apart instelbare voetenwarmte: N

Maatvoering: Tweepersoons

Aantal warmtestanden: 9

Conclusie

Hopelijk ben je nu een stukje wijzer over elektrische dekens en weet je welke bij jou past. Kies allereerst tussen een onderdeken, bovendeken en voetendeken. Bepaal daarna de gewenste maat en het gewenste materiaal.

Let tot slot op welke functies je het belangrijkst vindt: fast heat, zodat je binnen no-time een warme deken hebt? Verschillende warmtestanden, zodat je de deken de ene keer heel warm kan zetten en de andere keer minder warm? Of zoneverwarming, zodat je het gedeelte bij je voeten warmer kunt instellen dan het gedeelte bij je romp?

Twijfel je nog? Bekijk dan nog eens de top vijf en ga alle belangrijke punten langs. Laat gerust een reactie achter met een goede tip of opmerking. Bedankt voor het lezen! 👋

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu