Onze categorieën
Over onsContact

Tv-scherm Schoonmaken voor een Vlekkenloze Kijkervaring

Amber Christen
Auteur: Amber Christen
Published 09.12.2021 - Updated 27.03.2022
Tv-scherm Schoonmaken voor een Vlekkenloze Kijkervaring

Zit je net helemaal klaar om je favoriete serie te kijken, zie je ineens dat er allemaal vieze vlekken op je tv-scherm zitten. Zo wordt je nooit daadwerkelijk die spannende scène ingesleurd. Gelukkig hoeft dit niet je hele avond meteen te verpesten: het is doodsimpel om iets aan die vlekken te doen. Je tv-scherm schoonmaken heb je zo gedaan met deze 6 stappen! 📺

Voordat je aan de slag gaat

Voordat je begint, moet je waarschijnlijk in een paar kasten duiken om wat spulletjes te verzamelen, maar weet je wat mooi is aan dit stappenplan? Het meeste heb je waarschijnlijk al in huis! Ik zet hieronder voor je op een rijtje wat je allemaal nodig hebt. 

Heb je alles te pakken? Dan is het tijd om aan het werk te gaan! ✔️

Stap 1: Zet de tv uit en laat hem afkoelen

Voordat het echte schoonmaakwerk begint, moet je je tv eerst uitzetten en af laten koelen. Trek voor de zekerheid ook de stekker uit het stopcontact.

Stap 2: Verwijder stof

Volgens veel artikelen kun je vervolgens direct aan de slag met een vochtig doekje om stof en vuil te verwijderen. Doe dat niet.

Met een vochtige doek wrijf je stof alleen maar uit en hoopt het zich op in de hoekjes en randen van je scherm. Maak je tv-scherm eerst stofvrij met een droog microvezeldoekje of een Swiffer Duster.

Stap 3: Maak het scherm schoon

Tegen de meer hardnekkige vlekken zoals vette vingers, red je het niet alleen met stoffen. Meng een kleine hoeveelheid water met eenzelfde hoeveelheid azijn en doop hier een schoon microvezeldoekje in.

Knijp het doekje grondig uit, zodat het alleen maar licht vochtig is en niet druipt. Wanneer het doekje te nat is, loop je het risico dat het in de randen van je tv lekt, waardoor het risico op kortsluiting ontstaat.

Wrijf met het lichtvochtige doekje over de vlekken op je scherm in een draaiende beweging. Let erop dat je niet hard drukt!

Gaat een vlek niet in één keer weg? Je wrijft er dan beter een paar keer licht overheen dan één keer hard. Maak het scherm droog met een schoon microvezeldoekje, zodra je een vlek verwijdert hebt. Zo voorkom je nieuwe vlekken doordat de vloeistof opdroogt.

Afbeelding van iemand die naar een scherm kijkt.

Stap 4: Maak de randen schoon

Het is alweer bijna tijd om lekker tv te kijken, maar heb nog heel even geduld! Neem de randen van je tv ook meteen mee als je toch bezig bent. Je hoeft minder voorzichtig te zijn dan bij het scherm, want de randen van je tv zijn gemaakt van steviger materiaal. Neem deze af met een licht vochtig doekje.

Stap 5: Maak de ventilatiesleuven schoon

Ook belangrijk om eens in de maand te doen: de ventilatiesleuven van de tv schoonmaken. Het is misschien minder dringend dan de vlekken op je scherm, maar door de sleuven af en toe met de stofzuiger stofvrij te maken verminder je de kans op kortsluiting en andere problemen.

Stap 6: Vergeet de afstandsbediening niet

Misschien wel het vieste van alles wat met je tv te maken heeft: de afstandsbediening. Vergeet niet om daar ook even een doekje overheen te halen. Maak hem schoon met een lichtvochtig doekje dat – net als voor het schoonmaken van je scherm – goed uitgeknepen is en niet druipt.

Bonustip: Wat vooral niet te doen

Azijn en water is een goedkope en makkelijke oplossing om je tv-scherm te reinigen, maar er zijn ook allerlei andere middeltjes op de markt. Niet alles werkt even goed! Daarom zet ik nog een paar dingen voor je op een rij die je vooral niet moet doen. Zelfs de beste oled-tv is niet bestand tegen extravagante schoonmaakcapriolen! 😉

Spuit nooit iets direct op je scherm

Spuit spray of foam nooit direct op het scherm. Dan loop je een groot risico dat het gebruikte middeltje in de randen van je tv loopt en voor schade aan je scherm zorgt.

Of je nu net de beste 55 inch tv in huis hebt gehaald en een eerste schoonmaakbeurt wilt geven, of je oude, trouwe tv wilt preserveren: je wilt voorkomen dat je een tv-reparatie nodig hebt, of dat je apparaat zelfs niet meer te herstellen is. Spuit daarom altijd op een doekje, en ga daarna aan de slag.

Gebruik geen papier

Kies altijd voor een microvezeldoekje om je tv-scherm schoon te maken. Gebruik nooit (toilet)papier of tissues, want die zijn niet zacht genoeg en veroorzaken krassen in je scherm. 🧻

Heb je geen microvezeldoekjes in huis? Wijk dan liever uit naar een brillendoekje of speciale schoonmaakdoekjes. Met (vochtige) schoonmaakdoekjes moet je alleen wel opletten, want soms bevatten ze te veel schoonmaakmiddel en blijven er resten achter op je scherm.

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen

Let goed op wat voor schoonmaakmiddelen je gebruikt. Schoonmaakmiddelen die ammoniak, alcohol of aceton bevatten zijn slecht voor je scherm en zorgen voor permanente schade. Wees erg voorzichtig met welk middeltje je uitkiest!

Conclusie

Heb je nu een antwoord op de vraag hoe je jouw tv-scherm schoonmaakt? Ik hoop het in ieder geval wel, want het is super vervelend om vieze vlekken op je tv-scherm te hebben. Als je zelf nog vragen of tips hebt, laat het dan zeker even weten in een reactie. Bedankt voor het lezen en veel kijkplezier! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Amber Christen
Amber Christen
Amber is een student en zzp'er met een passie voor geschiedenis, taal en allerlei vormen van creativiteit. Enkele jaren geleden heeft ze haar bachelordiploma Geschiedenis behaald en momenteel gaat ze voor de master Neerlandistiek. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf in grafisch vormgeven, fotografie en illustratie en schrijft ze erg graag.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu