Onze categorieën
Over onsContact

Een Adembenemende Ervaring met de Beste Oled-Tv

Auteur: Charlie Hoeben
Published 23.02.2022 - Updated 12.10.2022
Een Adembenemende Ervaring met de Beste Oled-Tv

Ben je een echte filmfan, maar begin je je te ergeren aan de kwaliteit van je televisie? Zijn de zwartwaardes om te huilen en zie je geen fluit door de hoek waarin je de tv bekijkt? Dan is hier de ideale oplossing voor jou: de beste oled-tv!

Die problemen waar ik het over had? Verleden tijd: kijkgemak ligt in de toekomst. Hieronder staan alvast de beste keuzes, maar lees vooral verder om meer te weten te komen over hoe je het beste model kiest voor in jouw huis.

Waarom een oled-tv kopen?

Een oled-tv is simpelweg het beste dat de televisiewereld op het moment te bieden heeft. Bij geen enkel ander model krijg je zulke goede zwartwaarden, contrastverhoudingen, beeldverversing en reactietijden. Dit zijn geen alledaagse termen, maar elk hiervan geeft aan hoe goed het beeld van je nieuwe tv is!

Snap je niet wat het inhoudt? Begrijpelijk: ik snapte er ook weinig van voor mijn onderzoek. Maar nu wel, dus lees snel verder, want ik leg alles haarfijn uit.

Ben je al bekend met de materie? Dan staan hieronder vast de top 3 keuzes met de belangrijkste specificaties.

Man die zegt dat hij nog een aflevering gaat kijken

LG C3 65-inch OLED (OLED65C3PUA)

LG C3 65-inch OLED (OLED65C3PUA)
HDMI: 4
Schermdiagonaal: 77 inch (196 cm)
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

SAMSUNG 65-Inch OLED S90C (QN65S90C)

SAMSUNG 65-Inch OLED S90C (QN65S90C)
HDMI: 4
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Bekijk op Bol.com

Sony Bravia XR A95L OLED

Sony Bravia XR A95L OLED
Bekijk op Bol.com

Oled-tv: Hoe maak ik de beste koop?

Lees hier snel waar je allemaal op moet letten bij de aankoop van je nieuwe televisie.

Hoe werkt het?

In een oled-televisie zitten zelf oplichtende pixels, waardoor je de beste kijkervaring qua zwartwaarden en contrastverhoudingen krijgt. Er is geen backlight (achtergrondverlichting) dat continu aanstaat betrokken bij oled-panelen; de pixels schakelen zichzelf uit wanneer iets zwart hoort te zijn op het scherm.

Bij 'normale' led-panelen en qled-panelen staat dit backlight continu aan, ook als een deel van een scène zwart hoort te zijn. De led-lampen kunnen zich wel dimmen, maar meer niet: er straalt altijd een beetje licht uit naar de zwarte stukken van een beeld, waardoor zwart eerder donkergrijs lijkt.

Bij oled-tv's bestaat dit probleem niet. Als er een zwart object of donkere schaduw in beeld komt, schakelen de afzonderlijke pixels van de tv zichzelf uit. Deze pixels stralen geen licht uit en staan dus als het ware uit. Hierdoor krijg je de allerbeste zwartwaarden.

De contrastverhoudingen zijn hierdoor ook ongeëvenaard. Het contrast staat voor de hoeveelheid tinten tussen de helderste en de donkerste pixels. De donkerste pixels staan bij oled-panelen uit. Omdat sommige pixels uitgaan als er zwart in het beeld is krijg je een zwartniveau van 0, en zo dus ook oneindige contrastverhoudingen.

Oled tv met boxen voor stenen muur

Formaat

Dit is altijd één van de eerste dingen waar je op let bij de aanschaf van een nieuwe tv. Ben je op zoek naar een joekel? Kijk dan ook eens naar de beste 55 inch tv of zelfs de beste 65 inch tv, maar zorg dat je genoeg ruimte hebt in je kamer.

Let hier dan ook goed op: een te grote tv in een te kleine kamer (of vice-versa) zorgt voor een onprettige kijkervaring. De kijkafstand moet kloppen.

Resolutie

Ze slaan je altijd om de oren met een hoop moeilijke termen bij de aanschaf van een televisie, en één daarvan is de resolutie. We hoorden de termen allemaal al weleens: 8K, 4K, 1080P, UHD, enzovoorts.

Maar wat betekent dit? Tegenwoordig hebben bijna alle televisies een resolutie van 4K, maar hieronder leg ik toch even uit wat de afkortingen inhouden.

Van oorsprong staat de term 'resolutie' voor het aantal pixels waaruit het beeld is opgebouwd, en dus de scherpte van dit beeld.

Wat je moet weten over 4K:

  • De meeste tv's van 50 inch en groter hebben tegenwoordig een resolutie 4K.
  • Dit wil niet altijd zeggen dat de beeldkwaliteit beter is; dat hangt van meerdere factoren af, waaronder het contrastratio.
  • 4K: Dit betekent dat de tv 3.840 × 2.160 pixels heeft.
  • UHD: Dit staat voor 'ultra high definition', en is hetzelfde als 4K.

Om nog even stil te staan bij 8K: dit is niet nodig en de prijs-kwaliteitverhouding is vooralsnog ook behoorlijk ongunstig. Ook deze resolutie krijgt – verwarrend genoeg – soms de naam 'UHD'. Goed op de kleine lettertjes letten dus!

HDR

Dit is de must have in televisieland op het moment, en zeker de moeite waard om naar te kijken. HDR staat voor high dynamic range en dit wil zeggen dat de tv met meer helderheid en een breder scala aan kleurdetails komt. Hierdoor krijg je een levendiger beeld en betere contrasten.

Over het algemeen komen bijna alle nieuwe televisies in de midden- en topklasse met deze functie. En steeds meer programma's, series en films ondersteunen dit. Het draagt werkelijk bij aan een betere kijkervaring. Binnen HDR kennen we enkele varianten.

SDR

Dit staat voor standard dynamic range en valt buiten de HDR-categorie. Het is dan ook niet aan te raden vandaag de dag een tv te kiezen met SDR terwijl er op vrijwel alle tv's tegenwoordig HDR beschikbaar is.

HDR10

Dit is de standaard HDR en zoals hierboven beschreven. Dit zit op nagenoeg alle moderne tv's en geeft een boost aan de kwaliteit. Hiermee is het dan ook allemaal begonnen. Toch zijn er al enkele verbeterde versies gemaakt. HDR10 maakt gebruik van statische metadata, wat wil zeggen dat de helderheids- en kleurniveaus voor de hele film zijn vastgesteld.

Dolby Vision

Dit is de verbeterde versie van HDR10, omdat het gebruikmaakt van dynamische metadata. Dit betekent dat de helderheid en het kleurengamma per scène verandert. Is er bijvoorbeeld een erg donkere scène in de film die je kijkt, dan is deze HDR hier speciaal hierop afgesteld. Zo krijg je door de hele film heen de ultieme kijkervaring.

HDR10+

Dit alles is ook het geval bij HDR10+. Dit is dan ook erg te vergelijken met Dolby Vision. HDR10+ is ontwikkeld door Samsung en het grootste verschil is dat dit voor andere bedrijven ook 'gratis' te gebruiken is. Bij Dolby Vision moeten fabrikanten licenties kopen om deze technologie te implementeren. HDR10+ maakt ook gebruik van dynamische metadata.

Beeldverversing

Dit drukken we uit in Hertz (Hz), en geeft weer hoe vaak de tv het beeld ververst per seconde. Over het algemeen hebben de meeste tv's een verversingssnelheid van rond de 60 Hz, en soms nog met 50 Hz. Dit is voor de normale kijker in principe voldoende.

Ben je echter een groot actiefilm-, sport- of game-liefhebber? Dan is dit misschien niet genoeg. Met een te lage verversing krijg je vage en uitgesmeerde frames (beelden) op je beeldscherm.

Om dit recht te trekken, zijn er televisies met 100, 120 of zelfs 240 Hz verkrijgbaar. Hiermee haal je het meeste uit snelle sportwedstrijden, wilde actiefilms en intense videogames. Vraag jezelf wel echt af of je het nodig hebt, want als je alleen af en toe een soap kijkt en vooral op Netflix wat romcoms streamt, is het de extra investering niet waard.

Reactietijden

Dit is vooral belangrijk voor de gamers onder ons, en gelukkig zijn oled-tv's goed in het behalen van optimale reactiesnelheden. Hoe sneller de reactietijd van de pixels, hoe sneller de tv reageert op de input vanuit je controller.

Dit gaat over de responstijd die nodig is voor de pixel om over te schakelen van de ene naar de andere kleur, en dit drukken we uit in milliseconden (ms). Hoe lager het getal voor de afkorting, hoe beter.

Doorgaans hebben tv's reactietijden rond de 10 ms – maar bij oled-tv's ligt dit vaak lager. Ga als gamer op zoek naar een zo laag mogelijke waarde. Idealiter blijf je onder de 4 ms zitten als gamer.

Oled tv voor stenen muur

Energiezuinig, toch?

In theorie zijn oled-televisies energiezuiniger dan andere in zijn soort, maar dit is afhankelijk van de scene die je op dat moment bekijkt. Kijk je een film die zich in de ruimte afspeelt en waarin veel donkere scènes te zien zijn? Dan bespaar je op de kosten, want de zwarte pixels die uitgeschakeld zijn verbruiken geen stroom.

Kijkhoek

Staat je bank in een schuine hoek en zit je niet recht voor de televisie? Dat is bij een oled-tv geen probleem. Hierbij krijg je vanuit iedere hoek altijd prima beeld, zelfs al sta je haast naast de tv. Het beeld vervormt niet, en de zwartweergaven zijn nog steeds even mooi als wanneer je pal voor het scherm zit.

Geluid

De televisies worden steeds dunner en het beeld wordt steeds beter, maar helaas gaat het geluid hierdoor snel achteruit. Er is geen ruimte meer voor goede speakers in de televisie.

Gelukkig is dit makkelijk opgelost met de beste soundbar of een goede homecinema-set, dus kijk hier zeker even naar als je graag bombastisch geluid in huis wilt!

In- en uitgangen

Het is niet het eerste waar je op let, maar de aansluitingen zijn erg belangrijk. Als je bijvoorbeeld maar één HDMI-aansluiting hebt, kom je al snel in de problemen. De wat goedkopere modellen tv's zijn vaak uitgerust met een stuk minder aansluitingen, omdat dit een grote kostenpost voor de fabrikant is. Zo zit je tv al snel vol als je bijvoorbeeld een gameconsole en een digitaal tv-kastje wil gebruiken.

HDMI-versies

Daarnaast is het slim om te kijken naar de versie van HDMI. Hierbij is het verstandig om minstens te kiezen voor een HDMI 2.0- of 2.1-aansluiting. Deze zijn meer toekomstbestendig, omdat ze 4K-compatibel zijn. Vaak hebben tv's maar één aansluiting die dit ondersteunt, dus het is handig om even op te letten.

HDMI 2.1 ondersteunt daarnaast ook variable refresh rate, wat we in het Nederlands de dynamische verversingssnelheid noemen. Hierbij wordt de verversingssnelheid automatisch aangepast aan het bronmateriaal. Dit resulteert in een veel vloeiender beeld.

ARC en eARC

Dit is een afkorting voor (enhanced) auto return channel; dit legt een linkt tussen je tv en je geluidsapparatuur. Dit zorgt ervoor dat je niet een aparte afstandsbediening hoeft te gebruiken om het volume te bepalen.

In vergelijking met de 'normale' ARC-verbinding, is er meer bandbreedte beschikbaar voor de audiodata, waardoor de geluidskwaliteit toeneemt.

Usb en usb-c

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een tv, maar toch kan dit van pas komen. Heb je nog ergens een usb-stick of een externe opslag liggen met usb-aansluiting? Die sluit je gemakkelijk aan op je tv om deze te bekijken – mits de precieze usb-aansluitingen overeenkomen.

Ethernet

Bijna alle nieuwe tv's op de markt zijn smart, waardoor ze een internetverbinding nodig hebben. Is je wifi-netwerk nu niet het stabielst, dan is het een goed idee om voor een ethernetkabel te kiezen.

Een kabel is vooralsnog altijd sneller en stabieler dan een draadloze verbinding, dus het is geen slecht idee om na te gaan of je beoogde tv een ethernetpoort heeft.

De 5 beste oled-tv's op een rij

1. LG C3 65-inch OLED (OLED65C3PUA)

1. LG C3 65-inch OLED (OLED65C3PUA)
Schermdiagonaal: 77 inch (196 cm)
Smart TV: Ja
HDR: Ja
Type OLED: OLED evo

2. SAMSUNG 65-Inch OLED S90C (QN65S90C)

2. SAMSUNG 65-Inch OLED S90C (QN65S90C)
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Smart TV: Ja
HDR: Ja
Type OLED: QD OLED

3. Sony Bravia XR A95L OLED

4. Sony 65-inch Bravia XR A80L

4. Sony 65-inch Bravia XR A80L
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Smart TV: Ja
HDR: Ja
Type OLED: OLED

5. Sony XR-65A95K

5. Sony XR-65A95K
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Smart TV: Ja
HDR: Ja
Type OLED: QD OLED

Veelgestelde vragen over oled-tv's

Zijn de zaken je toch nog niet helemaal duidelijk? Hieronder staan de meest gestelde vragen.

Kan ik een oled-tv plat vervoeren?

Oled-, led- en plasmatelevisies moeten altijd staand vervoert worden. Gebeurt dit niet, dan riskeer je schade aan het panel of de interne onderdelen.

Hoeveel branduren heeft een oled-tv?

Volgens LG haalt de gemiddelde oled-tv 30.000 branduren. Dit wil zeggen dat je voor 27 jaar 3 uur per dag televisie kan kijken.

Is oled het geld waard?

Dit ligt natuurlijk aan wat de persoon zelf belangrijk vindt, maar over het algemeen kunnen we dit beantwoorden met: ja, dit is het waard. De prijskwaliteit-verhouding is inmiddels dik in orde. Oled-panelen geven kleuren mooier weer en het zwart is zo diep als hij zijn kan, terwijl de technologie tegenwoordig ook een stuk duurzamer is dan in het begin, toen je er de hoofdprijs voor betaalde.

Welke oled-tv moet ik hebben?

Dat kan ik niet voor je bepalen, want ik weet niet waar jij naar op zoek bent. Hieronder staan wel voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om het jou gemakkelijker te maken.

SchermdiagonaalHDR
1LG C3 65-inch OLED (OLED65C3PUA)77 inch (196 cm)Ja
2SAMSUNG 65-Inch OLED S90C (QN65S90C)65 inch (165 cm)Ja
3Sony Bravia XR A95L OLED65 inch (165 cm)Ja
4Sony 65-inch Bravia XR A80L65 inch (165 cm)Ja
5Sony XR-65A95K65 inch (165 cm)Ja

LG C3 65-inch OLED (OLED65C3PUA)

Schermdiagonaal: 77 inch (196 cm)

HDR: Ja

SAMSUNG 65-Inch OLED S90C (QN65S90C)

Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)

HDR: Ja

Sony Bravia XR A95L OLED

Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)

HDR: Ja

Sony 65-inch Bravia XR A80L

Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)

HDR: Ja

Sony XR-65A95K

Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)

HDR: Ja

Conclusie

Nu maak jij de beste keus voor de kwaliteit van je tv. Welke film ga je als eerste kijken? Laat het me weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu