Onze categorieën
Over onsContact

Je Strijkijzer Schoonmaken in 2 Stappen

Amber Christen
Amber Christen
Auteur
Je Strijkijzer Schoonmaken in 2 Stappen

Strijken, het is al geen super leuk klusje, maar helemaal niet als je jouw kleding bijna sloopt door een plakkerige zool! Als je tot dat moment gewacht hebt, wordt het echt tijd om je strijkijzer schoon te maken. Is het nog niet zo ver? Dan geldt nog steeds: Voorkomen is beter dan genezen! Je strijkijzer schoonmaken kan gelukkig op een paar makkelijke manieren. Wij hebben een stappenplan voor je! 😉

Voordat je begint

Je weet niet altijd wat er aan de hand is met jouw strijkijzer, maar meestal komen de problemen door kalkvorming of door aanslag en viezigheid op de strijkzool. Daarom geef ik je wat informatie over ontkalken en geef ik je daarna een aantal trucjes met huis-tuin-en-keuken middeltjes om de strijkzool weer als nieuw te maken!

Ook nog handig: een aantal van de middelen uit het stappenplan heb je waarschijnlijk al in huis! Zo hoef je niet speciaal de deur uit om even naar de supermarkt te gaan, maar ga je meteen aan de slag. Je pakt gewoon wat spullen die je hebt liggen.

Mocht het stappenplan tóch niet werken nadat je alles geprobeerd hebt en is er iets anders aan de hand met je strijkijzer? Dan kun je altijd nog kijken naar een nieuw apparaat. Check dan even onze artikelen over het beste stoomstrijkijzer en het beste strijkijzer. Daar helpen we je ook verder!

Stap 1: Ontkalken

Kalk is regelmatig de schuldige bij problemen met je strijkijzer en het is dan ook belangrijk om het apparaat ongeveer eens per maand te ontkalken. Doe je dit niet? Dan ontstaat er kalkaanslag in het reservoir die voor verstoppingen van de gaatjes in je strijkzool zorgt. Zo werkt je strijkijzer steeds minder goed.

Ieder strijkijzer heeft zijn eigen manier van ontkalken, waardoor ik je geen goede tips kan geven die altijd werken. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing voor je aan de slag gaat. Sommige apparaten kunnen bijvoorbeeld niet tegen azijn omdat ze speciale onderdelen voor ontkalking hebben die daar niet tegen kunnen, terwijl je bij anderen wél azijn kunt gebruiken. Gebruiksaanwijzing kwijt? Wellicht vindt je hem hier terug. 📄

Strijkzool schoonmaken – Let op! De volgende stap gaat over het schoonmaken van de strijkzool van je strijkijzer. Wat je ook doet, gebruik nooit schuurmiddelen zoals de ruwe kant van een schuursponsje op de zool.

Stap 2: Strijkzool schoonmaken

Is de zool van je strijkijzer helemaal vies? Dan kunnen er allerlei soorten vuil aan zitten. Afhankelijk van wat je zelf in huis hebt en hoe hardnekkig het vuil is, bepaal je zelf welke van de methodes hieronder je gebruikt!

#1 Nagellakremover

In het vervelendste geval zitten er resten gesmolten plastic of stof vast aan je strijkzool, bijvoorbeeld door het strijken van prints of materialen die niet geschikt zijn om te strijken. Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf, want het stinkt en de verhitting is ook nog eens slecht voor je gezondheid! Om zulke resten te verwijderen is nagellakremover de oplossing.

Wacht tot je strijkbout koud is en pak een organische doek (niet van kunststof). Drenk de doek in nagellakremover en wrijf het gesmolten vuil weg. Veeg de zool daarna af met water, voordat je weer gaat strijken.

#2 Kaarsvet

Een ander handig trucje is (wit) kaarsvet, want plakkerige vlekken en hardnekkig vuil hechten goed aan kaarsvet. Verhit je strijkijzer, trek een ovenhandschoen aan om te voorkomen dat je jezelf brandt en wrijf met een witte kaars over de strijkzool. Leg vervolgens een dikke laag keukenpapier op je strijkplank en strijk daar overheen om het kaarsvet weer te verwijderen. Herhaal dit eventueel een aantal keer, afhankelijk van hoe vies de strijkzool is.

Afbeelding van de zool van een strijkijzer

#3 Azijn

Een middeltje dat bijna iedereen ook wel in huis heeft: schoonmaakazijn. Daarmee verwijder je makkelijk vlekken van de strijkzool en gaat de zool weer mooi glanzen. ✨

Neem een doek en doe hier azijn op. Zet het strijkijzer vervolgens met de zool op de doek en laat een half uurtje staan. Haal vervolgens een andere vochtige doek over de strijkzool heen en dan moet het meeste vuil weg zijn. Zo niet, herhaal de stappen dan nog een keer.

#4 Zout

Iets wat net als azijn bij bijna iedereen in de keuken staat: tafelzout. In combinatie met bakpapier of een oude lap stof haal je hiermee vlekken van je strijkzool af. Let wel op dat je echt keukenzout neemt en geen zoutvervangers of zout met een grove korrel, want dan krijg je niet het gewenste resultaat!

Leg een vel bakpapier op je strijkplank en strooi daar flink wat keukenzout op. Warm je strijkijzer op en verspreid het zout tot er een egaal laagje op het bakpapier ligt. Zodra je ijzer echt goed heet is, strijk je over het zout heen. Houd dat ongeveer een minuut vol en check dan of de zool weer mooi blinkt! Zo niet, ga dan nog even door.

Conclusie

Hopelijk heb ik je geholpen met de vraag hoe je jouw strijkijzer schoonmaakt en kun je de strijk weer te lijf zonder dat je aan je kleding blijft plakken! Je wil je lievelingsshirt niet slopen, natuurlijk. Heb je zelf nog tips & tricks of heb je een vraag? Laat dan zeker een reactie achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Amber Christen
Amber Christen
Amber is een student en zzp'er met een passie voor geschiedenis, taal en allerlei vormen van creativiteit. Enkele jaren geleden heeft ze haar bachelordiploma Geschiedenis behaald en momenteel gaat ze voor de master Neerlandistiek. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf in grafisch vormgeven, fotografie en illustratie en schrijft ze erg graag.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu