Onze categorieën
Over onsContact

Witte Tanden door de Beste elektrische Tandenborstel

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 11.08.2021 - Updated 07.11.2022
Witte Tanden door de Beste elektrische Tandenborstel

Iedereen kent het wel: het is weer tijd om de tandarts te bezoeken, en ondanks hoe trouw je bent aan aan je tandenpoetsregime, ben je toch bang voor een gaatje in je tanden. 🦷 Goed poetsen gaat nu nog eenvoudiger met de beste elektrische tandenborstel! Zo maak je op een makkelijke manier jouw tanden stralend schoon en vrij van tandplak. Hieronder lees je over de top 5 beste elektrische tandenborstels en waar je op let bij de aankoop ervan!

Waarom een elektrische tandenborstel kopen?

De borstelkop van de elektrische tandenborstel beweegt heen en weer of draait rond. Daardoor poets je efficiënter. Je hoeft minder grote bewegingen te maken, terwijl het resultaat beter is dan bij een gewone tandenborstel. De elektrische tandenborstel beweegt namelijk op een veel kleinschaligere, nauwkeurigere manier.

Bovendien is elektrisch poetsen goed voor jouw gebit, omdat je de randjes van het tandvlees ook poetst en makkelijker bij moeilijk te bereiken plekjes komt. Je verwijdert hierdoor meer etensresten, bacteriën, vuil, tandplak en indirect ook de hoeveelheid tandsteen. Door elektrisch te poetsen heb je 22% minder kans op tandvleesproblemen en 18% minder kans op tandbederf.

De meeste elektrische tandenborstels hebben poetssensoren die aangeven wanneer je te hard poetst. Zo zorg je er ook meteen voor dat je je tandglazuur en tandvlees niet beschadigt als je enthousiast poetst.

Twee minuten je tanden poetsen is best moeilijk. Veel mensen hebben daar het geduld niet voor en het is ook nog eens lastig bij te houden. Door nieuwe technologieën op de elektrische tandenborstels poets je nu zelfs met een timer, zo poets je nooit meer te kort of te lang.

Nadelen

Voor gevoelig tandvlees is een elektrische tandenborstel misschien niet geschikt. Je ervaart hierdoor de snelle bewegingen sneller als pijnlijk op gevoelige tandvlees. In dit geval is het wellicht fijner om een tandenborstel te nemen waarbij je zelf het tempo bepaalt. Die zie je niet heel veel, maar ze zijn wel te vinden.

Hoewel de prijs van een elektrische tandenborstel bovendien hoger ligt, gebruik je een elektrische tandenborstel langer dan een gewone tandenborstel. Je verwisselt alleen af en toe het opzetstuk.

Uiteindelijk is een combinatie tussen een goede poetstechniek, een elektrische tandenborstel, een goed flosapparaat, de beste tandpasta en goed mondwater de gouden combinatie voor een mooi, schoon en gezond gebit.

Oral-B iO Series 9

Oral-B iO Series 9
Bekijk op Coolblue

Philips Sonicare 4100 Power Toothbrush

Philips Sonicare 4100 Power Toothbrush
Timer: Ja
Smartfuncties: Geen smartfuncties
Oplaadtijd: 0.75 uur
Poetsdruksensor: Ja, met trilsensor
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Oral-B Kid's Color Changing Electric

Oral-B Kid's Color Changing Electric

Elektrische tandenborstel: Hoe maak ik de beste koop?

Met een groot assortiment aan allemaal op elkaar lijkende elektrische tandenborstels, is het lastig om een keuze te maken. Maar als je weet waarop je moet letten, vind je makkelijk de elektrische tandenborstel die het beste bij jou past. Hieronder staat alles voor je op een rijtje.

Vorm borstelkop

Je kiest tussen een elektrische tandenborstel met een ronde of ovale borstelkop. De twee grootste aanbieders hebben elk een eigen borstelkop. De tandenborstels van Oral-B hebben een ronde kop en de tandenborstels van Philips een ovale borstelkop.

Beide borstelkoppen zijn effectief en reinigen het gebit beter dan een traditionele tandenborstel. De ronde borstelkop draait heen en weer. Dit geeft het allerbeste resultaat, omdat je goed bij moeilijke plekken in het gebit komt en je de tanden individueel poetst. Je gaat dus niet heen en weer met de tandenborstel, maar poetst per tand. Deze andere manier van poetsen kan even wennen zijn.

Wil je op dezelfde manier blijven poetsen, dan is de ovale borstelkop voor jou het beste. De haartjes trillen bij deze borstelkop op en neer. Je kunt hierbij de vertrouwde poetsbeweging blijven maken of ook per tand poetsen.

Borstelkoppen verschillen in zachtheid. Soft of medium is voor de meeste mensen goed genoeg. Hard zou ik niet aanraden, omdat het niet veel beter reinigt en bovendien je tandvlees sneller beschadigt.

Poetstechniek

Er zijn drie poetstechnieken: sonisch, 2D-roterend en 3D-roterend. Sonisch hoort bij de ovale borstelkoppen. Zo'n borstelkop beweegt niet alleen heen en weer, maar trilt ook naar boven en beneden.

Ronde borstelkoppen zijn roterend, waarbij een roterende 2D-borstel alleen ronddraait. Een roterende 3D-borstel draait rond en pulseert.  

Rotaties en pulsaties

Het aantal rotaties en pulsaties geeft aan hoeveel bewegingen een borstelkop per minuut maakt. Een hoger getal zorgt voor een grondigere reiniging. Het aantal bewegingen bij een normale tandenborstel ligt ongeveer op de 600 per minuut, terwijl een elektrische tandenborstel al snel boven de 5000 bewegingen per minuut ligt!😱

Een tandenborstel met een minimum van 20.000 bewegingen per minuut is een pre. Dit zorgt voor het schoonste gebit en het beste resultaat.

Persoon houdt elektrische tandenborstel vast.

Timer

Het is aanbevolen om ongeveer twee minuten lang je tanden te poetsen, maar veel mensen komen niet aan die tijd. Wil je dat makkelijker timen? Dan is een tandenborstel met timer de ideale oplossing.

Steeds vaker zie je ook tandenborstels met een interval timer. Die geven een seintje als 30 seconden voorbij zijn. Je houdt bij wanneer het tijd is om van kant te verwisselen, zodat elke kant evenveel aandacht krijgt.

Poetsstanden

Goedkope elektrische tandenborstels hebben slechts 1 of 2 poetsstanden. De wat duurdere modellen hebben meestal meer. Dat is handig, omdat jij de stand kan gebruiken die fijn voor jou en jouw tanden is. Een gevoelige poetsstand voor een gevoelig gebit of een snelle poetsstand voor een snelle opfrisbeurt – kies welke jij prettig vind!

Verschillende poetsstanden zijn niet noodzakelijk, omdat een andere stand je gebit niet extragoed reinigt. Een enkele stand is al voldoende om je tanden mooi schoon te krijgen. Het gaat hierbij meer om comfort en gebruiksgemak.

Poetsdruksensor

Bij gevoelig tandvlees is een poetsdruksensor een must. Wanneer je te hard met je tandenborstel drukt, geeft de poetsdruksensor een signaal. Dit is meestal een brandend lampje, of een extra sterke trilling. Zo druk je niet onbewust te hard op je tanden en tandvlees, waardoor je een kleinere kans hebt om het te beschadigen.

Gebruikerstijd en oplaadtijd

Niets is vervelender dan als je elektrische tandenborstel leeg is net als je hem wilt gebruiken. De accuduur is daarom belangrijk om op te letten. Met een volledig opgeladen tandenborstel poets je gemiddeld een tot twee weken.

De oplaadtijd varieert meestal tussen de 12 en 24 uur. Er zijn tegenwoordig ook snelladers verkrijgbaar waardoor je tandenborstel binnen een uur opgeladen is.

Laat hem uit de lader – Het is niet goed voor je elektrische tandenborstel om hem continue op te laden. Hoewel het lekker makkelijk is om elke keer na het gebruik de tandenborstel aan de lader te leggen, raad ik het niet aan. De accu slijt hierdoor sneller. Probeer altijd de batterij tussen de 20% en 80% te houden, zodat jouw elektrische tandenborstel het langst mee gaat.

App

Sommige elektrische tandenborstel koppel je via Bluetooth aan een app. Je ontvangt poetsadvies, informatie en tips over het tandenpoetsen. Zo houd je bij hoe vaak je poetst, of je lang genoeg poetst, of je goed poetst, en krijg je verbeterpunten te zien. Zo blijft geen enkele steen ongedraaid. De app laat je ook doelen stellen en registreren wanneer je een nieuwe opzetborstel erop zet, waardoor je in de app terugziet wanneer deze aan vervanging toe is!

Voor kinderen zijn de apps ingericht op een interactieve manier, zodat ze zich vermaken tijdens het poetsen. Ze luisteren liedjes, verdienen stickers of punten en kijken zelfs filmpjes tijdens het poetsen. Door de app te gebruiken, poetsen kinderen gemiddeld langer hun tanden. Wat natuurlijk cruciaal is voor jonge melktandjes.

Usb-aansluiting

Ga je wel eens op reis en heb je geen zin om de oplader mee te nemen? Daar is nu een oplossing voor! Sommige elektrische tandenborstels hebben de mogelijkheid om op te laden via usb. Je laat je oplaadstation lekker thuis, want je plugt je tandenborstel in op bijvoorbeeld je (compatibele) telefoonoplader.

Kam, potje oorstaafjes, borsteltje, elektrische tandenborstel en tandpasta liggen op een rijtje naast elkaar.

Gewicht

Een lichtere tandenborstel is over het algemeen beter te gebruiken. Zeker wanneer je snel pijn krijgt aan je armen van het tandenpoetsen, is een lichte tandenborstel aan te raden. Er zijn ook verschillende handgrepen voor een groter poetsgemak.

Budget

De prijzen van elektrische tandenborstels variëren enorm. Zo liggen sommige rond de € 20 en sommige rond de € 200. Bekijk de specificaties en welke opties jij fijn vind voor je toekomstige elektrische tandenborstel, want dit bepaalt deels in welke prijsklasse je moet kijken. Meer functies en extra's kosten meestal meer geld. Is je budget aan de krappe kant, dan moet je waarschijnlijk genoegen nemen met een simpeler model.

Opzetborstels vervang je eens in de drie maanden. Het is dus fijn als er extra opzetborstels bij de tandenborstel zitten, zodat je even vooruit kan en geen extra geld hoeft uit te geven aan losse opzetborstels.

De 5 beste elektrische tandenborstels op een rij

1. Oral-B iO Series 9

2. Philips Sonicare 4100 Power Toothbrush

2. Philips Sonicare 4100 Power Toothbrush
Poetstechniek: Sonisch: vibrerend
Timer: Ja
Smartfuncties: Geen smartfuncties
Oplaadtijd: 0.75 uur
Voedingstype: Batterij
Poetsdruksensor: Ja, met trilsensor
Bewegingen per minuut: 62.000

3. Oral-B Kid's Color Changing Electric

3. Oral-B Kid's Color Changing Electric

4. Philips Sonicare 9900 Prestige

4. Philips Sonicare 9900 Prestige
Poetstechniek: Sonisch: vibrerend
Timer: Ja
Smartfuncties: Automatisch instellen persoonlijk programma, Indicator voor vervangen opzetborstel, Kunstmatige intelligentie, Poetsanalyse en poetsbegeleiding
Oplaadtijd: 16 uur
Voedingstype: Batterij
Poetsdruksensor: Ja, met licht- en trilsensor
Bewegingen per minuut: 62000

5. Quip Adult Electric Toothbrush

5. Quip Adult Electric Toothbrush

Veelgestelde vragen over tandenborstels

Hoelang gaat een elektrische tandenborstel mee?

Over het algemeen gaat een elektrische tandenborstel tussen de 3 en 5 jaar mee. Het opzetstuk moet je ongeveer om de 3 maanden vervangen.

Is elektrisch tandenpoetsen beter?

Ja! Een elektrische tandenborstel maakt meer bewegingen per seconden dan een handtandenborstel. Hierdoor verwijder je meer etensresten, bacteriën en tandplak. Door elektrisch te poetsen heb je 22% minder kans op tandvleesproblemen en 18% minder kans op tandbederf.

Je komt makkelijker bij lastige plekken in je mond en door de timer, die op veel elektrische tandenborstels zit, poets je langer je tanden.

Hoe moet je poetsen met een elektrische tandenborstel?

Poetsen met een elektrische tandenborstel werkt net iets anders dan het poetsen met een gewone tandenborstel. Bij elektrische tandenborstels met een ronde borstelkop poets je elke tand of kies individueel. Je pakt de hele tand, poetst die een paar seconden en gaat daarna verder naar de volgende tand of kies.

Bij elektrische tandenborstels met een ovale borstelkop zijn er twee mogelijkheden. Je poets hetzelfde als met een gewone tandenborstel, of je poetst elke tand individueel. Je kan altijd aan de tandarts of mondhygiëniste een poetsinstructie vragen als je niet precies weet hoe je goed moet poetsen.

Kan een elektrische tandenborstel het tandvlees of het tandglazuur beschadigen?

Als je op de juiste manier jouw tanden poetst, beschadigt de tandenborstel je tandvlees of tandglazuur niet. Poets je te hard, dan loop je wel risico, maar dat geldt ook voor te hard poetsen met een gewone handtandenborstel.

Welke elektrische tandenborstel moet ik hebben?

Jij bepaald helemaal zelf welke elektrische tandenborstel jij moet hebben met behulp van deze koopgids. Welke het beste bij jou past hangt af van jou voorkeuren. Hieronder staan wel nog een keer de beste elektrische tandenborstels en hun specificaties!

PoetstechniekTimerSmartfunctiesOplaadtijdVoedingstypePoetsdruksensorBewegingen per minuut
1Oral-B iO Series 9
2Philips Sonicare 4100 Power ToothbrushSonisch: vibrerendJaGeen smartfuncties0.75 uurBatterijJa, met trilsensor62.000
3Oral-B Kid's Color Changing ElectricSonisch: vibrerendJaGeen smartfuncties0.75 uurBatterijJa, met trilsensor62.000
4Philips Sonicare 9900 PrestigeSonisch: vibrerendJaAutomatisch instellen persoonlijk programma, Indicator voor vervangen opzetborstel, Kunstmatige intelligentie, Poetsanalyse en poetsbegeleiding16 uurBatterijJa, met licht- en trilsensor62000
5Quip Adult Electric ToothbrushSonisch: vibrerendJaAutomatisch instellen persoonlijk programma, Indicator voor vervangen opzetborstel, Kunstmatige intelligentie, Poetsanalyse en poetsbegeleiding16 uurBatterijJa, met licht- en trilsensor62000

Oral-B iO Series 9

Philips Sonicare 4100 Power Toothbrush

Poetstechniek: Sonisch: vibrerend

Timer: Ja

Smartfuncties: Geen smartfuncties

Oplaadtijd: 0.75 uur

Voedingstype: Batterij

Poetsdruksensor: Ja, met trilsensor

Bewegingen per minuut: 62.000

Oral-B Kid's Color Changing Electric

Poetstechniek: Sonisch: vibrerend

Timer: Ja

Smartfuncties: Geen smartfuncties

Oplaadtijd: 0.75 uur

Voedingstype: Batterij

Poetsdruksensor: Ja, met trilsensor

Bewegingen per minuut: 62.000

Philips Sonicare 9900 Prestige

Poetstechniek: Sonisch: vibrerend

Timer: Ja

Smartfuncties: Automatisch instellen persoonlijk programma, Indicator voor vervangen opzetborstel, Kunstmatige intelligentie, Poetsanalyse en poetsbegeleiding

Oplaadtijd: 16 uur

Voedingstype: Batterij

Poetsdruksensor: Ja, met licht- en trilsensor

Bewegingen per minuut: 62000

Quip Adult Electric Toothbrush

Poetstechniek: Sonisch: vibrerend

Timer: Ja

Smartfuncties: Automatisch instellen persoonlijk programma, Indicator voor vervangen opzetborstel, Kunstmatige intelligentie, Poetsanalyse en poetsbegeleiding

Oplaadtijd: 16 uur

Voedingstype: Batterij

Poetsdruksensor: Ja, met licht- en trilsensor

Bewegingen per minuut: 62000

Conclusie

Neem je een elektrische tandenborstel met een ronde of ovale borstelkop? Poetsdruksensor of een timer? Het maakt niet uit, jij gaat hoe dan ook een goede keuze maken. Dankzij de beste elektrische tandenborstel lach jij de hele dag met jouw stralende witte tanden!😁

Heb jij nog tips voor het kiezen van een elektrische tandenborstel? Laat het me dan zeker weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu