Onze categorieën
Over onsContact

Kort en Krachtig met de Beste Tondeuse

Auteur: Charlie Hoeben
Published 30.09.2021 - Updated 23.06.2022
Kort en Krachtig met de Beste Tondeuse

Als je kiest voor een lekker kort koppie, dan is het handig om meteen de beste tondeuse in huis te halen. Stel je voor dat je per ongeluk een trimmer koopt en hij op de helft van je hoofd vast blijft hangen! 😨 Gelukkig help ik je bij het maken van de ideale keuze. Zo zie je er binnen no-time heerlijk fris uit. Hieronder staan vast de beste tondeuses van het moment, maar lees vooral verder om te weten wat voor jou persoonlijk nodig is.

Waarom een tondeuse kopen?

De keuze is gemaakt om je hoofd te millimeteren, je baard af te scheren of je wil je partner je thuis een opscheer laten geven. Hier is allemaal een tondeuse voor nodig! Het verschil in tondeuses is groot en de markt erg verzadigd. Hoe vind je de tondeuse die bij jou past? Daar help ik je bij!

Een tondeuse is altijd handig om in huis te hebben. Wie weet sluit je dronken een weddenschap af en mag je een vriend van je ineens kaal scheren. Of misschien zijn je tweewekelijkse bezoekjes aan de kapper een beetje prijzig, terwijl je coupe niet per sé meer dan een vaste hand en een handspiegeltje vergt. Hieronder staan alvast de favorieten met de belangrijkste specificaties, maar lees vooral verder om te leren waar je op moet letten bij je aanschaf!

Wahl Color Pro Plus Hair

Wahl Color Pro Plus Hair
Meegeleverde accessoires: Elektrische voetvijl , Beschermkap , Gezichtsepilator , Gezichtsreinigingsborstel , Oplaadstation , Opzetstuk voor droge huid , Opzetstuk voor gevoeilige zones , Opzetstuk voor gevoelige huid , Pincet , Reisetui , Trimmer opzetstuk
Voedingstype: Lichtnet
Geschikt voor lichaamsdeel: Wenkbrauw , Lichaam , Intiem , Gezicht , Benen , Armen , Oksel
Bekijk op Bol.com

Oster Fast Feed Adjustable Pivot

Oster Fast Feed Adjustable Pivot
Type kapsel: Kort haar: 3 - 15 mm
Geschikt voor lichaamsdeel: Hoofd
Bekijk op Bol.com

Wahl Rapid Clip

Wahl Rapid Clip
Meegeleverde accessoires: Reinigingsborsteltje , Onderhoudsolie
Type kapsel: Gemillimeterd haar: 1 - 3 mm
Oplaadtijd: 0 minuut
Geschikt voor lichaamsdeel: Hoofd
Bekijk op Bol.com

Tondeuse: Hoe maak ik de beste koop?

Hoe maak je de beste keuze voor de tondeuse die bij jou past? Op een aantal dingen moet je letten; die leg ik je hieronder uit.

Hoe werkt het?

Het is best simpel. In de tondeuse zit een motortje en aan het eind zitten mesjes die door de motor aangedreven worden. Deze mesjes maken een zijwaartse beweging langs elkaar af, waardoor je de haren kort afsnijdt. Met een opzetstuk is de lengte vergroot je de ruimte tussen de mesjes en je haar, waardoor je deze minder kort afsnijdt.

Tondeuse of trimmer

Wat is voor jou nodig, een tondeuse of een trimmer? Je moet een trimmer zien als het kleine broertje van de tondeuse. Het is een kleine, lichtere en minder krachtige versie. Een trimmer is niet bedoeld om je hele hoofd mee te scheren, maar meer om het precieze en gedetailleerde werk mee te doen.

Een trimmer of bodygroomer is dan ook niet bedoeld om langer haar mee te scheren; dit blijft snel vast te zitten en dat is geen pretje. Voor een tondeuse is dit geen probleem. Deze is krachtiger en is speciaal gemaakt om door dikker of langer haar te gaan.

Professionele tondeuse?

Als je wat meer onderzoek doet, kom je ze overal tegen. De helft heeft het over een professionele tondeuse, en de andere helft over tondeuses voor thuisgebruik. Maar wat is handig voor jou? Als je het thuis wilt gebruiken, is een professionele tondeuse echt niet nodig! Je zou denken dat ze makkelijker een goed resultaat afleveren, maar niks is minder waar.

Natuurlijk zitten er veel voordelen aan professionele tondeuses. Zo scheren ze beter en is de levensduur langer. Daar komt wel bij kijken dat ze moeilijker te gebruiken en veel duurder zijn. Met een 'gewone' tondeuse voor thuis kom je al een heel eind, en je haar of baard ziet er tiptop uit na het scheren!

Verschillende lengtes

Waar wil je de tondeuse voor gebruiken? Wil je helemaal kaal, dan is een tondeuse met een enkele superkorte stand al genoeg. Maar wil je je haar iets langer laten, dan moet je voor een tondeuse met langere opzetstukken kiezen.

Lang haar

Voor 'lang' haar moet je denken aan een scheerlengte van boven de 20 millimeter. Bij sommige tondeuses gaat dit tot wel 42 mm. Het is handig om hiervoor een tondeuse aan te schaffen met veel verschillende opties. Zo maak je gemakkelijk een mooi verloop in je haar van kort naar lang. Dit zijn vrij specifieke tondeuses.

Middel

Bij middellang haar hebben we het over ongeveer 5 tot 20 mm. Bij veel tondeuses is dit geen probleem. Ook hier is het handig om te kijken naar verschillende lengtestanden, zodat je verzekerd bent van een mooi verloop.

Kort

Dit is waar men de tondeuse het meest voor gebruikt. Wil je gemillimeterd haar of stoppels, dan zit je tot de 3 mm helemaal goed. Voor iets langere 'stekeltjes' ga je tot de 10 mm. Wil je het helemaal glad maken? Dan ben je bij een tondeuse niet aan het goede adres; hiervoor heb je toch echt het beste scheerapparaat of scheermesjes nodig.

Wil je voor altijd van je haar af? Dan biedt een IPL-apparaat de oplossing. Deze is echter ontworpen voor lichaamshaar en hoewel een IPL-apparaat ook door mannen gebruikt kan worden, is de behandeling vaak minder succesvol. De haartjes van mannen zijn namelijk stugger en dikker dan de haartjes van vrouwen.

Baard wordt geschoren van man door kapper

Accu of snoer?

Dit is een erg persoonlijke keuze, maar wel een belangrijke om mee te nemen in je beslissing. Is er überhaupt een stopcontact bij de plek waar je wil scheren? En vind je het niet erg als er constant een draad in de weg zit?

Ik geef zelf de voorkeur aan een tondeuse met een accu. Aangezien ik ook mijn hoofd scheer, is dit veel makkelijker, omdat ik overal zelf bij moet kunnen en dan niet met een irritante kabel te maken hebt. Koop je een tondeuse alleen voor je baard? Dan is een draad een stuk minder hinderlijk. Het handige hieraan is dat het apparaat nooit leeg raakt.

Sommige accu's gaan 15 minuten mee, sommige 1,5 uur. Dit is een erg groot verschil, dus je dient hier goed op te letten. Scheer je veel, dan is het handig om een grote accu te nemen. Anders moet je de tondeuse elke dag aan de oplader leggen. Bij sommige tondeuses is het mogelijk om op te laden terwijl je scheert, maar dit is niet altijd het geval. Ben je hiernaar op zoek, let hier dan specifiek op.

Onderhoud

Ook een tondeuse moet je goed onderhouden. Er komen een hoop kleine haartjes van het scheren af die in het apparaat komen te zitten. Bij de meeste tondeuses zit een klein kwastje waar je de haartjes gemakkelijk mee verwijdert. Doe dit na elke scheerbeurt om de levensduur van het apparaat te verlengen.

Olie

Het is goed om de mesjes eens in de zoveel tijd in te oliën. Zo blijven de messen scherp en soepel lopen. Doe dit ongeveer 1 keer in de 5 scheerbeurten. Het gaat hierbij overigens niet over iets als olijfolie of kokosolie; je hebt speciale onderhoudsolie voor nodig.

Andere manieren van ontharen

Ben je op zoek naar een manier waarbij de haartjes langer wegblijven? Dan zijn een harsapparaat of een epilator goede opties. Deze methoden zijn echter niet geschikt voor baardgroei: dit zou een te pijnlijke ervaring zijn.

Zowel bij harsen als epileren wordt de gehele haar verwijderd. Hierdoor duurt het langer voordat de haar teruggroeit. Denk vooral aan het ontharen van je benen, oksels en bikinilijn bij epileren en harsen. Ook wenkbrauwen zijn geschikt, maar wees voorzichtig.

Een goede ladyshave is ook nog een optie, maar dit is eigenlijk gewoon een mooi vormgegeven scheerapparaat. Je haartjes groeien snel weer terug.

De 5 beste tondeuses op een rij

1. Wahl Color Pro Plus Hair

2. Oster Fast Feed Adjustable Pivot

3. Wahl Rapid Clip

3. Wahl Rapid Clip
Soort oplader: Oplaadstation
Materiaal: Metaal
Verstelbare kammen: Ja

4. Panasonic ER-GP80 Professional Hair Trimmer

4. Panasonic ER-GP80 Professional Hair Trimmer
Materiaal: Kunststof
Bruikbaar tijdens laden: Ja
Verstelbare kammen: Nee

5. Wahl Super Taper

5. Wahl Super Taper
Soort oplader: Stopcontact
Materiaal: Titanium
Bruikbaar tijdens laden: Ja
Verstelbare kammen: Ja

Veelgestelde vragen over tondeuses

Toch nog een paar vragen? Hieronder staan de meest gestelde vragen om je antwoorden te geven!

Hoe gebruik je de opzetstukken van een tondeuse?

Dit verschilt erg per tondeuse. Bij sommige zit er standaard een opzetstuk op die je kan verstellen, bij andere zitten er meerdere opzetstukken op die op een of meerdere lengtes werken. Houd de tondeuse altijd met de messen naar beneden gericht, en de beschermer tegen je hoofdhuid.

Welke stand te gebruiken bij een tondeuse?

Dit ligt helemaal aan hoe kort je je haar af wil scheren. Houd bij gemillimeterd een lengte van 0.1 t/m 3 mm aan. Voor middellang 3 t/m 20. Voor stekels kies je een stand van meer dan 10 mm.

Wat is het verschil tussen een trimmer en een tondeuse?

Een trimmer is gemaakt voor gedetailleerd en licht scheerwerk. Een tondeuse is er voor het zwaardere werk, zoals het scheren van je hoofdhaar. Hier is een trimmer niet geschikt voor.

Welke tondeuse moet ik hebben?

Dat is niet voor mij om te bepalen, want dit is helemaal jouw persoonlijke keus. Maar als het goed is heb je nu genoeg informatie om de ideale keus te maken. Hieronder staan voor de laatste keer de favoriete keuzes van het moment en de belangrijkste specificaties.

Meegeleverde accessoiresVoedingstypeType kapsel
1Wahl Color Pro Plus HairElektrische voetvijl , Beschermkap , Gezichtsepilator , Gezichtsreinigingsborstel , Oplaadstation , Opzetstuk voor droge huid , Opzetstuk voor gevoeilige zones , Opzetstuk voor gevoelige huid , Pincet , Reisetui , Trimmer opzetstukLichtnet
2Oster Fast Feed Adjustable PivotElektrische voetvijl , Beschermkap , Gezichtsepilator , Gezichtsreinigingsborstel , Oplaadstation , Opzetstuk voor droge huid , Opzetstuk voor gevoeilige zones , Opzetstuk voor gevoelige huid , Pincet , Reisetui , Trimmer opzetstukLichtnetKort haar: 3 - 15 mm
3Wahl Rapid ClipReinigingsborsteltje , OnderhoudsolieLichtnetGemillimeterd haar: 1 - 3 mm
4Panasonic ER-GP80 Professional Hair TrimmerTrimmer opzetstuk , Reinigingsborsteltje , Oplaadstation , OnderhoudsolieAccuKort haar: 3 - 15 mm
5Wahl Super TaperTrimmer opzetstuk , Reinigingsborsteltje , OnderhoudsolieUSBKort haar: 3 - 15 mm

Wahl Color Pro Plus Hair

Meegeleverde accessoires: Elektrische voetvijl , Beschermkap , Gezichtsepilator , Gezichtsreinigingsborstel , Oplaadstation , Opzetstuk voor droge huid , Opzetstuk voor gevoeilige zones , Opzetstuk voor gevoelige huid , Pincet , Reisetui , Trimmer opzetstuk

Voedingstype: Lichtnet

Oster Fast Feed Adjustable Pivot

Meegeleverde accessoires: Elektrische voetvijl , Beschermkap , Gezichtsepilator , Gezichtsreinigingsborstel , Oplaadstation , Opzetstuk voor droge huid , Opzetstuk voor gevoeilige zones , Opzetstuk voor gevoelige huid , Pincet , Reisetui , Trimmer opzetstuk

Voedingstype: Lichtnet

Type kapsel: Kort haar: 3 - 15 mm

Wahl Rapid Clip

Meegeleverde accessoires: Reinigingsborsteltje , Onderhoudsolie

Voedingstype: Lichtnet

Type kapsel: Gemillimeterd haar: 1 - 3 mm

Panasonic ER-GP80 Professional Hair Trimmer

Meegeleverde accessoires: Trimmer opzetstuk , Reinigingsborsteltje , Oplaadstation , Onderhoudsolie

Voedingstype: Accu

Type kapsel: Kort haar: 3 - 15 mm

Wahl Super Taper

Meegeleverde accessoires: Trimmer opzetstuk , Reinigingsborsteltje , Onderhoudsolie

Voedingstype: USB

Type kapsel: Kort haar: 3 - 15 mm

Conclusie

Zo, hoe kort ga jij je haar scheren? Ga je voor een gabberkapsel? Laat het me weten! Ik ben al jaren kaal en geen moment spijt gehad; het is heerlijk en makkelijk. 😉

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu