Onze categorieën
Over onsContact

Geruisloos Muziek van over de Hele Wereld met de Beste Internetradio 📻

Auteur: Charlie Hoeben
Published 14.06.2022 - Updated 27.12.2022
Geruisloos Muziek van over de Hele Wereld met de Beste Internetradio 📻

Een muziekje op de achtergrond is altijd fijn: het geeft rust om een achtergrond geluid te hebben waar je niet teveel mee bezig hoeft te zijn. Voor dat doeleinde is een radio perfect. Ben je niet zo'n fan van de Nederlandse radio? Dan is de meest logische stap de beste internetradio.

Hierop luister je gemakkelijk zenders van over de hele wereld. Hieronder staat vast de top 5 voor je klaar, maar neem vooral de koopgids door om een idee te krijgen van eigenschappen om op te letten.

Waarom een internetradio kopen?

Er wordt stiekem nog hartstikke veel naar de radio geluisterd, voornamelijk onder werktijd! Ik vind het persoonlijk erg fijn om het op te hebben staan als ik met dingen bezig ben: ik hoef niet echt aandacht te besteden, maar heb wél dat gezellige geroezemoes op de achtergrond. Als ik mijn eigen playlists via Spotify opzet dan ben ik vaak teveel met de muziek bezig.

Daarom is er voortaan de beste internetradio. Dit gaat nog een stapje verder dan DAB+, en FM valt al helemaal in het niet.

Zo krijg je op een internet radio toegang tot alle radiozenders die ook op het internet uitzenden – of het nu een zender uit Australië is, of eentje uit Duitsland, net over de grens. Zolang je een stabiele wifi-verbinding hebt, zit je goed.

Lijkt dit je wel wat? Dan lees je hieronder meer over de beste internetradio's en hun specificaties.

Abraham Lincoln met een boombox

Tivoli Model One Digital Generation

Tivoli Model One Digital Generation

Roberts Stream 94L

Roberts Stream 94L

Revo SuperConnect Stereo

Revo SuperConnect Stereo
Type radio: Tafelradio
Stijl radio: Modern
Bluetooth: Ja
Ontvangst: DAB + radio, FM radio, Internetradio
Bekijk op Bol.com

Internetradio: Hoe maak ik de beste koop?

Het is heerlijk om naar de radio te luisteren, vooral als je kunt kiezen uit zenders van over de hele wereld. Er is echter een aantal dingen om op te letten bij de aanschaf.

DAB+, FM of internet?

Momenteel kennen we drie varianten van radio, namelijk:

FM

De radio die we allemaal kennen is FM, oftewel frequency modulation. Dit is een gratis analoog radiosignaal dat ontvangen wordt via de ether. Hierop kun je een hoop standaard radiozenders zoals Radio 1, 3FM en BNR Nieuwsradio ontvangen.

FM is tegenwoordig nog steeds te luisteren, maar het is wel erg verouderd. Er klinken steeds meer geluiden dat het verouderd is en dat het uit de lucht gehaald gaat worden. DAB+ heeft een hoop voordelen en is net zo makkelijk te ontvangen zonder ruis en kraak. Daarnaast krijg je hiermee toegang tot meer radiozenders.

Oude boombox die buiten staat

DAB+

Dit staat voor 'digital audio broadcasting' en is de opvolger van de analoge FM-radio. Of, preciezer gezegd: DAB is de opvolger van FM, terwijl DAB+ de opvolger is van DAB. Net als bij zijn broertje ontvang je ook hier het signaal via de ether, gratis en voor niks.

Het verschil hiermee is dat het een digitaal signaal is in plaats van een analoge. Dat maakt dat je de term 'digitale radio' ook vaak hoort wanneer men DAB+ bespreekt.

Ether – Dit is de ruimte waarin de elektromagnetische golven – die radio- en televisiesignalen dragen – zich voortbewegen. Zie het als een een groot onzichtbaar netwerk van wegen, waarin heel signalen door elkaar naar alle huishoudens toe rijden. 

Internetradio

Met een DAB+-radio luister je alleen naar regionale en landelijke zender; met een internetradio kies je uit duizenden zenders over de hele wereld. Daarnaast hoef je niet bang te zijn voor ruis of gekraak. Als je internetverbinding stabiel is zul je altijd goed geluid hebben.

Omdat een internetsignaal niet altijd even betrouwbaar is, is het enorm handig om een model te kiezen dat ook een DAB+-antenne heeft. Mocht je internet uitvallen, dan kun je alsnog gemakkelijk naar de radio luisteren. Je bent dan alleen beperkt tot het landelijke en regionale aanbod.

Draagbaar of tafelradio?

De namen verklappen het al een beetje: een tafelradio zet je op een vaste plek neer, terwijl je een draagbare radio makkelijk mee op pad neemt. Beide hebben ingebouwde luidsprekers.

Tafelradio

Het grootste voordeel van een tafelradio is dat deze beter en harder geluid produceren, omdat ze meestal groter zijn en daardoor meer plek hebben voor grotere drivers (speakers). Daarnaast is er meestal beter over het design design nagedacht, omdat een tafelmodel een deel van je interieur wordt. 🏡

Draagbare radio

Dit type radio is daarentegen compact en een lichtgewicht. Zo neem je hem gemakkelijk overal mee naartoe. Het nadeel hiervan is dat het model vaak kleiner is, en je zo dus automatisch inlevert op de geluidskwaliteit.

Bluetooth

De mogelijkheid om met Bluetooth te verbinden is erg handig. Zo speel je gemakkelijk je favoriete muziek via Spotify, of speel je het geluid van een YouTube-video af via de speaker. Dit is vooral handig voor draagbare radio's, zodat je overal naar je favoriete muziek kan luisteren.

Ook kun je via Bluetooth draadloos naar je muziek luisteren, al hebben de meeste radio's enkel of daarnaast nog steeds een 3,5mm-jack voor een koptelefoon.

Rick die vraagt of de radio aan mag

Voeding

In het type voeding van de radio maken we onderscheid in drie varianten: batterijen, accu of netstroom. Wat het fijnste is gaat voornamelijk om persoonlijke voorkeur.

Wil je een tafelradio die je alleen thuis gebruikt? Dan is netstroom duidelijk de beste optie. Bij een draagbaar model heb je hier niks aan; dan heb je veel meer aan een oplaadbare accu of een model met batterijen. Hoe dan ook is het een goed idee om te letten op de maximale batterijduur als je voor een van de laatste twee opties gaat. Zo voorkom je nare verrassingen.

Alarm

Veel mensen gebruiken een internetradio ook meteen als wekker. Maar dan is een alarmfunctie natuurlijk wel handig. Let op dat dit niet standaard op alle internetradio's zit. Daarnaast zitten er verschillen in hoe gevarieerd deze wekker is.

Wake-up light

Laten we meteen met de crème de la crème beginnen: de modellen met een ingebouwd wake-up light. Dit is een wekker met een lamp die geleidelijk aan aangaat rond de tijd dat je wekker afgaat.

Deze optie is ideaal voor mensen die moeite hebben om uit bed te komen. De wekker simuleert een zonsopkomst door middel van licht en geluid dat steeds feller/harder wordt, waardoor je prettiger wakker wordt.

Week- en weekendalarm

Deze functie is vrij simpel, maar enorm handig. Zo stel je gemakkelijk de wekker in op een week- en een weekendstand. De wekker gaat dan op specifieke tijden op verschillende dagen die je zelf instelt, waardoor je je in het weekend nog een keertje omdraait in bed zonder kopzorgen.

Snooze-functie

Dit zit standaard op zo'n beetje iedere wekkerradio en is handig als je niet meteen je bed uit wilt stappen nadat de wekker gaat. Dit zorgt ervoor dat de wekker na een bepaalde tijd weer afgaat, zodat je niet te lang doorslaapt en te laat op je werk komt. 😬

Sleep timer

Dit is fijn als je graag met een muziekje in slaap valt. Stel de sleep timer in, en je valt rustig in slaap met de wetenschap dat de muziek (en/of het licht) vanzelf uit gaat na de door jou ingestelde tijd.

De 5 beste internetradio's op een rij

1. Tivoli Model One Digital Generation

1. Tivoli Model One Digital Generation

2. Roberts Stream 94L

2. Roberts Stream 94L

3. Revo SuperConnect Stereo

3. Revo SuperConnect Stereo
Type radio: Tafelradio
Bluetooth: Ja
Ontvangst: DAB + radio, FM radio, Internetradio
Afspelen van: Bluetooth, Radio
Afstandsbediening: Ja
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Maximale batterijduur: 0 minuut

4. Ruark Audio R2 Mk4

4. Ruark Audio R2 Mk4
Type radio: Tafelradio
Bluetooth: Ja
Ontvangst: DAB + radio, FM radio, Internetradio
Afspelen van: Bluetooth, Radio
Afstandsbediening: Nee
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Maximale batterijduur: 0 minuut

Veelgestelde vragen over internet radio's

Is iets toch nog niet helemaal duidelijk? Dan staat het antwoord vast bij deze veelgestelde vragen. Is dit toch niet het geval? Laat het ons hieronder weten!

Wat is het verschil tussen een DAB- en internetradio?

De naam zegt het al: met een internetradio luister je via een internetverbinding, terwijl je een DAB-radio via een digitaal signaal in de ether beluisterd. Dit wil zeggen dat je DAB-signalen altijd kan ontvangen, maar wel alleen regionale en landelijke zenders.

Wat is het voordeel van internetradio?

In principe zien we twee grote voordelen bij het gebruik van een internetradio in plaats van FM of DAB+. De eerste is het aantal zenders dat je kan ontvange; dit zijn eindeloos veel zenders van over de hele wereld. Het tweede voordeel is dat je altijd goed bereik en goede kwaliteit geluid hebt, mits je een stabiele internetverbinding hebt.

Hoe kan ik internetradio luisteren?

Dit kan op verschillende manieren. Je kunt internetradiozenders streamen via websites op internet via je telefoon, tablet of laptop. Of je kan een internetradio aanschaffen en het zo gemakkelijk altijd luisteren.

Welke internet radio moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen, wel staan hieronder voor de laatste keer de beste opties met de belangrijkste specificaties om het je gemakkelijk te maken.

Type radioOntvangstVoedingstype
1Tivoli Model One Digital Generation
2Roberts Stream 94L
3Revo SuperConnect StereoTafelradioDAB + radio, FM radio, InternetradioAdapter/ lichtnet
4Ruark Audio R2 Mk4TafelradioDAB + radio, FM radio, InternetradioAdapter/ lichtnet

Tivoli Model One Digital Generation

Roberts Stream 94L

Revo SuperConnect Stereo

Type radio: Tafelradio

Ontvangst: DAB + radio, FM radio, Internetradio

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Ruark Audio R2 Mk4

Type radio: Tafelradio

Ontvangst: DAB + radio, FM radio, Internetradio

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Conclusie

Dus, voor welk model ga jij?! Een tafelmodel met een wake-up light, of laat je die links liggen en ga je liever voor een draagbare internetradio, waarmee je overal naar je favoriete zenders luistert?

Ik hoor het graag van je via het feedbackformulier! Bedankt voor het lezen en veel luisterplezier. 🕺

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu