Onze categorieën
Over onsContact

Een Boterzachte Huid met het Beste Scheerapparaat

Auteur: Charlie Hoeben
Published 18.08.2021 - Updated 18.12.2022
Een Boterzachte Huid met het Beste Scheerapparaat

Lekker gladjes de kroeg in, goed voor de dag komen bij je sollicitatie, of sneller dan ooit tijdens het wielrennen (dit is niet op feiten gebaseerd 🚴🏼) – je krijgt het allemaal voor elkaar met het beste scheerapparaat.

We weten dat flink wat haar op de kin een aantal jaren de trend is, maar wat als je daar geen trek (meer) in hebt? De laatste mode verschuift langzaamaan weer naar een strak, fris, geschoren gezicht. Hieronder staan alvast de beste keuzes, maar lees vooral verder om meer te weten te komen.

Waarom een scheerapparaat kopen?

Omdat je er altijd tiptop uit wil zien, toch? Voor je neusharen gebruik je de beste neustrimmer en voor de rest van je gezichtshaar gebruik je een scheerapparaat. Het beste scheerapparaat maakt dit tot een minutenwerkje. Heb je haast? Dan ben je alsnog in no-time fresh. Het resultaat is heerlijk, maar het scheren zelf is niet altijd even leuk. Daarom maken we het makkelijk voor je. Hier lees je hoe je tot de beste keuze komt.

Ik dat de meeste mannen met een baard een zekere kracht putten uit hun baard. Het haalt een soort oergevoel in je naar boven. Toch kom je (helaas) netter over met een gladgeschoren baard, en zo af en toe is dat wenselijk. In elk mannelijk huishouden moet tenminste een scheerapparaat liggen mocht de dag dat het nodig is aanbreken.

Waarom zou je dan niet meteen het beste scheerapparaat aanschaffen? Lees snel verder om de voordelen hiervan te leren kennen, en te kijken waar je op moet letten. Hieronder staan alvast de beste keuzes met de belangrijkste specificaties.

Persoon die zegt dat hij de ander zijn baard af gaat scheren

Philips Shaver Series 5000 S5466/17

Philips Shaver Series 5000 S5466/17
Type baardgroei: Middel, Licht
Oplaadtijd: 1 uur
Voedingstype: Accu
Reinigingsstation: Nee
Operatie duur: 50 minuut
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Philips Shaver Series 3000X X3003/00

Philips Shaver Series 3000X X3003/00
Type baardgroei: Licht, Middel
Oplaadtijd: 1 uur
Voedingstype: Accu
Reinigingsstation: Nee
Operatie duur: 60 minuut
Bekijk op Bol.com

Philips Shaver Series 7000 S7885/55

Philips Shaver Series 7000 S7885/55
Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar
Oplaadtijd: 1 uur
Voedingstype: Accu
Reinigingsstation: Ja
Operatie duur: 60 minuut
Bekijk op Bol.com

Scheerapparaat: Hoe maak ik de beste koop?

Hoe werkt een scheerapparaat?

Een scheerapparaat werkt met kleine scherpe mesjes die op en neer bewegen in de kop van het apparaat. De haartjes komen tussen die mesjes te zitten en worden door die bewegingen afgesneden. Er bestaan twee systemen: een vibrerend scheerapparaat of roterend scheersysteem. Ze zorgen allebei voor een glad scheerresultaat.

Roterend scheersysteem

In een scheerapparaat met roterend scheersysteem zitten scheerkoppen met daarin cirkels met ronde mesjes. Deze scheerkoppen verhouden zich naar elkaar in een driehoekvorm, zodat roterende scheerapparaten optimaal de contouren van je gezicht kunnen volgen. Voor het beste resultaat scheer je hiermee in korte, ronde bewegingen.

Flexibele scheerkop

Flexibele scheerkoppen zie je alleen bij een roterend scheersysteem. De scheerkop waar de mesjes inzitten kan bewegen waardoor deze de contouren van je gezicht nog beter volgt. De scheerkop beweegt mee op moeilijke plekken, zoals je kaaklijn. Zo zorgt haalt dzee altijd alle haartjes weg. Dit geeft een nog beter scheerresultaat.

Voordelen

 • Draait goed mee met contouren van je gezicht
 • Grote stoppelopvang
 • Beter voor lichte baardgroei
 • Flexibele scheerkop mogelijk

Nadelen

Vibrerend scheersysteem

Een vibrerend scheersysteem heeft een rechthoekige vorm met één scheerkop. Hierin zitten de mesjes achter elkaar. Over deze mesjes zit een stukje ijzerfolie (een soort 'vliesje'). In het ijzerfolie zitten kleine gaatjes waar de haartjes rechtop in komen te staan. Achter dit vliesje zitten de mesjes die de haartjes afsnijden.

Dit scheerapparaat scheert de haartjes iets korter af, maar de messen komen niet in contact met je huid. Dit is daarom de betere optie voor mensen met een gevoelige huid. Voor het beste resultaat scheer je hiermee in lange horizontale en verticale banen.

Voordelen

 • Makkelijk te vervangen scheermesjes
 • Maakt brede banen
 • Beter voor een gevoelige huid
 • Ook prima voor zware baardgroei

Nadelen

 • Maakt meer geluid
Kat die geschoren wordt

Verschillende soorten baardgroei

Ja, er bestaan verschillende soorten baardgroei. Ik ben zelf altijd jaloers als ik een man zie met een prachtig volle baard. Maar niet getreurd, op elke baard past een scheerapparaat. Welke baardgroei heb jij? Hieronder geef ik een indicatie zodat jij weet waar je op moet letten!

Zware baardgroei

De haartjes staan zeer dicht op elkaar en groeien snel. Als je je hand eroverheen haalt voelt het als schuurpapier.

Middelzware baardgroei

De haren staan iets verder uit elkaar en op sommige plekken groeit er geen of weinig haar. Maar als je je baard een tijd laat staan, dan zie je zeker resultaat. Het is vrij zacht als je eroverheen gaat.

Lichte baardgroei

Hierbij staan de haren ver uit elkaar, of het groeit helemaal niet. Het is erg zacht als je eraan voelt omdat er of niks, of donshaar groeit. Laat je hem bijvoorbeeld 3 weken staan? Dan is er weinig resultaat.

Nat of droog?

Sommige scheerapparaten bieden de mogelijkheid om zowel nat als droog te scheren. Hierdoor is het ook mogelijk om onder de douche, of met scheerschuim of scheergel te scheren.

Waarom nat scheren?

Nat scheren komt met voordelen, vooral voor mensen met een gevoelige huid. Krijg je snel last van irritaties en beschadigingen aan je huid na het scheren? Probeer dit dan een keer. Daarnaast voel je je altijd heerlijk fris nadat je je nat hebt geschoren. Bovendien maak je het scheerapparaat naderhand makkelijk onder de kraan schoon.

Voordelen van droog scheren

Droog scheren gaat veel sneller dan nat scheren, en het laat niet zoveel troep achter. Daarnaast zie je beter wat je aan het doen bent omdat je gezicht niet vol met scheerschuim zit.

Wat is het verschil tussen een trimmer en een scheerapparaat?

De producten lijken veel op elkaar. Het grootste verschil is dat je een scheerapparaat gebruikt om de haartjes af te scheren, en een trimmer om de haartjes in te korten. De beste baardtrimmer en ook bodygroomer scheert vrij dicht op de huid als je geen opzetstukje gebruikt, maar het geeft een minder glad resultaat. Met een trimmer, bodygroomer en een goede tondeuse is het ook mogelijk om je hoofd te scheren.

Een ladyshave is overigens hetzelfde als een scheerapparaat, maar dan voor vrouwen. Je gebruikt een ladyshave echter voor je benen en andere lichaamsdelen en niet voor je gezicht. Een ander populair apparaat onder de vrouwen is een harsapparaat.

Een harsapparaat wordt ook wel door mannen gebruikt. Het voordeel van deze manier van ontharen, is dat de haartjes langer wegblijven. Het is daarentegen – net als ontharen met een goede epilator – wel pijnlijker.

Het doel van ontharen met een goed IPL-apparaat is dat de haartjes uiteindelijk niet meer teruggroeien. Dit is vooral ideaal voor vrouwen. Mannen kunnen deze methode uiteraard ook gebruiken, maar omdat de haartjes van mannen vaak stugger en dikker zijn, zijn de resultaten van het ontharen met een IPL-apparaat minder goed bij mannen.

Opzetstukken

Vooral trimmers komen met opzetstukken, maar je ziet ze ook bij sommige scheerapparaten. Deze opzetstukken komen in verschillende lengtes (in millimeter), zodat je je gezichtshaar precies op de lengte scheert die je wenst.

Tegenwoordig bestaan er ook apparaten die zowel trimmen als scheren, maar hierbij krijg je niet het dat supergladde resultaat dat met een scheerapparaat krijgt. Deze scheerapparaten hebben een uitklapbare precisietrimmer.

Batterijduur en opladen

De duur dat je het scheerapparaat kan gebruiken varieert nogal. Er zit nogal een verschil tussen 30 en 60 minuten aan gebruikstijd. Het is goed om dit mee te nemen in je keuze. Ook zit er onderling verschil in hoelang het duurt om op te laden, maar als je deze de nacht voor gebruik aan de lader legt, is er geen probleem.

Bij veel scheerapparaten is het bovendien mogelijk om op te laden terwijl je scheert! Denk er wel aan dat je dan met een kabel zit die je in bedwang moet houden. Daarnaast is dit bij scheerapparaten waarmee je ook nat kan scheren meestal niet mogelijk. Denk er ook aan of er een stopcontact dichtbij is.

Ik adviseer je een scheerapparaat te kiezen met een lange batterijduur. Zo zit je niet met een kabel in de weg tijdens het scheren en kom je niet snel zonder batterij te zitten.

Kapper met tattoeages die een klant opscheert

Onderhoud

Bij scheren hoort viezigheid. Al die huidschilfers en afgeschoren haartjes moeten ergens blijven. Deze komen onder de scheerkop terecht. Maak die na elke scheerbeurt schoon; dat scheelt je later een hoop ellende met mesjes die vast komen te zitten.

Over het algemeen krijg je bij elk scheerapparaat een kwastje, waar je alle haartjes gemakkelijk mee weg haalt. Sommige scheerapparaten komen zelfs met een geheel eigen reinigingsstation die al het werk uit handen neemt!

Reinigingsstation

Een reinigingsstation is een extra apparaat waar je je scheerapparaat ondersteboven in zet. Met één druk op de knop maakt dat station het scheerapparaat vervolgens helemaal schoon. Het reinigingsstation duwt vloeistof langs de scheerkop om hem schoon te maken. Deze vloeistof is op alcoholbasis en is daarom heel effectief niet alleen bij het verwijderen van haartjes en huidschilfers, maar ook bij het steriliseren van het apparaat. Zo verminder je de kans op huidirritatie.

Er zit ook een smeermiddel in het reinigingsstation die de mesjes van je scheerapparaat smeert. Hierdoor gaat hij langer mee en blijft het scherper. Ook laadt het reinigingsstation het scheerapparaat meteen op. Het is zeer multifunctioneel en erg handig. Bovendien reinigt het station het scheerapparaat altijd beter dan wanneer je dit zelf doet.

Let wel op dat je voor een scheerapparaat met reinigingsstation meer geld neerlegt voor het station zelf én voor de reinigingsvloeistof. Ook ben je er meer ruimte aan kwijt in je badkamer.

Ergonomie

Scheer je met regelmaat? Dan moet een scheerapparaat goed in je hand liggen, anders krijg je lichte klachten. De trillingen van het scheerapparaat versnellen deze klachten ook. Veel scheerapparaten komen met een ergonomisch handvat wat deze klachten in ieder geval minimaliseert.

De 5 beste scheerapparaten op een rij

1. Philips Shaver Series 5000 S5466/17

1. Philips Shaver Series 5000 S5466/17
Type baardgroei: Middel, Licht
Geschikt voor nat scheren: Ja
Oplaadtijd: 1 uur
Voedingstype: Accu
Reinigingsstation: Nee
Operatie duur: 50 minuut
Flexibele scheerkop: Ja

2. Philips Shaver Series 3000X X3003/00

2. Philips Shaver Series 3000X X3003/00
Type baardgroei: Licht, Middel
Geschikt voor nat scheren: Ja
Oplaadtijd: 1 uur
Voedingstype: Accu
Reinigingsstation: Nee
Operatie duur: 60 minuut
Flexibele scheerkop: Ja

3. Philips Shaver Series 7000 S7885/55

3. Philips Shaver Series 7000 S7885/55
Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar
Geschikt voor nat scheren: Ja
Oplaadtijd: 1 uur
Voedingstype: Accu
Reinigingsstation: Ja
Operatie duur: 60 minuut
Flexibele scheerkop: Ja

4. Braun Series 5 51-R1000s

4. Braun Series 5 51-R1000s
Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar
Geschikt voor nat scheren: Ja
Oplaadtijd: 1 minuut
Voedingstype: Accu
Reinigingsstation: Nee
Operatie duur: 50 minuut
Flexibele scheerkop: Ja

5. Samillion 6-in-1 Scheerapparaat Mannen Scheerapparaat

5. Samillion 6-in-1 Scheerapparaat Mannen Scheerapparaat
Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar
Geschikt voor nat scheren: Ja
Oplaadtijd: 120 minuut
Voedingstype: Batterij, USB
Reinigingsstation: Nee
Operatie duur: 90 minuut
Flexibele scheerkop: Ja

Veelgestelde vragen over scheerapparaten

Hoelang gaat een scheerapparaat mee?

Dat ligt aan hoeveel je het gebruikt. Een duurzaam scheerapparaat gaat met weinig gebruik tot 10 jaar nee. Gemiddeld ligt dit echter tussen de 4 en 6 jaar. Scheerkoppen moet je met intensief gebruik na ongeveer 1 jaar vervangen.

Kan je beenhaar scheren met een scheerapparaat?

Ja, dit kan. Meestal gebruik je hier een trimmer voor, maar een scheerapparaat is ook mogelijk voor een gladder resultaat. Let wel op dat je het nooit zo glad scheert als met een scheermes.

Wat is het verschil tussen nat en droog scheren?

Bij nat scheren gebruik je aanvullende producten als scheerschuim, scheergel en/of water. Dit kan met een scheermes, maar ook met sommige scheerapparaten. De voordelen van nat scheren is dat het minder huidirritatie oplevert. Wel gaat droog scheren sneller en levert het minder rommel op.

Welk scheerapparaat moet ik hebben?

Dit kan ik niet voor je bepalen, want ik weet niet wat voor jou belangrijk is. Wel is alles hierboven uitgelegd waardoor jij de beste keuze maakt. Ook staan hieronder nogmaals de beste keuzes met de belangrijkste specificaties!

OplaadtijdOperatie duurType baardgroei
1Philips Shaver Series 5000 S5466/171 uur50 minuutMiddel, Licht
2Philips Shaver Series 3000X X3003/001 uur60 minuutLicht, Middel
3Philips Shaver Series 7000 S7885/551 uur60 minuutLicht, Middel, Zwaar
4Braun Series 5 51-R1000s1 minuut50 minuutLicht, Middel, Zwaar
5Samillion 6-in-1 Scheerapparaat Mannen Scheerapparaat120 minuut90 minuutLicht, Middel, Zwaar

Philips Shaver Series 5000 S5466/17

Oplaadtijd: 1 uur

Operatie duur: 50 minuut

Type baardgroei: Middel, Licht

Philips Shaver Series 3000X X3003/00

Oplaadtijd: 1 uur

Operatie duur: 60 minuut

Type baardgroei: Licht, Middel

Philips Shaver Series 7000 S7885/55

Oplaadtijd: 1 uur

Operatie duur: 60 minuut

Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar

Braun Series 5 51-R1000s

Oplaadtijd: 1 minuut

Operatie duur: 50 minuut

Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar

Samillion 6-in-1 Scheerapparaat Mannen Scheerapparaat

Oplaadtijd: 120 minuut

Operatie duur: 90 minuut

Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar

Conclusie

Nu weet je alle ins and outs over hoe je de beste koop maakt! Klik vooral op de links om de producten nog een keer goed te bekijken. Voel jij je na je scheerbeurt ook zo heerlijk fris met dat zachte briesje op je huid? Laat het me hieronder vooral even weten. Bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu