Onze categorieën
Over onsContact

Gemak en mobiliteit met de Beste iPad

avatar
Auteur: Maura van der Vleuten
Published 26.01.2022 - Updated 30.07.2023
Gemak en mobiliteit met de Beste iPad

Hoi! Fijn dat je hier terecht bent gekomen en een kijkje neemt op deze pagina! We weten dat er ontzettend veel producten te vinden zijn op het internet en gaan je helpen een keuze te maken. Lees snel verder!

Als je alvast vragen of suggesties hebt over wat je graag in dit artikel terug zou zien, houd die dan vooral in gedachten en laat het ons weten na de 5 topkeuzes te hebben bekeken!

Apple iPad Air (2022)

Apple iPad Air (2022)
Opslagcapaciteit: 64 GB
Bekijk op Bol.com

Apple iPad Pro 12.9 (M2,

Apple iPad Pro 12.9 (M2,
Opslagcapaciteit: 128 GB
Bekijk op Bol.com

Apple iPad mini (6th Gen,

Apple iPad mini (6th Gen,
Bekijk op Bol.com

iPad: Hoe maak ik de beste koop?

Er zijn een aantal eigenschappen waar je bij stil moet staan voor de aanschaf van een iPad. Die eigenschappen bespreken we binnenkort in een koopgids. Op het moment is de redactie druk bezig met het verzamelen van informatie over iPads. Wel hebben we alvast de 5 beste modellen voor je online gezet in een handige lijst!

Formaat

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Een iPad heeft vrijwel dezelfde functionaliteiten als een iPhone, maar dan een groter scherm. Een iPad is dan ook handig om te gebruiken voor bijvoorbeeld gamen of het kijken van films of series. Over het algemeen zorgt het grote scherm voor meer overzicht, hierdoor is het ook zeer geschikt voor zakelijk gebruik.

iPads komen in verschillende formaten op de markt, en het is geheel persoonlijk welke grootte het beste bij jou past. Over het algemeen liggen de de maten tussen de 8 en 13 inch. Hierbij is een iPad van 8 inch of een 8 inch tablet net iets groter dan een smartphone, en een iPad van 13 inch dezelfde grootte als het scherm van een kleine laptop.

Het is logisch dat hoe groter het scherm is, hoe grote de iPad in totaal is. Een iPad bestaat dat ook voornamelijk uit scherm met een dunne rand eromheen. Denk bij het maken van je keuze eraan dat een kleine iPad makkelijker mee te nemen is. Een grote iPad biedt meer overzicht en werkt beter in combinatie met bijvoorbeeld een Apple Pencil om lekker te tekenen.

Het kiezen van een model

Apple verdeeld elke reeks iPads in een aantal vormen; iPad mini, iPad, iPad Air en iPad pro. Hierachter komt de generatie, versie of het jaartal te staan zodat er makkelijk onderscheidt gemaakt kan worden van de vorige editie. Elke generatie is op bepaalde vlakken beter dan zijn voorganger.

Het instapmodel is hierbij altijd de iPad, zonder toevoegingen. De prijs van deze versie is het laagst, maar dit wil ook zeggen dat de processor het traagst is. Hierbij is de iPad vooral geschikt voor standaardtaken als e-mails en het kijken van films en series. De afgelopen jaren heeft deze een scherm van 10.2 inch.

Hierna krijgen we de iPad Mini, en de naam verraadt al dat dit het kleinste model is uit de reeks. Wat je echter niet zou verwachten is dat de iPad mini duurder is dan de gewone iPad. Ondanks dat het scherm kleiner is, is de processor beter en kan deze zwaardere taken uitvoeren.

Hierna komt de iPad Air, en deze is weer een stukje beter dan de iPad Mini. Deze variant heeft een betere processor, camera en een groter scherm. Hierbij is het scherm de laatste jaren 10.9 inch.

Het absolute zwaargewicht is de iPad Pro. Deze heeft het grootste scherm en de beste processor. Hierbij kun je vaak kiezen uit twee varianten; eentje van 11 inch en een van 12.9 inch.

Ook qua RAM komt het Pro-model met twee verschillende opties. Als je een model met een geheugen tot 1 TB kiest, dan hebben deze 8 GB RAM-geheugen. Bij de modellen die tussen de 1 en 2 TB geheugen zitten, is er 16 GB RAM ingebouwd.

Natuurlijk komt het duurste, en beste model met nog meer perks. Het Pro-model heeft betere speakers en de mogelijkheid tot meer opslag. Daarnaast heeft deze als enige in de reeks een Thunderbolt aansluiting. Hieronder zet ik nog een aantal zaken op een rij waarmee het Pro-model zich onderscheidt van de rest:

 • 120 Hz scherm: Dit zorgt voor meer vloeiend beeld en fijner scrollen. Ook in combinatie met een Apple Pencil is dit een hele verbetering. Het voelt echter en preciezer aan.
 • 120 FPS: Deze verversingsnelheid is ideaal voor gamers, maar om dit bij te benen moet het GPU hard werken. Dit kan dan ook alleen bij de iPad pro. Naast gamen zorgt het ook voor een vloeiendere weergave bij video's.
 • Helderheid: Bij de iPad pro van 11 inch is een indrukwekkende helderheid van 600 nits ingebouwd. Bij de versie van 12.9 is dit zelfs 1000 nits.
 • Face ID: Deze functie ken je wellicht al als je een nieuwer model iPhone hebt. De Pro versie is echter de enige iPad die hierover beschikt.

Om een lang verhaal kort te maken; de iPad Pro blinkt uit op audiovisueel gebied en geeft meer mogelijkheden door hogere opslag, beter werkgeheugen en snellere data overdacht.

Opslagcapaciteit

Omdat het niet mogelijk is om het geheugen van een iPad uit te breiden is het belangrijk om bij de aankoop meteen voor voldoende te kiezen. De iPad Mini, iPad en iPad Air zijn in twee varianten beschikbaar, namelijk 64 GB of 256 GB. Bij de iPad Pro kun je kiezen tussen 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB en 2 TB.

Het is begrijpelijk dat je geen flauw idee hebt hoeveel je uiteindelijk in de praktijk nodig hebt. Daarom heb ik hieronder een handig overzicht voor je klaargezet. Let er wel op dat iedere software-update die je uitvoert opslagruimte in beslag neemt en de opslag na verloop van tijd dus steeds kleiner wordt.

OpslagMogelijkheden
64 GBAls je het niet erg vind je iPad regelmatig op te schonen en je deze alleen gebruikt voor standaardtaken is dit voldoende.
128 GBDit is zo ongeveer de norm van een iPad Pro, hierbij hoef je het apparaat niet veel op te schonen.
256 GBDit is voor de normale gebruiker die geen zin heeft de iPad vaak schoon te maken, of voor een grootgebruiker allebei zeer voldoende.
512 GBDit is moeilijk vol te krijgen tenzij je met grafische programma's werken, deze nemen veel ruimte in beslag.
1 TBDit is vooral nodig voor grafische gebruikers die veel bestanden, zoals foto's in RAW-formaat opslaan.
2 TBAls je totaal niet na wil denken over opslagruimte ben je hier aan het goede adres, dit is vrijwel niet vol te krijgen.

Softwareondersteuning

Eens in de zoveel tijd komt er een nieuwe software-update uit voor de iPad. Het is vaak verstandig om deze updates uit te voeren, want deze updates zorgen voor betere prestaties van het apparaat. De fouten die in de huidige software zitten worden opgelost en er zijn nieuwe functies beschikbaar voor het apparaat.

Als je deze updates niet uitvoer dan zijn er verbeteringen die je mist, maar daarnaast zullen ook nieuwe versies van je favoriete apps op den duur niet meer werken. Met dezelfde redenen brengen ook apps nieuwe softwareversies uit, en vanwege bepaalde veiligheidscriteria werken deze dan alleen nog maar vanaf een bepaalde softwareversie van de iPad.

De softwareondersteuning is een periode waarin Apple deze updates aanbiedt. Je kunt het vergelijken met een houdbaarheidsdatum. Als je software geen updates krijgt, gaat deze achterlopen. Hierdoor werken steeds minder functies naar behoren op je appraat.

Het klopt dat Apple geen budgetmodel heeft, maar hiermee maken ze het een beetje goed. De softwareondersteuning is doorgaan een stuk langer dan bij andere merken, en hierdoor gaan ze in theorie dus ook een stuk langer mee.

Batterij

Bij de aanschaf van een elektrisch apparaat is bijna altijd goed om ook op de batterij te letten, zo ook bij een iPad. Het belangrijkste hierbij is de capaciteit. We drukken de capaciteit uit in mAh, hoe meer mAh, hoe langer het apparaat zonder opladen werkt.

Toch is het in de praktijk niet altijd zo dat een batterij met meer mAh langer meegaat. Het hangt vooral af van het gebruik, dus hoeveel apps je gebruikt, hoe stroom intensief deze zijn, de instellingen en het grootte van je scherm.

Daarom is het vooral belangrijk om te kijken naar de batterijduur van de iPad, en hiervoor de gebruikers reviews te lezen voor een daadwerkelijk beeld. Dit is handig omdat deze gebruikers het apparaat met praktijkervaring kunnen beschrijven.

Ook is het handig om te kijken wat de oplaadtijd is, hoe minder hoe beter. Sommige apparaten maken gebruik van snel laden, en dit is al helemaal handig!

Camera

De kwaliteit van de camera van een iPad is voor veel gebruikers erg belangrijk, voor andere is dit helemaal niet van toegevoegde waarde. Ga dus goed na of dit voor jou belangrijk is voordat je hier een tablet op uitzoekt.

Net als bij de camera van een smartphone, is ook de camera van een iPad te gebruiken voor het maken van foto's, video's, het houden van videogesprekken en het scannen van QR-codes. Als je de camera waarschijnlijk vaak gaat gebruiken, is het handig om er één met goede kwaliteit te hebben. Hier komen de specificaties van pas.

Specificaties

Omdat er zoveel verschillende specificaties bij een camera komen kijken is het lastig om het overzicht te bewaren. Maar niet getreurd, ik zal de belangrijkste uitleggen zodat je weet waar je op moet letten.

Over het algemeen betekent dat meer camera's, een betere kwaliteit geven. Deze camera's hebben allemaal een eigen specialisatie en werken vaak samen om een beter eindresultaat te geven. Er zijn verschillende lenzen die gebruik worden, namelijk:

 • Macro: voor het fotograferen van objecten dicht bij de lens.
 • Telephoto: voor het inzoomen en het fotograferen van objecten in de verte.
 • Wide: voor foto’s met een grotere beeldhoek.
 • Ultrawide: voor foto’s met een nóg grotere beeldhoek.

Ook het aantal megapixels en het f-getal (diafragma) van een camera zijn belangrijk, vooral bij het fotograferen in slecht verlichte ruimtes. Voor het maken van video's is vooral de resolutie en aantal frames per second (fps) belangrijk.

De 5 beste iPads op een rij

1. Apple iPad Air (2022)

1. Apple iPad Air (2022)
Opslagcapaciteit: 64 GB

2. Apple iPad Pro 12.9 (M2,

2. Apple iPad Pro 12.9 (M2,
Opslagcapaciteit: 128 GB

3. Apple iPad mini (6th Gen,

4. iPad Pro 12.9 (2022)

4. iPad Pro 12.9 (2022)
Opslagcapaciteit: 128 GB

5. Apple iPad Pro 11 (M2,

5. Apple iPad Pro 11 (M2,
Opslagcapaciteit: 128 GB

Conclusie

Leuk om je aan het einde van dit artikel te zien! We hopen dat we je alvast iets verder bent in je zoektocht naar de beste iPad. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
avatar
Maura van der Vleuten

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu