Onze categorieën
Over onsContact

Schone Tanden? Vind Hier de Beste Tandpasta!

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 17.08.2021 - Updated 27.01.2023
Schone Tanden? Vind Hier de Beste Tandpasta!

We poetsen (hopelijk!) allemaal onze tanden twee keer per dag en gebruiken hierbij tandpasta, maar wist je dat tandpasta een hele belangrijke rol speelt bij een schone mond en schone tanden? De ingrediënten van tandpasta houden je mond en je tanden gezond. In dit artikel lees je meer over de beste tandpasta en hoe je deze het beste gebruikt.

Waarom is tandpasta belangrijk?

Het tweemaal daags poetsen van je tanden is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je mondverzorgingsroutine. De juiste tandpasta is hierbij van essentieel belang.

Tandpasta schrobt als het ware je tanden en de ingrediënten houden je mond schoon. De tandenborstel of elektrische tandenborstel boent, terwijl de tandpasta reinigt. Een goed flosapparaat zorgt ervoor dat de meest onbereikbare plekjes ook schoon worden.

Hieronder vind je de belangrijkste redenen waarom tandpasta belangrijk is:

 1. Goed poetsen en tandpasta helpen bij het verwijderen van plak. Tandplak is kleverig en bestaat uit bacteriën die gaatjes veroorzaken. Je krijgt er problemen met je tandvlees door en uiteindelijk kan het zelfs leiden tot tandverlies. Voorkomen is hier echt beter dan genezen.
 2. De meeste tandpasta bevat fluoride. Fluoride is onmisbaar bij het sterker maken en beschermen van je tanden tegen gaatjes. Het helpt bij het herstel van vroegtijdig tandbederf.
 3. De ingrediënten van tandpasta helpen niet alleen bij het reinigen en verwijderen van vlekken, maar je tanden worden er ook door gepolijst. Regelmatig poetsen helpt bij het wit houden van je tanden.
 4. Tandpasta zorgt voor een frisse adem en geeft je mond dat schone, frisse gevoel.
 5. Een gezond gebit ziet er beter uit, waardoor je je zelfverzekerder voelt. Wanneer je je zelfverzekerd voelt, zit je beter in je vel.

Colgate Caries Protection Tandpasta

Colgate Caries Protection Tandpasta
Met fluoride: Ja
Aantal artikelen in verpakking: 6 stuk(s)
Bekijk op Bol.com

Aquafresh Freshmint tandpasta 12 X

Aquafresh Freshmint tandpasta 12 X
Met fluoride: Ja
Aantal artikelen in verpakking: 12 stuk(s)
Bekijk op Bol.com

Oral B Oral-B Tandpasta 3D

Oral B Oral-B Tandpasta 3D
Met fluoride: Ja
Aantal artikelen in verpakking: 4 stuk(s)
Bekijk op Bol.com

Hoe koop ik de beste tandpasta?

Tandpasta kopen is zo vanzelfsprekend dat de meeste mensen er niet echt bij stil staan. Wanneer je online op zoek gaat naar tandpasta, kun je kiezen uit bijna 2000 verschillende tandpasta's. 😯 Gelukkig zijn er onderling niet veel verschillen. Hieronder leg ik je uit waar je op let bij de aankoop van de beste tandpasta.

Hoe belangrijk is fluoride?

Wanneer je je tanden twee minuten poetst, dringt fluoride het tandglazuur binnen en bereikt het plaatsen die je zelfs met een goede tandenborstel niet bereikt. Daarom is het volgens deskundigen erg belangrijk om een tandpasta met fluoride te gebruiken. Het houdt je mond gezond en beschermt je tanden tegen gaatjes.

Door fluoride wordt het tandoppervlak harder en biedt het betere weerstand tegen aanvallen van bacteriën. De meeste goede mondwaters bevatten om deze reden ook fluoride.

Wil je het beste resultaat bereiken, dan spoel je niet met water na. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan en het merendeel concludeert hetzelfde: fluoride beschermt je tanden tegen tandbederf.

Verschillende soorten tandpasta

Voor iedereen die zijn tanden twee keer per dag poetst, volstaat een simpele tandpasta met fluoride. Heb je echter gevoelige tanden of wil je wittere tanden, dan zijn er speciale tandpasta's met een iets andere samenstelling te krijgen.

Whitening tandpasta

Of een whitening tandpasta werkt, hangt er vooral vanaf waardoor de verkleuring van je tanden is veroorzaakt. Er zijn namelijk twee soorten verkleuringen:

 • Intrinsieke verkleuringen ontstaan aan de binnenkant van je tanden en worden veroorzaakt door trauma's, bepaalde medische behandelingen of overmatig fluoridegebruik in de kindertijd (maar dit is zeldzaam in Nederland). Tanden veranderen ook van kleur naarmate we ouder worden. Dit wordt veroorzaakt door het dunner worden van het glazuur. De enige manier om deze intrinsieke vlekken te verwijderen is bleken met professionele tandartsproducten (met waterstofperoxide).
 • Extrinsieke verkleuringen worden meestal veroorzaakt door invloeden van buitenaf. Denk aan roken of het drinken van thee, koffie of rode wijn. Whitening tandpasta reageert goed op deze vlekken. De ingrediënten van zo'n tandpasta helpen bij het verwijderen van deze vlekken, maar veranderen de onderliggende kleur niet.

Zolang je verwachtingen niet te hoog zijn, is het een goed idee om een whitening tandpasta te gebruiken wanneer je vlekjes op je tanden hebt. Met een gewone tandpasta verwijder je deze vlekken niet, terwijl een whitening tandpasta hier wel aan meehelpt.

Wil je de algehele kleur van je tanden verbeteren, dan moet je toch echt een afspraak maken bij de tandarts. Deze behandelingen zijn vaak duur en werken alleen tijdelijk.

Tandenborstel met tandpasta op blauwe achtergrond

Tandpasta voor gevoelige tanden

We weten niet zeker wat de gevoeligheid van de tanden veroorzaakt, maar men denkt het komt door de afwijkende bewegingen door de kleine buisjes die het tandbeen met de zenuw verbinden. Temperatuurveranderingen, druk of smaken zoals zoet en zuur beïnvloeden de beweging van deze vloeistof, wat vervolgens leidt tot de gevoeligheid.

Om dit te bestrijden maak je de zenuwen ongevoelig of blokkeer je de buisjes. Dit doe je door een aantal extra ingrediënten toe te voegen aan een tandpasta. Kaliumnitraat is het meeste gebruikte desensibiliserende ingrediënt in tandpasta's voor gevoelige tanden.

Kaliumnitraat werkt het beste als je zure voedingsmiddelen en dranken vermijdt, omdat die dit ingrediënt tegenwerken. Vermijd zure voeding vooral tussen de maaltijden door.

Soms worden er ook andere, minder belangrijke ingrediënten toegevoegd. Hoe effectief een tandpasta voor gevoelige tanden voor jou is, is daarnaast ook persoonlijk.

Een tandpasta voor gevoelige tanden is geen snelle oplossing: bij sommige gebruikers duurt het soms twee weken voordat ze verschil merken en hun tanden minder gevoelig zijn.

Tinfluoride

Tinfluoride blokkeert de buisjes die naar de zenuwen leiden, wat gevoeligheid vermindert. Tinfluoride is een vrij nieuw ingrediënt, maar er wordt veel succes mee geboekt. Je vindt tinfluoride in het hele assortiment van Pro-Expert van Oral B en in de Rapid Relief tandpasta van Sensodyne.

Andere ingrediënten

Elk ingrediënt van tandpasta heeft zijn eigen werking. Naast fluoride en kaliumnitraat zijn er nog veel meer ingrediënten.

Gehydrateerd siliciumdioxide, mica, calciumcarbonaat

Dit zijn reinigende bestanddelen die ook schuren en polijsten. De slijpende werking van een tandpasta staat bekend als de RDA (relative dentin abrasion), oftewel abrasiviteitsniveau. Bij de meeste tandpasta's is het abrasiviteitsniveau erg laag, maar bij witmakende tandpasta's ligt vaak dit vaak iets hoger.

Cellulose gom, carrageen en xanthaan gom

Deze verdikkingsmiddelen zorgen ervoor dat de tandpasta textuur heeft en voorkomt dat de tandpasta uitdroogt.

Kunstmatige of toegevoegde zoetstoffen en smaakstoffen

Ingrediënten als limoneen, kaneel, pepermuntolie, sucralose, lotycarrageen, natriumsaccharine en muntsmaak zijn smaakverbeteraars. De eerste drie essentiële oliën zijn bekende allergenen, dus kijk goed naar de ingrediënten als je hier gevoelig voor bent.

Twee houten tandenborstels in glazen pot

Natriumhydroxide

Natriumhydroxide neutraliseert de pH van andere ingrediënten en is een loog.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

SLS is een middel wat reinigt. Het lost vuil en vet op en schuimt. Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2019 bleek dat SLS-vrije tandpasta's het aantal en de duur van mondzweren vermindert. Als je regelmatig last hebt van mondzweren, dan gebruik je liever een tandpasta zonder SLS.

Bevochtigingsmiddelen

Sorbitol, glycerol, glycerine, propyleenglycol houden je tandpasta vochtig.

Tin Oxide

Tin-oxide zorgt voor een rode kleur en heeft een antibacteriële werking.

Titanium-dioxide

Dit kleurpigment zorgt voor de heldere, witte kleur van je tandpasta.

Zink

Zink is een vervanger voor triclosan. Het gebruik van Triclosan wordt inmiddels vermeden, omdat men bezorgd is over de veiligheid. Zink is een goed en veilig alternatief en heeft antibacteriële eigenschappen. Het is een veelgebruikt ingrediënt in tandpasta.

De 5 beste tandpasta's op een rij

1. Colgate Caries Protection Tandpasta

1. Colgate Caries Protection Tandpasta
Met fluoride: Ja
Aantal artikelen in verpakking: 6 stuk(s)

2. Aquafresh Freshmint tandpasta 12 X

2. Aquafresh Freshmint tandpasta 12 X
Met fluoride: Ja
Aantal artikelen in verpakking: 12 stuk(s)

3. Oral B Oral-B Tandpasta 3D

3. Oral B Oral-B Tandpasta 3D
Met fluoride: Ja
Aantal artikelen in verpakking: 4 stuk(s)

4. Oral B Oral-B Pro-Expert

4. Oral B Oral-B Pro-Expert
Met fluoride: Ja
Aantal artikelen in verpakking: 4 stuk(s)

5. Prodent Tandpasta Cool Mint 10x

5. Prodent Tandpasta Cool Mint 10x
Met fluoride: Ja
Aantal artikelen in verpakking: 5 stuk(s)

Veelgestelde vragen over tandpasta

Met deze antwoorden op veelgestelde vragen over tandpasta maak je pas écht een goede keuze.

Hoe krijg je tandpasta uit kleding?

Je krijgt een tandpastavlek uit je kleding door het kledingstuk in wat lauw water te laten weken. Daarna was je het op de normale manier, in de wasmachine.

Werkt whitening tandpasta echt?

Zolang je verwachtingen niet te hoog zijn, maakt whitening tandpasta je tanden witter, mits de verkleuringen zijn veroorzaakt door invloeden van buitenaf. Whitening tandpasta werkt niet op gele tanden die bijvoorbeeld zijn verkleurd door leeftijd. Wil je je tanden een paar tinten lichter maken, dan laat je dit door een tandarts doen.

Hoe lang is tandpasta houdbaar?

Je vindt de houdbaarheidsdatum op het doosje van de tandpasta. De meeste tandpasta's blijven een jaar of langer goed.

Welke tandpasta moet ik hebben?

Met fluorideAantal artikelen in verpakking
1Colgate Caries Protection TandpastaJa6 stuk(s)
2Aquafresh Freshmint tandpasta 12 XJa12 stuk(s)
3Oral B Oral-B Tandpasta 3DJa4 stuk(s)
4Oral B Oral-B Pro-ExpertJa4 stuk(s)
5Prodent Tandpasta Cool Mint 10xJa5 stuk(s)

Colgate Caries Protection Tandpasta

Met fluoride: Ja

Aantal artikelen in verpakking: 6 stuk(s)

Aquafresh Freshmint tandpasta 12 X

Met fluoride: Ja

Aantal artikelen in verpakking: 12 stuk(s)

Oral B Oral-B Tandpasta 3D

Met fluoride: Ja

Aantal artikelen in verpakking: 4 stuk(s)

Oral B Oral-B Pro-Expert

Met fluoride: Ja

Aantal artikelen in verpakking: 4 stuk(s)

Prodent Tandpasta Cool Mint 10x

Met fluoride: Ja

Aantal artikelen in verpakking: 5 stuk(s)

Conclusie

Tandpasta kopen behoort niet tot de aankopen waarvan je wakker ligt. Toch, als je naar de hoeveelheid verkrijgbare tandpasta kijkt, is het maken van een keuze lastig. Ik hoop dat deze koopgids en de top vijf je heeft geholpen bij het maken van een keuze. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu