Onze categorieën
Over onsContact

Verzorg je Gebit Optimaal met het Beste Flosapparaat

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 10.02.2022 - Updated 03.11.2022
Verzorg je Gebit Optimaal met het Beste Flosapparaat

Heb je last van tandplak, tandsteen of zwak tandvlees? En vind je flossen veel gedoe, maar wil je wel een schoon en gezond gebit? 🦷 Het beste flosapparaat biedt de uitkomst en zorgt voor een optimale reiniging. Zo wordt flossen een eitje! In dit artikel lees je meer over de flosapparaten en hoe je ze het beste gebruikt.

Waarom een flosapparaat kopen?

Tandenpoetsen alleen is vaak niet voldoende om alle etensresten en viezigheden te verwijderen. Je houdt met alleen poetsen slechts 35% van je mond schoon. Zelfs als je een goede elektrische tandenborstel met de beste tandpasta gebruikt, zijn er plekken waar je niet goed bij kunt. 🪥

Het is daarom belangrijk om naast het poetsen ook te flossen. Veel mensen vinden flossen echter een vervelend klusje. Het duurt lang, je snijdt snel in je tandvlees en sommige vinden het vies om etensresten aan een flosdraad te zien. Daarnaast kun je niet goed flossen als je een beugel hebt.

Een flosapparaat werkt makkelijker en is sneller. Het is bovendien veel effectiever dan traditionele flosdraad, omdat een apparaat je in staat stelt om meer plekken te reinigen waar je met een flosdraad nauwelijks bij kunt. Denk aan de rand van je tandvlees achter je tanden.

Flosdraad kan bovendien aardig pijnlijk en irriterend werken, waardoor je sneller bloedend tandvlees krijgt. 🩸 Soms kan het zorgt het zelfs voor chronische bloedingen. Een flosapparaat is een milder alternatief en minder pijnlijk voor gevoelig tandvlees.

Een flosapparaat bevordert zelfs de gezondheid van je tandvlees, wat leidt tot een verminderde kans op tandvleesproblemen. Bovendien stimuleert het de bloedsomloop van je tandvlees, waardoor het beter doorbloed blijft.

Flosapparaten zijn ideaal voor mensen met een beugel, omdat je zo eenvoudig die vervelende etensresten tussen je beugel verwijdert.

Denk je dat een flosapparaat helemaal je ding is? Bekijk dan hieronder alvast drie fijne flosapparaten en lees in de koopgids waar je op let wanneer je op zoek gaat naar een nieuw flosapparaat.

Waterpik Ion

Waterpik Ion
Draadloos: Ja
Aantal snelheden: 3
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

EcoFrenzy Kids Floss Picks

EcoFrenzy Kids Floss Picks

Spotlight Water Flosser with UV

Spotlight Water Flosser with UV

Flosapparaat: Hoe maak ik de beste koop?

Het ene flosapparaat is het andere niet! Daarom heb ik hier de belangrijkste eigenschappen voor je op een rijtje gezet. Houd deze in gedachten wanneer het tijd is om je keuze te maken, en je komt er zeker weten uit.

Flosmethode

Er zijn verschillende flosapparaten met verschillende flosmethodes. De meeste apparaten werken op basis van water, maar er zijn ook flosapparaten die werken op basis van lucht. Kies de methode die jij het prettigst vindt.

Flossen met water

Een flosapparaat met water noemt men ook wel een monddouche. Een apparaat dat deze flosmethode gebruikt, spuit water op hoge druk in een dunne, maar harde straal tussen je tanden. Je spoelt met de waterstraal alle tandplak, etensresten, vuil en bacteriën weg.

Het water zit in een reservoir en je kunt soms ook mondwater toevoegen voor een frisser effect. Het enige nadeel aan deze methode is dat het spetters en geknoei kan opleveren.

Flossen met lucht en water

Vind je het geknoei en de spetters vervelend? Kies dan voor een flosapparaat op basis van lucht. Dit werkt vrijwel hetzelfde, maar het grote verschil is dat een luchtstroom al het vuil wegblaast. Je hebt hierbij vaak wel de keuze om ook een waterstraal te gebruiken.

Een flosapparaat op basis van lucht is nog relatief nieuw, dus er wordt nog onderzocht of het even effectief werkt als een waterstraal. Voor nu is er weinig verschil in resultaat tussen de twee methodes te zien.

Afbeelding van iemand die z'n tanden poetst.

Aantal standen

Het is een groot pluspunt als het flosapparaat meerdere standen heeft, zodat je hem zelf kunt instellen op basis van wat je prettig vindt. Er zijn standen voor de snelheid en intensiteit, maar ook voor het soort waterstraal. Sommige flosapparaten hebben zelfs een massagestand!

Snelheid en intensiteit

Een te hoge water- of luchtdruk is pijnlijk en kan zelfs beschadigingen opleveren, maar met een te lage druk reinig je je gebit minder effectief. Daarnaast heeft de ene persoon gevoeligere tanden of tandvlees dan de ander. Bovendien heb je de ene keer meer vastzittende etensresten dan de andere keer.

Het is daarom wel zo prettig om zelf de snelheid of intensiteit in te stellen. De aanbevolen druk ligt rond de 7 bar, maar je kunt meestal niet precies het aantal bar instellen. Je krijgt eerder de keuze tussen bijvoorbeeld 'hoge druk', 'middelhoge druk', 'lage druk', enzovoorts.

Ga je voor een model waarvan de druk niet instelbaar is? Kies dan het liefste een model met een vastgestelde druk die in de buurt van de 7 bar ligt, áls je voor een model gaat die je niet kunt instellen.

Sommige flosapparaten hebben drie standen, maar er zijn ook apparaten met wel tien standen. Hoe meer standen, hoe duurder het apparaat, maar hoe beter je de intensiteit instelt naar je behoeftes. Als je geen tandvleesproblemen hebt en een budgetvriendelijker alternatief zoekt, biedt een variant met twee of drie standen meestal een prima uitkomst.

Soort waterstaal

Er zijn flosapparaten waarbij je zelfs het soort waterstraal kunt instellen. Zo zijn er rechte stralen, spiralende stralen en pulserende stralen. Je vindt misschien de ene straal prettiger dan de andere straal. Daarnaast bieden bepaalde stralen in bepaalde hoeken betere resultaten.

Dit is helaas vooral een kwestie van uittesten. Niet iedereen vindt iedere straal even prettig aanvoelen. De ene is gevoeliger dan de ander, en we weten ook allemaal dat niet iedereens gebit hetzelfde uitziet! 🦷

Massagestand

Veel flosapparaten hebben ook een massagestand. Deze functie is onmisbaar voor mensen met gevoelig of ontstoken tandvlees.

De massagefunctie zorgt voor een gezond tandvlees, want het verbetert de doorbloeding van het tandvlees. Dit voorkomt en verhelpt op zijn beurt ontstekingen. Overigens is de massagestand ook lekker voor mensen die al gezond tandvlees hebben.

Laat je gebit wennen aan een flosapparaat – Wanneer je een flosapparaat voor het eerst gebruikt, kan het zijn dat je tandvlees gaat bloeden of dat je gebit gevoelig aanvoelt. Dit is normaal, want je gebit moet even wennen aan een flosapparaat. Begin daarom ook op een lage intensiteit en bouw het langzaam op naar de stand die je prettig vindt. Uiteindelijk wordt je tandvlees en je gebit gezonder en sterker. 

Het waterreservoir

Het is belangrijk om te kijken naar de draagbaarheid en de inhoud van het waterreservoir. De meeste flosapparaten hebben een geïntegreerd waterreservoir, maar er zijn ook apparaten met een losstaande houder waar het reservoir in zit.

Als het reservoir in de houder is verwerkt, zit het flosapparaat met een dunne tube vast aan de houder. Dit maakt het gebruik ervan iets minder flexibel, maar het het flosapparaat zelf is uiteindelijk draagbaarder, omdat je geen last hebt van het extra gewicht van het reservoir.

Met een groot reservoir doe je langer – dat is niet gek, toch? Hoewel tussendoor het reservoir bijvullen niet veel moeite kost, is het toch fijner als je er een hele flosbeurt ononderbroken mee door komt. Een reservoir van 100 milliliter is hiervoor al snel te klein. Ik raad je daarom aan om een reservoir van 500 milliliter te nemen. Dit is genoeg voor een sessie van 90 seconden.

Check ook of het flosapparaat draaibaar is als het om eentje gaat met een ingebouwd reservoir. Dat maakt het mogelijk om vanuit elke houding te flossen zonder er een waterballet van te maken. 🌊

Houd er bovendien rekening mee dat je elke dag vers water gebruikt, want in stilstaand water komen sneller bacteriën en micro-organismen.

Stroomvoorziening

Er zijn zowel flosapparaten die werken met een stroomkabel als draadloze apparaten die werken op een accu. Een stroomkabel beperkt je bewegingsvrijheid, want je moet altijd in de buurt van een stopcontact staan. Je hebt daarentegen meestal wel een groter waterreservoir ter beschikking als je voor een bekabeld model gaat.

Een draadloos model geeft meer bewegingsvrijheid, maar je moet rekening houden met de accuduur en de oplaadtijd. Daarnaast ligt het minder lekker in de hand en voelt het zwaarder aan, omdat het waterreservoir in het flosapparaat zelf zit. Een draadloze variant is wel handiger op reis of als je geen stopcontacten in je badkamer hebt.

Afbeelding van iemand die flost.

Timer

Te lang flossen beschadigt je tandvlees, dus het is handig als flosapparaten een ingebouwde timer hebben. Deze trilt automatisch na (doorgaans) 30 seconden, zodat je precies weet wanneer het tijd is om een ander deel van je gebit onder handen te nemen. Dit zorgt voor een gelijkmatige reiniging en voorkomt onnodige schade aan je tandvlees.

Mondwater

Alleen water gebruiken in het flosapparaat is in principe voldoende, want hierna poets je toch nog je tanden. Bij veel modellen kun je echter ook wat mondwater bij je water in het reservoir doen. Dit is niet noodzakelijk, maar zorgt wel voor een extra fris gevoel.

Geschikt voor melkgebit

De meeste flosapparaten zijn niet geschikt voor een melkgebit. Gaat een kind het flosapparaat gebruiken? Wees er dan zeker van dat je een model kiest dat geschikt is voor kinderen. Kies bovendien een apparaat met meerdere standen en ga voor een lage intensiteit, zodat de straal niet te intens is voor het melkgebit.

Accessoires

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de meegeleverde accessoires. Denk aan een reisetui, een docking station voor het flosapparaat en extra opzetstukjes (flostips).

Er zijn verschillende soorten flostips. Zo zijn er flostips speciaal voor een beugel, voor diepe reiniging, voor tandplak verwijdering en voor je tong. Sommige apparaten hebben zelfs een tandenborstel opzetstuk.

Het is goed om de flostips om de paar maanden te vervangen. Ook daarom is het handig als een flosapparaat met meerdere flostips wordt geleverd, alleen al omdat er misschien meer mensen in je huishouden die het apparaat willen gebruiken. Vaak hebben deze flostips verschillende kleuren, zodat iedereen zijn eigen flostip met een eigen kleurtje heeft.

De 5 beste flosapparaten op een rij

1. Waterpik Ion

1. Waterpik Ion
Draadloos: Ja
Geschikt voor melkgebit: Nee
Inhoud waterreservoir: 200 ml
Te gebruiken met mondwater: Ja
Speciale poetsstanden: Intense verzorging, Ontstoken tandvlees, Gevoelige tanden
Aantal snelheden: 3

2. EcoFrenzy Kids Floss Picks

2. EcoFrenzy Kids Floss Picks

3. Spotlight Water Flosser with UV

3. Spotlight Water Flosser with UV

4. Crayola Twistables Flossers

5. Bambo Earth Natural Dental Floss

5. Bambo Earth Natural Dental Floss

Veelgestelde vragen over flosapparaten

Met deze antwoorden op de veelgestelde vragen over flosapparaten maak je pas écht een goede keuze.

Hoe gebruik je een flosapparaat?

Een flosapparaat werkt zeer eenvoudig. Vul eerst het reservoir met lauw water, stel het apparaat in op de juiste intensiteit, plaats vervolgens de tip in je mond, richt de tip op je tandvleesrand en spray het water tussen je tanden.

Het is verstandig om van achteren naar voren te werken, dus begin bij je kiezen en ga zo heel je gebit langs. Hang hierbij boven de wasbak, zodat het water in de wasbak valt.

Hoe maak je een flosapparaat schoon?

Gooi na gebruik het waterreservoir leeg in de wasbak en maak het goed droog. Zo voorkom je dat er bacteriën in komen. Reinig het reservoir eens per maand wat grondiger. Gebruik hiervoor een sopje. Hoewel sommige modellen vaatwasserbestendig zijn, is het geen goed idee hem in de vaatwasser te stoppen: het hete water en de chemicaliën hebben geen positief effect op het plastic.

Droog het geheel na de poetsbeurt hoe dan ook goed af, zodat je geen afwasmiddel binnenkrijgt bij je volgende flosbeurt!

Moet je je tanden nog poetsen als je een flosapparaat gebruikt?

Ja. Een flosapparaat is geen vervanging van het poetsen, maar een aanvulling. Tandpasta bevat ingrediënten die je tanden beschermen tegen tandbederf en gaatjes. Deze stofjes zitten niet in een flosapparaat. Blijf daarom twee keer per dag poetsen na het gebruik van het flosapparaat.

Moet je eerst een flosapparaat gebruiken of je tanden poetsen?

Gebruik eerst een flosapparaat en poets daarna je tanden. Je verwijdert zo meer tandplak en zorgt ervoor dat fluoride uit je tandpasta op je tanden achterblijft. Fluoride is een beschermend stofje dat bedoeld is om op je tanden te blijven zitten na je poetsbeurt.

Als je eerst je tanden poetst en daarna het flosapparaat gebruikt, spoel je die fluoride van je tanden af, waardoor je tandpasta minder effectief is.

Welk flosapparaat moet ik hebben?

Wat ik een fijn flosapparaat vind, vind jij misschien wel helemaal niks. Ik kan je daarom helaas niet vertellen welke de beste is. Mijn advies: bedenk goed welke eigenschappen je belangrijk vindt en kies op basis daarvan een flosapparaat binnen je budget uit. In de top 5 kun je de populairste apparaten alvast met elkaar vergelijken.

DraadloosAantal snelheden
1Waterpik IonJa3
2EcoFrenzy Kids Floss PicksJa3
3Spotlight Water Flosser with UVJa3
4Crayola Twistables FlossersJa3
5Bambo Earth Natural Dental FlossJa3

Waterpik Ion

Draadloos: Ja

Aantal snelheden: 3

EcoFrenzy Kids Floss Picks

Draadloos: Ja

Aantal snelheden: 3

Spotlight Water Flosser with UV

Draadloos: Ja

Aantal snelheden: 3

Crayola Twistables Flossers

Draadloos: Ja

Aantal snelheden: 3

Bambo Earth Natural Dental Floss

Draadloos: Ja

Aantal snelheden: 3

Conclusie

Zo moeilijk is het niet om het juiste flosapparaat te kiezen. Als je maar let op de flosmethode, het aantal standen, het aantal flostips, de inhoud van het waterreservoir, de stroomvoorziening, de timer, de mogelijkheid om mondwater toe te voegen en de accessoires. Als je een klein kind hebt, let er dan op of het flosapparaat geschikt is voor een melkgebit. Houd ook rekening met je budget. 💸

Ik hoop dat deze koopgids en de top vijf je heeft geholpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu