Onze categorieën
Over onsContact

Betreed de Wereld op je Scherm met de Beste Soundbar

Auteur: Charlie Hoeben
Published 22.12.2021 - Updated 10.06.2022
Betreed de Wereld op je Scherm met de Beste Soundbar

Heb je een nieuwe televisie maar kom je niet in de film doordat het geluid slecht is? Dat kan kloppen, want het geluid van tv's wordt er niet beter op. De beste soundbar is de oplossing! Je legt het apparaat onder je televisie en het is net of je op het piratenschip van Pirates of the Caribbean staat. Hieronder vast onze favorieten, maar lees vooral verder.

Waarom een soundbar kopen?

Geluid is bij films en televisie net zo belangrijk als beeld, maar dat realiseren we ons niet. Televisies worden steeds dunner en hebben een steeds betere beeldkwaliteit, maar dat gaat ten kosten van het geluid. Wil je graag je kijkervaring verbeteren? Dan is een soundbar ideaal. Meteen zit je middenin je favoriete vechtscène.

Een soundbar is compact, draadloos en prijsvriendelijk en ze zien er nog stijlvol uit ook. Veel modellen hebben een ingebouwde subwoofer. Net gekeken naar de beste 55 inch tv? Dan wil je er ook goed geluid bij hebben!

Hieronder staat alvast de top 3, maar lees vooral verder om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf.

Roku Select Series HD (32R2A5R)

Roku Select Series HD (32R2A5R)

Vizio V435M-K

Vizio V435M-K

Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

Soundbar: Hoe maak ik de beste koop?

Een soundbar lijkt misschien een simpel apparaat, maar het is toch goed om op een aantal zaken te letten bij de aanschaf.

Wat is het?

Een soundbar is een apparaat dat jouw kijkervaring naar een hoger niveau tilt. Het is een lange, platte balk die je onder of boven je televisie plaatst. Door speciale technologie genaamd 'Digital Sound Processing' bootst de soundbar een surroundset na, maar dan met een kleiner prijskaartje.

Dolby Atmos-technologie

Met 'Dolby Atmos' stuurt de soundbar het geluid naar boven, waardoor geluidsgolven weerkaatsen tegen de muren en het plafond. Door de weerkaatsing klinkt het geluid ruimtelijker en lijkt het alsof je er middenin zit.

Dolby Atmos is de opvolger van de welbekende Dolby Digital. Meer weten? Bekijk dan het onderstaande filmpje of klik op deze link.

Aantal kanalen

In soundbars zitten 2 tot 11 verschillende geluidskanalen. Hierbij geldt de regel; hoe meer kanalen hoe beter het geluid! Helaas loopt de prijs ook op met het aantal kanalen.

Heb je een 2.0 soundbar op het oog? Dan kijk je naar de simpelste versie. Een 2.1 soundbar is hetzelfde, maar deze heeft als extra een subwoofer om de lage tonen beter te laten klinken.

Subwoofer

Ik raad aan om een soundbar met externe subwoofer aan te schaffen om de ideale kijkervaring te krijgen. Soundbars hebben moeite met lage tonen en dit los je op die manier op. Je verplaatst een losse subwoofer bovendien gemakkelijk en kunt ze wegstoppen achter een bank of stoel, terwijl hij het geluid enorm verbetert.

Twijfel je nog? Indien nodig schaf je een externe subwoofer gemakkelijk op een later moment aan.

Aansluitingen

Het is belangrijk om te weten welke aansluitingen er op een soundbar zitten voordat je er eentje aanschaft. Kies het liefst voor een HDMI-aansluiting. Hiermee gebruik je maar één kabel voor geluid en beeld, in tegenstelling tot vroeger. Zo sluit je een nieuwe soundbar bijvoorbeeld binnen een handomdraai aan op de beste oled-tv.

Soundbar op een houten kastje onder een tv.

Verbinding

Hoe je met je soundbar verbindt, ligt helemaal aan jouw voorkeur.

Wifi

Verbinden via wifi werkt meestal het best. De soundbar is aangesloten op het wifi-netwerk en vervolgens speel je gemakkelijk via je telefoon, laptop of tablet muziek af. Dit kan vanuit je hele huis. Meestal heeft de soundbar een speciale app die je moet installeren om de soundbar via de wifi te gebruiken.

Bluetooth

Bluetooth is de andere optie en heeft ook voordelen. Zo sluit je gemakkelijk andere apparaten zoals draadloze koptelefoons, speakers of subwoofers aan door ze via bluetooth te verbinden met elkaar.

Het nadeel van bluetooth is dat de verbinding slechter is. Het is moeilijker om verder weg dingen als extra speakers te plaatsen waardoor bijvoorbeeld iets als multiroom bijna onmogelijk wordt.

Multiroom

Wil je je soundbar gebruiken voor meer dan alleen televisie, bijvoorbeeld voor het luisteren van muziek? Dan is een soundbar met multiroom het overwegen waard.

Met multiroom sluit je gemakkelijk extra draadloze speakers aan op de soundbar. Het is mogelijk om deze door je hele huis te plaatsen zodat je overal muziek hoort als je er doorheen loopt.

Het verschil tussen een soundbar en home cinema

Een homecinema-set gebruikt meerder boxen in de kamer om ervoor te zorgen dat je middenin het geluid zit. De geluidkwaliteit hiervan is een stuk beter, maar het brengt ook meer gedoe met zich mee.

Alle boxjes van een home cinema set moeten ergens in de kamer staan en er moeten allemaal draden naartoe lopen. Bedenk wat je zelf belangrijk vindt. Met een soundbar krijg je over het algemeen ook een goed resultaat.

De 5 beste soundbars op een rij

1. Roku Select Series HD (32R2A5R)

1. Roku Select Series HD (32R2A5R)

2. Vizio V435M-K

2. Vizio V435M-K

3. Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

3. Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

4. Roku Streambar

4. Roku Streambar
Bluetooth: Ja

5. Sonos Arc

Veelgestelde vragen over soundbars

Is het toch nog niet helemaal duidelijk? Dan staan hier de meest gestelde vragen om je iets verder op weg te helpen.

Wat kun je allemaal aansluiten op een soundbar?

Dat verschilt per soundbar. Heb je een soundbar met bluetooth verbinding, denk dan aan: draadloze koptelefoon, subwoofer, externe speakers, tablet, telefoon, laptop etc.

Hoe sluit je een soundbar aan?

De meeste soundbars maken gemakkelijk gebruik van één HDMI-kabel voor beeld en geluid. Zo krijg je de beste en snelste verbinding tussen je televisie en je soundbar, en hoef je maar 1 kabel aan te sluiten.

Heb je bij een soundbar een subwoofer nodig?

Bij veel soundbars zit een subwoofer ingebouwd en deze geeft al aanzienlijk beter geluid dan dat er uit je televisie komt. Wil je nóg meer in je film of game zitten? Kies dan een soundbar met externe subwoofer. Externe subwoofers geven lage tonen beter weer.

Welke soundbar moet ik hebben?

Dat kan ik helaas niet voor je bepalen. Wel kan ik je de keus makkelijker maken door hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties op een rijtje te zetten.

Bluetooth
1Roku Select Series HD (32R2A5R)
2Vizio V435M-K
3Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar
4Roku StreambarJa
5Sonos ArcNee

Roku Select Series HD (32R2A5R)

Vizio V435M-K

Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

Roku Streambar

Bluetooth: Ja

Conclusie

Waarschijnlijk kun je nu nooit meer een film kunnen kijken zonder goed geluid! Welke film heb je als eerste gekeken met je nieuwe soundbar? Laat het me weten! 🍿

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu