Onze categorieën
Over onsContact

Wat is het Verschil tussen een Sapcentrifuge en een Slowjuicer?

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 28.05.2021 - Updated 29.08.2022
Wat is het Verschil tussen een Sapcentrifuge en een Slowjuicer?

Er is geen betere manier om je dag te beginnen dan met een vers vitaminebommetje: een heerlijk glas vers sap. Er zijn verschillende manieren om deze te maken, maar wat is nu de beste manier? Is het beter om een sapcentrifuge te gebruiken of toch liever een slowjuicer? Lees hier over de verschillen tussen deze twee keukenapparaten!

De slowjuicer

Een slowjuicer heeft een kleine vulopening. Daarom snijd je eerst de ingrediënten in kleine stukjes. Vervolgens duw je de stukken voorzichtig door de vulopening waar het fruit langzaam wordt gekneusd. Dit gebeurt met een ingebouwde vijzel die een bepaald aantal rotaties per minuut maakt.

Hoe sneller de vijzel draait, hoe minder sap er wordt geproduceerd. Kies daarom een slowjuicer die langzaam kneust, oftewel met een vijzel die minder snel roteert. Een slowjuicer die een vijzel heeft die langzaam roteert, produceert meer sap, maar doet hier wel langer over. Het resultaat is echter de moeite waard.

Een goede slowjuicer kneust daarnaast meer dan alleen fruit en groente. Het apparaat is zo goed in het onttrekken van vocht dat je zelfs droge ingrediënten zoals noten, zaden en bladgroenten erin kunt doen. Hierdoor is het sap vaak geconcentreerder dan het sap wat je bijvoorbeeld met een blender maakt.

Als alle ingrediënten gekneusd zijn, is het pulp van het sap gescheiden. Hierdoor heb je een heerlijk vers, helder sapje (zonder vruchtvlees!).

De meeste kinderen geven de voorkeur aan een sapje waar geen 'stukjes' in zitten. Ze willen een transparant sap, zonder vruchtvlees. Heb je zulke kieskeurige kinderen, kies dan voor een slowjuicer. Deze maakt helder sap, terwijl een sapcentrifuge een troebel sap maakt.

Voordelen

  • Het sap is helder en geconcentreerd
  • Verwerkt ook drogere ingrediënten
  • Ideaal voor allerlei soorten groente en fruit

Nadelen

  • Het is niet het snelste apparaat
  • Je moet alle ingrediënten eerst klein snijden

Receptidee: het groene paradijs

Begeef je in exotische sferen met dit groene, gezonde vitaminebommetje. Het zit boordevol vitaminen, vezels en mineralen. Verse appel en citroen geven dit drankje de extra frisse smaak.

Ingrediënten:

  • komkommer
  • gele paprika
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 stukje gember (ongeveer 5 centimeter)
  • 1 hand spinazie
  • 1 venkel
  • 1 groene appel
  • 1 citroen
Twee groene sapjes, bovenaanzicht

De sapcentrifuge

Een sapcentrifuge raspt de ingrediënten. Je vindt in een traditionele sapcentrifuge een soort van trommeltje met raspen. Deze draait op hoge snelheid rond, waardoor het sap vrij komt.

Dankzij deze hoge snelheid hoef je niet lang te wachten op je sapje. Door het raspen blijft er echter wel wat vruchtvlees achter in het sap. Het wordt grotendeels gefilterd, maar het is niet zo helder als het sap van bijvoorbeeld een slowjuicer. Een sapcentrifuge maakt geconcentreerd sap.

Bovendien is de vulopening van een goede sapcentrifuge in de meeste gevallen groot. Hierdoor hoef je ingrediënten niet klein te snijden, wat betekent dat je sneller van je sap geniet nadat je je fruit in de sapcentrifuge geplaatst hebt.

Verder is een goede sapcentrifuge alleen geschikt voor groente en fruit – en dan met name groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Hij heeft niet de juiste werkwijze om droge ingrediënten te verwerken. Met een goede sapcentrifuge maak je echter heerlijke, troebele vruchtensappen.

Voordelen

  • Werkt lekker snel
  • Er is geen voorbereiding nodig
  • Maakt troebele vruchtensapjes

Nadelen

  • Niet geschikt voor droge ingrediënten

Recept-idee: zomerfris

Een heerlijk verfrissend sapje wat vooral lekker smaakt in de zomer. Zet je sap een uurtje in de koelkast en het smaak nog beter.

Ingrediënten:

  • Ongeveer 10 aardbeien
  • 1 kopje watermeloen, in stukjes gesneden
  • 1/4 komkommer

Was alle ingrediënten en haal de schil van de komkommer en watermeloen. Snij alles in grote stukken en stop het in de sapcentrifuge. Laat de sapcentrifuge daarna zijn magie verrichten!

Drie glazen met troebel sap, met een rietjes. Vooraanzicht.

Welk apparaat is beter?

Welk apparaat beter is, hangt volledig af van jouw behoeften. Beide apparaten maken heerlijke, verse vruchtensappen. Hou je meer van troebel sap waar veel vruchtvlees in zit, dan is een sapcentrifuge een betere keuze. Heb je daarnaast vaak haast in de ochtend, dan is een sapcentrifuge ook een betere keuze gezien zijn snelheid: een slowjuicer perst langzaam vergeleken met een sapcentrifuge.

Geef je echter de voorkeur aan een helder sap zonder vruchtvlees, dan kies je beter voor een slowjuicer. Hou er wel rekening mee dat een slowjuicer langzamer is. Daarbovenop is de vulopening kleiner, waardoor je ook tijd kwijt bent aan het klein snijden van grotere ingrediënten.

Een sapcentrifuge is daarentegen ook geschikt voor droge ingrediënten, zoals bijvoorbeeld noten, zaden en bladgroenten. Zelfs de beste slowjuicer kan deze ingrediënten niet verwerken; een blender kan dit wél.

Vers sap is overigens gezond, maar drink het met mate. Het bevat net zo veel suiker als een glas frisdrank. Drink je eigenlijk alleen sinaasappelsap? Overweeg dan een citruspers.

Wat is een blender?

Met een blender doe je in principe hetzelfde als met een sapcentrifuge en een slowjuicer, maar hij werkt op een andere manier. Je kunt er bovendien meer mee dan alleen sapjes maken. Wat een blender precies kan, is afhankelijk van het apparaat.

Er zijn blenders met verschillende hulpstukken, waardoor je er bijvoorbeeld ook smoothies en sauzen mee maakt. Wat voor blender je ook kiest: elke blender hakt, snijdt en mixt voor je. Je bespaart tijd en moeite met een blender.

Het nadeel van een blender is dat ze vaak veel ruimte in beslag nemen en niet altijd even gemakkelijk schoon te maken zijn. Ben je op zoek naar iets wat alleen sap maakt, dan is een sapcentrifuge of een slowjuicer vaak een betere keuze.

Wat is een keukenmachine?

Een keukenmachine is een multifunctioneel apparaat. Behalve mixen, snijden, hakken en snijden, kun je er ook mee kneden. Dit is vooral handig wanneer je veel deeg maakt. Dit kan pizzadeeg zijn, maar ook brooddeeg of beslag voor cake.

Houd rekening met het formaat van het apparaat: keukenmachines hebben meestal veel accessoires en al deze accessoires nemen ruimte in beslag. Soms wordt er een handige opbergdoos meegeleverd, maar niet altijd.

Een keukenmachine biedt hiermee een passende oplossing wanneer je op zoek bent naar een veelzijdig apparaat wat meer kan dan alleen sappen maken.

Conclusie

Hopelijk kun je dankzij deze uitleg een weloverwogen keuze maken. Welke van de twee je ook kiest: je bent verzekerd van een heerlijk glas vers sap in de vroege ochtend (of middag, of avond)! Laat het ons vooral weten als je nog vragen of tips hebt! Bedankt voor het lezen. 🍉🍇🍍

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu