Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Wekkerradio voor een Fijn Begin van de Dag

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 08.02.2022 - Updated 14.11.2022
De Beste Wekkerradio voor een Fijn Begin van de Dag

Vind je het heerlijk om wakker te worden met je favoriete radiozender? Dan is de beste wekkerradio ideaal! Wekkerradio's bieden vaak nog meer mogelijkheden dan alleen radio luisteren. Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden?

Neem dan vooral de koopgids door om een idee te krijgen van de belangrijkste eigenschappen waarop je moet letten. Hieronder staat ook alvast de top 5 voor je klaar! 🎉

Waarom een wekkerradio kopen?

Een goede nachtrust heeft een positief effect op je humeur, je energieniveaus en je gezondheid. Een slaapritme is cruciaal voor een goede nachtrust, omdat de biologische klok van je lichaam hieraan gewend raakt. Zo val je sneller in slaap en wordt je fitter wakker. Ga daarom, wanneer mogelijk, elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Het liefste ook in het weekend!

Een goede wekker helpt je om zo'n slaapritme te creëren. Veel mensen gebruiken hun smartphone als wekker, maar hier zitten wel wat nadelen aan. Het blauwe licht van je telefoon brengt namelijk je biologische klok in de war en vermindert de kwaliteit van je slaap. Je slaapt hierdoor mogelijk wat onrustiger en wordt wat vaker wakker. Daarnaast is de kans op nachtmerries groter.

Bovendien stel je jezelf 's ochtends gelijk bloot aan allerlei prikkels, wanneer je direct op je smartphone kijkt. Hierdoor maakt je lichaam cortisol (een stresshormoon) aan. Daarnaast loopt je telefoon ook zonder dat je het doorhebt wanneer je hem niet aan de lader doet 's nachts. Tegelijkertijd is het niet verstandig je telefoon de hele nacht aan de oplader te laten hangen.

Het grote voordeel van een wekkerradio is dat je je kunt laten wekken met muziek. Dit zorgt voor een goed humeur en een vrolijke start van de dag. En zeg nou zelf, als je de dag met een goed humeur begint, is de rest van de dag meestal ook een stuk leuker.

Wekkerradio's hebben enorm veel mogelijkheden en zijn onmisbaar als je je slaapkwaliteit belangrijk vindt. Hieronder staan de top 3 keuzes voor je uitgelicht, gevolgd door een handige koopgids. Zo vind je in no-time een geschikte wekkerradio.

iHome Alarm Clock Radio

iHome Alarm Clock Radio
Bekijk op Bol.com

JALL Wooden Digital Alarm Clock

JALL Wooden Digital Alarm Clock

Sony ICF-C1PJ

Sony ICF-C1PJ
Aantal wektijden: 2
Ontvangst: FM radio
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Wekkerradio: Hoe maak ik de beste koop?

Wekkerradio's zien er niet heel ingewikkeld uit, maar hoe kies je de beste? Lees deze koopgids en wordt een expert op het gebied van wekkerradio's.

Hoe wil je wakker gemaakt worden?

Wekkerradio's hebben verschillende manieren waardoor ze je uit je slaapje kunnen wekken. Radiomuziek is natuurlijk voor de hand liggend bij een wekkerradio, maar sommige modellen bieden ook andere opties, zoals standaard wekkergeluiden, natuurgeluiden en licht.

Hieronder ga ik dieper in op de verschillende mogelijkheden en belicht ik een aantal belangrijke puntjes, zodat je altijd op een fijne manier wakker wordt.

Radio 📻

Een radio pikt radiogolven op en vertaalt deze in geluid. De tuner van een radio bepaalt de manier waarop de radio radiogolven vindt en hoeveel zenders een radio kan vinden.

Of je nu kiest voor een goede bouwradio of een wekkerradio, je wilt zonder ruis naar hoge kwaliteit muziek luisteren van je favoriete radiostation. Check daarom eerst over welke radiosignalen de radio kan ontvangen. Er zijn vier verschillende manieren waarop je radiogolven kunt ontvangen: AM, FM, DAB en DAB+.

Traditionele radio's hebben analoge tuners die een AM- en/of FM-signaal kunnen ontvangen. Meestal draai je hierbij met een knopje om je lievelingszender te vinden. Het grote nadeel van analoge tuners is dat het lastiger is om precies de juiste frequentie te vinden.

Tegenwoordig zijn AM-radio's bijna niet meer te verkrijgen. Een AM-radio is gevoeliger voor veranderingen in het weer, stoort sneller en heeft vaak last van ruis dan FM-radio's. Hoewel FM-radio's een stuk beter klinken en minder ruis hebben, behoud je echter altijd iets van ruis.

Analoge wekkerradio's zijn goedkoop, maar als je een groter budget hebt, is een radio met een digitale tuner een betere optie. Deze ontvangt DAB- of DAB+-signaal. DAB staat voor 'digital audio broadcast' en is een digitale verbinding, waarbij je helemaal geen last van storingen en ruis hebt.

De geluidskwaliteit van DAB is beter dan FM, er is een ruimere keuze aan radiozenders en het opzoeken van de juiste frequentie gaat eenvoudiger, omdat meerdere radiozenders gebundeld worden op één frequentie.

DAB+ is de verbeterde versie van DAB en hierbij is het aanbod aan radiozenders nog groter. Daarnaast heeft DAB+ meer gebruiksgemak, omdat je favoriete radiozenders kunt instellen geen frequenties hoeft te onthouden. Je zoekt de radiozenders eenvoudig op naam.

Het is ook mogelijk om radio te ontvangen via internet. De beste internetradio maakt het mogelijk om alle zenders die je maar wilt te beluisteren. Een stabiele internetverbinding is echter wel noodzakelijk voor een internetradio.

Geluiden

Veel wekkerradio's hebben tientallen geluiden die je als alarm kunt instellen. Denk aan piano- of vioolmelodietjes, natuurgeluiden, het geluid van de zee of het gefluit van vogels. Zo voelt het net alsof je ontspannen wakker wordt in het bos of op het strand. 🏖️

Helaas wordt niet iedereen wakker van radioliedjes of natuurgeluiden. Sommige mensen hebben een harde, vervelende piep of zoemer nodig. Gelukkig vind je dit geluid op vrijwel elke wekker. Geloof me, een standaard zoemer maakt zelfs de diepste slaper wakker!

Licht

Niets is vervelender dan wakker worden in het donker. Het voelt alsof het nog midden in de nacht is en je lichaam wilt maar al te graag nog even slapen. Vooral tijdens de winterdagen is dit een probleem.

Een lichtwekker bootst de zonsopgang na en geeft een steeds feller licht af. Je wordt zo op een natuurlijke manier wakker, waardoor je beter uit bed komt en je je energieker en vrolijker voelt. Onderzoek naar winterdepressie en het effect van licht hierop ondersteunt deze claims!

Daarnaast wordt je geleidelijk wakker. Je schikt niet wekker van een alarm, omdat je lichaam door het licht al langzaam uit de diepe slaap komt.

Het is ook vaak mogelijk om licht met natuurgeluiden of radio te combineren, mocht je dat fijn vinden.

Weergave

Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden als het gaat om de weergave van een wekkerradio. Zo heb je de keuze tussen een analoge of een digitale wekker. Daarnaast zijn er nog enkele instellingsmogelijkheden die het gebruiksgemak vergroten.

Een digitale klok geeft de tijd aan met cijfers, terwijl een analoge klok de tijd aangeeft met wijzers. Analoog is wat ouderwetser, maar sommige mensen vinden dit juist fijn. Vrijwel alle wekkerradio's zijn tegenwoordig echter digitaal. Je keuze is daardoor iets beperkter als je gaat voor een analoge klok.

Je wilt de tijd natuurlijk wel goed zien. Daarom is het prettig als een wekker verschillende instellingsmogelijkheden heeft. Denk aan het instellen van de grootte van de cijfers of de helderheid van het display dimmen. Zo zie je de tijd goed, maar is het display niet te fel.

Er zijn ook wekkers met een tijdprojectie. Hierbij projecteert de wekker de tijd op de muur of het plafond. Dit is erg handig, want zo kan je de tijd makkelijk vanuit je bed zien, zonder dat je van positie moet veranderen.

Daarnaast zijn er wekkers die andere informatie weergeven, zoals de temperatuur en de datum. Ook hierbij is het fijn als je zelf kunt instellen wat je precies wilt zien en wat niet.

Afbeelding van iemand die in bed zit en op zijn telefoon kijkt. Op het nachtkastje naast het bed staat een verlichte wekker, een plant, een schrift en een pen.

Functies

Wekkers hebben verschillende functies. Sommige vind je misschien wel fijn en sommige vind je misschien niet nodig. Check welke functies onmisbaar voor jou zijn en kies een wekker met die functies.

Snooze-functie

Hoewel bijna iedereen weet dat snoozen niet goed voor je is, is het toch enorm lekker en verleidelijk om na het alarm nog een paar minuten in bed te blijven liggen onder een warm dekbed.

De meeste wekkers hebben een snooze- of sluimerfunctie. Als de wekker dan af gaat, kun je op de snoozeknop drukken, waardoor het alarm wordt uitgesteld. Na ongeveer 9 minuten gaat de wekker weer af, zodat je je niet verslaapt.

Deze sluimertijd kun je bij sommige wekkers ook zelf instellen. Is 9 minuten te kort of juist te lang voor je, dan stel je deze zelf bij.

Timer

Veel mensen vinden het heerlijk om in slaap te vallen met muziek of radio. Als je moeilijk in slaap komt, kan het goed zijn om dit een keertje te proberen. Een sleep timer zorgt ervoor dat de radio automatisch na een bepaalde tijd uitgaat, zodat hij niet de hele nacht aanstaat. Je kunt deze tijd zelf instellen.

Verschillende wektijden

Slaap je samen met je partner, maar hoeven jullie er niet op hetzelfde moment uit? Een wekker met verschillende wektijden is dan ideaal. Zo wordt je allebei op een ander tijdstip gewekt, zonder dat je een tweede wekker nodig hebt.

Ook als je steeds een andere dienst draait of in het weekend de wekker iets later wilt zetten, zijn verschillende wektijden handig, zodat je niet telkens de wekker opnieuw hoeft in te stellen. Vaak beschikken wekkers over twee wektijden, maar er zijn ook modellen met wel zes wektijden.

Vaak moet je wel nog wel in het weekend of doordeweeks handmatig switchen van alarm, omdat de wekker niet weet wanneer het weekend is of wanneer je juist de vroege of late dienst draait.

Als je dit vergeet, wordt je misschien alsnog op de verkeerde tijd gewekt. Wil je dat de wekker onthoudt op welke dagen welk alarm af moet gaan? Dan is het belangrijk dat de wekker automatisch synchroniseert.

Automatische tijdsynchronisatie

Bepaalde wekkers hebben automatische tijdsynchronisatie. Dit is een fijne functie, omdat deze wekkers onthouden welke datum het is. Zo kun je een alarm voor doordeweeks instellen en een alarm voor in het weekend. Je hoeft dan niet handmatig te switchen van weekend-alarm naar week-alarm.

Een ander voordeel aan modellen met automatische tijdsynchronisatie is dat ze zich automatisch aanpassen aan de zomer- en wintertijd. Daarnaast hoef je de wekker niet weer helemaal opnieuw in te stellen, nadat bijvoorbeeld de stroom uitvalt.

Nachtlampje

Wil je liever niet slapen in een donkere kamer? Kies dan voor een wekker met een nachtlampje. Hiermee creëer je een fijne sfeer in een donkere kamer. Sommige wekkers bieden ook de mogelijkheid om de kleur van het nachtlampje aan te passen.

Afbeelding van een wekker.

Connectiviteit

Een functie die veel wekkers bieden is het verbinden en/of opladen van je telefoon. Wekkers met deze functie hebben een usb-poort waar je de oplaadkabel van je telefoon op aansluit. Zo luister je ook meteen eenvoudig naar je favoriete muziek van Spotify.

Het is daarnaast handig als je wekker beschikt over bluetooth. Zo maak je een draadloze verbinding, waardoor je nachtkastje niet vol ligt met snoeren en de wekker het geluid van je telefoon afspeelt.

Over draadloos gesproken: er zijn zelfs modellen beschikbaar met een ingebouwde draadloze oplader. Je hoeft je telefoon in dat geval enkel op je wekker te leggen om hem op te laden! 🔋

Stroomvoorziening

Wekkerradio's werken meestal via een stroomkabel. Het nadeel hieraan is dat je geen wekker hebt wanneer de stroom uitvalt. Er zijn wel modellen met een back-upbatterij – de ideale oplossing voor zulke situaties.

Een wekker op batterijen biedt meer zekerheid en het is een goede optie als je je wekker mee wilt nemen op reis. Het aanbod is van wekkers op batterijen is wel een stuk kleiner.

Stijl

De stijl van een wekker is zeer persoonlijk. Sommige mensen vinden het heel belangrijk dat de wekker bij de stijl van de kamer past. Andere mensen maakt het wellicht niet uit hoe de wekker eruit ziet. Denk er dus over na of dit een belangrijk punt voor jou is.

De 5 beste wekkerradio's op een rij

1. iHome Alarm Clock Radio

2. JALL Wooden Digital Alarm Clock

2. JALL Wooden Digital Alarm Clock

3. Sony ICF-C1PJ

3. Sony ICF-C1PJ
USB-poort: Ja
Wekker opties: Week-/Weekend-alarm
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Aantal wektijden: 2
Ontvangst: FM radio

4. Sangean RCR-20

4. Sangean RCR-20

5. Hatch Restore Smart Alarm Clock

5. Hatch Restore Smart Alarm Clock

Veelgestelde vragen over wekkerradio's

Is iets nog niet helemaal duidelijk? Dan staat het antwoord vast bij deze veelgestelde vragen. Is dit toch niet het geval? Laat het ons hieronder weten!

Wat kost een wekkerradio?

Simpele wekkerradio's met weinig opties zijn al te koop vanaf een tientje. Geavanceerdere wekkerradio's kosten tussen de 40 en 80 euro, maar er zijn ook duurdere modellen die wel 100 of 200 euro kosten.

Wat is het verschil tussen een FM-radio en een DAB-radio?

FM is een analoog signaal, terwijl DAB een digitaal signaal is. Hierdoor biedt DAB een ruimere keuze aan radiozenders en heeft DAB nooit last van storingen.

Wat is een sluimerfunctie?

Met een sluimerfunctie stel je het alarm uit met een aantal minuten. Als het alarm dan afgaat, druk je op de sluimerknop, ga je weer in bed liggen en meestal na 9 minuten gaat de wekker weer af. Als je nog wilt blijven liggen, maar bang bent dat je weer in slaap valt, hoef je dus niet meerdere alarmen in te stellen

Welke wekkerradio moet ik hebben?

Ik heb geen goed antwoord op die vraag, want dat ligt helemaal aan jouw voorkeuren. Wel kan ik je nog een laatste keer een overzicht geven van onze favorieten om het je wat makkelijker te maken. Klik er vooral een paar aan, want wie weet zit er een goede tussen voor jou!

USB-poortWekker optiesVoedingstypeAantal wektijdenOntvangst
1iHome Alarm Clock Radio
2JALL Wooden Digital Alarm Clock
3Sony ICF-C1PJJaWeek-/Weekend-alarmAdapter/ lichtnet2FM radio
4Sangean RCR-20JaWeek-/Weekend-alarmAdapter/ lichtnet2FM radio
5Hatch Restore Smart Alarm ClockJaWeek-/Weekend-alarmAdapter/ lichtnet2FM radio

iHome Alarm Clock Radio

JALL Wooden Digital Alarm Clock

Sony ICF-C1PJ

USB-poort: Ja

Wekker opties: Week-/Weekend-alarm

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Aantal wektijden: 2

Ontvangst: FM radio

Sangean RCR-20

USB-poort: Ja

Wekker opties: Week-/Weekend-alarm

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Aantal wektijden: 2

Ontvangst: FM radio

Hatch Restore Smart Alarm Clock

USB-poort: Ja

Wekker opties: Week-/Weekend-alarm

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Aantal wektijden: 2

Ontvangst: FM radio

Conclusie

Heb je al een wekkerradio op het oog? Ik hoop in ieder geval dat ik je een handje geholpen heb, zodat je voortaan elke ochtend vrolijk en fit wakker wordt!

Let in ieder geval op hoe je wakker gemaakt wilt worden: met radio, geluid, licht of een combinatie. Check daarnaast de weergavemogelijkheden, de verschillende functies, de connectiviteit, de stroomvoorziening en eventueel ook de stijl, als je dat belangrijk vindt.

Ik hoor het graag van via het feedbackformulier wat je van dit artikel vond. Nog een fijne dag en bedankt voor het lezen. 👋

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu