Onze categorieën
Over onsContact

De Ideale Filmervaring met de Beste 55 Inch TV

Auteur: Charlie Hoeben
Published 25.03.2022 - Updated 14.09.2022
De Ideale Filmervaring met de Beste 55 Inch TV

Jezelf verliezen in de betoverende wereld van Harry Potter, de mafiosi van the Godfather volgen, of duiken terwijl de kogels je om de oren vliegen bij de nieuwste actie film – dit doe je met de beste 55 inch tv.

Kwaliteit staat voorop bij een tv. Toch bestaat er eindeloze variatie in hoe tv's precies in elkaar zitten. Daarom zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Hieronder staan vast de beste keuzes van het moment, maar lees vooral verder om meer te weten te komen.

Waarom een 55 inch tv kopen?

Heb je zo'n drie meter kijkafstand tussen je tv en de bank zitten? Dan is een 55 inch tv perfect voor jou, omdat die tussenruimte precies aansluit op de ideale kijkafstand voor dit formaat.

Maar formaat op zich zegt weinig. De nieuwste technologieën van tv's zijn inmiddels ook zo extreem goed dat je bijna niet meer zonder kan. De kleurweergaven zijn breder, de contrastverhoudingen dieper en de resoluties hoger.

Helaas word je gek gemaakt met terminologie: 4K, Full HD, HDR, enzovoorts. Wat is het allemaal, en waarom zit er zoveel prijs verschil in? Dit heeft allemaal te maken met de kwaliteit, maar heb je het beste van het beste wel echt nodig?

Vaak zijn minder dure opties al veruit goed genoeg voor de gemiddelde kijker, vandaar dat hieronder in de koopgids uitgelegd staat wat alles is, en waar je op moet letten. De top 3 keuzes van het moment staan alvast voor je klaar, maar ik zou even verder lezen als ik jou was.

Man die op de bank ligt met een afstandsbediening

Samsung 55QN90C

Samsung 55QN90C
Smart TV: Ja
Bekijk op Bol.com

Hisense U8K ULED TV

Hisense U8K ULED TV
Draaibaar voetstuk: Nee
HDMI: 3
Smart TV: Ja
Bekijk op Bol.com

Hisense 75-Inch Class U7 Series

Hisense 75-Inch Class U7 Series
Smart TV: Ja
Bekijk op Bol.com

55 Inch tv: Hoe maak ik de beste koop?

Het formaat is al besloten, en dit is één van de belangrijkste dingen, maar toch zijn er nog een aantal zaken om op te letten.

Schermtechnologie

Tegenwoordig bestaan er enkele verschillende schermtypes om uit te kiezen. Hieronder staan ze op een rijtje.

Lcd

Een lcd-tv gebruikt fluorescentielampen. Deze lampen schijnen op een vloeibare laag kleine kristallen die vervolgens een bepaalde kleur uitstralen, waardoor het beeld op je scherm verschijnt.

Omdat de productie van deze tv's goedkoper is dan bijvoorbeeld qled of oled, komen ze meer voor, voornamelijk in kleinere formaten.

TV op een wit kastje voor een witte muur met een plant ernaast

Led

In principe werkt led hetzelfde als lcd, dus ook met vloeibare kristallen, alleen maakt deze geen gebruik van flurorescentielampen maar van led-achtergrondverlichting.

Hierdoor wordt de kwaliteit van veel scènes beter, omdat led-verlichting met een soort kleurenwiel werkt, wat realistischer en helderder beeld oplevert. Daarnaast zijn led-lampjes dimbaar, wat een dynamischere weergave als gevolg heeft.

Oled

We zien oled momenteel als de beste beeldtechnologie, omdat dit de ultieme contrast- en bewegingsweergave overlegt.

Hierbij straalt elk lampje in het scherm onafhankelijk van elkaar licht uit uit. Zo dimmen ze ook individueel, of schakelen ze zelfs helemaal uit om zwart perfect weer te geven.

Omdat in donkere scènes sommige lampjes helemaal uit zijn krijg je eindeloze contrastverhoudingen. Natuurlijk hangt aan de beste oled-tv wel een steviger prijskaartje, met een bijkomend nadeel dat het beeld moeilijk te zien is als er licht op schijnt. Staat je tv voor een raam dat veel licht binnenlaat, dan is een qled-tv wellicht een betere keuze.

Qled

Qled is in de basis hetzelfde als 'normale' led-tv, maar hierbij schijnen de led-lampjes op een laag quantum dots – ook wel nanokristallen – in plaats van vloeibare kristallen. Dit levert veel levendigere kleuren op, en betekent ook meteen dat deze goed zichtbaar zijn in goedverlichte kamers.

Resolutie

Er wordt altijd gepronkt met de resolutie van een tv: 1080p, 4K of zelfs 8K, maar wat zegt dit nu eigenlijk? De resolutie geeft het aantal pixels dat in het scherm zit weer. Enkele van de huidige populaire resoluties zijn:

 • 1080p of Full HD: 1920 × 1080 pixels;
 • 4K of UHD: 2840 × 2160 pixels;
 • 8K of UHD: 7680 × 4320 pixels.

In theorie is de regel: hoe meer pixels, hoe beter en gedetailleerder de kwaliteit. In de praktijk ligt het echter net iets genuanceerder.

De video die je bekijkt moet ook opgenomen zijn in dezelfde resolutie als de tv – of hoger – om de resolutie van de tv te benutten. Gelukkig is dit tegenwoordig steeds vaker het geval. Zo ondersteunen veel meer diensten 4K, waaronder Netflix en YouTube.

Tv die licht geeft in een donkere kamer

HDR

HDR staat voor high dynamic range en is nog een term die tv-verkopers graag gebruiken. Simpel gezegd verbreedt dit het dynamisch bereik van de helderheid en kleuren, waardoor het beeld veel realistischer lijkt. Dat komt mede door betere kleur- en contrastweergaven.

Ook hier komen weer verschillende soorten in voor, want veel tv-merken gebruiken weer net andere varianten. Hieronder volgen de populairste vormen.

HDR10

HDR10 is de standaard waarover de meeste recente tv's inmiddels wel beschikken. Het gebruikt statische metadata, wat betekent dat dezelfde instellingen op elke scène toegepast worden.

Het voordeel is dat deze standaard toegankelijk is: veel streamingservices en zelfs games zijn compatibel met HDR10.

HDR10+

Dit is een grote verbetering ten opzichte van de 'gewone' HDR10, omdat deze standaard dynamische metadata gebruikt. Elke scène krijgt zo zijn eigen instellingen, wat de kleur- en contrastweergave drastisch verbetert.

Dit is momenteel de concurrent van Dolby Vision. Het verschil is dat fabrikanten en producenten Dolby Vision niet zomaar mogen gebruiken. HDR10+ is daarentegen open source, dus elk bedrijf mag deze technologie vrij gebruiken.

Dolby Vision

Dolby Vision is qua prestaties niet heel anders dan HDR10+. Het verschil is dat fabrikanten en producenten Dolby Vision niet zomaar mogen gebruiken. HDR10+ is daarentegen open source, dus elk bedrijf mag deze technologie vrij gebruiken.

Dolby Vision IQ

Dit gaat weer een stapje verder en is de nieuwste technologie. Om het Dolby Vision-beeld van je tv nog spectaculairder te maken, optimaliseert de tv de inhoud op basis van het licht van de ruimte waar de tv in staat. Door dynamische metadata van Dolby Vision en lichtsensoren in je tv wordt het beeld constant dynamisch aangepast. 🤯

Persoon die Netflix kijkt met zijn voeten omhoog

Beeldverversing

De snelheid van de beeldverversing speelt ook een grote rol in de kwaliteit van de televisie. Dit is de snelheid waarmee de televisie het beeld verandert. Dit geeft men weer in Hertz (Hz).

De standaardwaarde voorheen was 50 à 60 Hz, oftewel 50 of 60 beeldverversingen per seconde. Tv's uit het duurdere segment doen dit al 2 × zo snel, wat ons op 120 Hz brengt.

120 Hz is vooral belangrijk voor gamers of grote fans van actiefilms. Een hogere verversingssnelheid zorgt ervoor dat snelle bewegingen vloeiend uitzien, in plaats van hakkerig.

Verwar dit overigens niet mer de reactietijd: dit geeft weer hoe snel je op het scherm ziet wat je hebt ingevoerd. Ook dit is vooral van belang voor gamers: je wilt niet dat je een seconde moet wachten tot je input op het scherm verschijnt.

Geluid

De tv's worden steeds dunner, en de kwaliteit van het beeld steeds beter. Maar het geluid gaat er helaas op achteruit. Dit komt omdat er geen plek meer is voor high-end speakers in de tv.

Niet getreurd: voor de beste kijk ervaring haal je de beste soundbar in huis. Of nog beter, de beste homecinema-set. Dan lijkt het net alsof je in de betoverende wereld van Harry Potter leeft.

Smart tv

Dit is vrij normaal op elke televisie van tegenwoordig. Heb je specifieke voorkeuren, dan is het wel handig om te letten op het besturingssysteem van de tv – vooral omdat de meeste modellen op de markt nu per definitie smart zijn.

'Smart' refereert naar het feit dat de tv aan het internet verbonden is. Dit is meestal via wifi, maar kan in veel gevallen ook via ethernet. Met die internettoegang is je tv in staat allerlei apps te downloaden.

LG gebruikt als enige exclusief zijn eigen besturingssysteem: WebOS. Deze wordt hoog aangeschreven door veel experts vanwege het ruime app-aanbod en hoe makkelijk het is om te navigeren in dit systeem. Daarnaast gebruik je de afstandsbediening ook als een soort muis, met een daadwerkelijke cursor op het scherm (indien gewenst).

Android TV is een ander populair alternatief van Google, en vindt je op tv's van Philips, Samsung en andere merken. Het app-aanbod is verreweg het grootste, en de bediening lekker simplistisch.

Tizen is van Samsung, en zie je dan ook hun tv's. Het systeem is iets beperkter qua app-aanbod, maar de bekendste apps als YouTube, Netflix en Spotify zijn alsnog te vinden.

De 5 beste 55 inch tv's op een rij

1. Samsung 55QN90C

1. Samsung 55QN90C
Smart TV: Ja
HDR: Ja

2. Hisense U8K ULED TV

2. Hisense U8K ULED TV
Type scherm: LED-LCD
Smart TV: Ja
HDR: Ja

3. Hisense 75-Inch Class U7 Series

3. Hisense 75-Inch Class U7 Series
Smart TV: Ja
HDR: Ja

4. LG 65" G3 OLED 4K

4. LG 65" G3 OLED 4K
Type scherm: OLED
Smart TV: Ja
HDR: Ja

5. Amazon Fire TV Omni QLED

5. Amazon Fire TV Omni QLED

Veelgestelde vragen over 55 inch tv's

Is het toch nog niet helemaal duidelijk? Dan staan hier de meest gestelde vragen om je verder op weg te helpen.

Hoe breed is een 55 inch tv?

55 inch wil zeggen dat het diagonaal van de tv 140 cm bedraagt. In breedte is dit 122 cm. Het totaal kan iets verschillen, afhankelijk van hoe breed de randen van de tv zijn.

Wat is de kijkafstand van een 55 inch tv?

De ideale kijkafstand van een 55 inch tv ligt rond de 3 meter tussen de bank en de televisie. Bij de consumentenbond vind je hier meer informatie over.

Hoe meet je de grootte van een tv?

Dit doe je diagonaal, dus van de linkeronderhoek tot de rechterbovenhoek of vice versa. Let op: dit is niet hetzelfde als de breedte van de tv.

Welke 55 inch tv moet ik hebben?

Dat kan ik niet voor je bepalen, wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om het je nog makkelijk te maken.

Type scherm
1Samsung 55QN90C
2Hisense U8K ULED TVLED-LCD
3Hisense 75-Inch Class U7 SeriesLED-LCD
4LG 65" G3 OLED 4KOLED
5Amazon Fire TV Omni QLEDOLED

Samsung 55QN90C

Hisense U8K ULED TV

Type scherm: LED-LCD

Hisense 75-Inch Class U7 Series

Type scherm: LED-LCD

LG 65" G3 OLED 4K

Type scherm: OLED

Amazon Fire TV Omni QLED

Type scherm: OLED

Conclusie

Nu je een beter idee hebt van waar je op moet letten, moet de keuze een stuk makkelijker worden! Heb je een voorkeur voor een specifiek besturingssysteem, of wellicht een bepaalde schermtechnologie?

Hoe dan ook: laat het ons vooral weten als je nog tips of vragen hebt – of als je juist jouw perfecte 55 inch tv hebt gevonden. We horen graag van jullie!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu