Onze categorieën
Over onsContact

Rooklucht Verwijderen in Huis Doe Je Zo

Amber Christen
Amber Christen
Auteur

Voor de meeste niet-rokers, zoals ik zelf, is rook verre van een prettig luchtje. Hangt dit toch in huis en wil je er zo snel mogelijk van af? Dan ben je op de juiste plek, want hier vind je een stappenplan om rooklucht te verwijderen!

Alvast een snelle tip: heb je last van een rooklucht die overal ingetrokken is door jarenlang roken, ga dan meteen door naar stap 3 en gebruik stap 1 en 2 eventueel later om van de laatste restjes rooklucht af te komen.

Stap 1: Maximaal ventileren

Het lijkt misschien een schot voor open doel, maar ik benoem hem toch maar: luchten die handel! Dit werkt niet voor een huis waar jarenlang gerookt is, maar was er bijvoorbeeld iemand bij je op bezoek die binnen heeft staan roken of net buiten bij een open raam, en zit je nu met de geur? Gooi dan zeker de ramen en deuren open! Zo stroomt er frisse lucht naar binnen die een lichte rooklucht in sommige gevallen al verjaagt.

Stap 2: Geurvreters inzetten

Is alleen luchten niet voldoende? Dan zijn er een aantal manieren om de rooklucht te 'neutraliseren', met behulp van verschillende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

 • Natuurazijn
 • Gemalen koffie
 • Houtskool
 • Wierrook
 • Luchtverfrissers

Verdeel een aantal schaaltjes met natuurazijn, gemalen koffie of houtskool over de ruimtes die naar rook ruiken, en laat die schaaltjes minimaal een paar dagen staan.

Al deze middeltjes hebben van nature een geurneutraliserende werking, waardoor ze als geurvreters werken die rooklucht wegnemen. Natuurazijn ruikt het minst lekker van de drie, maar is wel het sterkst tegen rooklucht. Mocht je voor de gemalen koffie kiezen, vervang de koffie dan wel iedere 24 uur. Ik zou zeggen, kijk wat je in huis hebt en kies daarvoor!

Natuurazijn en schoonmaakazijn – Let op bij het gebruik van azijn, want er bestaat een verschil tussen natuurazijn/tafelazijn en schoonmaakazijn! Zorg ervoor dat je de juiste neemt voor het juiste klusje.

Een andere optie is het gebruik van wierrook of een luchtverfrisser, hoewel dit tegen een sterke rooklucht niet altijd werkt en je deze spullen misschien niet in huis hebt. Wierook maskeert de lucht en vervangt het met zijn eigen geur. Nog een andere optie: haal een luchtreiniger in huis. Deze apparaten zijn er in verschillende prijsklassen, maar ook de goedkoopste zijn een stuk duurder dan een paar schaaltjes azijn!

Stap 3: Van beneden tot boven schoonmaken

Is er voor een langere periode gerookt in huis? Dan red je het waarschijnlijk niet met stap 1 en 2. Tijd voor een grote schoonmaak. 🧼

Maak een sopje met een flinke hoeveelheid schoonmaakmiddel en maak alles goed schoon, van de vloer en de ramen tot aan de tafels en stoelen. Voeg eventueel een scheut schoonmaakazijn aan het water toe. Schoonmaakazijn werkt, net als de natuurazijn uit stap 2, erg goed tegen rooklucht en verhoogt de kans dat je het gevecht tegen de stank wint. Zet dan alleen wel de ramen open om de boel te ventileren.

Vergeet ook niet om losse spullen mee te nemen in je schoonmaak. Objecten die je niet met een doekje afneemt, zoals boeken, zet je het beste ergens waar ze kunnen luchten.

Stap 4: Gordijnen wassen

Een onderdeel van je interieur dat je ook niet makkelijk met een sopje schoonmaakt: gordijnen en vitrage. Ook hier trekt de geur helaas in na een tijdje. Gelukkig heb je daarvoor de wasmachine! Met een scheutje schoonmaakazijn – daar is hij weer – heb je de rooklucht zo aangepakt.

Check van tevoren wel even het waslabel van je gordijnen. Heeft je stoffen raambekleding geen label? Kies er dan voor om het op dertig graden of lager te wassen, of neem het zekere voor het onzekere en breng je gordijnen naar de stomerij. Zo voorkom je dat je gordijnen ineens een stukje te kort zijn zodra je ze weer terughangt. Dat staat erg lelijk, geloof me. 😅

Nog een kleine tip: wat voor je gordijnen geldt, is overigens ook van toepassing op kleding waar een rooklucht in zit! Je kleding in de was gooien met een scheutje azijn of naar de stomerij brengen doet wonderen.

Stap 5: Goed voor meer dan bakken

Nu denk je misschien: leuk, zo'n grote schoonmaak, maar er zijn ook kleden of stoffen meubelen die je niet zomaar even afdoet, in de was gooit of naar de stomerij brengt. Wat moet ik daar dan mee? Gelukkig is daar een ander middel voor, genaamd baking soda. Baking soda, ook wel bekend als zuiveringszout of natriumcarbonaat, is niet alleen nuttig in de keuken. Je kunt er zo veel meer mee!

Strooi een flinke hoeveelheid op het oppervlak dat je wilt opfrissen en laat je dit minimaal een paar uur liggen. Daarna stofzuig je de baking soda op. De rooklucht is door de baking soda opgenomen uit het textiel, waardoor je mooie beklede stoel of je vloerkleed weer helemaal fris ruikt!

Schaaltje baking soda met de doos erachter

Stap 6: Een nieuwe lik verf

Het klinkt misschien als een verregaande maatregel, maar bij een extreme rooklucht is het soms nodig, want wanneer er in je huis veel gerookt werd, trekt de lucht zelfs in je plafonds en muren en ontstaat bovendien een vieze gele aanslag.

Let op, een nieuwe lik verf biedt geen garantie, maar de kans dat het helpt is wel groot. Om succes te verzekeren werk je met meerdere lagen verf of kies je een verfsoort met een dikke structuur uit die de rooklucht kan blokkeren en niet alleen maar voor de sier dient. 🖌️

Conclusie

Hopelijk heb je nu een duidelijk antwoord op de vraag: "hoe verwijder in een rooklucht uit mijn huis." Immers, hoe sneller je van de geur af bent, hoe beter! Heb je zelf nog tips? Laat het hieronder dan gerust even weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Amber Christen
Amber Christen
Amber is een student en zzp'er met een passie voor geschiedenis, taal en allerlei vormen van creativiteit. Enkele jaren geleden heeft ze haar bachelordiploma Geschiedenis behaald en momenteel gaat ze voor de master Neerlandistiek. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf in grafisch vormgeven, fotografie en illustratie en schrijft ze erg graag.

Was dit artikel behulpzaam?

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu