Onze categorieën
Over onsContact

Slaap Lekker op het Beste Matras

Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Auteur
Slaap Lekker op het Beste Matras

Heb je niet zo goed geslapen en doet alles pijn? Dan slaap je waarschijnlijk niet op het beste matras voor jou. Een goede nachtrust is meer dan goud waard. Daarom is een goed matras geen overbodige luxe! De keuze aan matrassen is echter enorm, waardoor een nieuw matras kopen overweldigend is. Daarom help ik je graag bij het kiezen van een nieuw matras.

Hieronder vind je alvast de vijf meest populaire matrassen. Verderop in het artikel vind je een handige koopgids die de eigenschappen van de verschillende matrassen aan je uitlegt en ik beantwoord de meest voorkomende vragen over matrassen.

Waarom een goed matras kopen?

Het is algemeen bekend dat voldoende slaap je gezondheid ten goede komt. Van een verbeterd geheugen tot het stimuleren van je immuunsysteem: een volledige nachtrust heeft veel positieve effecten.

Wanneer je echter op een minder goed matras slaapt, vallen al deze voordelen in het water. Het matras heeft – net als een goed dekbed en het hoofdkussen – een grote invloed op je nachtrust, maar het belang ervan wordt vaak over het hoofd gezien.

Hieronder beschrijf ik de belangrijkste voordelen van een goed matras.

Goede uitlijning van de wervelkolom

Je matras moet elk deel van je lichaam gelijkmatig ondersteunen. Zonder deze gelijkmatige gewichtsverdeling krijgt je onderrug onvoldoende steun, wat betekent dat je wervelkolom niet in een neutrale positie staat. Een onjuiste uitlijning van de wervelkolom kan na verloop van tijd een heleboel problemen veroorzaken, waaronder chronische pijn.

Als je niet de juiste ondersteuning krijgt, komt dat waarschijnlijk doordat je matras te zacht is. Verende matrassen kunnen ervoor zorgen dat er teveel gewicht op je schouders en heupen rust. Hierdoor krijg je (spier)pijn in het onderste gedeelte van je rug. Om dit te voorkomen, kies je een matras die de natuurlijke kromming van je ruggengraat ondersteunt.

Voorkom pijn

Als je bekend bent met rug- of gewrichtspijn, dan is de kans groot dat je matras de boosdoener is. De juiste uitlijning is essentieel voor een pijnvrije slaap. Je matras moet bij voorkeur je wervelkolom de hele nacht in een rechte lijn houden. Het matras moet drukpunten verlichten en je houding ondersteunen. Dit helpt pijn voorkomen.

Snurken tegengaan

Snurken gebeurt wanneer de luchtwegen gedeeltelijk geblokkeerd worden tijdens de slaap. Het wordt vaak in verband gebracht met het slapen op je rug, maar je matras kan ook de boosdoener zijn. Als je matras te veel doorhangt, worden je hoofd en nek niet voldoende ondersteund. Je keel vernauwt en je gaat snurken. Als je snurkvrij wilt slapen, kies dan voor een matras met een gemiddelde stevigheid.

Verminder stressniveaus

Hogere slaapkwaliteit leidt tot minder stress. Als je niet genoeg slaapt, produceert je lichaam meer stresshormonen, wat op zijn beurt je bloeddruk verhoogt - niet ideaal om je kalm te voelen. Een regelmatige, diepe slaap, helpt om je bloeddruk laag te houden. Bovendien voel je je gewoon beter wanneer je voldoende slaapt.

Allergiesymptomen verminderen

Huisstofmijt nestelt zich graag in matrassen. Huisstofmijt is onvermijdelijk en is de belangrijkste oorzaak van allergieën in huis. Een matras met een dichtere structuur helpt deze mijten te ontmoedigen; er is gewoon niet zoveel ruimte voor hen om te leven. Dit kan leiden tot minder symptomen: minder niezen en meer slapen!

Kortom: een matras van goede kwaliteit is veel meer dan alleen comfort (hoewel dat een onmiskenbare bonus is).

Comfort Medium Princess Kindermatras SG25-90x200x14-cm-

Comfort Medium Princess Kindermatras SG25-90x200x14-cm-
Maatvoering: Eenpersoons
Dikte matras: 14 cm
Ligcomfort: Gemiddeld
Max. belastbaar gewicht: 90 kg
Anti-allergie: Ja
Type matraskern: Polyether matras
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Topper Traagschuim Nasa Hybride Cooltouch 160x200 7 cm

Topper Traagschuim Nasa Hybride Cooltouch 160x200 7 cm
Ligcomfort: Gemiddeld
Anti-allergie: Ja
Maatvoering: Tweepersoons
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Topdekmatras

Topdekmatras
Ligcomfort: Gemiddeld
Anti-allergie: Ja
Maatvoering: Tweepersoons
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Hoe koop ik een goed matras?

Een matras kopen is helemaal nog niet zo makkelijk. Lees de eigenschappen en vooral ook reviews. De meningen van de consument zijn vaak meer waarheidsgetrouw dan de beschrijvingen van de fabrikant. De belangrijkste eigenschappen van matrassen vind je hieronder.

Hardheid van het matras

De meeste mensen denken dat een harder matras meer bescherming geeft dan een zacht matras. Terwijl dit vaak het geval is, ligt het echter niet zo simpel. Hoe hard of zacht een matras moet zijn, hangt af van je lichaamsgewicht. Hoe meer gewicht, hoe steviger het matras moet zijn om je goede ondersteuning te bieden.

Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Mensen met gewrichtsproblemen of mensen die bedlegerig zijn hebben vaak een zachter matras nodig.

Hou er ook rekening mee dat er geen vaste meeteenheid is voor de hardheid van een matras. Hoewel de meeste fabrikanten de hardheid aangeven met H1 - H5, is dit geen stelregel. Een H5 matras kan voor de ene fabrikant een heel hard matras zijn, terwijl een matras van een andere fabrikant meer dan stevig aanvoelt.

Bovendien is het maar net hoe jij het ervaart. Wat een zacht matras voor jou is, kan ik ervaren als een steviger matras. Het is daarom lastig om een beeld te krijgen van de hardheid zonder het matras uit te testen. Het is dan ook een voordeel wanneer je het matras uit kunt proberen en kosteloos terug kunt sturen.

Materiaal van de kern

Er zijn veel verschillende matrassen en elke soort kent zijn voor- en nadelen. De meest populaire matrassen zijn koudschuim- en pocketveringmatrassen. Beide soorten matrassen zijn een goede keuze. Ze ademen goed en zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden.

Ook hier geldt dat persoonlijke voorkeur een belangrijke factor is. Sommige mensen slapen nu eenmaal beter op een pocketveringmatras dan op een matras van koudschuim.

Traagschuim wordt alleen in de toplaag van een matras gebruikt en hoewel het populair is, ademt het minder goed en krijgen veel mensen het snel warm op een matras met een toplaag van traagschuim.

Aantal zones

Sommige fabrikanten geven hun matrassen bepaalde zones: comfortzones, ondersteuningzones of supportzones. Deze zones bedenkt de fabrikant, maar wat houdt het nu eigenlijk in?

Jouw lichaam neemt in je slaap automatisch een houding aan waarin je het meeste rust. Spieren en gewrichten ontspannen, terwijl jij lekker slaapt. Deze zogenaamde zones ondersteunen je lichaam op de plaatsen waar je dat het meest nodig hebt. Denk aan schouders, nek en heupen. Hoe meer zones een matras heeft, hoe meer lichaamsdelen extra ondersteuning krijgen.

Jouw bedbodem

Niet alle matrassen zijn geschikt voor alle bedbodems. Heb je een goede boxspring, dan zijn matrassen van koudschuim bijvoorbeeld iets minder geschikt. Kijk hier dus goed naar wanneer je een nieuw matras zoekt.

Onderhoud

Gemiddeld slapen we zo'n 32 jaar van ons leven. Dit betekent dat we behoorlijk wat tijd doorbrengen op ons matras en het is daarom belangrijk dat we ons matras goed onderhouden. Dit is niet alleen belangrijk voor de levensduur van je matras, maar ook voor de hygiëne.

Sommige matrassen hebben een afritsbare tijk die je simpelweg in de wasmachine wast. Dit werkt het makkelijkst. Heeft je matras geen wasbare tijk, dan is het een goed idee om een matrasbeschermer aan te schaffen. Deze zijn in de wasmachine wasbaar en zijn net zo handig als een afneembare tijk.

Het is daarnaast belangrijk om je matras elke maand goed te stofzuigen. Een goede stofzuiger heeft verschillende opzetstukken die hier ideaal voor zijn. Ik gebruik meestal het kleine ronde borsteltje. Op die manier haal je het meeste stof weg en daarmee ook allergenen.

Anti-allergeen

Ben je allergisch of heb je astma, dan ben je waarschijnlijk gewend om hier rekening mee te houden wanneer je iets nieuws koopt. Sommige matrassen hebben een speciale behandeling gehad waardoor allergenen zoals huisstofmijt worden bestreden. Het is de moeite waard om hier naar te kijken voordat je tot een aankoop overgaat.

De 5 beste matrassen op een rij

1. Comfort Medium Princess Kindermatras SG25-90x200x14-cm-

1. Comfort Medium Princess Kindermatras SG25-90x200x14-cm-
Maatvoering: Eenpersoons
Dikte matras: 14 cm
Ligcomfort: Gemiddeld
Max. belastbaar gewicht: 90 kg
Anti-allergie: Ja
Type matraskern: Polyether matras

2. Topper Traagschuim Nasa Hybride Cooltouch 160x200 7 cm

2. Topper Traagschuim Nasa Hybride Cooltouch 160x200 7 cm
Ligcomfort: Gemiddeld
Anti-allergie: Ja
Maatvoering: Tweepersoons

3. Topdekmatras

3. Topdekmatras
Ligcomfort: Gemiddeld
Anti-allergie: Ja
Maatvoering: Tweepersoons

4. Matras

4. Matras
Maatvoering: Tweepersoons
Dikte matras: 15 cm
Ligcomfort: Gemiddeld
Max. belastbaar gewicht: 140 kg
Anti-allergie: Ja
Type matraskern: Pocketveringmatras

5. Matras 90x200

5. Matras 90x200
Maatvoering: Eenpersoons
Dikte matras: 21 cm
Ligcomfort: Gemiddeld
Max. belastbaar gewicht: 120 kg
Anti-allergie: Ja
Type matraskern: Pocketveringmatras

Veelgestelde vragen over matrassen

Voor je een matras in huis haalt wil je alles weten over de beste keuze. Daarom vind je hier antwoorden op de meest gestelde vragen over matrassen.

Welke soorten matrassen zijn er allemaal?

De meeste matrassen zijn gemaakt met pocketvering of van koudschuim. Deze zijn niet voor niets het meest populair, want ze ademen allebei goed en bieden goede ondersteuning. Er zijn ook matrassen van traagschuim en andere soorten schuim, maar deze hebben toch vaak een kern van pocketvering.

Hoe lang gaat een matras mee?

Gemiddeld gaat een matras acht tot tien jaar mee. Sommige fabrikanten beweren dat hun matras langer dan tien jaar meegaat, maar uit hygiënisch oogpunt is het toch verstandig je matras na tien jaar de vervangen.

Wat is een koudschuim matras?

Koudschuim is een materiaal wat goed ademt en vocht doorlaat. Het is daarom een goede keuze voor een matras. Het gaat bovendien lang mee.

Welk matras is het beste voor mij?

Welk matras het beste voor je is, hangt voornamelijk van je lichaamsgewicht af. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder je bent, hoe steviger je matras. Wanneer je minder zwaar bent, heeft je lichaam minder ondersteuning nodig waardoor een zachter matras volstaat. Natuurlijk zijn dit richtlijnen: er komt ook persoonlijke voorkeur bij kijken.

MaatvoeringDikte matrasLigcomfortMax. belastbaar gewichtAnti-allergieType matraskern
1Comfort Medium Princess Kindermatras SG25-90x200x14-cm-Eenpersoons14 cmGemiddeld90 kgJaPolyether matras
2Topper Traagschuim Nasa Hybride Cooltouch 160x200 7 cmTweepersoons14 cmGemiddeld90 kgJaPolyether matras
3TopdekmatrasTweepersoons14 cmGemiddeld90 kgJaPolyether matras
4MatrasTweepersoons15 cmGemiddeld140 kgJaPocketveringmatras
5Matras 90x200Eenpersoons21 cmGemiddeld120 kgJaPocketveringmatras

Comfort Medium Princess Kindermatras SG25-90x200x14-cm-

Maatvoering: Eenpersoons

Dikte matras: 14 cm

Ligcomfort: Gemiddeld

Max. belastbaar gewicht: 90 kg

Anti-allergie: Ja

Type matraskern: Polyether matras

Topper Traagschuim Nasa Hybride Cooltouch 160x200 7 cm

Maatvoering: Tweepersoons

Dikte matras: 14 cm

Ligcomfort: Gemiddeld

Max. belastbaar gewicht: 90 kg

Anti-allergie: Ja

Type matraskern: Polyether matras

Topdekmatras

Maatvoering: Tweepersoons

Dikte matras: 14 cm

Ligcomfort: Gemiddeld

Max. belastbaar gewicht: 90 kg

Anti-allergie: Ja

Type matraskern: Polyether matras

Matras

Maatvoering: Tweepersoons

Dikte matras: 15 cm

Ligcomfort: Gemiddeld

Max. belastbaar gewicht: 140 kg

Anti-allergie: Ja

Type matraskern: Pocketveringmatras

Matras 90x200

Maatvoering: Eenpersoons

Dikte matras: 21 cm

Ligcomfort: Gemiddeld

Max. belastbaar gewicht: 120 kg

Anti-allergie: Ja

Type matraskern: Pocketveringmatras

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij het kiezen van een nieuw matras. Waar let jij op wanneer je op zoek bent naar een nieuw matras? Laat het me weten via de onderstaande knop. Bedankt voor het lezen en slaap lekker! 🛌

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu