Een te laag of te hoog gewicht brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Het is daarom altijd verstandig om te weten hoeveel je weegt! Heb je gezondheids- of fitnessdoelen? 💪 Dan kan de beste weegschaal al helemaal niet ontbreken. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten weegschalen en waarop je moet letten bij de aankoop. Daarnaast vind je de favorieten hieronder op een rijtje.
Sport je veel en heb je gewichtsdoelen? Dan is een weegschaal onmisbaar. Heb je geen gewichtsdoelen? Ook dan is het altijd goed om te weten hoeveel je weegt. Gewicht zegt niet alles over je gezondheid, maar het is wel een goede indicatie. De meeste mensen hebben daarom een weegschaal in huis.
De belangrijkste manier om in te schatten of je een gezond gewicht hebt, was voorheen de Body Mass Index (BMI). Deze index is een internationale maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte en leeftijd.
Heb je een BMI tussen de 18,5 en de 25? Dan zou je een gezond gewicht hebben. Heb je een BMI hoger dan 25? Dan is er sprake van overgewicht. Toch is deze index sterk verouderd: het houd geen rekening met een boel bijkomende zaken, zoals geslacht, etniciteit, spiermassa, botdichtheid, en de hoeveelheid water in je lichaam.
Overgewicht brengt veel gezondheidsrisico's met zich mee. Denk onder andere aan suikerziekte (diabetes), hart- en vaatziekten, longproblemen en verschillende vormen van kanker.
Er wordt vaak gedacht dat overgewicht gevaarlijker voor je gezondheid is dan ondergewicht, maar dit is niet altijd het geval. Daarom is het verstandig om ook bij ondergewicht in te grijpen.
Bij ondergewicht heb je een verhoogde kans op een tekort aan voedingsstoffen, wat kan zorgen voor een verlies van spiermassa, vertraagde wondgenezing, daling van de weerstand, verminderde spierkracht en een verhoogd risico op botbreuken.
Wil je nog meer meten en weten over je eigen lichaam? Met de beste saturatiemeter en een goede bloeddrukmeter breng je ook eenvoudig je gezondheid in kaart.
De één gebruikt een weegschaal om zijn gezondheid te checken, de ander om zijn sportdoelen te bereiken en weer een ander om te kijken of zijn dieet werkt. Waarvoor je een weegschaal ook gebruikt, het is belangrijk dat je een goeie kiest. Hieronder staan alvast drie toppers, maar lees verder als je meer wilt weten over de verschillende soorten weegschalen en hun functies.
Bij het aanschaffen van een weegschaal moet je met een paar zaken rekening houden. Als je op die puntjes let, dan maak je zeker de beste koop! 👇
Allereerst kies je het type weegschaal. Er zijn drie soorten: analoge, digitale en geavanceerde weegschalen. Hieronder lees je de voor- en nadelen per type, zodat je degene kiest die het beste bij je wensen past.
Een analoge weegschaal is de bekende traditionele weegschaal met een groot voetenplateau en wijzertjes die aangeven hoeveel je weegt. Dit type heeft geen batterijen nodig en werkt op een veermechanisme. Aan de hand van de kracht op de veren wordt het gewicht bepaald.
Analoge weegschalen hebben vaak een leuke retro-uitstraling. Ze zijn simpel en nauwkeurig, maar bieden geen extra functies: je meet alleen je gewicht.
Deze weegschalen zijn geschikt voor mensen die zich dus alleen willen wegen, niet te veel geld uit willen geven aan een weegschaal en houden van een weegschaal met een retro look.
Een digitale weegschaal werkt op een andere manier dan de analoge variant. In plaats van het veermechanisme zitten er sensoren aan de onderkant die de druk op de weegschaal meten. Wanneer deze is gemeten, geven de sensoren de informatie door aan een chip die ervoor zorgt dat je op het display je gewicht in cijfertjes ziet.
Een gewone digitale weegschaal meet, net als de analoge weegschaal, niet meer dan je gewicht. De prijs is doorgaans iets duurder en je hebt batterijen nodig, maar je kunt je gewicht nauwkeuriger aflezen op een display. Meestal zie je zelfs een paar getallen achter de komma.
Digitale weegschalen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, maar zijn vrijwel altijd goedkoper dan de slimme varianten. De digitale weegschaal is voor iedereen geschikt die zich nauwkeuriger wilt wegen dan de analoge weegschaal.
Wil je meer meten dan alleen je gewicht? Ga dan voor een geavanceerde weegschaal. Dit type wordt ook wel een analyseweegschaal of slimme weegschaal genoemd. Het is een digitaal model, maar heeft meer functies dan een simpele digitale weegschaal. Denk aan een geheugenfunctie, meerdere gebruiksprofielen en de mogelijkheid om alles bij te houden in een handige app.
Meestal hebben dit soort weegschalen ook een lichaamsanalysefunctie, waarop je bijvoorbeeld je vetpercentage, spiermassa en je metabole leeftijd ziet. Zo verkrijg je meer informatie over je gezondheid.
Gewicht zegt niet alles. Iemand kan relatief zwaar zijn, maar toch een laag vetpercentage en een hoge spiermassa hebben. Daarom is het handig om dit te weten. Vooral voor sporters zijn deze inzichten nuttig. We gaan later in op alle mogelijke functies van geavanceerde weegschalen.
Slimme weegschalen zijn over het algemeen goed betaalbaar, maar ze kosten natuurlijk wel wat meer dan de simpele weegschalen.
Een geavanceerde weegschaal is geschikt voor mensen die meer inzicht willen over de algemene gezondheid van hun lichaam en zich regelmatig wegen.
Een geavanceerde weegschaal heeft meestal een bijbehorende app. Deze app slaat alle metingen op, waardoor je eenvoudig je vooruitgang bijhoudt. Daarnaast je zie allerlei statistieken en monitor je de samenstelling en gezondheid van je lichaam. Het zien van deze resultaten werkt vaak motiverend.
Sommige weegschalen connecten ook met andere apps, zoals Fitbit, Apple Health en Samsung Health. Dit is handig als je deze apps al gebruikt.
Weegschalen kunnen heel veel lichaamswaarden meten. In de productomschrijving staat altijd wat een weegschaal meet. Bepaal welke voor jou belangrijk zijn en kies een weegschaal met minimaal die meetwaarden. Hieronder zie je een overzicht van meetwaarden die de meeste analyseweegschalen meten.
Veel slimme weegschalen hebben een geheugenfunctie. Met deze functie slaat de weegschaal elke meting op. Zo houd je eenvoudig je progressie bij en zie je al je gegevens. 🗒️
Woon je in een huishouden met meer personen? Dan is het handig als je meerdere gebruiksprofielen kan aanmaken. Zo ziet iedereen hun eigen metingen en haal je geen metingen van anderen door elkaar.
Sommige weegschalen bieden zelfs persoonsherkenning. De weegschaal herkent dan door sensoren wie er op de weegschaal staat. Dit maakt het extra makkelijk. Hoeveel verschillende profielen een weegschaal op kan slaan, is per weegschaal verschillend.
De hoofdfunctie van een weegschaal is natuurlijk het meten van je gewicht. Daarom is een nauwkeurige weegschaal van belang. Het is ook belangrijk dat de metingen consistent zijn. Dat betekent dat de weegschaal beide keren hetzelfde gewicht aangeeft als je er twee keer achter elkaar op gaat staan. Je wilt niet dat het gewicht elke keer te veel afwijkt.
In de productspecificaties lees je hoe nauwkeurig de weegschaal is. De meeste weegschalen ronden je gewicht af op 100 gram, maar er zijn ook apparaten die nog nauwkeuriger wegen. Lees de recensies van de weegschaal om erachter te komen hoe consistent de weegschaal meet.
Het is belangrijk dat je gewicht goed af te lezen is. Een duidelijk display is daarom geen overbodige luxe. Zie je niet zo goed van ver af? Ga dan voor een groot display, zodat je niet elke keer je bril erbij hoeft te pakken.
Bij een analoge weegschaal zie je duidelijk alle getallen, want de cijfertjes zijn doorgaans groot geprint. Je ziet echter misschien minder goed waarop de wijzer precies staat. Je leest halve kilo's nog wel goed af, maar kleinere, preciezere waardes dan dat zijn moeilijk te herkennen.
Het display van een digitale weegschaal is echter gevoelig voor fel zonlicht, waardoor je last krijgt van reflecties als de zon recht op het scherm wijst. Zet dit type weegschaal daarom liever in hoekje waar de zon nooit schijnt.
Er zijn ook weegschalen met een los display. Deze houd je vast of hang je aan de muur. Weeg je vaak 's avonds? Kies dan een weegschaal met een verlicht display.
Niet elke weegschaal is geschikt voor elke vloer. Bekijk de specificaties en check of de weegschaal geschikt is voor je vloer. Dit heeft vooral te maken met de gladheid van de vloer, want weegschalen zonder anti-slip bodem hebben minder grip op gladde vloeren. Daarnaast kunnen sommige vloeren de metingen belemmeren.
Hoewel de meeste weegschalen een hoog maximaal gewicht hebben, is het toch verstandig om het weegvermogen te controleren. Ben je zwaarder dan het maximale gewicht? Dan kan de weegschaal niet goed meten en in sommige gevallen zelfs stuk gaan.
Het gemiddelde weegvermogen ligt tussen de 150 en 250 kilogram. Check dit dus goed voordat je een weegschaal koopt. ⚖️
Heb je nog vragen over weegschalen? Bekijk hieronder dan de veelgestelde vragen! Misschien staat jouw vraag er wel tussen.
De meeste weegschalen zijn erg nauwkeurig. Er zijn wel een aantal factoren die de nauwkeurigheid kunnen beïnvloeden. Zorg er in ieder geval voor dat de weegschaal op een recht oppervlak staat in een ruimte waar de temperatuur niet te veel schommelt. Controleer ook of de weegschaal geijkt is. Dat betekent dat het nulpunt ook echt nul is. Is dit niet het geval? Stel hem dan opnieuw in.
Doe bij een digitale weegschaal je sokken uit, zodat het elektrische signaal niet wordt verstoord. Zorg er ook voor dat je elke keer op hetzelfde tijdstip weegt en dat je elke keer in je ondergoed weegt; zo lijk je niet opeens een stuk zwaarder of lichter door kleding (of het gebrek eraan) en het tijdstip.
Hoe vaak je jezelf moet wegen hangt af van je doel. Je bepaalt natuurlijk zelf hoe vaak je wilt wegen, maar het is meestal niet nodig om dit elke dag te doen. Over het algemeen is er in een dag toch weinig verschil in je gewicht.
Bovendien kun je een obsessie ontwikkelen als je dagelijks weegt; onderzoek wijst uit dat jezelf frequent wegen samenhangt met de aanwezigheid of ontwikkeling van eetstoornissen als anorexia nervosa. Weeg jezelf daarom maximaal eens per week.
Een gezond gewicht hangt af van verschillende factoren en is voor iedereen anders. Meestal wordt Body Mass Index (BMI) gebruikt om een gezond gewicht te bepalen. De BMI wordt vastgesteld op basis van je gewicht en lengte. Wanneer je een BMI tussen de 18,5 en 25 hebt, zou je over het algemeen een gezond gewicht.
Toch is deze standaard inmiddels behoorlijk verouderd: het houdt geen rekening met je lichaamscompositie, hoeveelheid water in je lichaam, botdichtheid, en verschillende andere factoren. Til hier dus niet te zwaar aan.
Bij een lichaamsanalyse stuurt de weegschaal een elektronisch signaal door je lichaam. Spieren, vet en ander weefsel hebben een andere weerstand en geleiden op verschillende manieren de elektriciteit. Zo berekent de weegschaal precies de spiermassa, het vetpercentage en het vochtgehalte in je lichaam.
Dat kan ik je niet zeggen, want die vraag kun je het beste zelf beantwoorden! Ga na wat jouw wensen zijn en wat je wilt meten met een weegschaal. 📏 Bekijk daarna het overzicht hieronder en vergelijk alle eigenschappen die je belangrijk vindt.
Analoog of Digitaal | Veilig te gebruiken met pacemaker | Weegnauwkeurigheid | Maximale weegvermogen | Koppelbaar met ander apparaat | Maximaal aantal personen te onthouden | Geschikt voor type vloer | Bediening via mobiele app | Voedingstype | Aantal meegeleverde accu's/batterijen | Weegschaalfunctie | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | levanda slimme personen weegschaal met | Digitaal | Nee | 100 g | 180 kg | Niet koppelbaar met ander device | 16 | Tegels, Linoleum, Hout | Ja | Batterij | 4 | BMI, Botmassa, Caloriebehoeften in rust (BMR), Caloriebehoeften in activatie (AMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet, Vochtgehalte | Bekijk op Bol.com | |
2 | FITAGE Personenweegschaal Weegschaal met 17x | Digitaal | Nee | 0.05 g | 180 kg | Activitytracker, Sporthorloge, Weegschaal, Smart Watch | 999 | Gietvloer, Hout, Laminaat, Parket, PVC, Tegels | Ja | Batterij | 2 | BMI, Botmassa, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet, Vochtgehalte | Bekijk op Bol.com | |
3 | Medisana PS 402 - Personenweegschaal | Digitaal | Ja | 100 g | 180 kg | Niet koppelbaar met ander device | 1 | Behandeld parket, Gietvloer, Hout, Parket, Tegels | Nee | Batterij | 1 | Gewicht | Bekijk op Bol.com | |
4 | Robi Products Robi S9 Personenweegschaal | Digitaal | Nee | 100 g | 180 kg | Niet koppelbaar met ander device | 100 | Behandeld parket, Gietvloer, Hout, Kurk, Laminaat, Parket, PVC, Tegels | Ja | USB, Netstroom | 3 | BMI, Botmassa, Buikvet, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
5 | evolve e.volve Weegschaal Personenweegschaal Digitaal | Digitaal | Nee | 100 g | 180 kg | Slaapmonitor/robot | 24 | Gietvloer, Kurk, Parket, Tapijt | Ja | Batterij | 2 | Botmassa, BMI, Caloriebehoeften in rust (BMR), Buikvet, Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet, Caloriebehoeften in activatie (AMR), Vochtgehalte | Bekijk op Bol.com |
Analoog of Digitaal: Digitaal
Veilig te gebruiken met pacemaker: Nee
Weegnauwkeurigheid: 100 g
Maximale weegvermogen: 180 kg
Koppelbaar met ander apparaat: Niet koppelbaar met ander device
Maximaal aantal personen te onthouden: 16
Geschikt voor type vloer: Tegels, Linoleum, Hout
Bediening via mobiele app: Ja
Voedingstype: Batterij
Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 4
Weegschaalfunctie: BMI, Botmassa, Caloriebehoeften in rust (BMR), Caloriebehoeften in activatie (AMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet, Vochtgehalte
Analoog of Digitaal: Digitaal
Veilig te gebruiken met pacemaker: Nee
Weegnauwkeurigheid: 0.05 g
Maximale weegvermogen: 180 kg
Koppelbaar met ander apparaat: Activitytracker, Sporthorloge, Weegschaal, Smart Watch
Maximaal aantal personen te onthouden: 999
Geschikt voor type vloer: Gietvloer, Hout, Laminaat, Parket, PVC, Tegels
Bediening via mobiele app: Ja
Voedingstype: Batterij
Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 2
Weegschaalfunctie: BMI, Botmassa, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet, Vochtgehalte
Analoog of Digitaal: Digitaal
Veilig te gebruiken met pacemaker: Ja
Weegnauwkeurigheid: 100 g
Maximale weegvermogen: 180 kg
Koppelbaar met ander apparaat: Niet koppelbaar met ander device
Maximaal aantal personen te onthouden: 1
Geschikt voor type vloer: Behandeld parket, Gietvloer, Hout, Parket, Tegels
Bediening via mobiele app: Nee
Voedingstype: Batterij
Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 1
Weegschaalfunctie: Gewicht
Analoog of Digitaal: Digitaal
Veilig te gebruiken met pacemaker: Nee
Weegnauwkeurigheid: 100 g
Maximale weegvermogen: 180 kg
Koppelbaar met ander apparaat: Niet koppelbaar met ander device
Maximaal aantal personen te onthouden: 100
Geschikt voor type vloer: Behandeld parket, Gietvloer, Hout, Kurk, Laminaat, Parket, PVC, Tegels
Bediening via mobiele app: Ja
Voedingstype: USB, Netstroom
Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 3
Weegschaalfunctie: BMI, Botmassa, Buikvet, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet
Analoog of Digitaal: Digitaal
Veilig te gebruiken met pacemaker: Nee
Weegnauwkeurigheid: 100 g
Maximale weegvermogen: 180 kg
Koppelbaar met ander apparaat: Slaapmonitor/robot
Maximaal aantal personen te onthouden: 24
Geschikt voor type vloer: Gietvloer, Kurk, Parket, Tapijt
Bediening via mobiele app: Ja
Voedingstype: Batterij
Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 2
Weegschaalfunctie: Botmassa, BMI, Caloriebehoeften in rust (BMR), Buikvet, Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet, Caloriebehoeften in activatie (AMR), Vochtgehalte
Heb je ondertussen al een weegschaal op het oog of twijfel je nog? Bepaal in ieder geval eerst welk type weegschaal je wilt: analoog, digitaal of een geavanceerde weegschaal. Kies daarna welke eventuele functies je handig vindt. Vergeet ook niet te letten op de meetnauwkeurigheid en het maximale gewicht.
Mocht je toch nog vragen hebben of juist een goede tip, laat hieronder dan een reactie achter. Bedankt voor het lezen! 😃