Onze categorieën
Over onsContact

Wat is het Verschil tussen een Sapcentrifuge en een Slowjuicer?

Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Auteur

Er is geen betere manier om je dag te beginnen dan met een vers vitaminebommetje: een heerlijk glas vers sap. Er zijn verschillende manieren om deze te maken, maar wat is nu de beste manier? Is het beter om een sapcentrifuge te gebruiken of toch liever een slowjuicer? Lees hier over de verschillen tussen deze twee keukenapparaten!

De slowjuicer

Een slowjuicer heeft een kleine vulopening. Daarom snijd je eerst de ingrediënten in kleine stukjes. Vervolgens duw je de stukken voorzichtig door de vulopening waar het fruit langzaam wordt gekneusd. Dit gebeurt met een ingebouwde vijzel die een bepaald aantal rotaties per minuut maakt.

Hoe sneller de vijzel draait, hoe minder sap er wordt geproduceerd. Kies daarom een slowjuicer die langzaam kneust, oftewel met een vijzel die minder snel roteert. Een slowjuicer die een vijzel heeft die langzaam roteert, produceert meer sap, maar doet hier wel langer over. Het resultaat is echter de moeite waard.

Een goede slowjuicer kneust daarnaast meer dan alleen fruit en groente. Het apparaat is zo goed in het onttrekken van vocht, dat je zelfs droge ingrediënten zoals noten, zaden en bladgroenten erin kunt doen.

Als alle ingrediënten gekneusd zijn, is het pulp van het sap gescheiden. Hierdoor heb je een heerlijk vers, helder sapje (zonder vruchtvlees!).

Voordelen

 • Het sap is helder en geconcentreerd
 • Verwerkt ook drogere ingrediënten
 • Ideaal voor allerlei soorten groente en fruit

Nadelen

 • Het is niet het snelste apparaat
 • Je moet alle ingrediënten eerst klein snijden
Twee glazen met rood, helder sap met een aardbei en een rietje.


Sap zonder stukjes! –
 De meeste kinderen geven de voorkeur aan een sapje waar geen 'stukjes' in zitten. Ze willen een helder sap, zonder vruchtvlees. Heb je zulke kieskeurige kinderen, kies dan voor een slowjuicer. Deze maakt helder sap, terwijl een sapcentrifuge een troebel sap maakt.


De sapcentrifuge

Een sapcentrifuge raspt de ingrediënten. Je vindt in de sapcentrifuge een soort van trommeltje met raspen. Deze draait op hoge snelheid rond, waardoor het sap vrij komt.

Dankzij deze snelheid hoef je niet lang te wachten op je sapje. Door het raspen blijft er echter wel wat vruchtvlees achter in het sap. Het wordt grotendeels gefilterd, maar het is niet zo helder als het sap van bijvoorbeeld een slowjuicer.

Bovendien is de vulopening van een goede sapcentrifuge in de meeste gevallen groot. Hierdoor hoef je ingrediënten niet klein te snijden, wat je weer tijd bespaart.

Verder is een sapcentrifuge alleen geschikt voor groente en fruit. Hij heeft niet de juiste werkwijze om droge ingrediënten te verwerken. Met een goede sapcentrifuge maak je echter heerlijke, troebele vruchtensappen.

Voordelen

 • Werkt lekker snel
 • Er is geen voorbereiding nodig
 • Maakt troebele vruchtensapjes

Nadelen

 • Niet geschikt voor droge ingrediënten
Drie glazen met troebel sap, met een rietjes. Vooraanzicht.

Welk apparaat is beter?

Welk apparaat beter is, hangt volledig af van jouw behoeften. Beide apparaten maken heerlijke, verse vruchtensappen. Hou je meer van troebel sap waar veel vruchtvlees in zit, dan is een sapcentrifuge een betere keuze. Heb je daarnaast vaak haast in de ochtend, dan is een sapcentrifuge ook een betere keuze gezien zijn snelheid.

Geef je echter de voorkeur aan een helder sap zonder vruchtvlees, dan kies je beter voor een slowjuicer. Hou er wel rekening mee dat een slowjuicer langzamer is. Daarbovenop is de vulopening kleiner, waardoor je ook tijd kwijt bent aan het klein snijden van grotere ingrediënten.

Een sapcentrifuge is daarentegen ook geschikt voor droge ingrediënten, zoals bijvoorbeeld noten, zaden en bladgroenten. Een slowjuicer kan deze ingrediënten niet verwerken.

Vers sap is overigens gezond, maar drink het met mate. Het bevat net zoveel suiker als een glas frisdrank.

Conclusie

Hopelijk kun je dankzij deze uitleg een weloverwogen keuze maken. Welke van de twee je ook kiest: je bent verzekerd van een heerlijk glas vers sap in de vroege ochtend (of middag, of avond)! Laat het ons vooral weten als je nog vragen of tips hebt! Bedankt voor het lezen. 🍉🍇🍍

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Was dit artikel behulpzaam?

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu