Onze categorieën
Over onsContact

Zo Verwijder je Roestvlekken uit Kleding

Merle Hebing
Auteur

Roestvlekken: als ze er eenmaal zitten, willen ze niet meer weg. Je gaat zitten op verroeste tuinstoelen of je strijkijzer is al een tijdje niet schoongemaakt – oeps, een roestvlek in je kleding. Die wil je niet graag in je lievelingstrui hebben! Gelukkig heb ik een paar tips om roestvlekken uit je kleding verwijderen een stuk simpeler te maken. Binnen no-time draag je je lievelingstrui weer met plezier!

Hoe krijg je roestvlekken uit kleding?

Als eerst het is handig om te weten dat wanneer je roest uit kleding wilt verwijderen, je een product met een hoge zuurgraad nodig hebt. Het zuur maakt verbinding met het ijzer, waardoor dit loskomt van de stof en het oplost. De meeste vlekken verwijderaars bevatten dat zuur, maar ook met veel huis-, tuin- en keukenproducten kom je al een heel eind.

Zure melk

Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt, maar zure melk kan je redding zijn. Heb je een kledingstuk waar een roestvlek op zit? Laat deze dan een nachtje in zure melk weken! De dag erna was je het kledingstuk uit, en weg is de roestvlek.

Citroen en zout

Nog een voedingswaar dat roestvlekken aanpakt! Zo'n vlekke in witte kleding is al helemaal een nachtmerrie, niet? Met deze tip is het makkelijk om daar de vlekken uit te krijgen.

Dit doe je met citroensap en zout. Pers een halve citroen uit op de roestvlek. Wrijf daarna met een flinke snuf middelgrof tot fijn zout over deze vlek en laat dit eventjes intrekken. Was vervolgens het kledingstuk goed uit met water, en je witte kledingstuk is weer vlekkeloos.

Pas op – Bonte was verbleekt als je dit met citroensap behandelt. Gebruik dit dus alleen bij witte was! 

Verwarmd citroensap

Verwarmd citroensap wil ook goed helpen om roestvlekken te behandelen. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van de vlek. Zorg ervoor dat je genoeg hebt om de hele vlek mee te bedekken.

Smeer de vlek met het verwarmde citroensap in en spoel het kledingstuk daarna goed uit met koud water. Was het vervolgens zoals je het normaal ook zou wassen met je wasmachine. En voilà, kind kan de was doen – letterlijk!

Zout en azijn

In plaats van citroen kun je ook azijn gebruiken. Maak een mengsel van middelgrof tot fijn zout en azijn, en smeer dit op de roestvlek. Je kunt dit met een oude tandenborstel zachtjes inwrijven. Laat dit alles vervolgens een half uur intrekken en spoel het kledingstuk daarna uit met koud water. Was het vervolgens weer zoals je normaal zou doen in de wasmachine met wasmiddel.

Roze kledingstuk met gebleekte stukken

Wijnsteenbakpoeder

Ooit gedacht dat wijnsteenbakpoeder zou helpen tegen roest? Het bestaat uit kaliumzout en wijnsteenzuur – en heeft niets met pure wijn te maken. Niet drinken dus. 🙅‍♀️ Strooi in plaats daarvan een beetje wijnsteenbakpoeder over de roestvlek en rol het kledingstuk op. Hierdoor zit het poeder aan de binnenkant. Dep vervolgens het kledingstuk in een emmer koud water. Zodra het poeder in de stof getrokken is, was je het kledingstuk.

Ossengalzeep

Ossengalzeep is ook handig te gebruiken voor het verwijderen van roestvlekken. Maak de ossengalzeep eerst een beetje nat. Bestrijk vervolgens de vlek met de zeep en wrijf de zeep goed in met je vingers. Was direct daarna het kledingstuk volgens het wasvoorschrift. Belangrijk: was het niet op temperaturen boven de 40 °C, want boven de 50 °C werkt de ossengalzeep niet meer.

Conclusie

Zo'n grote ramp is zo'n roestvlek in je kleding nog niet, of wel? Met deze tips zijn de vlekken makkelijk eruit te krijgen. Hopelijk heb je wat aan deze tips en maak jij je lievelingstrui weer schoon. Heb jij zelf nog een handige tip om roestvlekken te verwijderen uit kleding, laat het dan zeker even weten – dan voeg ik deze toe aan het lijstje. Bedankt voor het lezen!

Deel dit artikel:
Merle Hebing

Was dit artikel behulpzaam?

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu