Onze categorieën
Over onsContact

Een Schone Berglucht in Huis met de Beste Luchtreiniger

Auteur: Charlie Hoeben
Published 18.08.2021 - Updated 28.12.2021
Een Schone Berglucht in Huis met de Beste Luchtreiniger

Schone lucht, dit klinkt toch heerlijk? Ik zal je zeggen, dat is het ook. Het is een gevoel van vrijheid om te weten dat de lucht in je huis vrij is van vuiligheid. Zeg gedag tegen stof, schimmel en bacteriën en zwaai wanneer ze je huis verlaten om nooit meer terug te komen. 👋 Leven was nog nooit zo makkelijk. Kijk vooral verder voor meer informatie over hoe je de beste luchtreiniger kiest. Hieronder alvast de beste keuzes!

Waarom een luchtreiniger kopen?

Simpel: om in heerlijk, schone lucht te leven. De lucht is bacterie-, virus- en stofvrij, waardoor je minder snel ziek wordt. Stofvrij leven is de toekomst. En een futuristisch ontworpen apparaat in je huis doet het altijd goed. Vooral als je astmatisch of je snel benauwd voelt, is dit een must have.

Is dit niet het geval? Dan valt er nog steeds iets te winnen met de beste luchtreiniger! Blijven luchtjes van het koken lang hangen, of rook je binnen? Dan lost een luchtreiniger dit ook op. Een luchtreiniger haalt gemiddeld 99,8% van de schadelijke stoffen uit je huis. Tegenwoordig bestaan er verschillende technieken om dit te bereiken. Hierover later meer.

Ik kan al niet meer zonder, want hoe goed ik ook schoonmaak, er blijft altijd stof achter in je huis. Dit zorgt ervoor dat ik 's ochtends hoestend ontwaak, en vaker snotter. Maar sinds ik mijn luchtreiniger heb, is dit probleem compleet weg.

Mondkapjes op blauwe achtergrond

Coway Airmega AP-1512HH Mighty

Coway Airmega AP-1512HH Mighty
Bekijk op Bol.com

Winix 5500-2

Winix 5500-2
CADR-waarde: 228 m³/h
Type reiniging: Hepa-filter, Ionisator, Koolstoffilter
Klimaatbeheersingsfunctie: Luchtreinigingsfunctie
Bekijk op Bol.com

Blueair Blue Pure 311i+ Max

Blueair Blue Pure 311i+ Max
CADR-waarde: 590 m³/h
Type reiniging: Ionisator
Klimaatbeheersingsfunctie: Luchtreinigingsfunctie

Luchtreiniger: Hoe maak ik de beste koop?

Een luchtreiniger reinigt lucht, maar hoe precies? In de lucht zitten verschillende schadelijk stoffen zoals bacteriën, virussen, stof, schimmels en uitlaatgassen. Sommige van deze stoffen zijn schadelijk voor mensen. Een luchtreiniger haalt deze stoffen uit de lucht en filtert deze.

Wat maakt lucht vies?

Bacteriën

Bacteriën zijn eencellige organismen. Ze zijn niet met het blote oog te zien; gemiddeld bedragen ze slechts ongeveer 1 micrometer. Bacteriën zitten overal. De meeste hiervan zijn nodig en niet schadelijk. Helaas bestaan er ook genoeg bacteriën die niet goed zijn en infectieziekten veroorzaken, zoals staphylococcen.

Virussen

Virussen zijn tevens microscopisch kleine organismen. Bij virussen kun je denken aan griep, verkoudheid en covid-19. Virussen dringen het menselijk lichaam en zijn cellen binnen en maken deze vervolgens ziek. De klachten laten nog wel eens op zich wachten, dus ga er niet zomaar van uit dat niets hiervan in je eigen huis rondzweeft alleen omdat je zelf (nog) niets ervan merkt..

Schimmels

Lucht kan schimmelsporen bevatten. Dit zijn net als bacteriën en virussen microscopisch kleine deeltjes, waarmee de schimmel zich verplaatst en verspreidt. Als deze deeltjes in de lucht in je huis zitten, en je luchtvochtigheid te hoog is, kan hierdoor op verschillende plekken in huis schimmel ontstaan.

Bacteriën, virussen en schimmels – Deze drie noemen we gezamenlijk microben, of micro-organismes.

Stof

Stof is uit elkaar gevallen materie. Dit kan van alles zijn. Het wordt pas gedefinieerd als 'stof' als het deeltje kleiner is als 0,06 millimeter. Stof is op zichzelf niet schadelijk, pas als het in grote hoeveelheden in je longen komt. Ben je allergisch voor stof of astmatisch? Dan is het sneller schadelijk

Uitlaatgassen

Uitlaatgassen komen uit verbrandingsmotoren, en hangen gezien de hoeveelheid gemotoriseerde voertuigen van tegenwoordig altijd in de lucht. In deze uitlaatgassen zitten schadelijke stoffen als koolmonoxide en stikstofoxide.

Fabrieken die uitlaatgassen uitstoten

Filters

Voor deze verschillende schadelijke stoffen zijn verschillende filters te vinden. Ben je astmatisch? Dan wil je zo min mogelijk stof in je huis. Kies als je astma hebt een luchtreiniger met HEPA-filter. Wil je vooral van nare luchtjes af? Dan is een koolstoffilter beter.

HEPA-filter

De luchtreiniger met HEPA-filter is het meest effectief. Deze werkt tegen pollen, fijnstof, stof, huisstofmijt, stuifmeel, schimmelsporen, huidschilfers en allergenen. Deze filter haalt gemiddeld 99,98% van alle fijnstofdeeltjes van 0,3 micrometer en groter uit de lucht. De stofdeeltjes blijven achter in de filter van de luchtreiniger en zo adem je ze niet meer in.

De filter bestaan uit een mat bestaande uit willekeurig gelegen polypropeenvezels en/of glasvezels. Er zit veel verschil in de verschillende HEPA-filters. Achter elke filter staat een nummer. Hoe hoger dit nummer, hoe beter de filter. Let goed op of er een 10, of bijvoorbeeld een 13 staat.

AIH-filter

Een AIH-filter werkt in principe hetzelfde als een HEPA-filter. Deze houdt ook gemiddeld 99,98% van alle fijnstofdeeltjes groter dan 0,3 micrometer uit de lucht. Het verschil zit in de filter. De vezels in AIH-filters zijn dikker, maar minder fijn geweven. Ook is deze filter elektrostatisch geladen, wat de stofdeeltjes aantrekt.

Een luchtreiniger met een AIH-filter heeft een minder zware motor nodig, wat scheelt in stroomgebruik en geluid. Ook zit hier een laag in verweven die de geuren absorbeert.

Koolstoffilter

Een koolstoffilter bestaat uit actieve kool. Deze haalt sigarettenrook, gassen, ozon en nare geuren uit de lucht. Actieve kool is een specifiek behandelde koolstof die ervoor zorgt dat het geuren absorbeert. Een koolstoffilter is erg effectief in grote ruimtes.

Enzymenfilter

Een enzymenfilter vangt virussen en bacteriën en breekt ze op. Dit is erg fijn voor baby's, kleine kinderen en andere mensen die vatbaar zijn voor ziektes en virussen, zoals degenen met een verzwakt immuunsysteem.

Uv-filter

Deze 'filter' heeft een uv-lamp. Het ultraviolette licht dat deze lamp uitstraalt, vernietigt het DNA van het organisme in kwestie – zoals bacteriën. Deze vorm van luchtreiniging is echter niet meer gebruikelijk, dus je komt hem niet snel tegen.

Ionisator

Dit is tegenwoordig de meest voorkomende vorm van luchtreinigen. Deze stuurt positief- en negatief geladen ionen de ruimte in. Deze deeltjes veroorzaken een chemische reactie bij de schadelijke stoffen in de lucht en omsingelt ze, schakelt ze uit en laat ze op de grond vallen. Die gevallen deeltjes zuig je vervolgens op met de stofzuiger.

Bergen met wolken

Ruimte en CADR-waarde

Vraag jezelf goed af waar je de luchtreiniger in huis wil plaatsen. Bij de specificaties staat hoeveel vierkante meter (m²) hij aankan. Als de ruimte groter is dan wat de reiniger aankan, heeft deze vrijwel geen effect.

Let ook op de CADR-waarde (Clean Air Delivery Rate). Dit is het aantal kubieke meters (m²) dat de luchtreiniger per uur reinigt. Hoe hoger dit is, hoe sneller de klus geklaard is! Bij apparaten als mobiele airco's liggen deze waardes meestal een stuk hoger dan bij kleinere luchtreinigers.

Een luchtreiniger werkt ook tegen astma en allergieën, maar let wel op dat de maximale oppervlakte van de luchtreiniger hierdoor verkleint. Omdat de luchtreiniger de lucht in de kamer vaker moet verversen is het oppervlakte dat deze aankan minder groot. Bij astma moet de reiniger de lucht 5 keer per uur verversen, en bij allergieën en hooikoorts is dit 3,5 keer per uur. Raadpleeg de productspecificaties om te bekijken wat de oppervlakte voor astma en allergieën is.

Luchtvochtigheid

Te hoge luchtvochtigheid

Als de luchtvochtigheid in je huis te hoog is kan dit verschillende problemen veroorzaken. Er kan een muffe geur ontstaan, je kan schimmel in huis krijgen en verschillende gezondheidsklachten zoals chronische bronchitis, eczeem en verkoudheid. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%.

Als de luchtvochtigheid te hoog is, koop dan een luchtontvochtiger. Vaak komen luchtontvochtigers met een reinigingsfunctie en vice versa. Dit is zeker de moeite waard om uit te zoeken! 💧

Te lage luchtvochtigheid

Een te droge lucht in huis is ook niet goed. Hierdoor krijg je geïrriteerde ogen, een droge huid, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Daarnaast gaan je planten dood en scheuren je houten meubels. Als de lucht te droog is, is een luchtbevochtiger nodig, deze komen soms ook met een ionisator.

Hygrometer

Weet je niet of de luchtvochtigheid in je huis goed is? Dan kan je dit meten met een hygrometer. De hygrometer meet de relatieve vochtigheidsgraad in de ruimte, oftewel het percentage waterdamp dat de lucht bevat. Deze zet hij af tegen het totale percentage dat de plaatselijke atmosfeer kan bevatten.

Huishouden met veel planten en houten tafel met rode stoelen

Extra dingen op om te letten

Geluidsniveau

Hoeveel geluid het apparaat produceert is van invloed. Wil je de luchtreiniger in de slaapkamer plaatsen? Kijk dan goed naar het aantal dB's wat de luchtreiniger produceert. Met dit handige schema vergelijk je hoeveel dB's wenselijk zijn, en of het bijvoorbeeld net zo hard is als iemand die fluistert, of iemand die bezig is met een cirkelzaag!

Energieverbruik

Apparaten verbruiken stroom, maar wat is 'veel stroomverbruik'? Dit zie je aan het aantal kWh en aan het energielabel. A+ is het energie-efficiëntst, en G is het minst duurzaam. Een luchtreiniger verbruikt over het algemeen niet veel stroom. Voor de beste werking moet het apparaat 24 uur per dag, 7 dagen in de week aanstaan, waardoor hij weer iets minder zuinig is dan je misschien zou denken.

Dit wil niet zeggen dat hij ook altijd aan het reinigen is; de reiniger detecteert wanneer er te veel deeltjes in de lucht zitten en springt dan pas aan.

Aroma's

Iedereen wil schone lucht thuis. Wat het nog beter maakt? Altijd een lekker geurtje dat in je huis hangt. Er zijn luchtreinigers met een 'aroma dispenser'. Doe hier bijvoorbeeld dennengeur in, en voilà: die Twilight-film komt meteen je huiskamer binnen.

De 5 beste luchtreinigers op een rij

1. Coway Airmega AP-1512HH Mighty

2. Winix 5500-2

2. Winix 5500-2
CADR-waarde: 228 m³/h
Type reiniging: Hepa-filter, Ionisator, Koolstoffilter
Klimaatbeheersingsfunctie: Luchtreinigingsfunctie
Ionisator: Ja
Aroma dispenser: Nee

3. Blueair Blue Pure 311i+ Max

3. Blueair Blue Pure 311i+ Max
CADR-waarde: 590 m³/h
Type reiniging: Ionisator
Klimaatbeheersingsfunctie: Luchtreinigingsfunctie
Ionisator: Nee
Aroma dispenser: Nee

4. Levoit Core 400S Smart True

4. Levoit Core 400S Smart True
CADR-waarde: 400 m³/h
Type reiniging: Hepa-filter, Koolstoffilter
Klimaatbeheersingsfunctie: Luchtreinigingsfunctie
Ionisator: Nee
Aroma dispenser: Nee

5. Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde Purifying

Veelgestelde vragen over luchtreinigers

Hoe goed werken luchtreinigers?

De luchtreiniger met HEPA-filter is het meest effectief. Deze werkt tegen pollen, fijnstof, stof, huisstofmijt, stuifmeel, schimmelsporen, huidschilfers en allergenen. Deze filter haalt gemiddeld 99,98% van alle fijnstofdeeltjes groter dan 0,3 micrometer en groter uit de lucht. De stofdeeltjes blijven achter in de filter van de luchtreiniger en zo adem je ze niet meer in. Let wel: hoe hoger het cijfer achter de afkorting 'HEPA', hoe effectiever het filter is.

Waar is een luchtreiniger goed voor?

In de lucht zitten verschillende schadelijk stoffen zoals bacteriën, virussen, stof, schimmels en uitlaatgassen. Een deel van deze stoffen is schadelijk voor mensen. Een luchtreiniger haalt deze stoffen uit de lucht en laat schone lucht achter.

Is een luchtreiniger nuttig?

Een luchtreiniger is vooral nuttig als je astmatisch of allergisch bent. Ook mensen zonder aandoeningen krijgen op den duur echter last van vervuilde lucht, dus een luchtreiniger is alleen al als preventiemiddel aan te raden.

Hoelang moet een luchtreiniger aanstaan?

Voor de beste werking moet het apparaat 24 uur per dag, 7 dagen per week aanstaan. Dit wil niet zeggen dat hij ook altijd aan het reinigen is; de reiniger detecteert wanneer er te veel stoffen in de lucht zitten en springt dan aan.

Welke luchtreiniger moet ik hebben?

Die keuze is aan jezelf, op basis van je specifieke omstandigheden. Hieronder staan voor de laatste keer de beste keuzes van het moment met de belangrijkste specificaties, zodat jij de ideale luchtreiniger kan kiezen.

Type reinigingGeluidsniveauCADR-waarde
1Coway Airmega AP-1512HH Mighty
2Winix 5500-2Hepa-filter, Ionisator, Koolstoffilter26.5 dB228 m³/h
3Blueair Blue Pure 311i+ MaxIonisator56 dB590 m³/h
4Levoit Core 400S Smart TrueHepa-filter, Koolstoffilter0 dB400 m³/h
5Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde PurifyingHepa-filter, Koolstoffilter0 dB400 m³/h

Coway Airmega AP-1512HH Mighty

Winix 5500-2

Type reiniging: Hepa-filter, Ionisator, Koolstoffilter

Geluidsniveau: 26.5 dB

CADR-waarde: 228 m³/h

Blueair Blue Pure 311i+ Max

Type reiniging: Ionisator

Geluidsniveau: 56 dB

CADR-waarde: 590 m³/h

Levoit Core 400S Smart True

Type reiniging: Hepa-filter, Koolstoffilter

Geluidsniveau: 0 dB

CADR-waarde: 400 m³/h

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde Purifying

Type reiniging: Hepa-filter, Koolstoffilter

Geluidsniveau: 0 dB

CADR-waarde: 400 m³/h

Conclusie

Nu je alles weet over schone lucht en verschillende filters kun je de beste keuze maken. Laat je me weten hoe jij de heerlijke berglucht thuis ervaart? ⛰ Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu